Jump to content

VN Španije 2019. (10. maj - 12. maj)


Borko

Recommended Posts

Formula 1 po prvi put u 2019. dolazi u Evropu i to na stazu ciji je svaki milimetar poznat svakom vozacu. Tradicionalno, timovi u Barselonu dolaze sa znacajnim poboljsanjima, tako da nam ostaje da vidimo da li ce Ferari uspeti da ucini ovaj sampionat zanimljivijim, s obzirom na to da je Mercedes ostvario najbolji start jednog tima u istoriji sporta sa cetiri dvostruke pobede na startu sezone i polako im ponestaje osoblja koje ce se popeti na podijum da preuzmu pehar namenjen timu pobedniku 😛 Ferari iznenadjujuce donosi vec na petoj trci u sezoni  novu, unapredjenu PJ, kao i novu specikaciju ulja koju je pripremio Shell, sto znaci da bi teoretski, ako ne zele kazne, morali da preostalih 17 trka odrade sa tamo dve pogonske jedinice (ili narodski receno dva motora, iako je motor samo jedna od 6 komponenata pogonske jedinice). Medjutim, kada uzmemo u obzir podatke da je Mercedes od pocetka hibridne ere svaku trku u Spaniji startovao sa pol pozicije, i da su pobedili na cetiri od pet (svakako bi bilo i pet od pet da 2016. Rozberg i Hamilton zbog medjusobnog sudara u prvom krugu nisu obojica zavrsili u sljunku) - jasno je ko je favorit za pobedu, tako da je realnije ocekivati neko tumbanje i ovako ne bas jasnog poretka medju timovima koji se bori za 4. mesto.

 

Reno, najneprijatnije iznanadjenje sezone, najavljuje znacajna poboljsanja za VN Spanije - Siril Abitebol je izjavio da ocekuje "reset" sezone na ovoj trci nakon katastrofalne trke u Azerbejdzanu, a Nik Cester, tehnicki direktor, kaze da je izmedju ostalih "brojnih" novh delova, spreman veliki update koji se tice prednjeg krila. Identican izraz, "reset", upotrebljavaju za VN Spanije i iz Hasa, prosle godine definitivno cetvtrog najbrzeg tima, a koji je ove sezone neverovatno i potpuno neocekivano podbacio na svim trkama nakon Magnusenovog 6. mesta u Australiji, ne uspevsi da osvoje nijedan bod u poslednje tri trke, u kojima su, narocito nedeljom, izgledali potpuno nemocno. Iz Meklarena, koji trenutno neocekivano drzi cetvrto mesto u sampionatu oprezno najavljuju da je moguce ocekivati znacajne promene u poretku u Spaniji. Rejsing Point, nekadasnja Fors Indija, donosi u Spaniju znacajan set poboljsanjam a Serhio Peres je izjavio da ce nam to pruziti uvid u mogucnosti tima pod novim menadzmentom.

 

Interesantna je vest koja se pojavila pre desetak dana, da bi ovo mogla da bude poslednja VN Spanije (zbog dobro poznatih sukoba izmedju na relaciji centralna vlast u Madridu - Autonomna zajednica Katalonija) da ce vec sledece godine biti zamenjena VN Holandije na legendarnom Zandvortu, na kome je trka F1 poslednji put bila vozena pre 34 godine.

 

Sto se same staze tice, svi znamo da nam prakticno nikada ne donosi dobro trkanje (sa izuzetkom 2013. i onog ludila sa trosenjem guma kada su timovi isli po 4 puta u boks) da uvodjenje DRS-a nije gotovo nista pomoglo da se situacija sa manjkom preticanja (mogu slobodno i da kazem nepostojanjem preticanja), a svakako ne pomaze ni konzervativnost Pirelija, koji donosi tri najtvrdje komponente guma za VN Spanije.

 

Od ostalih vesti mozemo izdvojiti ovu - za Alfa Romeo ce na prvom slobodnom treningu voziti proteze Ferarija Callum Ilott, 20-godisnji Englez koji se ove godine takmici u Formuli 2, gde se na pocetku sezone, najblaze receno, nije proslavio - 0 bodova iz cetiri trke, naspram 18 timskog kolege Huana Manuela Koree.

 

I za kraj, malo statistike - najvise pobeda na VN Spanije ima Mihael Sumaher - 6, a nijedan drugi vozac nije uspeo da pobedi vise od 3 puta. Od aktuelnih vozaca na ovoj stazi pobedjivali su Hamilton - 3 puta, Raikonen - 2 puta, i Fetel i Ferstapen po jednom. U konkurenciji konstruktora, Ferari ima 12 pobeda, Meklaren 8, Vilijams 7, a Mercedes cetiri pobede. Na poslednjih 18 trka, osvajac pol pozicije je pobedio 15 puta, a otkad je 1991. pocela da se vozi na Katalunji, za 28 godina samo tri vozaca su uspela da pobede a da nisu startovali iz prvog reda - Sumaher 1996. u Ferariju ( sa treceg mesta), Ferstapen 2016. u Red Bulu (sa 4.) i Alonso 2013. u Ferariju (sa petog mesta). Prosle godine je Daniel Rikiardo postavio novi rekord staze u trci (1:18.441), nema sumnje da ce on ove sezone biti oboren. 

