Jump to content

KK Crvena Zvezda 2023/24- Domaca osnova vs strani placenici


Čvarkov

Recommended Posts

6 minutes ago, uini said:

 

pokušavam da zamislim gm-a panatinaikosa / olimpijakosa (da ne idem do kulturnijih derbi učesnika u drugim zemljama, nema potrebe), da to izjavi nakon nekog uzburkanog susreta dve ekipe a kamo u tv gostovanju tokom priprema za sezonu i ne ide mi.

 

verovatno zato što bi bio momentalno smenjen sa funkcije.

 

 

Kakvo smeće jbt,neverovatno.

 

3 minutes ago, fradler said:

 

Od reči do reči.

 

Btw, nije se samo Ćoki jutros oglasio. Guess who this is:

 

 

Znaš da ne mogu da provalim ko je ovo? 🤔

 

Omg, Raduljica? 😐

Edited by Golijat
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, fradler said:

"Nezasluženo mislim da nisam dobio šansu i u priči sa trenerom došli smo do zaključka da je možda ranije trebalo da mi kaže ako me nije video u timu i da probam da se ja nađem negde drugde. Samo mi je žao što nisam dobio priliku jer mislim da sam mogao jako dobro da je iskoristim. Ali dobro, trenerova filozofija. I ja sam je jako poštovao. On ima prema svima očinsku figuru i kao trener i kao osoba i tu nema puno diskusije, njegova se reč i odluka poštuje. Ja sam radio šta je bilo do mene, i više nego što je bilo do mene, bar u ovim godinama, a mislim da nisam dobio neki zasluženi rispekt, bar na osnovu i nekih starih zasluga, ako ćemo i o tome da pričamo. Ali, nema veze. Nije mi žao što sam bio, nego samo što pred navijačima nisam uspeo da pokažem više od onoga što sam pokazao u onih par utakmica. Sve je to tako ispalo da sam presedeo celu sezonu, a nisam bio za bacanje. Jako je glupo da neko ko je uvek igrao na vrhunskom nivou i u vrhunskim klubovima završi sedeći na klupu zato što mu neko nije dao šansu, zar ne?“

 

 

Ko je izjavio ovo?

 

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, uini said:

 

valjda zbog ovog alba-bajern magenta turnira, koji smo igrali za vikend i koji smo valjda dogovorili pre nego što se aba odlučila da igra superkup.

u principu, mislim da je bolje što smo sada imali dve tekme sa okej nemačkim timovima, nego jednu sa aba boranijom i jednu sa partizanom u pripremama.

Ili je to nastavak borbe zbog onog oko termina finala PO iz prošle sezone kad smo mi igrali i finale KLS

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, božija noga said:

Ili je to nastavak borbe zbog onog oko termina finala PO iz prošle sezone kad smo mi igrali i finale KLS

 

a, pa onda je sasvim okej izjava.

 

edit @božija noga, sry, prespojio sam da repliciras na post vezan za chovketov dziberizam

 

verovatno ima i toga, s'tim sto me ne bi iznenadilo da su klubovi saznali za superkup kada i javnost

 

Edited by uini
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MarkoKep said:

Imam utisak da se ljudi ovde previše vezuju igrače za pozicije, kao da je to zakucano pa moramo da imamo 3 plejmejkera, 2 beka, 2 krila, 2 četvorke i 3 centra koji mogu da igraju samo isključivo te pozicije i ni slučajno nijednu drugu. 

 

Da iskoristim post novog člana i poentu koju je istakao.

 

Prelazni rok je u KKCZ godinama krajnje fluidna, nedeterminisana i nekonzistentna stvar na koju je uticalo mnogo faktora, od kojih dosta njih i nema neke direktne veze sa košarkom. Bilo je tu prebijanja dugova, vraćanja usluga, nepotizma, uslovljavanja... Bilo je i pogrešnih procena, ali to je i najmanji problem, jer su greške kod skautinga svakodnevica svih EL timova, pa se ne može mnogo ni zameriti, uz poslovicu "ko radi, taj i greši". Nerešeno pitanje sportskog direktora. kao i nepostojanje trenera od integriteta i znanja svih ovih godina je dosta doprinelo haotičnim prelaznim rokovima kojima smo svedočili u poslednjih 10+ godina. Tu je i jako bitno pitanje obezbeđivanje novca, tj. budžeta za predstojeću sezonu, da ne idem tako daleko pa kažem i za nekoliko godina unapred.

 

U ovom prelaznom roku, rešili smo dve stavke - budžet i trenera. Duško Ivanović, da se ne osvrćem na debatu o njemu vođenu na prethodnim stranama, ima dovoljno i znanja i iskustva, a i karakter koji nam daju za pravo da verujemo u njegove odluke kada je dovođenje igrača u pitanju. Jedino bih mogao da stavim znak pitanja oko Tea, jer ne verujem da je Duško "grizao" da se on dovede, ali isto tako znam da nije toliko ni lud ni rigidan da a priori odbije takvog igrača. Za sve ostale sam siguran da ih je lično tražio, ili u najmanju ruku birao kao jednu od raspoloživih opcija.

 

Ako je sve ovo blisko istini, onda možemo da kažemo da je naša struka sastavljala roster, što nije bio slučaj prethodnih godina. Kakav je taj roster, koji kvalitet ima i za kakve rezultate je to dovoljno, za sada možemo samo da nagađamo. Može da se sumnja, da se kritikuje, može da se opravdava ili uzdiže u nebesa, ali će na kraju parket pokazati gde leži istina. Pošto nisam vidovit, ja ne znam gde ćemo tamo, početkom juna, biti - sa štitom u ruci ili na štitu. Tako da, umesto da kritikujem ili opravdavam sklapanje ovakvog rostera, mogu da pokušam da razumem šta Duško želi od njega i kakvu ćemo vrstu košarke igrati, jer su to dve stvari zbog kojih je ovakve igrače i dovodio.

 

Podela na pozicije po brojevima od 1 do 5 je meni smešna već skoro deceniju i smarao sam sa tom pričom i na ovom i na drugim mestima. Takođe mi je ireleventna podela na "visoke" i "niske" igrače i većina (kvazi)logičkih izvođenja iz ove podele. U savremenoj košarci, bilo koji broj od 1 do 5 može biti plej mejker. Slikovit primer je Jokić, plej sa pozicije C, LeBron sa bilo koje pozicije na kojoj igra, u evropskoj košarci Sikma sa pozicije 4 i gomila drugih SF ili PF igrača koji imaju mogućnost da iskreiraju i realizuju ofanzivne setova tima. Slično ovome, možemo imati bolje skakače na tzv. pozicijama 2 i 3, nego sa tzv. poziciji 5. Npr, ako ekipno branimo ofanzivni skok dobrim box out-om, onda će naši "niski" pokupiti mnogo skokova. Tu su i individualni kvaliteti igrača koji uključuju anticipaciju i predikciju gde će lopta da završi posle odbitka, što je nevezano za poziciju i visinu. Tek poeni mogu biti distribuirani na razne načine kroz roster, što zavisi od selekcije, kvaliteta igrača, taktike i protivnika protiv kojih se igra.

 

Iako bi treneri želeli da u što većoj meri iskontrolišu svaki meč, iskoriste skauting pred isti na najbolji način, da objasne i motivišu igrače da cene svaki posed, to u praksi vrlo često izgleda drugačije, jer "svaka utakmica je priča za sebe". Ohrabruje činjenica da ne postoji samo jedan način da se dođe do pobede, košarka pleni lepotom i zbog ove činjeice između ostalog, pa se treba potruditi da se nađu alternativni načini, kada projektovani zakažu. BBIQ, kvalitet i iskustvo igraju veliku ulogu u ovome, a ako ništa drugo, mi takvih igrača ove sezone imamo više nego svih prethodnih zajedno. Naravno, neki bazični okvir, startegija i filozofija igre mora da postoji i mislim da će KKCZ to imati u ovoj sezoni. Problem je, narvno, veliki broj novih igrača koje trebe uklopiti u tim, upoznati ih jedne sa drugima i utvediti ko sa kim najbolje funkcioniše na obe strane parketa. Komplementarne petorke su ono što će se tražiti u ovom pripremnom periodu, kao i u prvih mesec-dva takmičarske sezone i to je nešto na šta moramo da se spremimo i prihvatimo kao neminovnost. Brzina integrisanja pojedinaca u kolektiv koji zna šta igra u odbrani i napadu je relativna stvar i zavisi od mnogo faktora. Niko ne može da predvidi koliko dugo će stvaanje tima trajati. Možemo da se nadamo da to bude više pre nego kasnije, ali pritisak rezultata će pretiti da se u jednom momentu preseče pre vremena i igra sa onim igračima koji su trenutno najbolje opcije. Balansiranje između rezultatskog i strogo košarkaškog motiva kod selekcije rostera, raspodele minutaže i protagonizma će biti ključ u ovih nekoliko početnih meseci.

