Jump to content

FORMULA 1 AWS GRAN PREMIO DE ESPAÑA 2023, 04.06.2023


Recommended Posts

Ovaj vikend nas čeka sedma trka sezone, iako je trebalo da bude već osma, ali zbog poplava u Italiji je otkazana Imola.

 

Velika nagrada Španije se vozi u Barceloni od 1991 godine i prihvaćena je medju navijačima kontraverzno. Mnogi smatraju da su trke užasno dosadne, nekome se svidja, vozači (većinom) dobro znaju pistu jer se ranije redovno testiralo, ali pored svega, verovatno drži najneslavniji rekord piste sa najvišim procentom pobeda sa pole position.

 

Ja lično ne volim Barcelonu i većinom mi je bila dosadna, ali videlo se i na ovoj pisti par dobrih trka, spomenuo bih naravno 1996. godinu pre svega i prvu pobedu MSC u Ferrariju.

 

Timovi dolaze u Barcelonu sa upgrades koji se nisu mnogo videli u Monaku, bili su spremni za Imolu, ali tamo se nije vozilo. RBR sa čim god došao je svejedno, oni su već završili sezonu. Lewis je rekao u Monaku da je bolid Son of a gun, nisam od toga video ništa, Ferrari dolazi u frustraciji (po ko zna koji put) a Alonso dolazi nahajpovan na home race. Ne verujem da bilo ko osim RBR može da uzme trku, ali ako bi u nekom suludom sticaju okolnosti bio 2x DNF za RBR, onda je favorit broj 1 Alonso. Računam da će na podijumu svakako biti.

 

Konfiguracija piste za ovu godinu je doživela jednu glavnu promenu, a to je ispravljanje šikane u krivini 13. Možda bi to moglo da pomogne nešto malo Williamsu, jer 13. postaje brza krivina, posle prve druge trke bih mislio da može da pomogne i Ferdžama, ali tu nema pomoći, mi ćemo dogodine.

 

Barcelona je počela da se vozi u eri dominacije Williams Renault i prve dve godine je uzeo Mansell, back to back, posle njega Prost i Hill, 4/4.

 

Interesantno je da su u Barceloni uvek pobedjivali bivši, aktuelni ili budući svetski prvaci, samo tri pilota koja su uspeli u Barci nisu nikad osvojili titulu, Massa 2007., Webber 2010. i Maldonado 2012. 

 

Iako imamo više dvostrukih, trostrukih i razno višestrukih pobednika, samo MSC, Kime i Alonso su ostvarili pobede u dva različita tima, a uvek je jedan od njih bio Ferrari. MSC u Benettonu i Ferdži, Kime u McL i Ferdži i Alonso u Rendži i Ferdži🙂

 

Najviše pobeda, po 6 imaju MSC i Hamilton, pa je za njima Häkkinen sa tri pobede. Kod timova je prvi Ferrari sa 8 pobeda ispred MGP sa 7 i Williamsa sa 6.

 

Satnicu će da da Radoje😁

 

 

 

image.png

 

 

Bez šikane ove godine.

 

image.jpg

 

Istorija

 

5086-jpg.67133

  • Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, John Terry said:

Ispravljanje šikane mi se ne svidja jer ja više volim tehničke, slow speed staze, ali ovo možda dovede do više preticanja.

 

Zadnja krivina na stazi je bila superatraktivna pre nego sto su "sikanirali" prethodnu, nesto poput Parabolike na Monci. Bolidi nisu bili toliko razvuceni medjusobno kao nakon prolaska kroz sikanu plus se izlazilo na start-cilj pravac sa mnogo vecom brzinom sto je znacilo lakse preticanje u T1.

 

Nekad je postojala sikana izmedju sadasnjih T9 i T10 koja je isto bila dobro mesto za preticanje ali je uklonjena zbog neadekvatnih zona za izletanje. Mozda bi trebalo razmisliti da se to vrati (naravno uredjeno po savremenim bezbednosnim standardima)?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...