 

Toliko od mene, za lepu grafiku sa satnicom trke, izborom guma, tabelama i ostalim korisnim informacija ce se pobrinuti gospodin Alen Šmit (na ovom forumu od nedavno Alen13ASC). 

Edited by 4_Webber
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

01-F1-Logo.png

 

02-VN-Logo-RSD.png

 
03-Logo-VN-2-RSD.png
 
0053.png
 
AP-1-VNCF9-XJ91-W11-hires-jpeg-24bit-rgb
 
0017.png
 
KM-at-speed-II-304.png
 
05-O-stazi-II-RSD.png
 
04-Mapa-Staze-RSD.png
 
06-Zone-Akcija.png
 
Krivina 1
 
1991- Legendarno preticanje Najdžela Mansela nad Ajrtonom Senom
 
UncommonHopefulFossa-max-1mb.gif
 
Krivina 2 & 3
 
2009- Lančani udes na startu
 
MenacingMarriedJay-max-1mb.gif
 
Krivina 4
 
2016- Udes Luisa Hamiltona i Nika Rozberga
 
SourAbsoluteGadwall-max-1mb.gif
 
Alokacija guma:
 
Pireli0519.png
 
Poredak tablica:
 
tvik0519.png

 

Vremenska prognoza:

 

Petak- Delimično oblačno
▲20ºC ▼ 14ºC

Subota- Delimično oblačno
▲20ºC ▼ 14ºC

Nedelja- Pretežno sunčano
▲20ºC, ▼14ºC

 

TV Program*

 

Petak

 

11:00 Prvi slobodni trening (90 minuta)
15:00 Drugi slobodni trening (90 minuta)

 

Subota

 

12:00 Treći slobodni trening (60 minuta)
15:00 Kvalifikacije (60 minuta)

 

Nedelja

 

15:10 Trka (120 minuta)

 

* naša vremenska zona

Edited by Alen13ASC
Dečije bolesti, ovo ono...
  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Kaze Radoje da ne trebamo kritikovati poteze sadasnje uprave F1 cirkusa jer su dosta toga unapredili, ali ja moram, cim nesto pokvare 🙂

Napravili su sjajan potez kad su ogranicili upotrebu prvog seta guma samo na prvih pola sata treninga, i tad smo vec nakon 10-ak minuta od pocetka imali ozbiljnu akciju, a onda nicim izazvanim oni pomere tu granicu za 10 minuta i sad staza zvrji prazna 20 minuta, besmisleno.

Link to comment
Share on other sites

Kad sam to rekao da ne treba kritikovati sadasnju upravu? Ima dosta razloga da se kritikuje, samo sto se danas kritikuje bukvalno sve i ono sto treba i ono sto ne treba jer je nekad toboz sve bilo brze, bolje, lepse. A onda pogledas 15 minuta snimka trke od pre 30+ godina i vidis na primer da je rezija bila katastrofalna, da vozaci masovno stede gorivo i da komentatori sve vreme pricaju o gumama kao glavnom faktoru koji cini razliku izmedju onog ko ide napred i onog ko mora da taksira. Danas kukamo kako su velike razlike medju timovima a ceo grid se kvalifikuje unutar 2-3 sekunde, nekad je razlika izmedju pola i drugoplasiranog bila tolika. Nekad je trke znalo zavrsiti samo 2-3 bolida u vodecem krugu i to razvuceno toliko po stazi da su jedina preticanja koja smo celu trku videli bila za citav krug, ali mi iz tih vremena pamtimo onih par spektakularnih finisa i prema tome gradimo sud o "dobrim starim vremenima" nasuprot sive danasnjice.

A niti je danas sve bas toliko lose kao sto se predstavlja (mada ima mesta za napredak na mnogim poljima) niti je nekad bas sve bilo toliko dobro. A i mi smo se promenili u medjuvremenu. 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Radoye said:

.....
A niti je danas sve bas toliko lose kao sto se predstavlja (mada ima mesta za napredak na mnogim poljima) niti je nekad bas sve bilo toliko dobro. A i mi smo se promenili u medjuvremenu. 🙂

 

Ali (neke) staze nisu. Voleo bih da se ogranici (tj. smanji) duzina auta. Onda bi nastao veci izbor linija kroz krivinu i bilo bi vise mesta za preticanje. Ovako, maltene kao da se dva autobusa trkaju na uskom krivudavom brskom putu... :classic_mellow:

 

Ajd' moderacijo, prebaci ovaj moj trolerski post negde il' ga brisi...

Link to comment
Share on other sites

Ja se u vecini stvari slazem s tobom Radoje, zato sam i stavio onaj smajli. Sustina je da su mnoge stvari bolje, ali ovo za gume na FP1 je pogresno, ne bas na nivou na kom je bila promena kvalifikacija pre par godina, ali ipak pogresna pa bi je trebalo revidirati.

 

Inace Hamilton danas uspeo da spali zadnje gume u pripremnom krugu :krstipd4:, otud ovoliki zaostatak za Botasom.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...