Dragan Posted Friday at 02:59 PM Share Posted Friday at 02:59 PM Five takeaways from Gabbard and Patel's confirmation hearings Spoiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Friday at 06:18 PM Share Posted Friday at 06:18 PM moze hahah Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Friday at 06:56 PM Share Posted Friday at 06:56 PM Boze cime se bavi. Trans osobe nece moci da dobiju pasose. https://19thnews.org/2025/01/transgender-passports-state-department/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Friday at 09:54 PM Share Posted Friday at 09:54 PM 7 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Ne moze link brate mili, trazi sama imas google Dao ostavku, I to jos najavio vise od mesec dana ranije. Meni nije jasno zasto moras da lazes o cinjenicama, da, imam google I mogu da proverim. Mozda je ocekivao otkaz, ali ga nije dobio. I generalno, nije nista neobicno da dolazeca administracija zameni neke ljude svojim izborom. Sad se kao nesto cudimo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonick Posted Friday at 10:45 PM Share Posted Friday at 10:45 PM On 1/30/2025 at 2:48 PM, Angelia said: Zeno, trazio je da daju ostavku jer izdrzavamo suvise dzabalebarosa u drzavnoj strukturi. Kod tebe sve sto ne valja - nekako je Tramp kriv, sve sto valja - ma ne valja, Tramp je kriv. Zasto si primoran, ko te tera? Pa cinjenica da moj biznis i posao mojih radnika zavisi bas od njegovih lupetanja. Stavlja na nas tarife iz nekih jako zlih namera i da puni budzet jer pameti ze vise nema. USA i Kanada su uvek bili priljateljske zemlje, sve radimo skoro isto i zajedno, mi nikad ne bi mogli da budemo tolika govna prema US kao sto je Tramp prema nama. On sad hoce da se mi spustimo na njegov ljigav nivo. Kad je bio 9-11, avioni su se spustali u Kanadske gradove i ljudi su putnike primali kucama. U ratove su isli zajedno a sad ovaj MEGA govno to sve hoce da ponisti jer po njogovim recima, Kanada ih je zajebala? How so, kako mozes da zajebes najjacu zemlju, sve si to ugovori koji zahtevaju potpis dve starne. Pa onda koji bre fentalin, ilegalana imigracija i trade deficit? To je sve velika laz. Od nas dolazi jedno 0.1% fentalina i imigranata ako uporedis sa Meksikom. A trade deficit je zbog naftne sirovine koje USA kupuje ko nenormalan jer prodajemo jeftino, da bi dali jos, kupili bi jos. Na to mozda i nece staviti sutra tarife jer je to vama gold. Znaci on je je bio glavni za NAFTA 2 - sve je po njemo bilo, a sad iz nekih imaginarnih razloga to vise ne valja? Quote Nema nijednog dokaza da je covek alkoholicar, osim pricala mi snajka... Pa ono sto sam procitao i video on jeste imao problema sa alkoholom, pogladaj samo snimke kad je radio u Fox News. Covek nije mogao da vodio non-profit oraganizaciju? Alkoholicar - check, seksualno zlostavljanje - check, nema kvalifikacije - check. Quote Pete Hegseth, President-elect Donald Trump’s pick to lead the Department of Defense, was pushed out as the head of two veterans’ advocacy organizations amid internal allegations of mismanagement and personal misconduct, The New Yorker reported Sunday. link Quote A ova druga dvojica, pa videcemo, mozda te pozicije nakon zadnjih 4 godine, zahtevaju malo drugacije ludake, nego ove sto smo imali. Dajem im fer sansu aha, samo sto su svi dobili pomilovanja, bas bi bili u zatvoru. Fauci, koji je verovatno imao odgovornost za pandemiju, jer je finansirao gain of function, u Kini, kad mu je zabranjeno da to radi u US, dobio blanko pomilovanje. Cela Biden familija, blanko pomilovanja, a ti ces da me uveris da bi nekako zavrsili u zatvoru. Sto rece neki covek jos 90tih "malo morgen". Opet, da je Biden organizovao insurrection, kradju izbora i sve to, republikanci bi ga strpali u zatvor i bacili kljuc. I podrzavao bi njih 100% kao i sav normaln svet. