Klotzen Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 Nisam čitao. Ono što ti mogu reći je da Kornvel savršeno opisuje atmosferu i ambijent. Pretpostavljam da mu radnja nije jača strana pa zato uvek uzima istorijske motive koji mu daju radnju na tacni a on samo treba da je oblikuje u delo koje se čita u jednom dahu. Prilično sam siguran da su sve njegove knjige ekstra zanimljive za čitanje jedino što nemaju neku dubinu radnje. Kao što rekoh u tom postu ne očekuj "rat i mir" ali je zato zanimljiviji i uzbudljiviji za čitanje. Bilo bi nepravedno da kažem da je pisac lakih dela jer aženkur je ipak daleko ozbiljniji od tih lakih romana. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qqruz Posted December 8, 2024 Share Posted December 8, 2024 (edited) Čudo u Poskokovoj Dragi i Nada, obije od Anta Tomića. Odlična zabava. Ma i svaka druga knjiga mu je dobra. Edit: Vrhunski opisi dalmatinskog zaleđa odakle potiče. Edited December 8, 2024 by qqruz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted December 20, 2024 Share Posted December 20, 2024 Najtoplije preporucujem: Na ca 500 stranica citalac razume celu katastrofu WWII, a narocito deo koji nas nikada nije zanimao, a nikada nismo morali da bilo sta znamo o njemu, a to je Japan, Kina i uopste odnos SSSR-a, Nemacke, Evrope an zeneral prema Japanu i Kini, ali narocito njihov prema nama, Evropljanima. Taj najcuveniji spijun, Nemac Sorge, ubedjen komunista, odlazi u Japan ( doduse prvo u Sangaj dve godine), svi su njime odusevljeni jer je neodoljiv lik, Nemci u Tokuju zaljubljeni su u njega, njegov je najintimniji prijatelj nemacki ambasador u Tokiju ( zena ambasadora je jos intimnija s njim), pravi svoj neki komunisticki, spijunski krug u Tokiju, svega je njih petorica u tom krugu, najvazniji je saradnik jedan genijalan intelektualac, Japanac koji je kao i Sorge komunist po ubedjenju i to nepokolebljiv. Jedan od njegovih najblizih saradnika je i nas covek, Branko Vukelic koji iz Pariza ( rodno mesto Osijek) dolazi u Tokio i spijunira za Staljina. Surovo je to da ga Staljin uopste nije uzimao za ozbiljno, nije mu verovao kada je danima pisao telegrame da ce Hitler napasti Sovjetski Savez, a onda iz postovanja prema Staljinu nije mu bilo ni dozvoljeno ni da uopste i postgoji za Sovjetski Savez. Tek sa dolaskom Hruscova na vlast Sorge dobija na znacaju i biva rehabilitovan. Ovaj nas Branko biva osudjen na japanski Gulag gde i umire ubrzo, njegova zena Japanka i sin od 5 godina dolaze u Jugoslaviju ( Branko je bio dopisnik Politike, a i nekog francuskog dnevnika) i taj njegov sin je i dan danas u Beogradu, prevodilac, prevodio je Andrica na japanski, prevodi Japance na srpski, a ozenjen je Japankom koja je predavala japanski na Filoloskoim. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 20, 2024 Share Posted December 20, 2024 1 hour ago, Selina said: Ovaj nas Branko biva osudjen na japanski Gulag gde i umire ubrzo, njegova zena Japanka i sin od 5 godina dolaze u Jugoslaviju ( Branko je bio dopisnik Politike, a i nekog francuskog dnevnika) i taj njegov sin je i dan danas u Beogradu, prevodilac, prevodio je Andrica na japanski, prevodi Japance na srpski, a ozenjen je Japankom koja je predavala japanski na Filoloskoim. Pre nekih petnaest i malo više godina se u mom društvu povremeno pojavljivao jedan momak pomalo kosih očiju, svi smo ga zvali Japanac, drugarica ga je povremeno "dovodila" na bleju u parku. Mnogo godina kasnije sam saznao da je u pitanju unuk Branka Vukelića. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted December 20, 2024 Share Posted December 20, 2024 3 minutes ago, Smrtokapa said: Pre nekih petnaest i malo više godina se u mom društvu povremeno pojavljivao jedan momak pomalo kosih očiju, svi smo ga zvali Japanac, drugarica ga je povremeno "dovodila" na bleju u parku. Mnogo godina kasnije sam saznao da je u pitanju unuk Branka Vukelića. Mene ta knjiga ( a procitala sam je JOS pre tri dana) nekako ne ostavlja na miru, cak i zbog ovog naseg Branka, njegovog sina, a narocito zene koja je bila ziva do pre ptenaestak godina pa je autor i s njom vodio intervjue. Koji su to genijalni, obrazovani idealisti bili, njih pare nisu zanimale, glavni Japanac ( a nije jednostavno za ljudsku psihu spijunirati za neprijatelja svog naroda), veliki intelektualac, intelektualna elita Japana, krece se u krugovima sinova japanskog premijera i Cara, informacije daje Zorgeu koji ih prosledjuje Moskvi. U zatvoru cita Getea i filozofe, svakog dana pise pisma i pesme zeni i cerci i posle rata to biva bestseler u Japanu, a on biva proglasen za najveceg borca za mir u svetu. O japanskom drustvu sve i svasta se nauci i sazna, ksenofobi bili, ksenofobi ostali😁 A zivotna prica naseg Branka jos je uzbudljivija od biografije glavnog spijuna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quentin Posted December 20, 2024 Share Posted December 20, 2024 1 hour ago, Smrtokapa said: Pre nekih petnaest i malo više godina se u mom društvu povremeno pojavljivao jedan momak pomalo kosih očiju, svi smo ga zvali Japanac, drugarica ga je povremeno "dovodila" na bleju u parku. Mnogo godina kasnije sam saznao da je u pitanju unuk Branka Vukelića. A meni je sredinom osamdesetih stariji rođak na Novom Beogrado pokazao čovjeka sa neobičnom fizionomijom lica i rekao da je njegov otac bio ruski špijun u Japanu tokom Drugog svjetskog rata. Ja, klinac iz provncije, osjećao sam se kao da mi je Marsovca pokazao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts