Romantik Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Veliki cirkus nastavlja svoje putešestvije po Amerikama, ali se iz nedelje u nedelju kreće južnije pa tako nakon godinu dana pauze, uzrokovane pandemijom pre svega, vraćamo se na Interlagos, ali ovog puta ne na Veliku Nagradu Brazila, već je ista više lokalnog karaktera, VN Sao Paola. S obzirom u šta se sport pretvorio i da smo prošle nedelje u Meksiku doživeli i da nekada moćni Ferari podvije rep i gleda isključivo mali lični interes naspram globalne slave, te prate svoj eksel plan umesto da zagorčaju život protagonistima za titulu kad im se sudbina već tako namestila, jasno je da ovo više nije najveća globalna pozornica i da se sve svodi na matematiku, bez strasti, bez želje, bez karaktera, samo se gledaju bodovi i dolari, a ostalo je nebitno. To je put koji ne obećava blistavu budućnost, a naziv ovog GP je samo uvod u nestajanje jednog globalnog brenda i utapanje u zabavu za bogataše. I tako, u senci potpunog gubitka identiteta nekada moćnog sporta, odvija se jako interesantna bitka za titulu prvaka u kojoj je Max Verštapen zadao ozbiljan udarac Hamiltonu u Meksiku uvećavši svoju prednost na 19 bodova zbog čega je ceo Mercedes upro prstom u Botasa, jer uvek i jeste bio za žrtvovanje. Ovo je staza koja bi mogla opet da favorizuje Red Bul, ali koliko puta ove sezone dešavanja tokom vikenda nisu bila u skladu sa očekivanjima pred isti, ne bi čudilo i ovde da se desi tako nešto, pogotovo što je ovo jedan od onih čudnih vikenda kad su kvalifikacije petkom, ali ne donose pol poziciju, u subotu imamo trku koja to ustvari nije, pa u nedelju tek po starom. Najviše pobeda u istoriji na ovoj stazi ima verovotno najnepoželjnji čovek u Brazilu tih godina, Alan Prost, čak 6. Poslednji put kada je trka održana na ovoj stazi, 2019, pobedu je odneo Max isped odličnog Gaslija i Sainca, a Mercedesi su imali horor trku, Botas je odustao zbog kvara, a HAmilton je završio kao treći naon izbacivanja Albona, ali je kažnjen zua to što ga je stropoštalo do sedmog mesta. Staza je poznata po velikoj potrošnji guma, što je dobrodošla promena nakon dominantno 1-stop trka, a Pireli donosi iste guma kao i na prethodne dve trke, tj sredinu iz svog dijapazona, C2, C3 i C4 a to je je za jedan stepen mekše nego 2019. godine. Satnica (po našem vremenu, a Radooje nek se snađe 🙃 😞 FP 1 16:30 Q (petak) 20:00 FP2 (sub) 16:00 Sprint Q 20:30 Trka 18:00 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 Po pisanju medija, doslo je do komplikacije oko transporta opreme timova iz Meksika za Brazil - iz nekog razloga letovi idu preko Majamija gde je nastao kurslus - trenutno samo 4 tima imaju bolide u Sao Paolu ali bez motora. Govori se o mogucem otkazivanju programa za petak. Timovi su upozoravali FIA i FOM da je ovo moguci ishod kad se spajaju tri trke na tri razlicita kontinenta u tri uzastopna vikenda, al' jbg... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 (edited) Koja tri različita kontinenta? Znam da Ameri vole da su kontinent sam za sebe, ali sve je to i dalje Amerika. Edit: sada vidim da je sledeći vikend bliski istok na redu, ali to i dalje nema veze sa ovim kuršlusom. Edited November 11, 2021 by Duh sa sekirom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 Severna i Juzna Amerika su dva kontinenta taman koliko su Evropa, Azija i Afrika tri. Do sada kad su se radili tripl-heder vikendi uvek su trke bile relativno blizu (recimo prosle godine Spa - Monca - Mudjelo), Meksiko Siti i Sao Paolo su medjusobno udaljeni kao Njujork i Moskva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 https://racer.com/2021/11/11/f1-waives-curfew-and-moves-scrutineering-due-to-freight-issues/ Quote Formula 1 teams will not have to adhere to a curfew on Thursday night and can put their cars through scrutineering as late as Friday morning due to freight delays at the Sao Paulo Grand Prix. The majority of teams found themselves missing at least some freight until Thursday afternoon as a result of poor weather delaying its departure from Mexico City on Monday, resulting in a number of planes being stuck in Miami. The FIA has now confirmed it will not impose a curfew on Thursday night, giving teams the freedom to prepare their cars without using up one of two exemptions allowed each season. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 OK, razdaljine jesu veće nego u Evropi. Ali do kuršlusa je došlo u "najnaprednijoj" zemlji sveta. Šta ćeš kada su iz Novoga Sada krenuli za Niš preko Tiraspolja. PS: Podela na kontinente je dosta političko pitanje. I u doba dok si mi bio "komšiluku" u školi si učio da ima 5 kontinenata. Malo kasnije su nas učili da ima šest(Antarktik) pa smo posle prihvatili amersku podelu da ima 7. U mnogim zemljama se i dalje uči da postoji 5 kontinenata, negde da ima 6, a u nekim zemljama se uči da je euroazija jedan kontinent, negde da je i centralna Amerika poseban kontinent. Ja znam da bi ameri voleli da budu jedan kontinent(vas kanađane ionako smatraju svojom 52.državom, samo što vas se stide), kao što bi hteli da je njihov lokalni šampionat u bilo čemu svetski, ali to im nikada neću priznati. I ja bih hteo da imam palatu, jahtu u stilu Nelsona Pikea i da se zovem carem, al' '€bi ga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hertzog Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 Vidim na tviterima da ferrari raspakuje opremu. Verovatno i ostali, mislim da je sve prenapuhano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamesdin Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Luis menjao motor. Tako kažu na Sky F1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrIncredible Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Da, ovde pise 5 mesta unazad: https://www.motorsport.com/f1/news/lewis-hamilton-grid-penalty-brazilian-gp-mercedes-engine-change/6773923/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miki28 Teoljub Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 11 minutes ago, Jamesdin said: Luis menjao motor. Tako kažu na Sky F1. Zar nije vec jednom mijenjao? O cemu se radi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrIncredible Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Pise da je menjao samo ICE, i prosli i ovaj put, prosli put 10 mesta kazna, ovaj put 5 jer kad se ponovo menja komponenta koja je vec menjana onda je manja kazna 😵 https://the-race.com/formula-1/hamilton-gets-five-place-grid-drop-for-brazilian-gp/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maharaja Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Jbg, neće ga. Vreme je da se spremaju za 2022, od ovog posla nema ništa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miki28 Teoljub Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 18 minutes ago, Maharaja said: Jbg, neće ga. Vreme je da se spremaju za 2022, od ovog posla nema ništa. Da da, bas ga nece. Kad krene da leti sad stazom. Joj Luisovci ko bi vam povjerovao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hertzog Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Pa dobro, najmanja je steta jer ce kroz sprint doci bar do drugog mesta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrIncredible Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 I Luis je rekao da je Verstapen prakticno na pol-u, ali ja sam mislio da ce Ham kaznu dobiti sutra za trku a ne za sprint kvale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Pa kazna i jeste za nedelju. Zavisno koji zavrsi na sprint trci, dobice +5 na tu poziciju. Sutra krece prvi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hertzog Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 A jbt jesu zakomplikovali. Ja sam mislio da ga pomeraju sutra. Al je i logicnije da je za nedelju. Onda i nije najmanja steta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Pas mater i FIA-i i FOM-u i jbnim sprint kvalifikacijama kada su zbog njih kvalifikacije petkom pa radni svet ne moze da ih gleda. No svakako smo mi od onih "zagrizenih" pa im nismo bitna publika, moze F1 i bez nas. Napred u vrli novi svet! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Hamiltonov bolid pao na inspekciji posle kvalifikacija: https://www.racefans.net/2021/11/12/hamilton-under-threat-of-being-sent-to-back-of-grid-over-drs-fault-in-qualifying/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Downforce Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Nista kao malo kontroverze da zacini borbu za titulu i jos koju epizodu za Netfix... Da li je SK uopste prenosio kvale danas? Nisam mogao da ih nadjem da premotam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Jeste. Sve ide na SK HD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radoye Posted November 13, 2021 Share Posted November 13, 2021 5 hours ago, Downforce said: Nista kao malo kontroverze da zacini borbu za titulu i jos koju epizodu za Netfix... Evo jos jedan plot twist: https://racer.com/2021/11/12/verstappen-summoned-over-checking-hamilton-drs-issue-in-parc-ferme/ Quote Max Verstappen has been summoned to the stewards on Saturday morning at the Sao Paulo Grand Prix for allegedly breaching regulations by checking Lewis Hamilton’s DRS in parc ferme. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Downforce Posted November 13, 2021 Share Posted November 13, 2021 Ispasce da ga je Ver iskrivio snagom uma na kraju 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted November 13, 2021 Share Posted November 13, 2021 Danas će opet da mere krilo, nije mi jasno zašto. Ako je jednom pao na merenju situacija je jasna, diskvalifikacija kao kuća. Može odmah da se pakuje za Katar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nlavrnja Posted November 13, 2021 Share Posted November 13, 2021 Mozda ga je Max rasirio, vidis da fia cilja da ima super snazan dodir. Nije pakovanje za Katar, samo poslednje mesto danas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts