Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

On 1/15/2023 at 7:03 PM, Dragan said:

 


Стандардна прича из средњеисточних деспотија.

 

780a1f1f3ae8c4825475f7c51ebb60561feb05ac

 

 

4 hours ago, Dragan said:

 

FmsGZNeWAAAMLMz?format=jpg&name=medium

 

На кратко ћу ван теме, да додам додатни инфо ако је икога заинтересовала ова мапа.

 

image.png

 

Солидно 😄

 

Увек нас Молдавија победи у овим мапама сиромаштва и неразвијености.
Мада, бар што се горива тиче, имају олакшице на цену, а остварени попуст на исти ресурс је утолико већи са бројнијом породичном заједницом. И то нису симболично мале бројке о којима причамо, него типа 50ак % попуста за петочлану породицу.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Rusija uskoro postaje "centar evropske civilizacije". 🤣

 

 

A satanisticki svet ce nestati u plamenu atomskog udara. 🤣

Uz Allahovu pomoc.

 

 

Gotovo je, Europa više ne treba Rusiju!

 

Russia’s ‘war’ budget for 2023–2025

 

 On 5 December, Vladimir Putin signed the 2023 budget law which also specifies the general parameters of the budgets for 2024–5. The document assumes that the average price of Urals oil in 2023 will be US$75 per barrel, that inflation will reach 5% by the end of the year, and GDP will fall by around 1%.

🤣🤣🤣

Edited by Dragan
  • Ha-ha 2
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Kuda ide ruSSija ekonomski ?

RUSSIAN OILMAGEDDON 2023

 

Malo je prespor u objasnjavanju, pa evo za one koji nemaju volje sve da gledaju najvaznije tacke:

- budzet ruSSije se velikim delom oslanja na prodaju nafte i gasa

- usled sankcija kolicina nafte koju su prodali 2022 se u odnosu na 2021. smanjila za preko 20%;

   tendencija u 2023. pokazuje jos vece smanjivanje, jer EU vise ne kupuje i sada izvoz mora ici brodovima (osim naftovoda ka Kini,  ogranicenog kapaciteta), kojima je potrebno 5-6 x vise vremena za prevoz, a i kolicina je ogranicena (uz to duzi put kosta vise)

- sve isto vazi za gas, s tim da je u 2022. prodato 40% gasa manje (osim u prvoj polovini godine kada je EU punila skladista) i da su gasovodi prema Kini i Indiji

  puno manjeg kapaciteta od onih prema EU, a transport ukapljenog gasa jos ograniceniji; EU ce verovatno u 2023. poptpuno prestati sa uvozom ruSSkog gasa,

  sto ce situaciju uciniti jos gorom

- na drugoj strani imamo cene nafte i gasa, koje su od svog vrhunca sredinom godine prepolovljene i sada ruSSija MORA da prodaje, pri smanjenoj kolicini,  naftu za 50$ (iako je sankcioni limit 60$), a Kini i Indiji jos i jeftinije, prakticno po ceni proizvodnje; isto vazi i za gas

- ostale grane privrede i industrija stagniraju i vecina ima minus od najmanje 20% u odnosu na 2021. a u 2023. moze biti samo gore

 

- sve ovo ima uticaj na budzet iz koga oko 30 miliona Rusa dobija plate, a kada se uzme u obzir da stanih investicija nema, niti ce ih skoro biti (sto znaci da je drzava, iz budzeta, jedini veci investitor), a budzet je vec u 2022. bio u deficitu (i pored dobrog prvog polugodista), onda se moze predvideti da ce 2023. biti jos puno gora (posebno ako se jos uracunaju povecani izdaci za rat) - nema novih investicija, privreda stagnira i polako, ali sigurno inflacija sve vise raste (na njihovu srecu imaju dobru direktoricu drzavne banke, koja je htela dati otkaz u februaru, ali su joj verovatno ponudili da bira da nastavi posao, ili da popije caj pored prozora; no ni ona ne moze protiv ekonomskih zakonitosti)

- za sada taj budzetski deficit se krpi rezervama, ali i one se polako tope

 

Zakljucak: 2023. ce za ruSSiju biti ekonomski katastrofalna godina, a ako se rat i sankcije nastave naredne godine mogu biti samo jos gore, uprkos nadanjima i objasnjenjima kobajagi ruSSofila, da je Rusija prebogata resursima, da su Rusi navikli da pate i da zbog toga ne moze propasti i da sve ide po genijalnom planu zlog gnoma

Rusiju jos jedino, koliko toliko, moze spasiti ako brzo izgubi rat u Ukrajini !

