Jump to content

VN Sao Paola 2021


Romantik

Recommended Posts

Veliki cirkus nastavlja svoje putešestvije po Amerikama, ali se iz nedelje u nedelju kreće južnije pa tako nakon godinu dana pauze, uzrokovane pandemijom pre svega, vraćamo se na Interlagos, ali ovog puta ne na Veliku Nagradu Brazila, već je ista više lokalnog karaktera, VN Sao Paola. S obzirom u šta se sport pretvorio i da smo prošle nedelje u Meksiku doživeli i da nekada moćni Ferari podvije rep i gleda isključivo mali lični interes naspram globalne slave, te prate svoj eksel plan umesto da zagorčaju život protagonistima za titulu kad im se sudbina već tako namestila, jasno je da ovo više nije najveća globalna pozornica i da se sve svodi na matematiku, bez strasti, bez želje, bez karaktera, samo se gledaju bodovi i dolari, a ostalo je nebitno. To je put koji ne obećava blistavu budućnost, a naziv ovog GP je samo uvod u nestajanje jednog globalnog brenda i utapanje u zabavu za bogataše.

 

I tako, u senci potpunog gubitka identiteta nekada moćnog sporta, odvija se jako interesantna bitka za titulu prvaka u kojoj je Max Verštapen zadao ozbiljan udarac Hamiltonu u Meksiku uvećavši svoju prednost na 19 bodova zbog čega je ceo Mercedes upro prstom u Botasa, jer uvek i jeste bio za žrtvovanje. Ovo je staza koja bi mogla opet da favorizuje Red Bul, ali koliko puta ove sezone dešavanja tokom vikenda nisu bila u skladu sa očekivanjima pred isti, ne bi čudilo i ovde da se desi tako nešto, pogotovo što je ovo jedan od onih čudnih vikenda kad su kvalifikacije petkom, ali ne donose pol poziciju, u subotu imamo trku koja to ustvari nije, pa u nedelju tek po starom.

 

image.thumb.png.5c2e4127062c8e730316df6cca36ecba.png

 

Najviše pobeda u istoriji na ovoj stazi ima verovotno najnepoželjnji čovek u Brazilu tih godina, Alan Prost, čak 6.

Poslednji put kada je trka održana na ovoj stazi, 2019, pobedu je odneo Max isped odličnog Gaslija i Sainca, a Mercedesi su imali horor trku, Botas je odustao zbog kvara, a HAmilton je završio kao treći naon izbacivanja Albona, ali je kažnjen zua to što ga je stropoštalo do sedmog mesta.

Staza je poznata po velikoj potrošnji guma, što je dobrodošla promena nakon dominantno 1-stop trka, a Pireli donosi iste guma kao i na prethodne dve trke, tj sredinu iz svog dijapazona, C2, C3 i C4 a to je je za jedan stepen mekše nego 2019. godine.

 

Satnica (po našem vremenu, a Radooje nek se snađe 🙃 😞

 

FP 1          16:30

Q (petak) 20:00

 

FP2 (sub)  16:00

Sprint Q    20:30

 

Trka          18:00

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Po pisanju medija, doslo je do komplikacije oko transporta opreme timova iz Meksika za Brazil - iz nekog razloga letovi idu preko Majamija gde je nastao kurslus - trenutno samo 4 tima imaju bolide u Sao Paolu ali bez motora. Govori se o mogucem otkazivanju programa za petak.

 

Timovi su upozoravali FIA i FOM da je ovo moguci ishod kad se spajaju tri trke na tri razlicita kontinenta u tri uzastopna vikenda, al' jbg...

Link to comment
Share on other sites

Severna i Juzna Amerika su dva kontinenta taman koliko su Evropa, Azija i Afrika tri. Do sada kad su se radili tripl-heder vikendi uvek su trke bile relativno blizu (recimo prosle godine Spa - Monca - Mudjelo), Meksiko Siti i Sao Paolo su medjusobno udaljeni kao Njujork i Moskva.

Link to comment
Share on other sites

https://racer.com/2021/11/11/f1-waives-curfew-and-moves-scrutineering-due-to-freight-issues/

 

Quote

Formula 1 teams will not have to adhere to a curfew on Thursday night and can put their cars through scrutineering as late as Friday morning due to freight delays at the Sao Paulo Grand Prix.

 

The majority of teams found themselves missing at least some freight until Thursday afternoon as a result of poor weather delaying its departure from Mexico City on Monday, resulting in a number of planes being stuck in Miami. The FIA has now confirmed it will not impose a curfew on Thursday night, giving teams the freedom to prepare their cars without using up one of two exemptions allowed each season.

 

Link to comment
Share on other sites

OK, razdaljine jesu veće nego u Evropi. Ali do kuršlusa je došlo u "najnaprednijoj" zemlji sveta. Šta ćeš kada su iz Novoga Sada krenuli za Niš preko Tiraspolja.  

PS: Podela na kontinente je dosta političko pitanje. I u doba dok si mi bio "komšiluku" u školi si učio da ima 5 kontinenata. Malo kasnije su nas učili da ima šest(Antarktik) pa smo posle prihvatili amersku podelu da ima 7. U mnogim zemljama se i dalje uči da postoji 5 kontinenata, negde da ima 6, a u nekim zemljama se uči da je euroazija jedan kontinent, negde da je i centralna Amerika poseban kontinent.

Ja znam da bi ameri voleli da budu jedan kontinent(vas kanađane ionako smatraju svojom 52.državom, samo što vas se stide), kao što bi hteli da je njihov lokalni šampionat u bilo čemu svetski, ali to im nikada neću priznati. I ja bih hteo da imam palatu, jahtu u stilu Nelsona Pikea i da se zovem carem, al' '€bi ga.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Downforce said:

Nista kao malo kontroverze da zacini borbu za titulu i jos koju epizodu za Netfix...

 

Evo jos jedan plot twist:

 

https://racer.com/2021/11/12/verstappen-summoned-over-checking-hamilton-drs-issue-in-parc-ferme/

 

Quote

Max Verstappen has been summoned to the stewards on Saturday morning at the Sao Paulo Grand Prix for allegedly breaching regulations by checking Lewis Hamilton’s DRS in parc ferme.

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...