Jump to content

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, Div said:

Možda u tome stoji ključ?

To bi bilo bas komplikovano. 😄 ali ko zna...

Mi smo imali nesto keramicko, nije bilo srce ali je imalo rupu i kroz tu rupu se gurnula kuka kojom se posuda zakaci za radijator a u njoj je voda da isparava i vlazi vazduh... e sad, ovo je pored vrata. 

Posted

Mi smo iznad ulaznih vrata imali zastakljen deo, kao jednokrilni prozor, horizontalno postavljen, okno se nalazilo sa spoljne strane, ali se bravilo sa unutrašnje, a sa unutrašnje strane je izgledalo kao polica. Tu su se držale stvari koje su portebne prilikom ulaska-izlaska u/iz kuće, ključ, šibice da se upali svetlo, nije bilo struje. Takođe, tu se držalo i ponešto od alata što deca ne treba da dohvate.

Posted
3 minutes ago, Div said:

Mi smo iznad ulaznih vrata imali zastakljen deo, kao jednokrilni prozor, horizontalno postavljen, okno se nalazilo sa spoljne strane, ali se bravilo sa unutrašnje, a sa unutrašnje strane je izgledalo kao polica. Tu su se držale stvari koje su portebne prilikom ulaska-izlaska u/iz kuće, ključ, šibice da se upali svetlo, nije bilo struje. Takođe, tu se držalo i ponešto od alata što deca ne treba da dohvate.

A pazi sad ovo. Mi smo pored vrata imali keramicku vazu sa plasticnim cvecem koje je imalo zicu u stabljici, pa kada napravim neki cirkus dobijem cvecem batine 😄 

• Ha-ha 3
Posted (edited)

U pitanju je shkropionica: osvecena voda se sipa u ovo srce i ukucanin koji izlazi umoci prste u nju i prekrsti se i tako s blagoslovom izlazi iz svog doma. Mini verzija skropionica u katedralama. Kako se ona nasla u shpajzu moje pravoslavne bake - ne znam ali i nije tako cudno, trecinu stanovnistva naseg malog banatskog grada su cinili vernici katolicke crkve,  porodicna prijateljsva sa "inovercima" su bila normalna stvar. Nakon 1945, 22000 vojvodjanskih Nemaca je proterno u Nemacku u uslovima ne mnogo humanijim  od genocida. Njihovi potomci i danas dolaze u grad i obilaze kuce svojih predaka i nemacko groblje koje jos uvek postoji....ne traze nista, samo secanja....

Edited by Pletilja
  • Like 4
  • Love 1
Posted (edited)
10 minutes ago, Div said:

Veštačka koža, plastika?

Kaiš?

Nije kais, ne znam da li je vestacka koza, najverovatnije, ali se to pravi i od koze i od sintetike. 

Mislim da je od prave koze malo tamnije. 

Edited by Baby
Posted
4 minutes ago, Baby said:

Nije. Vece i okruglo

Pa, ono, liči i na loptu za basket, mada se na slici ne nazire sferni oblik.

• Like 1
Posted
20 minutes ago, Div said:

Mislim da znam na koju biljku misliš, nije ni ta.

Ne znam, ima mnogo biljaka sa takvim izgledom cveta... valerijan je verovatno poslednja da joj znam ime. A opet ne znam da li te biljke uopste imaju fazu caurica. 

Posted

Videla sam neki spanać sa roze cvetom, lopticama. Da li je ima u našim krajevima tamo?

Mislim na sliku koju si postavio.

Posted

Htela sam prvo da kazem klokochika, ali nije.

Ja sam ovo videla mnogo puta, ali sad pokusavam u secanju da stavim koja biljka iz baste....

Da nije blitva? 

Posted
20 minutes ago, Baby said:

Jel sargarepa ima tako neki cvet?

Nije šargarepa ni nešto slično.

Jeste povrće.

15 minutes ago, ControlFreak said:

Videla sam neki spanać sa roze cvetom, lopticama. Da li je ima u našim krajevima tamo?

Mislim na sliku koju si postavio.

Gaji se i koristi masovno u našim krajevima.

1 minute ago, Angelia said:

Da nije blitva

Nije.