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Friday at 11:39 PM Share Posted Friday at 11:39 PM 1 hour ago, Angelia said: Dao ostavku, I to jos najavio vise od mesec dana ranije. Meni nije jasno zasto moras da lazes o cinjenicama, da, imam google I mogu da proverim. Mozda je ocekivao otkaz, ali ga nije dobio. I generalno, nije nista neobicno da dolazeca administracija zameni neke ljude svojim izborom. Sad se kao nesto cudimo. Tacno znam da si trazila link da se hvatas za tehnikali i ubacujes me u rabbit hole. Nece moci, macuj se sa budalama koje imaju opravdanja za sva trampisticka sranja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 12:04 AM Share Posted Saturday at 12:04 AM 1 hour ago, nonick said: Pa onda koji bre fentalin, ilegalana imigracija i trade deficit? To je sve velika laz. Od nas dolazi jedno 0.1% fentalina i imigranata ako uporedis sa Meksikom. Mislim da ovca na polju sto pase zna da fentalin i uvoz nemaju nikakve veze ni sa ilegalnim imigrantima, ni sa imigracijom uopste. Droga iz kartela se prenosi vec decenijama, samo od trenda se zove drugacije. Prenose je clanovi kartela i dovijaju se na razne nacine. Brodivi, avioni, tuneli, pa da i preko granice. Malo pa malo ovde kodo nas, daleko od meskicke granice nadju plutajuci paket. A koliko ih tek bude pokupljeno za koje ni ne znaju?! Trenutno najveca opoid kriza je u zapadnoj Virdziniji. Sa kim se oni granice? Kao, brinu o gradjanima da se ne drogiraju, a oduzimaju im mogucnost da se lece od droge. Medicaid je trenutno zamrznuta. Nije njima ni cilj da vrate americki dug, nego da pokupe sta se pokupiti da. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 12:11 AM Share Posted Saturday at 12:11 AM 1 hour ago, nonick said: Opet, da je Biden organizovao insurrection, kradju izbora i sve to, republikanci bi ga strpali u zatvor i bacili kljuc. I podrzavao bi njih 100% kao i sav normaln svet. Se secate kad je Tramp na mitingu rekao ne treba mu vise glasova, ima dosta? Pa kad je Rogan rekao da Elon ima aplikaciju da prati broj glasova pre nego sto su prebrojani? "He was very effective, and he knows all those computers better than anybody, all those computers are voting computers" Novinar iz Gvardijana tvrdi da ima preko 3.5 miliona imena, sa sve adresama ljudi koji nisu uspeli da glasaju... Niko ne obraca paznju, niko se ne pita, debilne demokrate su upale u sopstvenu zamku o preispitivanju glasanja jer ih je Tramp sve ove 4 godine vicuci kako je dobio prosle izbore navukao na tanak led. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Saturday at 01:45 AM Share Posted Saturday at 01:45 AM 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Tacno znam da si trazila link da se hvatas za tehnikali i ubacujes me u rabbit hole. Nece moci, macuj se sa budalama koje imaju opravdanja za sva trampisticka sranja... Istina je tehnikalija? Isto tako stavis link na clanak I kazes nesto sto ne pise u textu, kazes trans osobe nece moci da dobiju pasose a ono samo kaze da ce u pasosu morati da stoji bioloski pol, i da ako pokusavaju da promene, da ce se naci u administrativnom loophole. I da SD pokusava da se sad usaglasi sa executive order. To ti je I zakon na Floridi, da na ID moras da imas bioloski pol. Razlicite drzave imaju propise o tome. Iskreno meni je trivijalno da moramo naucnu cinjenicu da ponavljamo. Ali ko zna, mozda ce ACLU imati pobedu u tome. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Saturday at 02:13 AM Share Posted Saturday at 02:13 AM 3 hours ago, nonick said: Pa cinjenica da moj biznis i posao mojih radnika zavisi bas od njegovih lupetanja. Ok, ne znam tvoju licnu situaciju, ali te niko ne primorava da sve shvatas ozbiljno. On nesto hoce od Kanade, a on je definitivno neko ko pravi dil. Kad ispregovaraju bice business as usual. 