Big Ticket Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 14 hours ago, Ludi za Poli said: https://www.facebook.com/share/p/1CGvgZTAbg/?mibextid=wwXIfr Svaka cast gospodinu Tomasevicu. Jebena muda trebaju za ovo. https://www.vijesti.me/svijet/balkan/793929/vlada-hrvatske-preuzela-organizaciju-doceka-rukometasa-u-zagrebu-gradska-vlast-kaze-da-nisu-trazili-saglasnost 1
Don Dusko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Tuzno.Kada ne mogu da se otgnu jebenog Tompsona a ni sportisti nisu izuzeti iz ovoga jer su ga oni trazili.
Ludi za Poli Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Ovakva odluka vlade Hr je bas ozbiljno krsenje ustava im. Vlada ne bi smjela imati pravo organizovati skupove bez dozvole lokalne zajednice. 1
Volter Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago A što je većina hrvatskih sportista toliko oduševljena Tompsonom? Da sam sportista i da imam takvog saigrača, nikad ne bi mogao da mi bude drug, kao što mi ne može biti drug ni neko ko je oduševljen Bajom Knindžom. Ne znam da li ima ovde forumaša iz Hrvatske, reko da pitam da li je Tompson slušaniji i popularniji u Hrvatskoj od recimo preminulog Olivera Dragojevića? Vidim Tompson puni Arene, stadione, sportisti ga gotive...
Nek grmi jako Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Čovek je okupio pola miliona ljudi na svom konceru i to je, manje više, ono što bismo trebali da znamo u vezi sa njegovom reputacijom u Hrvatskoj. Na kraju ću se vratiti na tu brojku, ali ne mogu da se ne setim razgovora koje sam vodio sa čovekom koji je jedan od najvećih kritičara Tompsona, sedeći pre dvadesetak godina u meni najomiljenijem kutku Splita - konobi Hvaranin. Taj lik, inače levičar koga tamo druga strana političkog spektra ne može očima da gleda zbog navodne jugonostalgije, pričao mi je, a kasnije i pisao o tome kako je Tompson jednom proklizao sa direktnim govorom mržnje, a zatim i ispaštao zbog tog proklizavanja, kad se u javnosti zaorio audio-snimak njegovog bećarca čije su reči išle, valjda, nekako ovako: Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara... I kad je već bio steran u ćošak, Tompson se ipak nije odmah ogradio od tog svog umetničkog dela (iako je kasnije govorio da ga se ne seća), jer od takvog mačo tipa promuklog glasa fanovi ne bi ni očekivali da se javno odrekne svojih prvih ljubavi u liku Francetića i Luburića, koji u Tompsonovom poetskom zanosu sijaju kao sjajna zvezda iznad Metkovića, što pozdravlja Antu Pavelića. Ipak, Marko Perković je negde u to vreme kada sam prvi put ušao u konobu Hvaranin, da bih onda iz nje duhovno izašao - nikada, dakle početkom ovog veka, trebalo da otputuje u Švajcarsku i da tamo peva iseljenicima. Onima za koje taj moj poznanik iz konobe Hvaranin veli da po danu ribaju kancelarijske hodnike, a već sa padom prvog mraka sanjaju Hrvatsku do ladne vode Drine. Pa imajući u vidu da je Švajcarska pravna država koja mnogo više poštuje pravo od one države koja je iznedrila Perkovića i Luburića, Švajcarci su mu zabranili da tamo peva. I ta zabrana se onda proširila i na EU, a tek su mu, ako se ne varam, nedavno dozvoljeni nastupi u Sloveniji. Jer, i Švajcarci i evrobirokrate su nekako uštogljeni i nemaju sluha za Tompsonovu umetnost. Što kaže taj moj poznanik: žali bože njima pevati. Jednostavno, tako lišeni poetskog nerva, nisu pronašli u Tompsonovim pesmama ni Boga ni ljubav, a ni porodicu ni domovinu, već su shvatili da im se nešto drugo, neprijatnog mirisa i ukusa, podmeće pod nos kroz milozvučne lirske figure. Pa su mu smestili vrh šimike u razdeljak gluteusa... I tu dolazimo do početka priče i onih pola miliona. Zabranjeno voće je slatko voće, a Perković nije bio zabranjivan samo u Švajcarskoj i u EU, već i u nekim delovima Hrvatske, naročito u Puli i Rijeci gde nije mogao ni da prismrdi, pa i na HRT u nekim periodima. Na kraju su sve te zabrane rezultirale i njegovom apsolutnom dominacijom i kada je reč o publici na koncertima, a i kada ga hrvatski sportisti zovu da im peva na dočecima i u trenucima slavlja. Ima, doduše, i onih koji me godinama ubeđuju da njegova muzika zaista ima umetničku vrednost, samo što na tu vrednost još uvek nisam nabasao. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako 2
Perkos2 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ima ih poprilično tih što prepoznaju muzičku vrednost i u Srbiji, eto puštaju ga i na štandovima sns 1
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Zabrane inače imaju taj rep zbog koga su nekada kontraproduktivne jer u polarizovanom društvu samo jačaju kult žrtve i identitetsku mobilizaciju, kao što i posledice znaju da neretko prerastu u neke nove uzroke. Tompsonov slučaj to i potvrđuje, jer je prešao put od zabrana do apsolutnog mejnstrima na dočecima reprezentacije i rekordnog koncerta sa pola miliona ljudi, od kojih neki imaju slovo "u" kao konstantu u aksesoaru za te koncerte, ali svi imaju - kupljenu kartu u džepu. Tako da taj fenomen verovatno više i nije samo kontrakultura, nego dominantna kultura u određenim krugovima koje povezuju sport, patriotizam, crkva i desnica. Posmatrano iz ugla sociologije, taj balon će verovatno jednom pući, ali implozija neće biti dramatična niti brza, niti će se desiti uskoro i preko noći. Jer, publika je posložena tako da je, ako je verovati analizama iz Hrvatske, trećina mlađa od 28, polovina je ispod 32 godine, a dolazi masovno i iz dijaspore i iz Hrvatske. To, dakle, nije samo ona starija generacija koju povezuju ratne godine, već je okosnica mlađi svet koji rata nije ni video, ali Tompsona posmatra i kroz identitetsku prizmu. Odbijanjem da nešto tako postoji tu, među nama, ne postiže se ama baš ništa. Jer sada smo na tački u kojoj se seku moralna panika i normalizacija. Dok se, dakle, jedna strana trudi da to nešto ne postoji, pa poseže za zabranama, bojkotima i medijskim ignorisanjem, druga strana to pretvara u identitetski štit. I na kraju semafor pokaže - 500 soma. Sada se, jednostavno, valja suočiti sa tim, priznati masovnost, analizirati zašto toliko ljudi to kupuje i puši, a onda i ponuditi alternative ili barem argumente bez histerije. Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
Perkos2 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago I na kraju džaba EU i decentralizacija, glavni baja tj Plenković naredi gde i šta će se slaviti i slušati.
