Jump to content

Opšta diskusija o pročitanim knjigama i onima koje planiramo da čitamo

Džudi

Recommended Posts

Mogu da se složim u vezi oposuma, ja niam znala šta je skalavag, nego sam hvatala kontekst.

A to nije nikakvo pametovanje, nego verovatno kratko predavanje o ropstvu, jer robovlasništvo i jeste bilo romantizovano:

Vilkerson i Hilton su uz to još govorili crncima da su oni
u svakom pogledu isto tako sposobni kao i belci, da će se uskoro dopustiti brakovi sa
crncima, da će se imanja njihovih doskorašnjih gospodara podeliti i da će svaki
crnac dobiti po četrdeset jutara zemlje i jednu mazgu kao potpunu svojinu. Održavali
su crnce u uzrujanom stanju, pričali o svirepostima koje su belci vršili nad crncima, i
mržnja i podozrenje zavladaše u zemlji, dugo vremena čuvenoj po odnosima punih
ljubavi koji su vladali između crnaca i njihovih vlasnika

Pravdan je i KKK i još je bilo dosta toga vrlo upitnog.

• 1 month later...

Ne znam gde da okačim tekst, pa možda ovde :classic_smile:

Hari Poter i dinamike moći

Malo ću sebi slomiti srce ovim tekstom i podići jedan od poslednjih velova iluzije koje nosim iz detinjstva, jer sam, kao i većina, odrasla na serijalu o Hariju Poteru. Moram biti iskrena – ovde ću se ograditi od serijala filmova Fantastične zveri, koji sam prestala da gledam nakon drugog filma, jer je sve počelo da ima prizvuk loše telenovele, kao i knjige Ukleto dete, koja je prepuna nelogičnosti. Ali obećala sam vam ovaj tekst kada smo se bavili arhetipom veštice, a ovaj serijal je bio posebno važan za obrt u posmatranju arhetipa na prelazu iz 20. u 21. vek, a obećanje je obećanje. Zato, ovih pretprazničnih dana, pre nego što se ušuškate pod ćebence i pustite ovaj serijal filmova ili uzmete neku od knjiga, koji su postali sinonim za praznične dane, hajde da sagledamo globalni fenomen tokom prazničnog perioda, koji je već i predmet brojnih analiza koje se bave društvenim i političkim temama.

Čarobnjački svet koji je Roulingova stvorila, iako zasnovan na magiji, zapravo odražava mnoge strukture i nepravde prisutne u stvarnom svetu. Jednim delom ovo razumem jer je serijal nastajao krajem 90-ih i početkom 2000-ih, a ta sličnost sa stvarnim svetom verovatno je jedan od razloga njegovog uspeha širom sveta. Meni je, na primer, jako zanimljivo kada uzmem još dva, verovatno najpoznatija serijala fantastike iz skorije prošlosti, kao što su Gospodar prstenova ili Igre prestola, koji su svoje svetove više gradili po ugledu na srednjovekovno doba, za razliku od Harija Potera. Razmišljajući o ovoj temi, na pamet mi je pao ikonični citat: Lakše ćemo zamisliti smak sveta nego kraj kapitalizma, što mi je bilo jako zanimljivo da posmatram u odnosu na to koliko su se mehanizmi kapitalizma ukorenili u kolektivnu imaginaciju, te koncept magije ne može da transcendira sistemske problematike s kojima se kao društvo suočavamo. Analizom segmenata u svetu Harija Potera poput institucija, ekonomskih praksi i tretmana magičnih bića, lako je uvideti da je svet Harija Potera duboko ukorenjen u konzumerizmu, klasnim podelama i etičkim dilemama koje podsećaju na našu svakodnevicu.

Kroz likove, institucije i društvene sisteme, ovaj svet nam pokazuje kako moć, novac i diskriminacija oblikuju sudbine pojedinaca. Hajde da detaljno razmotrimo vrednosti koje prožimaju čarobnjačko društvo unutar sveta Harija Potera, ulogu institucija, medija i politike, i nehumani tretman magičnih bića, koji odražavaju duboke društvene nejednakosti.

Mislim, nije da se hvalim kako sam sve ovo zapazila pre dosta godina :classic_biggrin: Ali dobro je kad se stavi na papir koliko je HP svet zapravo sličan našem. 

6 minutes ago, DameTime said:

Ne mogu da verujem da i za ovo imaš foru u šteku :classic_biggrin:

Plemenita plesan obavlja svoj posao.

Nego, u pravu je autorka kada kaže da je sličnost stvarnog i HP sveta jedan od razloga uspeha serijala. Da nije tako, odnosno da je Roulingova bila maštovitija, čitaoci bi se teže identifikovali sa likovima i situacijama a serijal bi verovatno imao neki kultni andergraund status.

• Like 1