Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

14 minutes ago, Klotzen said:

Pao je otprilike 200km od Vuledara. Selo Trudovaya Armeniya u Rusiji. Obzirom da ozbiljan PVO sigurno nije na liniji fronta znači bio je negde 220-250km od te tačke. Zato mislim da je možda došlo do lakšeg oštećenja negde bliže koje se pogoršalo kasnije pa se tamo srušio.

 

 

 

Ono gore je prevod od fightbombera, da su kao znali, da projektil ide ka njima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Čini mi se da je ovo predaleko za UKR PVO. Jedino ako je lakše oštećen iznad Azovskog mora pa da je uspeo oštećen da doleti do mesta pada. 

 

Novi set sankcija od SAD. Dodato 300 ljudi. Totalne sankcije za platni sistem "Mir". Zatim set sankcija za firme širom sveta koje su omogućavale Rusiji da krše sankcije, od kojih je nama zanimljiv ovaj deo :

 

 

Serbia-based technology exporters

 

Serbia-based Kominvex DOO Beograd (Kominvex) has exported tens of millions of dollars’ worth of goods and equipment to Russian electronics companies. Serbia national Marko Svorcan (Svorcan) is the director and owner of Kominvex.

Serbia-based Soha Info DOO Novi Banovci (Soha Info) has exported millions of dollars’ worth of dual-use electronics to Russia. Serbia national Dragan Dragas (Dragas) is the director and owner of Soha Info.

Serbia-based Goodforwarding DOO Beograd (Goodforwarding) has made hundreds of shipments to Russia since February 24, 2022, including of electronic goods necessary for the production of missiles, drones, and munitions.

Serbia-based Research and Development Company TR Industries (TR Industries) specializes in the development of electronic radio equipment, intelligence optoelectronic systems, and navigation systems. TR Industries has sent items such as integrated circuits and multilayer ceramic capacitors to Russia. The main recipient of shipments from TR Industries was Russia-based Arteks Limited Company (Arteks), which is involved in the wholesale of machine tools, installation of machines and equipment, and repair of equipment. 

Kominvex, Svorcan, Soha Info, Dragas, and TR Industries, were designated pursuant to E.O. 14024 for operating or having operated in the technology sector of the Russian Federation economy. Goodforwarding was designated pursuant to E.O 14024 for operating or having operated in the transportation sector of the Russian Federation economy. Arteks was designated pursuant to E.O 14024 for operating or having operated in the manufacturing sector of the Russian Federation economy. 

 

 

 

Čini mi se prvi Abrams koji je snimljen u akciji na frontu. Negde is okoline Berdičija je tukao po Stepove, severno od Avdivke.


Moji klijenti zamalo pretekli, juce se slavilo sto nisu izvuceni iz sesira 🙂

 

Inace, nemanu veze sa vojnom industrijom ali izvoze cca 80% robe za Russiju (visoka tehnologija, kompleksne masine) ali oni to rade vec 16-17 godina, ne od pre dve godine. Medjutim, neki novinari piskarali u nemackoj o njima, kao i jedne novine u russiji 🙂

 

Od pobrojanih, ima i peraca para ali bome i kontroverznih izvoznika. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, A sad said:

 

To je zbog ogromnih akciza kod nas. Zato je skoro svuda gorivo i jeftinije nego kod nas. 

 

Ali da li si siguran da si platio litar 216? Pre pola sata sam sipao za 206. 

206 je obicni, aditivirani 216. I po Evropi su slicne cene, Madjarska, Austrija. Od okolnih zemalja samo je u Bosni i Makedoniji osetno jeftinije, ostalo je tu negde.

Edited by Venger
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Pao je otprilike 200km od Vuledara. Selo Trudovaya Armeniya u Rusiji. Obzirom da ozbiljan PVO sigurno nije na liniji fronta znači bio je negde 220-250km od te tačke. Zato mislim da je možda došlo do lakšeg oštećenja negde bliže koje se pogoršalo kasnije pa se tamo srušio.

 

 

 

S200 kažu Ukrajinci da je oborio ruski awacs. I to je logično jer za takve ciljeve S200 ima domet preko 300km.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Klotzen said:

Postoji spisak tehonlogija koji mogu da se koriste i u civilne i u vojne svrhe i dosta tih proizvoda je na listi. Nema veze da li izvoziš 20 godina ili 20 dana.

Treba im zabraniti da uvezu išta,  a kamoli tehnologiju.

Svesti ih na kromanjonce( mada nisu daleko mentalno).

Edited by JohnnyDragon
  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Gori metalurška industrija u lipecku.

