McLeod Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 4 hours ago, Volter said: Predata je lista i pored svih opstrukcija: Jsno je i zašto su ponovili izbore, a neki su se naravno i prodali. Ljudi, taj sukob u tuzilastvu je svakako borba oko plena, cast izuzecima, to su pojedinci i debela manjina. To sam i na pocetku rekao, lozimo se i navijamo za Dolovac protiv Stefanovica.
Barkley#34 Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 3 hours ago, Drug Crni said: Inače, u Kuli zajedno u koaliciji nastupaju sns, sps i svm. Politički oci Saveza vojvođanskih Mađara dr Ferenc Čubela i Jožef Kasa se prevrću u grobu. U savez sa šešeljevcima koji su ih bukvalno proterivali iz Vojvodine. Mogli bi ovi iz SVM više mesta da dobiju da idu samostalno, zbog nižeg cenzusa. Izgleda da vođa ništa ne prepušta slučaju pa ih gira na jednu listu. 2 hours ago, Tex_Willer said: Da li u nekim istraživanjima se navodi potencijalna izlaznost, na republičkom nivou? Još nisam naišao na takav podatak zato što ni nema najave izbora. Na dosadašnjih pet lokalnih je u proseku izašlo 15% više nego na republičkim 2023. a uzorak je nikakav da bi se pravila procena za republiku. Nakon ovih deset izbora će se videti neki trend.
nemanjaol Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago (edited) 6 hours ago, Volter said: Predata je lista i pored svih opstrukcija: Jsno je i zašto su ponovili izbore, a neki su se naravno i prodali. Ne znam da li je mcl u pravu, ali svakog ko je deo sistema i sad istupa protiv rezima treba maksimalno podrzati. Kako zamisljamo da ce vise ljudi reci dosta i stati na pravu stranu ako se sere po svakom ko pokaze malo kicme. Ne pricam kao da mi ovde na forumu imamo neki uticaj, nego vise kao komentar sireg trenda Edited 12 hours ago by nemanjaol 6
Tex_Willer Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 5 hours ago, Barkley#34 said: Još nisam naišao na takav podatak zato što ni nema najave izbora. Na dosadašnjih pet lokalnih je u proseku izašlo 15% više nego na republičkim 2023. a uzorak je nikakav da bi se pravila procena za republiku. Nakon ovih deset izbora će se videti neki trend. Nekih 4,3m glasova bi značilo 66-67% izlaznost, mislim da iznad toga nije realno, ja sam se nadao i oko 70%, ali za to bukvalno treba preko 90% ljudi u Srb da izadje+ dijaspora 150-200k.
A sad Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 6 hours ago, Barkley#34 said: Mogli bi ovi iz SVM više mesta da dobiju da idu samostalno, zbog nižeg cenzusa. Izgleda da vođa ništa ne prepušta slučaju pa ih gira na jednu listu. Ne bi. Procenat Madjara u opstini Kula po popisu iz 2022. godine je 7,45%. U prethodnom sazivu na manjoj izlaznosti su imali 2 mandata. Sada ce izlaznost biti veca i pitanje je da li bi mogli da ostvare isti rezultat. Na listi SNSa su dobili 2 prolazna mesta i imaju jos dva neprolazna mesta. To je za njih extra povoljno. Generalno SVM ne prolazi dobro u opstinama gde nema vecinski madjarskih sela ili gde madjari nemaju znacajan procenat. Plus u urbanim centrima Madjari cesto ne glasaju za SVM za razliku od ruralnih sredina gde apsolutna vecina glasa za SVM. U opstini Kula vecina Madjara zivi bas u gradu Kuli. Tako da je ovo za njih idealna situacija. Sa druge strane SPS je do sada imao tri odbornika, a dobili su jedno prolazno mesta na listi i dva neprolazna. To je bas ponizavajuce za njih. S tim da jedno moze postati prolazno ukoliko pobede pa dodje do pomeranja. Na listi imaju jos jednog radikala na prolaznom mestu i jednog na prolaznom mestu iz lokalne organizacije koja se zove Zajednica Srba koja je do sada imala dva odbornika. Studenti imaju svoji listu, ali ce opozicija izaci odvojeno sa svojom listom. 1
Klotzen Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Takođe i DZVM se digao iz mrtvih i prilično je aktivan i protiv SVM tako da će i oni da spuste učinak SVM na ovim izborima. Naravno sumnjam da će im prepoloviti broj glasova ali će im sigurno preuzeti jedan deo. 1
A sad Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, Tex_Willer said: Nekih 4,3m glasova bi značilo 66-67% izlaznost, mislim da iznad toga nije realno, ja sam se nadao i oko 70%, ali za to bukvalno treba preko 90% ljudi u Srb da izadje+ dijaspora 150-200k. To je nemoguca izlaznost. I to bi bilo 80% od ukupnog broja realnih biraca. Srbija nema vise od 5.375.000 biraca.