 

Šta će to Zvezda da igra?

 

Fokus će, bez obzira na evidentni individualni ofanzivni potencijal, po meni, biti na odbrani, defanzivnom skoku i tranzicionoj igri. Išao bih toliko daleko i rekao da uspeh Zvezde zavisi od nivoa odbrane na kojoj će ovaj roster biti obučen da igra. Kod branjenja centralnog pika, vidim da smo sa prošlogodišnjeg switcha, počeli da praktikujemo hedge & recover, a biće tu još opcija koje se isprobavaju na treninzima. Pik na strani smo prošle sezone relativno dobro branili ice odbranom, nema razloga da se to ne nastavi. Duško u principu traži od SVIH igrača da budu spremni da brane SVE protivničke igrače u svim pozicijama. To je ideal koji je nemoguće dostići, ali će se od igrača tražiti da pruže svoj maksimum. Zbog specifičnih fizičkih karakteristika naša dva ball handlera, treba videti kako ćemo braniti sistemske mismečeve i postovanje istih. Tražiće se svakako čitanje igre u odbrani i dobra strana pomoći, gde bi Bjelica (ako bude u stanju da igra), Hanga, DeDa, Giedraitis, pa i Bolomboy mogli biti solidna rešenja. Imamo i manje solidne opcije u vidu nekoliko igrača koji ne prate dobro ofanzivne kretnje protivnika i na tome će se raditi u predstojećem periodu. Ni na jednoj od ove 4 utakmice nismo videli našeg projektovanog prvog centra, tj. kako se snalazi u odbrambenom sistemu Duška Ivanovića, a mora se reći da je to i najveća nepoznanica od koje će zavisiti mnogo stvari. Šta Tobey može u napadu otprilike svi znamo, a šta može u odbrani ćemo videti. No, svakako ćemo se truditi da igramo timsku odbranu, jer imamo nekoliko upitnih odbrambenih individualaca, pa će uigravanje i vreme potrebno za to biti jako bitno. Na žalost, toga nemamo na pretek, pa će se korekcije vršiti u hodu, kad se stigne, davajući prioritet rezultatu pre svega. Nije idealno, daleko od toga, ali tako je kako je. Za kraj, čekam da vidim kako ćemo i koliko uspešno braniti tranziciju protivnika, jer mislim da smo tu trenutno najtanji, baš zbog činjenice da imamo toliko novih igrača koji prvi put igraju zajedno.

 

U napadu, moj je osećaj da će nam Shabazz biti prva opcija. Ja sam prijatno iznenađen njegovom igrom u ovih par mečeva. Nisam ga pažljivije pratio još od koledž dana, pa nisam mogao ni da znam kakve su njegove fizikalije i rešenja u napadu u ovoj 2023. godini. Sve što može Shabazz, može i Teo, ali sa manje minuta u igri. To bi trebala da budu naša dva primarna kreatora u napadu. Luka "short roll" Mitrović i DeDa imaju svoje mogućnosti kao sekundarni kreatori, a Hanga je verovatno definicija pojma glue guy u košarci. Jako bitan, ali ipak ne bih rekao ključan igrač u ovom rosteru Zvezde. Veliko pitanje stoji oko Nemanje Bjelice. Ako od njega budemo mogli da dobijemo makar 50% onoga što je nekada radio, to će biti nemerljiv doprinos našem timu. On bi dao jednu dodatnu dimenziju našoj igri, podigao kvalitet za makar jedan nivo iznad na obe strane parketa. Slab sam na Bjelicu, moje najdraže (potencijalno) pojačanje ovog leta. Otud i nerealna očekivanje od njega. Mislim, u najmanju ruku je suludo od igrača u tim godinama, sa povredom koju je vukao skoro cele prošle sezone, koji igra praktično na otvoreni ugovor očekivati bilo šta, a kamo li da bude ključ našeg uspeha, ali to smo mi - Cigani ludaci.

 

Nedović bi trebao da bude lider 2nd unit-a, uloga koja mu je poznata od prošle sezone i koju bi mogao da iznese na pravi način. Simon i Yago su dva igrača kojima će verovatno trebati najviše vremena da se uklope u roster, ali kvalitet, želja i motivacija ne bi trebali da budu upitni. Ne znam u kakvim ulogama će biti Kuz i Dalibor, verovatno će mahom imati minute u ABA, pre nego u EL, ali i to je neka uloga u timu. Nije mi jasno ništa oko kapitena, ni koliko on može u ovoj sezoni da doprinese, ni kakav je njgov status po pitanju startne postave i minuta. Nadam se da tu nećemo omašiti i dati mu više protagonizma nego što on realno zaslužuje. Ostaje žal za malim Topom, rado bih ga gledao ove sezone u ABA, ali u našem dresu i na po nekoj EL utakmici, ali da se nadamo da je prelazak u Megu najbolje rešenje za njega u ovom momentu. Čekam da vidim kako ćemo u fullu iskoristiti Rokasa, ovo što za sada igra mi nije neki pokazatelj da će biti jedan od lidera. Po ulozi, rskao bih da je trenutno najbliži Hangi minus kreacija, jedan all around igrač koji neprimetno dolazi do svojih poena, skokova... Lično mislim da bi on mogao biti jako dobra opcija ako mu se da više protagonizma u napadu i očekujem da to vidim kako sezona bude odmicala.

 

Versatilnost tima je naš veliki plus. Trčanje takođe, BBIQ, iskustvo, kvalitet u vrhu EL. Šut bi morao biti bolji nego bilo koje druge sezone. Ostaje problem uigravanja, usvajanja postulata timske odbrane i kristalizovanje uloga u timu. Nadam se da će to biti jedan prijatan proces koji ćemo pratiti sledećih meseci i gledati kako rastemo kao tim. U idealnim uslovima, KKCZ je jedan ozbiljan EL tim. Ne vrhunski, ali ozbiljan. Pošto idealno ne postoji, ostaje da se nadamo da će biti što manje povreda, makar onih ozbiljnijih i da će dubina rostera moći da kompenzuje manje probleme ovog tipa. Zato, da poželim pre svega dobro zdravlje svim našim igračima, za ostalo ipak manje brinem.

  • Like 41
  • Love 1
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Misko o planovima za Topića:

 

Nikola Topić je igrač Crvene zvezde, ali nije bilo izvesno da će dobiti više vremena. Odlučili smo da ostane u Megi i da igra 30+ minuta. Imaće dobru sezonu i videćemo šta će biti. Generalno, pošto je plej, mislim da bi bilo dobro da bude izabran na draftu i da ne ide odmah, već da sledeće godine igra godinu dana u Crvenoj zvezdi, jer će biti spremniji da igra nego sada. Na pripremama, protiv Kluža, koji je ekipa Evrokupa, umalo je imao tripl-dabl. Svake nedelje je sve bolji. Razgovaram sa njim, mislim više nego sa bilo kim drugim u mojoj karijeri. Nešto veliko dolazi. On je sjajno dete, veoma pametan, veoma fokusiran. Verujem da će se u ovoj situaciji, gde nema plejeva, desiti nešto veoma veliko. Na neki način, ovo ime je nešto neverovatno. Nikola Peković, Nikola Jokić, Nikola Jović, Nikola Topić. Mogao sam da budem agent samo za „Nikole”

  • Like 27
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, madafaka73 said:

 

Da iskoristim post novog člana i poentu koju je istakao.

 

Prelazni rok je u KKCZ godinama krajnje fluidna, nedeterminisana i nekonzistentna stvar na koju je uticalo mnogo faktora, od kojih dosta njih i nema neke direktne veze sa košarkom. Bilo je tu prebijanja dugova, vraćanja usluga, nepotizma, uslovljavanja... Bilo je i pogrešnih procena, ali to je i najmanji problem, jer su greške kod skautinga svakodnevica svih EL timova, pa se ne može mnogo ni zameriti, uz poslovicu "ko radi, taj i greši". Nerešeno pitanje sportskog direktora. kao i nepostojanje trenera od integriteta i znanja svih ovih godina je dosta doprinelo haotičnim prelaznim rokovima kojima smo svedočili u poslednjih 10+ godina. Tu je i jako bitno pitanje obezbeđivanje novca, tj. budžeta za predstojeću sezonu, da ne idem tako daleko pa kažem i za nekoliko godina unapred.

