Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

5 hours ago, ras kass said:

Atacms je zgodniji jer ne zahteva avione, bukvalno himars sa vecim dometom. 

Mada bih sacekao jer ga najavljuju zadnjih godinu dana.

 

ATACMS je takticka balisticka raketa nema on mnogo veze sa HIMARSom, odlican video koji objasnjava zasto je HIMARS znatno tezi za PVO od takticke balisticke rakete:

 

 

 

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Storm Shadow je pride i stelt tako da je on teža meta za PVO. ATACMS je lakša meta ali to ne znači ništa. Imali su UKR Točka-U koju su rusi takođe vrlo retko obarali. Čak su im aerodrom u Rostovu tukli njima prvih par dana.

 

Stigao je video materijal koji potvrđuje da su Ukrajinci ušli u selo Novomajorske (15-tak km od Urožajne). Zauzeli su nekoliko kuća na severozapadu sela. Navodno se sada borbe vode u centru sela ali za to nema nikakav video. Selo je važno jer ako padne maksimalno se komplikuje situacija za ruse koji su u Novodonjecke(ako uopšte ikog ima u selu) i Kermenčik.

 

Danas je Terra izbacila novi video. Terra je jedinica za dronove koja pripada 3. udarnoj brigadi. Izbacili su snimak na kom dronovima i artiljerijom razbijaju ruski položaj a zatim na teren dolazi m113 koji iskrcava borbenu grupu koja čisti položaje. Ima i drugi snimak sa zemlje pretpostavljam od te grupe kako se vodi borba oko jednog drona. Prilično napet video čak i za nas koji smo svašta do sada videli. Ima mrtvih pa ga neću kačiti ali verujem da će biti na svim kanalima ako već nije.

 

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

 

Barić o svemu po malo.

 

Interesantna stvar je da po njegovom mišljenju Ukrajinci će gađati sve više ekonomski sektor u Rusiji. Spominje gađanje elektronske industrije u Brjansku koje smo i mi pominjali na temi. To jeste pametna odluka, treba uništiti sve ciljeve koji su im u dometu a služe za ratnu industriju. Na taj način se usporava ruska vojna proizvodnja.

 

Druga interesantna stvar je da po njegovoj tvrdnji veći deo transporta dobara u Ukrajini radi civilini sektor i da će tu sigurno nastupiti problemi kada put uz azovsko more bude u dometu HIMARS raketa. Veliko je pitanje da li će civili i kompanije hteti da rizikuju svoju imovinu i živote. Neće HIMARS da pada svaki dan, ali ko vam garantuje da baš vi nećete biti na nekom nadvožnjaku ili mostu u trenutku kada ga Ukrajinci budu gađali.

 

Ovo ostalo kao da redovno čita našu temu. Sve smo to i mi prošli. Po njegovom mišljenju Ukrajinci će nastaviti sa pokušajem da probiju surovikinovu liniju ali će posle toga da idu u širiniu a ne u dubinu. Iskoristiće prvi prodor kroz liniju da je napadnu sa leđa i sa bokova i na taj način uruše komplet liniju. Videćemo da li i kad će to poći za rukom Ukrajincima. Ako ne bude nekog prodora kod Verbova ovog meseca mislim da će se probijanje ove linije ostaviti za zimu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/9/2023 at 7:47 PM, ras kass said:

Mislio sam da se ispaljuje sa lansera koji je na kamionu, isto kao himars. To ga cini prakticnijim od storm shadow raketa.

 

ATACMS max domet ~300km, Storm shadow 550km a mozda i vise. Koliko znam do sad ni jedan ukrajinski avion sa storm shadow nije bio oboren jer je domet rakete vise nego dovoljan da budu bezbedni od ruskog pvo/rv. 

 

Inace storm shadow nosi duplo vecu bojevu glavu i kako je vec Klotzen pomenuo stelt raketa je u pitanju, dok ATACMS je klasicna balisticka raketa ne postoji nista slicno u vazduhu kad se balisticka lansira a pro zna putanju cim je spaze na radaru.

 

Jeste da je Rusima po neka ukrajinska tocka uspela da zvekne nesto ali tocka ima znatno krace vreme leta od atacms jer je manjeg dometa pa pvo nema bas vremena da odreaguje plus su Rusi tad a i sad u fazonu lako cemo.

 

Da nije CCCP stajao iza razvoja S300 (primarna namena mu je bila obaranje balistickih raketa tj pro (protiv raketna odbrana)) a ne aviona) i da isti Ameri nisu kupili da bi razvili Patriot PAC-3, pa jos da kazemo da ruski pvo ne moze nista protiv atacms.

 

Ali posto se radi o onom sto im je CCCP ostavio u amen i posto je i S500 operativan bice ozbiljan blam ako atacms cesto probiju pro, ako se dobro secam S500 je u zadnjem testu pre uvodjenje u sluzbu presreo bojevu glavu interkon rakete na daljini od 500km od lansera. 

 

Po meni mnogo je koristnije da su im Ameri isporucili tomahavk ali sa ogranicenim dometom npr ko storm shadow nego ATACMS, tajfun prikolica izmedju ostalog i za tomahavk:

 

https://www.thedefensepost.com/2023/07/05/us-army-tomahawk-typhon/

 

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

F5u-BwiWUAEGojy?format=jpg&name=large

 

Pretpostavljam da su to ta 4 čamca što su Rusi tvrdili da su "uništili" prošle nedelje 🙂 . Ima video o ovoj akciji nažalost još nisam našao sa prevodom. No na osnovu sličnosti jezika i nekih twitova mislim da je ovo samo za PR. Jedino što su uspeli da maznu ruski radar koji su ovi držali na jendoj platformi da nadziru more. I naravno na kraju videa ima pokušaj ruskog SU-30 da pogodi čamce gde se propisno ispromašivao. Na kraju su ga čak Ukrajinci gađali iz nekog ručno PVO sistema no ne vidi se da su ga pogodili iako se vidi da se oni raduju. Da je samo za PR mislim jer bi tu ako ostanu bili isuviše laka meta. Zato su ih verovatno i Rusi ostavili bez posade.

 

 

Doduše ovo nije delo AZOV brigade, nego jedinice pod komandom obaveštajne službe Ukrajine. Na mapi su 4 platforme koje su posetili.

 

Rusi najavljuju pokretanje proizvodnje T-80 od nule. Na zapadu skeptični. Smatraju da to nije moguće bez ogromnog programa koji bi trajao par godina da se obezbedi proizvodnja svih delova koji su potrebni za jedan takav tenk. On se ne proizvodi preko 30 godina.

 

Rajnmetal će remontovati još 40 Marder-a za Ukrajince. Prvi isporučeni će biti već ove godine.

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, 033zero330 said:

:lol_2:

 

 

 

:lol_2:

 

Predugo su trajali...

 

Quote

Robotyne UPD

 

In the eastern outskirts of Novoprokopivka, the tanks of the Armed Forces of Ukraine are like on a training ground. The operational space is without mines. The Russian 1430 regiment equipped with T-55 according to sources, is no longer on the planet. The Armed Forces are advancing

 

F5z2180XEAAPQEf.jpg

 

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1701506168869228628

 

Edited by 033zero330
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...