bohumilo Posted January 14, 2021 Posted January 14, 2021 Gesualdo: Death for Five Voices (1995) Carlo Gesualdo je fascinantni kompozitor i ludak iz epohe pozne renesanse, u cijim hromaticisticnim i harmonijski progresivnim koralima s kraja 16. veka se moze cuti muzika 20. veka, Vagner ili Stravinski. Bio je plemic, princ od Venoze (Napuljsko kraljevstvo), necak (po majci) pape Pia IV i svetog Karla Boromejskog, sto mu je omogucilo da pise i svira muziku samo za sebe i svoje demone (za razliku od najveceg dela kompozitora kroz celu istoriju). Poznat i po tome sto je uhvatio zenu in flagrante sa svalerom, (njih dvoje i sami plemicke krvi) - pretvarajuci se da sa slugama ide u lov - isekao ih na kocke i okacio ispred kuce da svi mogu da vide, sto je stvorilo totalni haos u Napulju, ondasnjoj carsiji, stampi, kuloarima itd. Nakon jos jednog braka i bogatog stvaralackog perioda u Ferari vratio se u zamak Gesualdo gde je u osami proveo i stvarao poslednjih 16 godina zivota. Dakle, jedna prica kao porucena za velikog nemackog mestra (i igranog i dokumentarnog filma) Wernera Herzoga, jer sadrzi sve elemente kojima se WH opsesivno bavi decenijama (ivica izmedju ludila i genijalnosti, borba coveka sa surovom prirodom (spoljasnjom ili unutrasnjom), metafizicka jeza i telesni horor itd). Film je, kao sto je cest slucaj u Hercogovim "dokumentarcima", prilicno skriptovan jer se on, kako istice, ne bavi 'racunovodstvom' nego snima filmove i zainteresovan je za neku drugu vrstu istinu... Film je televizijski, radjen za nemacku ZDF televiziju, u originau Tod für fünf Stimmen. Preporuka, i prigodan trejler: 3
Lobotomija Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Čudo jedno da vam promače ovaj: Ovaj uradak ne treba posebno predstavljati. 2
Lobotomija Posted January 30, 2022 Posted January 30, 2022 (edited) Izvanredan članak časopisa Rolling Stone o Ramonsima (The curse of The Ramones) me je inspirisao da pokrenem topik, em sam odrastao na Ramonsima. 😀 Moram priznati da dosta toga uopšte nisam znao. Koga ne mrzi, neka obavezno pročita. Neću da spoilujem, samo velika preporuka, 10/10. https://www.rollingstone.com/feature/the-curse-of-the-ramones-165741/ Jedan od boljih dokumentaraca: Edited January 30, 2022 by Neme
Drug Crni Posted February 4, 2022 Posted February 4, 2022 Kasnim za dan..3.februara 1959.desila se prva tragedija u istoriji Rocka:pogunuli su Buddy Holly,Ritchie Valens i Big Bopper Quote https://ultimateclassicrock.com/buddy-holly-richie-valens-big-bopper-killed-in-plane-crash/?fbclid=IwAR3z3mKneQnnyA2noLBde5Ub0WXHzHlQdkYoq6l8ChpEtmHw_E9N2ePu_XQ
Drug Crni Posted February 5, 2022 Posted February 5, 2022 Danas je na Nova S bio emitovan film "Nebeska tema",dokumentarac o Vladi Divljanu. Ja sam ga gledao kad je izasao,u bioskopu..jako lep osvrt na njegov zivot i karijeru..pa,ko nije gledao moze da premota.. 2
Beonegro Posted February 6, 2022 Posted February 6, 2022 Ovaj kanal Thrash Theory je riznica istorije alternativne muzike, poslednjih mjeseci samo gledam ove videe i onda slušam meni do tada nepoznate bendove koji su navedeni kao inspiracije i uzori, iznova i iznova neveruem koliko beyond dobre muzike se pravilo sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih. Da nije ovog videa možda nikad ne bih ukapirao da je jedino što su Idoli i Šarlo ikada željeli u svojim životima bilo da zvuče kao Devo 😛
Recommended Posts