3 hours ago, nonick said: Pa ono sto sam procitao i video on jeste imao problema sa alkoholom, pogladaj samo snimke kad je radio u Fox News. Covek nije mogao da vodio non-profit oraganizaciju? Alkoholicar - check, seksualno zlostavljanje - check, nema kvalifikacije - check. link Opet, nista dokazi, samo price. Sexualno zlostavljanje je dokazano laz. A kvalifikacije, pa impresivan CV iskreno, ovako na papiru, BA sa Princeton, MBA Harvard, 12 godina ili tako nesto u Nacionalnoj gardi, nekoliko godina na ratistu, titula majora, Bronze star... Ako je I imao PTSD, za koji je nakon ratista koristio alkohol, jel to da mu zamerimo? Varao zene? Hahaha Klinton 😀 Mozda je nesposoban, vreme ce pokazati, ali ne vidim stvarno sta ga diskvalifikuje. Osim medija... 3 hours ago, nonick said: Opet, da je Biden organizovao insurrection, kradju izbora i sve to, republikanci bi ga strpali u zatvor i bacili kljuc. I podrzavao bi njih 100% kao i sav normaln svet. Nikad se ne bi desilo. Zato je I Ford pomilovao Nixona, jer se od bivseg predsednika u US ne pravi cirkus na sudu. Samo su Dems prekrsili to pravilo. Pogotovo ne za politicke optuzbe. Zato Tramp nikad nije pokrenuo nesto protiv Hilari, osim sto je pricao u kampanji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 02:16 AM Share Posted Saturday at 02:16 AM Pao je jos jedan avion, medicinski. Sestoro bilo u avionu, a zapalio nekoliko zgrada u severnoj Filadelfiji https://6abc.com/post/northeast-philadelphia-small-plane-crash-cottman-Roosevelt-Boulevard/15852260/ 32 minutes ago, Angelia said: Istina je tehnikalija? Isto tako stavis link na clanak I kazes nesto sto ne pise u textu, kazes trans osobe nece moci da dobiju pasose a ono samo kaze da ce u pasosu morati da stoji bioloski pol, i da ako pokusavaju da promene, da ce se naci u administrativnom loophole. I da SD pokusava da se sad usaglasi sa executive order. To ti je I zakon na Floridi, da na ID moras da imas bioloski pol. Razlicite drzave imaju propise o tome. Iskreno meni je trivijalno da moramo naucnu cinjenicu da ponavljamo. Ali ko zna, mozda ce ACLU imati pobedu u tome. Tehnikalija. Vrapcima je jasno sta se tu desavalo i zasto je dao ostavku. Molim te me zaobidji, nemam zivaca za ove tvoje debilarije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 02:33 AM Share Posted Saturday at 02:33 AM 15 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pao je jos jedan avion, medicinski. Sestoro bilo u avionu, a zapalio nekoliko zgrada u severnoj Filadelfiji Kazu da je pao na mol i da na zemlji ima mrtvih i povredjenih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted Saturday at 09:45 AM Share Posted Saturday at 09:45 AM Quote U.S. consumers grappling with soaring prices for beef and eggs will face even higher costs for meat, vegetables and fruit if President Donald Trump imposes tariffs on Canadian and Mexican imports, economists and food industry executives said. Consumers have struggled with high inflation since the COVID-19 pandemic and voted for Trump in part due to discontent with higher prices. Trump pledged to bring down costs for ordinary Americans. 44% ukupnog uvoza poljoprivrednih proizvoda u SAD su iz Meksika i Kanade. Očekujem da nas dnevna doza uskoro počasti jednim Amerika neće gladovati govorom. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted Saturday at 10:56 AM Share Posted Saturday at 10:56 AM The Economist, za sve koje su bježali sa časova: Quote By cutting off assistance to foreigners, America hurts itself Donald Trump’s chaotic aid freeze makes his country weaker FOREIGN AID is easy to decry. Money is often wasted or stolen. Its benefits are hard to see. And giving money to foreigners means less for voters at home. That makes it an ideal target for the America First president, Donald Trump. But when so much assistance to so many of the world’s needy disappears overnight, as it did when the