 

U ovom prelaznom roku, rešili smo dve stavke - budžet i trenera. Duško Ivanović, da se ne osvrćem na debatu o njemu vođenu na prethodnim stranama, ima dovoljno i znanja i iskustva, a i karakter koji nam daju za pravo da verujemo u njegove odluke kada je dovođenje igrača u pitanju. Jedino bih mogao da stavim znak pitanja oko Tea, jer ne verujem da je Duško "grizao" da se on dovede, ali isto tako znam da nije toliko ni lud ni rigidan da a priori odbije takvog igrača. Za sve ostale sam siguran da ih je lično tražio, ili u najmanju ruku birao kao jednu od raspoloživih opcija.

 

Ako je sve ovo blisko istini, onda možemo da kažemo da je naša struka sastavljala roster, što nije bio slučaj prethodnih godina. Kakav je taj roster, koji kvalitet ima i za kakve rezultate je to dovoljno, za sada možemo samo da nagađamo. Može da se sumnja, da se kritikuje, može da se opravdava ili uzdiže u nebesa, ali će na kraju parket pokazati gde leži istina. Pošto nisam vidovit, ja ne znam gde ćemo tamo, početkom juna, biti - sa štitom u ruci ili na štitu. Tako da, umesto da kritikujem ili opravdavam sklapanje ovakvog rostera, mogu da pokušam da razumem šta Duško želi od njega i kakvu ćemo vrstu košarke igrati, jer su to dve stvari zbog kojih je ovakve igrače i dovodio.

 

Podela na pozicije po brojevima od 1 do 5 je meni smešna već skoro deceniju i smarao sam sa tom pričom i na ovom i na drugim mestima. Takođe mi je ireleventna podela na "visoke" i "niske" igrače i većina (kvazi)logičkih izvođenja iz ove podele. U savremenoj košarci, bilo koji broj od 1 do 5 može biti plej mejker. Slikovit primer je Jokić, plej sa pozicije C, LeBron sa bilo koje pozicije na kojoj igra, u evropskoj košarci Sikma sa pozicije 4 i gomila drugih SF ili PF igrača koji imaju mogućnost da iskreiraju i realizuju ofanzivne setova tima. Slično ovome, možemo imati bolje skakače na tzv. pozicijama 2 i 3, nego sa tzv. poziciji 5. Npr, ako ekipno branimo ofanzivni skok dobrim box out-om, onda će naši "niski" pokupiti mnogo skokova. Tu su i individualni kvaliteti igrača koji uključuju anticipaciju i predikciju gde će lopta da završi posle odbitka, što je nevezano za poziciju i visinu. Tek poeni mogu biti distribuirani na razne načine kroz roster, što zavisi od selekcije, kvaliteta igrača, taktike i protivnika protiv kojih se igra.

 

Iako bi treneri želeli da u što većoj meri iskontrolišu svaki meč, iskoriste skauting pred isti na najbolji način, da objasne i motivišu igrače da cene svaki posed, to u praksi vrlo često izgleda drugačije, jer "svaka utakmica je priča za sebe". Ohrabruje činjenica da ne postoji samo jedan način da se dođe do pobede, košarka pleni lepotom i zbog ove činjeice između ostalog, pa se treba potruditi da se nađu alternativni načini, kada projektovani zakažu. BBIQ, kvalitet i iskustvo igraju veliku ulogu u ovome, a ako ništa drugo, mi takvih igrača ove sezone imamo više nego svih prethodnih zajedno. Naravno, neki bazični okvir, startegija i filozofija igre mora da postoji i mislim da će KKCZ to imati u ovoj sezoni. Problem je, narvno, veliki broj novih igrača koje trebe uklopiti u tim, upoznati ih jedne sa drugima i utvediti ko sa kim najbolje funkcioniše na obe strane parketa. Komplementarne petorke su ono što će se tražiti u ovom pripremnom periodu, kao i u prvih mesec-dva takmičarske sezone i to je nešto na šta moramo da se spremimo i prihvatimo kao neminovnost. Brzina integrisanja pojedinaca u kolektiv koji zna šta igra u odbrani i napadu je relativna stvar i zavisi od mnogo faktora. Niko ne može da predvidi koliko dugo će stvaanje tima trajati. Možemo da se nadamo da to bude više pre nego kasnije, ali pritisak rezultata će pretiti da se u jednom momentu preseče pre vremena i igra sa onim igračima koji su trenutno najbolje opcije. Balansiranje između rezultatskog i strogo košarkaškog motiva kod selekcije rostera, raspodele minutaže i protagonizma će biti ključ u ovih nekoliko početnih meseci.

 

Šta će to Zvezda da igra?