Tex_Willer Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Hrvati su još gori od nas sto se tice nacionalizma koji prelazi u šovinizam, jedina im je prednost što nemaju totalnog autokratu kao mi, već Briselskog dečka koji na unutrašnjem planu želi da se postavi kao serif, ali nema tu ,,moc" kao prvorodjeni, niti taj mentalni sklop i opsesiju( da ne izlazi iz kadra). Mada mi ćemo se rešiti sns, dok njima hdz sigurno ostaje iako ne bude mogao imati većinu( oni će imati samo 4 stranke preko cenzusa i sve 3 sem hdz su opozicija, uz još nekoliko satelita koji su takodje vise opoziciono nastrojeni i manjina). Slično je kao kod nas, tamo gde je situacija gora po svim segmentima desnica je jaka i to ona desnica koja prelaze sve političke ukuse. Takodje kod njih reč jugoslovenizam= ustasluk u Srbiji, desničari sa obe strane koriste ove fraze kad žele ,,poniziti" svoje neistomisljenike.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 hours ago, Volter said: A što je većina hrvatskih sportista toliko oduševljena Tompsonom? Da sam sportista i da imam takvog saigrača, nikad ne bi mogao da mi bude drug, kao što mi ne može biti drug ni neko ko je oduševljen Bajom Knindžom. Ne znam da li ima ovde forumaša iz Hrvatske, reko da pitam da li je Tompson slušaniji i popularniji u Hrvatskoj od recimo preminulog Olivera Dragojevića? Vidim Tompson puni Arene, stadione, sportisti ga gotive... A šta drugo da očekuješ od neobrazovanih volova kojima je najveći intelektualni domet to što se potpisuju olovkom, a ne palcem? Da ih pitaš ko je Vatroslav Lisinski, odgovorili bi da je to neki partizan po kome se zvala fabrika šibica u SFRJ. 1
Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 23 hours ago, Ludi za Poli said: https://www.facebook.com/share/p/1CGvgZTAbg/?mibextid=wwXIfr Svaka cast gospodinu Tomasevicu. Jebena muda trebaju za ovo. Apsolutno. Kamo sreće da je na prostoru bivše države više ovakvih političara..koji ne samo da nisu populisti već se konfrontiraju ludilu. 8 hours ago, Ludi za Poli said: Ovakva odluka vlade Hr je bas ozbiljno krsenje ustava im. Vlada ne bi smjela imati pravo organizovati skupove bez dozvole lokalne zajednice. Još jednom: apsolutno tačna konstatacija. Plenky ide jako protivustavno..nezabeleženo u novijoj hrvatskoj istoriji..
Volter Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago 19 minutes ago, DJ_Vasa said: A šta drugo da očekuješ od neobrazovanih volova kojima je najveći intelektualni domet to što se potpisuju olovkom, a ne palcem? Da ih pitaš ko je Vatroslav Lisinski, odgovorili bi da je to neki partizan po kome se zvala fabrika šibica u SFRJ. Što je najgore imaš mnogo ovih naših volova koji kad gledaju te koncerte Tompsona, broj ljudi koji mu skandira i uzvikuje - Za dom spremni, kažu - Svaka čast Hrvatima, to je patriotizam, tako se voli država, mi nismo tako nacionalno osvešćeni. 1
Drug Crni Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago 3 minutes ago, Volter said: Svaka čast Hrvatima, to je patriotizam, tako se voli država, mi nismo tako nacionalno osvešćeni. Upravo nedavno sam čuo ovo od jedne žene..maltene od reči do reči. Nisam se uopšte iznenadio; nacisti se uvek slažu - čak i kad ih nac.pripadnost razdvaja, spaja ih ideologija 2
DJ_Vasa Posted just now Posted just now 57 minutes ago, Volter said: Što je najgore imaš mnogo ovih naših volova koji kad gledaju te koncerte Tompsona, broj ljudi koji mu skandira i uzvikuje - Za dom spremni, kažu - Svaka čast Hrvatima, to je patriotizam, tako se voli država, mi nismo tako nacionalno osvešćeni. Davno je Krleža rekao da su Srbi i Hrvati komad iste balege koju je presekao točak istorije. U pravu je bio čovek, nema šta da se doda.
Recommended Posts