 

 

 

Quote

...russian defense industry enterprises that produce ballistic and cruise missiles. This is one of the key enterprises of the strategic industry.

 

In the photo: Lisin and Putin

 

Složio bi se sa ovim.

 

Quote

Brilliant strategy by GUR intelligence of Ukraine. They should go right down the list of billionaires destroying something that each owns. This will bring the war to Putin more effectively than any other mission.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CNN

 

Russia can sustain its war effort in Ukraine “for another two or three years” but will have to sacrifice “quality for quantity” as it replaces destroyed or damaged weapons with older systems held in storage, according to a report published this week.

The report by the UK-based International Institute for Strategic Studies (IISS) estimated Russia has lost more tanks on the battlefields in Ukraine than it had when it launched its full-scale invasion nearly two years ago, but these losses were not likely to “cause an end to the fighting anytime soon.”

 

The report said Russia will seek to achieve its objective in three stages.

 

First, it will aim to continue pressure along the Ukrainian frontlines, draining its munitions and manpower.

 

“Parallel to this effort, the Russian Special Services are tasked with breaking the resolve of Ukraine’s international partners to continue to provide military aid,” it said.

 

Then, once Ukrainian munition stocks are depleted, Russia will mount fresh offensive operations to make significant advantages on the battlefield, in an attempt to gain leverage over Kyiv “to force capitulation on Russian terms.”

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ko zeli da donira pomoc Ukrajni, moze i preko cnn sajta, samo skrolujte tekst, forma za donaciju je ispod i vrlo je jednostavna

 

https://edition.cnn.com/2024/02/22/us/how-to-help-civilians-in-ukraine-after-two-years-of-war/index.html

 

A donacije je moguce poslati i preko zvanicne platforme

 

https://u24.gov.ua/

 

U oba slucaja donator sam bira na sta zeli da se potrosi njegov novac.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ukrajinci su napustili Lastočkine, ima video rusa kako su ušetali u selo. Pretpostavljam da će napustiti i Serverne, ako već nisu, jer im je sada bok u tom selu ugrožen.

 

GHHjXDlWoAALpuX?format=jpg&name=4096x409

 

Ima video gde se vidi prodor ruske kolone u Robotine sa zapada, iskrcali su jedno odeljenje. Videćemo kakve vesti će dolaziti, ako izgube Robotine moraće se povući na bivšu prvu rusku liniju koja ide otprilike 1km severno od sela u pravcu istok-zapad.

 

 

Odsustvo dejstva artiljerije pa i svega drugog me navodi na pomisao da su se Ukrajinci možda potpuno povukli odavde.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Poljski ministar, pogodak u centar

 

n1

 

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski je na drugu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, upozorio da NATO nije "privatna američka telohraniteljska firma" i pozvao SAD da ispune obećanja i pošalju pomoć i oružje Ukrajini.

"Podsetiću da je Član 5. Sporazuma NATO aktiviran do sada jedan jedini put: posle napada na Njujork. I tada smo pomogli SAD. Poljska je poslala vojnike u Avganistan, ali nismo slali fakture u Vašington. Vojni savez nije privatna telohraniteljska firma", kazao je Šikorski američkim medijima tokom posete SAD.

Poljski ministar je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajince čak i ne priznaje kao narod i da se oni već dve godine bore da opstane njihova domovina jer bi pobeda Rusije za njih značila "kulturni genocid".

"Ali, ne mogu da se bore goloruki. Obećali smo Ukrajini pomoć. Predsednik SAD je u ratnom Kijevu uveravao da će Ukrajini SAD pomagati bez obzira na sve. Sada je vreme da se drže tog kursa i isporuče oružje", rekao je Šikorski.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 

Glen Grant je najbolje objasnio trenutnu situaciju " Small soviet army fighting big soviet army " 

I dosta bitno, adresirao je sav besmisao sakrivanja i cutanja povodom ukrajinskih zrtava. 

Edited by longbowman
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, longbowman said:

 

Glen Grant je najbolje objasnio trenutnu situaciju " Small soviet army fighting big soviet army " 

I dosta bitno, adresirao je sav besmisao sakrivanja i cutanja povodom ukrajinskih zrtava. 

 

Problem je sto Bahmut scenario nije realan vise od kako ruski RV non stop koristi krilate bombe. 

 

Dakle neko naredno uporiste koje bi Rusi pokusali da osvoje vrlo moguce da ce ih kostati jos manje nego Avdijika a daleko manje nego Bahmut. Dakle taktika menjamo teritoriju za krv protivnika tesko da ce dati uspeha ko kod Bahmuta.

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...