Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

1 hour ago, JPM said:

Sto mislis da je naprasno. Frustracija je konstantna.

Ja sam naslonjen vise ka saosecanju prema zrtvama nego li ka nekom uzvisenom legalizmu.

Zato sma i napisao inicijalno da mora da se nadje nacin da ovaj skot ode dozivotno u zatvor. 

Ako to ne moze, onda svakako necu da kukam za ovim smradom ako ga neko skrati.

Lik se smejao ljudima na sudjenju.

Ne zameram ja tebi licno nista, ali se ne slazem da je frustracija naroda konstantna. Da je konstantna nesto bi se promenelo do danas. Andrija Draskovic je za ubistvo proveo par godina u hotelskom smestaju , pisali o tome tabloidi , ozbiljni mediji i reakcija javnosti nula. Daleko od toga je on jedini, nego  sam se njega trenutno setio. Pogledaj onu tragediju u novosadskoj diskoteci pre 10tak godina. I tada je narod bio "ogorcen" i sta se desilo? Nista, pojeo vuk magarca i nakon 10 godina imas zeleznicku stanicu. Narod u Srbiji ima pilecu memoriju, zato je i ovo lozenje na nekakve  proteste upravo samo to, lozenje.

• Like 4

1 hour ago, Selina said:

Lelelele, ovima crkva preti oduzimanjem blagoslova😁

SAZNAJEMO Uprava Bogoslovskog fakulteta preti studentima da će izgubiti blagoslov ako se pridruže blokadama: „Žao nam je, ovo je istorijski trenutak“ I to bas sad na Bozicni post.

https://nova.rs/vesti/drustvo/uprava-bogoslovskog-preti-studentima-ako-se-pridruze-blokadama/

A posle će kao popovi ili profesori veronauke da seru o tome kako se treba žrtvovati za veru, za pravdu, o etici i tome slično.

Upravo zamišljam dijalog na času veronauke:

- Eto deco, čuli ste kako je sveti Trtomudije ostao bez ruku i nogu i kako su ga varvari čerečili samo zato što nije hteo da se odrekne svog hirićanskog mišljenja.

- Profesore, a gde ste bili na blokadama protestima 2024?

- Znate, nisam smeo da izgubim blagoslov za vreme posta, pa sam morao da omogućim svetom Pahomiju da se malo omrsi.

Koliko znam, i oni su deo Univerziteta u Beogradu, koji je potpuno podržao proteste, a u čijem saopštenju stoji i ovo:

„Uprave fakulteta neće sankcionisati studente koji protestujući čuvaju integritet akademske zajednice, posebno kritičko mišljenje i delovanje studenata kao vitalnog dela našeg društva.”

• Like 5

44 minutes ago, Eddard said:

Šta će uopšte Bogoslovija u sklopu BU? Apsurd. 

Novac. U okviru UB mogu da konkurišu za domove, budžet, stipendije, dobijaju pare za projekte od države i slično, ali koliko sam čuo od upućenijih, ne poštuju statut UB po svim tačkama. Taj fucking blagoslov ne postoji u statutu UB, što važi i za studente i za nastavnike. Poznat je slučaj onog Rodoljuba Kubata, koji je izgubio posao jer im se naprosto moglo, a evo i cele priče na brzinu: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/spor-univerziteta-i-bogoslovskog-resava-izmena-zakona/

Glavna stvar iz članka je ovo:

Podsetimo, problem neusaglašenosti statuta otvoren je nakon što je dekan PBF, na zahtev Sinoda SPC, potpisao otkaze profesorima episkopu zapadnoameričkom Maksimu (Vasiljeviću) i Rodoljubu Kubatu. Za univerzitetsku zajednicu je bio problematičan član Statuta PBF koji predviđa mešanje SPC u postupak zasnivanje radnog odnosa, ali i to što je uskraćivanje blagoslova pomenutim predavačima na PBF došlo kao posledica njihovih javnih istupanja.

Koliko mi je poznato, da bi se održalo mesto na fakultetima, potrebno je da kandidat ima neke radove, da ima pozitivnu ocenu pedagoškog rada i to je to.

Oni su postali deo UB negde posle petog oktobra iako se niti bave naukom, niti poštuju statut univerziteta čije pare muzu. Sećam se da se davno pokojni prof. Ljubiša Rajić bunio protiv toga, ali ga niko nije slušao.

• Like 3
  • Thanks 1

4 hours ago, Kronostime said:

Pa nek ih gradi, koliku članarinu uzimaju i koliko naplaćuju, mogli su i most da naprave.

Šta prosi još?

I gde samo pronalazi te reči, uzusi, etosi i ostale budalaštine.

• Thanks 1

1 hour ago, Helena said:

mogli su i most da naprave.

Evo dobre ideje, HraMost - smeju samo vernici da ga prelaze i to samo ako odslušaju propoved/liturgiju na ulazu i pričeste se na izlazu s mosta. A usput da se mole sve vreme da most izdrži. 

• Like 1
  • Ha-ha 1

6 hours ago, Helena said:

I gde samo pronalazi te reči, uzusi, etosi i ostale budalaštine.

To su patetični pokušaji popova da opsene prostotu svojim "znanjem" i "rečnikom", a u stvari samo poprilično odvratan pokušaj da sebe predstave kao da su viša kasta u odnosu na plebs, dok navodno govore o jednakosti. U ovom veku, obično samo bednici to rade, gori od rulje.

• Like 3

7 hours ago, Eddard said:

Evo dobre ideje, HraMost - smeju samo vernici da ga prelaze i to samo ako odslušaju propoved/liturgiju na ulazu i pričeste se na izlazu s mosta. A usput da se mole sve vreme da most izdrži. 