 

PS

Sve je ovo vec predvidjano pocetkom godine - sada to vec nisu predvidjanja vec konkretni podaci za 2022.

 

 

Edited by Dragan
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

yolyet:

" Izgleda da je za vrijeme SSSR-a Ukrajina najviše radila, bila je to roba loše kvalitete, no u duhu socijalizma kao i proizvodi ostalih socijalističkih država i kao takvi su ipak donosili kapital. Nakon raspada istočnog bloka, Rusi su osjetili nedostatak tih roba i umjesto da prihode od prirodnih resursa usmjere u izgradnju ruske federacije oni idu okupirati Ukrajinu, valjda da imaju svoje privatne robove.

Oko sto četrdeset i četiri milijuna stanovnika na oko dvadeset i dva milijuna kvadratnih kilometara samo budala i ludi sljedbenici se mogu upustiti u osvajački rat s neizvjesnim ishodom.
Pored toliko prirodnih resursa, ruski narod je osuđen na siromaštvo i prezir, a sve radi budalaša Putina i njegovih sljedbenika.

Nijemci su na svog Adolfa organizirali više atentat, istina neuspješnih, a Rusi šute kao ovce i idu poginuti, za što, za razorenu Ukrajinu. Praznog prostora u Rusiji ima više nego nekoliko kompletnih Ukrajina pa je li to ruski narod ne vidi? "

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ротенбергов син има финско држављанство и тамо живе, Лаврова ћерка у Њујорку, Песковова ћерка у Паризу - Лиза живи и студира у Француској, син Николај је суђен у Великој Британији и провео је више од годину дана у енглеском затвору, његова супруга има стан у САД површине 126 м 2. Золотов унук у Енглеској, Код славуја (телепропагандиста) - вила на језеру Комо (код Милана), Италија, и боравишна дозвола тамо ... у Малишеву у САД. Владимир Жириновски има шпанско држављанство, Игор Лебедев (син Жириновског) има зелену карту САД, шпанско држављанство и швајцарски стални боравак, Михаил Берулава има боравишну дозволу Чешке, Ирина Роднина има америчко држављанство. Генадиј Тимченко је Путинов пријатељ, (један од „краљева државног поретка“ и највећи извозник московске Хорде нафте) је држављанин Финске, а такође су и његова супруга и ћерка. Од 2014, под санкцијама, приморан да живи у Московској Хорди. Ова листа се може наставити у недоглед... Немојте бити лењи да потражите на интернету списак званичника са страним држављанством. Коса на глави!! сви родољуби московске хорде? Или страни агенти?

 

Global Sanctions Dashboard: How sanctions will further squeeze the Russian economy in 2023

 

Edited by Dragan
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Russian presidential Mi-8 helicopter crashes in Moscow

 

Quote

 

The Mil Mi-8 helicopter belonging to the Russian Special Flight Detachment ‘Rossiya’ has crashed in Moscow’s Vnukovo international airport (VKO) on January 27, 2023.  

According to Russian media, the helicopter crashed during landing, resulting in several casualties. 

The Special Flight Detachment ‘Rossiya’ is a company that operates a fleet of VIP aircraft used for transporting Russian government officials, including the country’s president Vladimir Putin

According to Russian news agency Interfax, the helicopter struck the ground with its blades and tail while landing.  

 

 

Braća po helikopteru...

 

Spoiler


00c.jpg


 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, fancy said:

Da li je ovo realno čak i u zemlji čuda?

 

 

 

Ima to svoj naziv u psihijatriji, kad se slavi lik koji ih je vise istrebio od svih neprijatelja kombinovano.

 

Za to vreme - Navaljni prebačen u strogu samicu, još šest meseci bez poseta. 

 

Ma nek' se nose u 3LPM kolektivno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Verovatno nisu svi tamo od ovakvih, ali ako jesu, očigledno su zreli za smetliste istorije, kao i njihovi uđiguzi. Ne zato što neko to odreduje, nego je tako prirodno. Očigledno ta društva nisu sposobna da se prilagode novom svetu, zato zive u nekim mitovima i u proslosti, uglavnom izmisljenoj, a to je onda recept za nestanak. Sve je u redu.

  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Verovatno nisu svi tamo od ovakvih, ali ako jesu, očigledno su zreli za smetliste istorije, kao i njihovi uđiguzi. Ne zato što neko to odreduje, nego je tako prirodno. Očigledno ta društva nisu sposobna da se prilagode novom svetu, zato zive u nekim mitovima i u proslosti, uglavnom izmisljenoj, a to je onda recept za nestanak. Sve je u redu.

 

Ma znam da nisu bas svi, ali pogle im tragicno robovanje carevima, boljsevicima i sad ovom kgb gadu koji jeste nakrao na izborima (sic) ali nije mogao bas sve da ukrade. 

To je negativna selekcija vec vekovima, sve pametnije im se takodje vekovima iselilo da ne kazem pobeglo iz one vukojebine azijatske.

 

Gledam pre neki dan protest Rusa u Beogradu protiv Putina i tamnicenja ruske opozicije (onog dela koja nije udjiguz Putinu sto bi ti rekao 🤣) vidi se inteligencija, lepota i normalno izgledaju :classic_tongue: za razliku od onog uzasa sa ruskog tv-a.

Na komentarima u srpskim -ni za tariguz- novinama ih ispljuvase nasi ruski konjusari, podrska tom protestu bedna za beogradske prilike. 

 

Ukratko, za zaljenje tamo uskoro nece ostati ni promil.

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Стаљин је популарнији од Горбачова

 

МОСКВА дпа | Добитник Нобелове награде за мир и совјетски реформатор Михаил Горбачов (82) изабран је у једној анкети за најнепопуларнијег владара Кремља у историји. 66 одсто Руса анкетираних од стране независног института за испитивање јавног мњења Левада навело је „негативан” став према оцу гласности (отворености) и перестројке (трансформације).

Најпопуларнији бирачи, сваки са око 50 одсто одобравања, били су револуционарни вођа Лењин, крвожедни совјетски диктатор Јосиф Стаљин и дугогодишњи совјетски владар Леонид Брежњев. Према Левади, 1.600 људи је интервјуисано за репрезентативну студију. Било је могуће више гласова.

„Резултати показују недостатак историјског знања и недостатак историјске рефлексије“, рекао је историчар Јан Рачкински у листу Комерсант (среда).

Људи не суде стварним људима, већ митовима, рекао је експерт Меморијалног центра за људска права, који се бави мировањем са совјетском диктатуром.

 

„Победник рата, Стаљин, добија охрабрење, а не масовни убица“

 

Spoiler

Како објашњавате висок ниво популарности који бивши диктатор Јосиф Стаљин ужива у Русији, према недавном истраживању?

Разговор са московским социологом Борисом Кагарлизким.

 

Од када се Вермахт предао у Берлину у ноћи 9. маја 1945. године у Другом светском рату, овај дан се у Русији слави као „Дан победе”. Руси приписују тадашњем совјетском диктатору Јосифу Стаљину За овај успех до данас . Чињеница да су милиони совјетских грађана такође постали жртве његовог убилачког апарата репресије бледи у други план. Ово је сада показало истраживање московског Левада центра , према којем 70 одсто Руса позитивно оцењује Стаљинову улогу у историји, док је само 19 одсто оцењује негативно. Према подацима Левада центра, Стаљинов претходни рекордни рејтинг одобравања је био 54 одсто у 2016. години, док је тада био негативно оцењен са 32 одсто. Марксистички социолог Борис Кагарлизки, који је као дисидент у совјетско време ширио самиздат литературу критичну према систему, био је у затвору на 13 месеци раних 1980-их због критике Стаљина. Данас је на челу московског „Института за глобализацију и друштвена кретања“. У интервјуу он говори о позадини Стаљинове популарности у Русији.

 

Анкета Левада центра показала је да је Стаљин тренутно најпопуларнији у Русији откако је држава као таква настала из Совјетског Савеза. Како је могуће да масовни убица добије толику подршку у цивилизованој земљи?

 

Ово охрабрење није масовни убица Јосиф Стаљин, већ ратни победник Јосиф Стаљин. У својој оцени Стаљина, Руси праве јасну разлику између њега као историјске личности и политичког концепта који он представља. Све у свему, дају му позитивну улогу као лику у историји, једноставно зато што је победио у Другом светском рату за Совјетски Савез . Али мало ко би рекао да је његова опресивна владавина била добра. Људи не кажу: 'Супер је што је постојао Гулаг.'

 

Али зар обоје не припадају Стаљину: и његова улога као војсковође и као тлачитеља?

 

Људи сигурно препознају ове две Стаљинове стране. Али они кажу: 'Чињеница да је добио рат је толика да му на неки начин можете опростити Гулаг'. Они тако мисле тим више што сада знају да је Стаљинов репресивни апарат у прошлости приказиван као претерано крвожедан. Нажалост, то је делимично тачно.

 

Заиста?

 

Да, као одговор на порицање стаљинистичког насиља из совјетске ере, оно је било преувеличано 1990-их. То је довело до парадоксалне ситуације да су људи попут мене, који су у совјетско време били у затвору због критиковања Стаљина, одједном морали да га бране. Нисам имао другог избора него да кажем: сада, пола дуго. За време „Велике чистке“ тројке (комисије од три особе које су судиле људима по скраћеном поступку; прим. уредника) осуђено је на смрт више од 700.000 људи, али не два или три милиона, како пише у либералу. руска штампа. Насилно је пресељено најмање два милиона сељака, али не четири или пет милиона, како се сада говорило.

 

Много је више жртава стаљинизма, као што је присилна колективизација. Али број жртава које помињете је монструозан.

 

Наравно. Оно што ове бројке изражавају је и даље довољно страшно и не ставља Стаљина у боље светло. Али неки су стекли погрешан утисак да он није тако лош као што су људи говорили да јесте. Наравно да ми се то никако није допало, али као озбиљан научник нисам имао избора него да се бавим тачним бројевима. Зато увек одмах кажем да жртава има више него довољно. Али нисам могао да одолим психолошком ефекту који је за неке Стаљин некако рехабилитован овом корекцијом.

 

Да ли Стаљинова популарност има везе и са чињеницом да је Совјетски Савез изградио у светску силу?

 

Барем му се приписује признање што је постигао оно што је наумио. На то указује студија моје колегинице Ане Очкине, која је 2014. године спровела анкету у којој је тражила од руских националиста да именују историјске личности на које гледају позитивно. Очекивано, највише се помињао Стаљин, али је било чудно ко је још искочио у одговорима: Шарл де Гол, Теодор Рузвелт, Винстон Черчил, Че Гевара и још неколицина. Другим речима, цитиране су личности које се повезују са западним демократијама, друге су се залагале за тоталитарне и комунистичке режиме, а затим је било неколико протагониста попут Че Геваре, који је имао посебан статус.

 

То изгледа контрадикторно.

 

Али то је само на први поглед. Зато што су сви били лидери који су урадили оно што су обећали. Када је неко успео демократски и поштовао људска права, људи су веома срећни са том особом. Ако неко прође кроз своју агенду и прекрши демократска правила, то се не сматра оптималним, али се може прихватити.

 

Осим победе у Другом светском рату, за шта је заслужан Стаљин?

 

Многи људи виде Стаљина као Мефиста у Гетеовом Фаусту, који је рекао: 'Ја сам део те силе која увек жели зло и увек ствара добро.' Односно, признају да су његове методе биле варварске, али му дају заслуге за стварање функционалне велике државе на дуге стазе, обезбеђујући образовни систем, здравствено осигурање и социјалне услуге.

 

Да ли је повећана Стаљинова популарност такође знак руског незадовољства њиховом садашњом владом, коју виде као корумпирану и бирократску и неспособну да подстакне спори економски раст?

 

Апсолутно. Руси са политиком повезују само два имена: Путин и Стаљин. И наравно да постоји веза између ова два имена. Када Путинова популарност падне, као што је сада, расте и Стаљинова популарност. Зато што је заслужан за испоруку онога за шта многи верују да садашња влада није способна.

 

Да ли добијени рат треба разумети као главни разлог зашто се Руси не суочавају са миром са стаљинизмом на исти начин на који су Немци суочили са националсоцијализмом? Сваки концентрациони логор у Немачкој данас је споменик.

 

У Москви барем постоји музеј Гулага. Али се такође не слажем са изједначавањем Хитлера и Стаљина. Хитлер је водио ратове да би истребио читаве народе, а Стаљин то није урадио. Био је ужасан и варварски владар, али није случајно што је победом у Другом светском рату помогао поновном успостављању западних демократија. Ипак, сматрам својом моралном дужношћу да критикујем Стаљина због његових кршења људских права. Али то мора бити урађено на начин који одговара чињеницама, а не са претераним описима и бројевима.

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Dragan
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...