 

Fokus će, bez obzira na evidentni individualni ofanzivni potencijal, po meni, biti na odbrani, defanzivnom skoku i tranzicionoj igri. Išao bih toliko daleko i rekao da uspeh Zvezde zavisi od nivoa odbrane na kojoj će ovaj roster biti obučen da igra. Kod branjenja centralnog pika, vidim da smo sa prošlogodišnjeg switcha, počeli da praktikujemo hedge & recover, a biće tu još opcija koje se isprobavaju na treninzima. Pik na strani smo prošle sezone relativno dobro branili ice odbranom, nema razloga da se to ne nastavi. Duško u principu traži od SVIH igrača da budu spremni da brane SVE protivničke igrače u svim pozicijama. To je ideal koji je nemoguće dostići, ali će se od igrača tražiti da pruže svoj maksimum. Zbog specifičnih fizičkih karakteristika naša dva ball handlera, treba videti kako ćemo braniti sistemske mismečeve i postovanje istih. Tražiće se svakako čitanje igre u odbrani i dobra strana pomoći, gde bi Bjelica (ako bude u stanju da igra), Hanga, DeDa, Giedraitis, pa i Bolomboy mogli biti solidna rešenja. Imamo i manje solidne opcije u vidu nekoliko igrača koji ne prate dobro ofanzivne kretnje protivnika i na tome će se raditi u predstojećem periodu. Ni na jednoj od ove 4 utakmice nismo videli našeg projektovanog prvog centra, tj. kako se snalazi u odbrambenom sistemu Duška Ivanovića, a mora se reći da je to i najveća nepoznanica od koje će zavisiti mnogo stvari. Šta Tobey može u napadu otprilike svi znamo, a šta može u odbrani ćemo videti. No, svakako ćemo se truditi da igramo timsku odbranu, jer imamo nekoliko upitnih odbrambenih individualaca, pa će uigravanje i vreme potrebno za to biti jako bitno. Na žalost, toga nemamo na pretek, pa će se korekcije vršiti u hodu, kad se stigne, davajući prioritet rezultatu pre svega. Nije idealno, daleko od toga, ali tako je kako je. Za kraj, čekam da vidim kako ćemo i koliko uspešno braniti tranziciju protivnika, jer mislim da smo tu trenutno najtanji, baš zbog činjenice da imamo toliko novih igrača koji prvi put igraju zajedno.

 

U napadu, moj je osećaj da će nam Shabazz biti prva opcija. Ja sam prijatno iznenađen njegovom igrom u ovih par mečeva. Nisam ga pažljivije pratio još od koledž dana, pa nisam mogao ni da znam kakve su njegove fizikalije i rešenja u napadu u ovoj 2023. godini. Sve što može Shabazz, može i Teo, ali sa manje minuta u igri. To bi trebala da budu naša dva primarna kreatora u napadu. Luka "short roll" Mitrović i DeDa imaju svoje mogućnosti kao sekundarni kreatori, a Hanga je verovatno definicija pojma glue guy u košarci. Jako bitan, ali ipak ne bih rekao ključan igrač u ovom rosteru Zvezde. Veliko pitanje stoji oko Nemanje Bjelice. Ako od njega budemo mogli da dobijemo makar 50% onoga što je nekada radio, to će biti nemerljiv doprinos našem timu. On bi dao jednu dodatnu dimenziju našoj igri, podigao kvalitet za makar jedan nivo iznad na obe strane parketa. Slab sam na Bjelicu, moje najdraže (potencijalno) pojačanje ovog leta. Otud i nerealna očekivanje od njega. Mislim, u najmanju ruku je suludo od igrača u tim godinama, sa povredom koju je vukao skoro cele prošle sezone, koji igra praktično na otvoreni ugovor očekivati bilo šta, a kamo li da bude ključ našeg uspeha, ali to smo mi - Cigani ludaci.

 

Nedović bi trebao da bude lider 2nd unit-a, uloga koja mu je poznata od prošle sezone i koju bi mogao da iznese na pravi način. Simon i Yago su dva igrača kojima će verovatno trebati najviše vremena da se uklope u roster, ali kvalitet, želja i motivacija ne bi trebali da budu upitni. Ne znam u kakvim ulogama će biti Kuz i Dalibor, verovatno će mahom imati minute u ABA, pre nego u EL, ali i to je neka uloga u timu. Nije mi jasno ništa oko kapitena, ni koliko on može u ovoj sezoni da doprinese, ni kakav je njgov status po pitanju startne postave i minuta. Nadam se da tu nećemo omašiti i dati mu više protagonizma nego što on realno zaslužuje. Ostaje žal za malim Topom, rado bih ga gledao ove sezone u ABA, ali u našem dresu i na po nekoj EL utakmici, ali da se nadamo da je prelazak u Megu najbolje rešenje za njega u ovom momentu. Čekam da vidim kako ćemo u fullu iskoristiti Rokasa, ovo što za sada igra mi nije neki pokazatelj da će biti jedan od lidera. Po ulozi, rskao bih da je trenutno najbliži Hangi minus kreacija, jedan all around igrač koji neprimetno dolazi do svojih poena, skokova... Lično mislim da bi on mogao biti jako dobra opcija ako mu se da više protagonizma u napadu i očekujem da to vidim kako sezona bude odmicala.

 

Versatilnost tima je naš veliki plus. Trčanje takođe, BBIQ, iskustvo, kvalitet u vrhu EL. Šut bi morao biti bolji nego bilo koje druge sezone. Ostaje problem uigravanja, usvajanja postulata timske odbrane i kristalizovanje uloga u timu. Nadam se da će to biti jedan prijatan proces koji ćemo pratiti sledećih meseci i gledati kako rastemo kao tim. U idealnim uslovima, KKCZ je jedan ozbiljan EL tim. Ne vrhunski, ali ozbiljan. Pošto idealno ne postoji, ostaje da se nadamo da će biti što manje povreda, makar onih ozbiljnijih i da će dubina rostera moći da kompenzuje manje probleme ovog tipa. Zato, da poželim pre svega dobro zdravlje svim našim igračima, za ostalo ipak manje brinem.

 

To da je podela na striktne pozicije danas prevaziđena je tačno ali ne sasvim. I dalje ne postoji ta magija i mogućnost percepcije gde će lopta pasti koja će igrača ispod 2 metra staviti u bolju poziciju za skok od centra mrge ako je ovaj drugi iole fokusiran na utakmicu. Krilne pozicije dozvoljavaju najviše fluidnosti i improvizacije, posebno ako imaš glavu (plejmejkera) i rep (centra). Nama u ovom timu neće nedostajati kreacije, a videćemo da li će nedostajati čvrstine, fizikalnosti i atleticizma za prilično ludački intenzitet koji nameću evroligaške utakmice. Na perimetru definitivno imamo redom igrače koji teško da mogu da ostanu ispred svog čoveka tako da ozbiljan posao čeka defanzivne korektore i igrače koji preuzimaju protivničkog ballhandlera nakon rotacija. Još više se plašim odbrane protiv ekipa kod kojih se lopte brzo i smisleno kreće i koje nisu zavisne o dominantnom dribleru, naši visoki su sa izuzetkom Bolomboya veoma tromi i teški na nogama. Meni je takođe veliki upitnik nad tim kako će pojedini igrači, usled glomaznosti rostera, prihvatiti svoje uloge i da li će Duško imati dovoljno osećaja da na parketu ostavi nekog i 35 minuta ako tako kontekst zahteva. I da, Teodosić danas ne može isto što i Shabazz jer više nema ni približno potrebnu brzinu da bude triple threat, dakle samo dodavanje i šut su opcija kod njega, na prodor možemo da zaboravimo. Ostaje da se uzdamo u Duška i sreća je da imamo iskusnog i autoritativnog trenera jer bi se neki mlad lik bez obzira na potencijal ovde vrlo lako pogubio. 

Edited by Chaos Is Me
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Fat Zadd said:

Misko o planovima za Topića:

 

Nikola Topić je igrač Crvene zvezde, ali nije bilo izvesno da će dobiti više vremena. Odlučili smo da ostane u Megi i da igra 30+ minuta. Imaće dobru sezonu i videćemo šta će biti. Generalno, pošto je plej, mislim da bi bilo dobro da bude izabran na draftu i da ne ide odmah, već da sledeće godine igra godinu dana u Crvenoj zvezdi, jer će biti spremniji da igra nego sada. Na pripremama, protiv Kluža, koji je ekipa Evrokupa, umalo je imao tripl-dabl. Svake nedelje je sve bolji. Razgovaram sa njim, mislim više nego sa bilo kim drugim u mojoj karijeri. Nešto veliko dolazi. On je sjajno dete, veoma pametan, veoma fokusiran. Verujem da će se u ovoj situaciji, gde nema plejeva, desiti nešto veoma veliko. Na neki način, ovo ime je nešto neverovatno. Nikola Peković, Nikola Jokić, Nikola Jović, Nikola Topić. Mogao sam da budem agent samo za „Nikole”