U kakvom su stanju mostovi - mnogi bi postali vjerujusci da znaju.

:classic_biggrin:

12 hours ago, Eddard said:

Šta će uopšte Bogoslovija u sklopu BU? Apsurd. 

Nije studiranje teologije nikakav apsurd, pa to je valjda i bila prva nauka koja se studirala.

A ako cemo da se pitamo sta ce teologija u sklopu BU onda mozemo da se pitamo sta ce glumci, muzicari

i ostali umetnici, arheolozi i etnolozi u tom sklopu.

Studije teologije najkomplikovanije su studije, traju duze i od medicine ( osam godina), mora da se znaju,

ili da se uce za vreme studija i grcki, latinski i hebrejski da bi se jel Stari i Novi Zavet citali u originalu.

Danas je ta nasa Bogoslovija sviranje uz bubanj, nekada nije bilo tako.

Amfilohije ( samo n jega da uzmem kao primer) posle zavrsene Bogoslovije otisao u Grcku, naucio grcki,

napisao doktorat na grckom, ali je to trajalo 7 godina.

5 minutes ago, Perkos2 said:

Veštim spinovanjem od protesta koji su aktuelnost dođosmo do stalne priče o popovima. Nije da je prvi put i nije da je neočekivano.

It's called razvijanje diskusije, nije ovaj 4um Vučićeva prćija (koliko znam) pa da imamo ubačene elemente.

• Like 3

1 minute ago, fancy said:

Aj leba ti ne...  krajnje usputna priča.

Pa što niko ne piše o aktuelnim protestima, svašta se nešto dešava, niko ni reč da doda. :classic_dry:

Valjda im nije više zanimljivo da se zanimaju protestima, a i AV je dao domaći zadatak da se pregleda dokumentacija i sad će se o tome natezati a niko da kaže otkud dokumemtacija kod njega. Služba je i dalje na prvoj liniji i dok je tako nema zime za režim.

4 minutes ago, Selina said:

Nije studiranje teologije nikakav apsurd, pa to je valjda i bila prva nauka koja se studirala.

A ako cemo da se pitamo sta ce teologija u sklopu BU onda mozemo da se pitamo sta ce glumci, muzicari

Studije teologije najkomplikovanije su studije, traju duze i od medicine ( osam godina), mora da se znaju,

ili da se uce za vreme studija i grcki, latinski i hebrejski da bi se jel Stari i Novi Zavet citali u originalu.

Amfilohije ( samo n jega da uzmem kao primer) posle zavrsene Bogoslovije otisao u Grcku, naucio grcki,

Umetnički fakulteti nisu članice Univerziteta u Beogradu, već Univerziteta umetnosti. Spisak članica je ovde. Bili su drugi univerizet i kada sam ja studirao, što beše u prošlom veku.

Osnovne studije traju četiri godine, bilo da se školuju za klasičnog popa, bilo za ispirača mozgova, tj. tzv. veroučitelja.

Problem sa time što su članovi UB je već naveden, a to je nekompatibilnost sa izborom nastavnog osoblja i prijema studenata, ali nije i jedini koliko se sećam.

Ne znam zašto kao primer uzimaš pukovnika Ristu, ali i bilo koga ko je tamo doktorirao jer i doktor pravih nauka mora dobro da se oznoji i uloži godine rada da bi dobio zvanje.

• Like 4

Aaaa sad znam zasto je izasao sa dokumentacijom tamo na presu.

Kako bi njegovi poltroni na pinku i capiju mogli da pricaju za sta se sad studenti bune jer im je ispunio zahteve i kako odsad su to politicki i ko ih od opozicije instruse da to rade.

He he...

A niko ne govori sta je od dokumentacije prezentovao i da li je frizirano. Majku vam vasu pokvarenu...

• Like 1

47 minutes ago, Selina said:

Bla, bla, bla, gomila gluposti. Nijedno slovo koje si napisala ne zaslužuje da se drugačije nazove. Pogotovo ovo o Risti Sotoni.

Univerzitet je mesto razuma i nauke. Teologija nije nauka. A ni razuma nema. 

Tačka. 

A ovo o najkomplikovanijim studijama, nemojmo da se vređamo. 

• Like 11

Jutros slusam jednu stariju sugradjanku na N1 kaze - ne podrzavam studente zato sto im drzava placa studiranje a oni sada idu protiv drzave. I zahtevi su im ispunjeni a oni nastavljaju da protestuju.

-Da li znate koji su studentski zahtevi? Ne znam, radila sam, nisam ispratila.

-Kako onda znate da su ispunjeni? Pa rekao je predsednik da su ispunjeni.

• Like 5

4 minutes ago, McLeod said:

Jutros slusam jednu stariju sugradjanku na N1

...

-Kako onda znate da su ispunjeni? Pa rekao je predsednik da su ispunjeni.

Takvih ima i uvek će ih biti, mada mislim da će s obimom ovih studentskih (a uskoro i srednjoškolskih) protesta dosta stvari da se pomeri sa mrtve tačke.

Meni je npr. fascinatno i sjajno to što je sa učenicima Kragujevačke gimnazije (juče sam poslao twitter) bila i njihova direktorka, Slavica, beše?

55 minutes ago, Selina said:

Teologija nije nauka.

:default_coffee:

• Like 2

7 minutes ago, fancy said:

Meni je npr. fascinatno i sjajno to što je sa učenicima Kragujevačke gimnazije (juče sam poslao twitter) bila i njihova direktorka, Slavica, beše?

Jeste Slavica. Inace ne tako pozitivan lik, ali ajde, svaka cast na ovome.