tomas.hokenberi Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) On 2/26/2026 at 1:47 PM, СтелаРоса said: Sto se tice druge grupe, starijih, to je ja mislim vec dovoljno puta ispricano. Ima svega. Neki se plase promena, jer uvek moze gore, jedni su neinformisani, drugi dezinformisani. Nisu glasaci, ali utisak mi je da bi rado dali glas ako im neko garantuje malo vecu platu, malo bolju poziciju na poslu ili neku trecu slicnu korist. Zaboravljas na one koji su zapali u apatiju i vise ne veruju u to da mogu da bilo šta promene. U grupi 50+ svi mladji od 67 su 2000. bili grupa "25-40" koja je i tada bila glavni pokretač promena procentualno. Mnogi od tih ljudi su, u medjuvremenu, izgubili volju za borbom pošto se njihova (u nekim slučajevima moẓ̌da i nerealna) očekivanja nisu ispunila. Mnogi od njih postali "gubitnici tranzicije" u smislu da se njihov život jeste poboljšao u smislu opšteg poboljšanja uslova, ali su videli da su sps tajkuni opstali i nastavili da se bogate i od 2000-2012 a kasnije još više, a da su oni u relativnim odnosima pali i niže. Videli su da institucije nisu istinski reformisane, da lustracije nije bilo, i ušli su u režim u kome ne veruju da je bilo kakva suštinska pozitivna promena u Srbiji uopšte moguća. Dobro tu je i deo onih koji su bili "pokretači promena" zato što im Sloba nije ispunio obećano (ti su posle bili uglavnom glasači dss), pa bivši glasači spo koji su glasali "taktički" itd. Ti sada dobrim delom, ne svi naravno, čine tvrdo sns jezgro. Edited 5 hours ago by tomas.hokenberi 1
A sad Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 9 minutes ago, Klotzen said: Takođe i DZVM se digao iz mrtvih i prilično je aktivan i protiv SVM tako da će i oni da spuste učinak SVM na ovim izborima. Naravno sumnjam da će im prepoloviti broj glasova ali će im sigurno preuzeti jedan deo. Ne mogu nista da im uzmu. SVM moze da izgubi podrsku samo ako se kumulativno ispune dva uslova. Da Orban padne sa vlasti i da nova madjarska vlast ulozi novac za formiranje nove stranke Madjara u Srbiji. Koliko je ovaj prvi uslov realan, toliko je ovaj drugi nerealan, posebno ne u prvoj godini mandata nove madjarske vlasti. Ovde se polazi od toga da svi Madjari glasaju za SVM. Deo Madjara glasa i za opoziciju, na cijoj listi bude i DZVM, posebno u urbanim sredinama. Tako da vec postoji deo madjarskog birackog tela koje je proopoziciono. Ono uglavnom nije politicki profilisano ka nekoj odredjenoj partiji, pa tako ni prema DZVMu, ali je politicki liberalno nastrojeno. Medjutim, madjarska zajednica je generalno gledano stara i mnogo ih ima u ruralnim sredinama. Ti ljudi su po prirodi stvari mnogo blizi onome sto prica Orban i ne razlikuju se previse od prosecnog SNS biraca. Takodje, klikentelisticke veze sa Orbanovom infrastrukturom preko fonda Prosperitate su jako velike. Tako da sama promena vlasti u prvom periodu nece mnogo uticati na rejting SVMa. 5
Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago U Kuli ZLF neće izaći sa svojim kandidatima mi na jednoj listi (iako tamo već imaju neku bazu) već će podržati stud.listu. To zaboravih da napišem 1
A sad Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, Drug Crni said: U Kuli ZLF neće izaći sa svojim kandidatima mi na jednoj listi (iako tamo već imaju neku bazu) već će podržati stud.listu. To zaboravih da napišem Da, iako su prvo objavili da ce ici zajedno sa ostalim opozicionim strankama. Verovatno je doslo naredjenje od gore. Ovo moze uticati i na ostale opozicione stranke da odustanu od ucesca na izborima. Vrlo brzo ce se videti. 1
Drug Crni Posted 57 minutes ago Posted 57 minutes ago Kako odnosno na koga misliš kad kažeš "od gore"?
Recommended Posts