 

Godinu dana ćemo, znači, možda dobiti od Topa, ako opet ne budemo pravili gluposti. To je užasno malo za nekog ko je dete naše legende i koji sigurno želi da ostavi trag u Zvezdi. Ali i ako to bude, biće nešto. Za ovako disfunkcionalan klub i to je ćar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, John Terry said:

 

Godinu dana ćemo, znači, možda dobiti od Topa, ako opet ne budemo pravili gluposti. To je užasno malo za nekog ko je dete naše legende i koji sigurno želi da ostavi trag u Zvezdi. Ali i ako to bude, biće nešto. Za ovako disfunkcionalan klub i to je ćar.

 

Ma dobro. Misko prica ono sto se babi snilo. Videcemo. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Chaos Is Me said:

I dalje ne postoji ta magija i mogućnost percepcije gde će lopta pasti koja će igrača ispod 2 metra staviti u bolju poziciju za skok od centra mrge ako je ovaj drugi iole fokusiran na utakmicu. 

 

slažem se, međutim, jedna od posledica većeg broja uzetih šuteva za tri je i odbijanje lopte nešto dalje u polje, nešto češće, pa se dešava više nego ranije, da centra pozicioniranim prirodno pod koš, lopta preskoči i pada na midrange, oko penala.  onda je sjajno imati krilo ili beka koji može da oseti gde će lopta, pod uslovom da uloži i mentalni i fizički napor da na tom mestu i bude, što ponekada budu i jako nezgodni-rizični skokovi.

 

josh hart je u knicksima imao 7 skokova za 30mins (mitch lob 9.4 za 27mins i randle 10 za 35ipo su bolji skakači) a u usa repki preko 5 za 18minuta

 

važno je imati takve skakače "iz drugog plana" ali nije kao da rastu na drvetu, tako da su visoke pozicije ipak ključne u kontroli skoka.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bjelica je tokom cele karijere samo u GSW igrao na petici. Iskreno i nije mogao ništa drugo gledajući ga kako se sporo kreće u tom okruženju.
U EL uz top BBIQ i range koji poseduje i visoki izbačaj može pakao da istovari sa te pozicije... iskreira po potrebi i uz Tobijevo gradjenje pokupi dosta odbrambenih skokova koji su mu uvek bili forte.
Ovde je neko objavio da mu ipak ugovor nije otvoren, nije pozajmica i sa Fenerom je raščistio. Ako je to tačno onda je sav rizik samo naš.
Sa druge strane, ni jedan medicinski pregled ne može da garantuje da mu se neće opet pojaviti misteriozni otok na listu zbog kojeg je odigrao samo 7 tekmi u EL.

Pored Nedare, Tea i Šabaza zatvorili smo poziciju krilnog centra sa nosiocem kojeg nakon ugovora od 4M u Feneru nije poželeo niko sem nas.

Neki bi to nazvali impulsivnom kupovinom B-stack robe uz dža ili bu skauting.





  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Wingwalker said:

Bjelica je tokom cele karijere samo u GSW igrao na petici. Iskreno i nije mogao ništa drugo gledajući ga kako se sporo kreće u tom okruženju.
U EL uz top BBIQ i range koji poseduje i visoki izbačaj može pakao da istovari sa te pozicije... iskreira po potrebi i uz Tobijevo gradjenje pokupi većinu odbrambenih skokova koji su mu uvek bili forte.
Ovde je neko objavio da mu ipak ugovor nije otvoren, nije pozajmica i sa Fenerom je raščistio. Sav rizik je naš.
Sa druge strane, ni jedan medicinski pregled ne može da garantuje da mu se neće opet pojaviti misteriozni otok na listu zbog kojeg je odigrao samo 7 tekmi u EL.

Pored ranjivog Nedare, Tea i Šabaza zatvorili smo poziciju krilnog centra sa nosiocem kojeg nakon ugovora od 4M u Feneru nije poželeo niko sem nas.
 

Jel potrebno nabrajati sve mlade i zdrave igrače koji su na žalost doživeli teške povrede ...  igramo se baba Vange, ili šta?

Kidaju se ligamenti sa 17 godina, a neki igraju i u 40 i to sjajno ... nema tu pravila ni predviđanja.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Guru locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...