State Department ordered almost all aid to be cut on January 24th, the harm was visible everywhere. Clinics closed their doors; antiretroviral drugs to treat those infected with HIV dried up; work on controlling other viruses ceased; the clearing of land-mines stopped; support for refugees evaporated. The American-backed camps holding captured Islamic State fighters in Syria won a two-week waiver to keep receiving funds, which is only somewhat reassuring. All this was a gift for China as it vies with America for soft-power supremacy. Why would an American president, even one so careless as Mr Trump, so wantonly damage his country’s interests? One reason is public opinion. Americans think that foreign aid gobbles up a massive 25% of the federal budget, polls say. The real figure is closer to 1% ($68bn in 2023, not counting most aid to Ukraine). That’s a very modest 0.25% of GDP. A new administration is right to review spending, but a responsible one would start by doing no harm. Given that America supplies 40% of all humanitarian aid, it would let work continue while officials assessed what to extend, change or scrap. The Trump administration did it backwards: first halting assistance, then deciding case by case what should resume after 90 days. The ensuing shambles was predictable. Marco Rubio, the secretary of state, had to backtrack within four days. He announced a broad exemption for “life-saving humanitarian assistance”—though what this means is unclear. The resulting chaos may have several explanations. One is that it was unintended. Mr Trump often appoints officials for their loyalty, not their competence. Many jobs remain unfilled. Or his people may be keen to show their zeal. Mr Trump’s executive order told departments to pause “new obligations and disbursements of development assistance”. Mr Rubio went further, also stopping existing programmes, including humanitarian and security projects as well as economic development. Ideology may be to blame, too. The administration is using shock and awe to root out “woke” thinking and crush the deep state. Perhaps it wants to show that America First means what it says: that the world comes second. And perhaps Mr Trump relishes a burst of chaos. In an anarchic world the strong prevail, and nowhere is stronger than America. The real explanation probably involves a mix of all these elements. It makes for erratic and callous policymaking. As with the demonisation of migrants at home, inflicting cruelty abroad may be an objective in itself. A late convert to America First, Mr Rubio wants it to shape foreign policy. He says foreign states have abused the American-made order “to serve their interest at the expense of ours”. And he insists that every dollar disbursed must make America safer, stronger or more prosperous. This week he learned about unintended consequences. Risking a mass breakout of jihadists makes America less safe. Causing misery alienates friends and potential allies, making America weaker. And a poorer world will ultimately make America poorer, too. American generosity is not just charity. Foreign aid that creates a more stable and richer world is in America’s greatest interest. Call it America First if you like. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Saturday at 02:30 PM Share Posted Saturday at 02:30 PM 11 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Kazu da je pao na mol i da na zemlji ima mrtvih i povredjenih. Znam mall na koji je pao, u pitanju je NE Philly, koji je poprilicno naseljen blue color deo grada, townhouses I duplexi ili tako do 4 stana uglavnom. U NE Philly je mali aerodrom, za te male avione, tako da je moguce da je odatle i poleteo. Pitanje je koliko je ljudi na zemlji povredjeno ili poginulo jer je to jedan od jako prometnih koridora u Filadelfiji. Znam dosta ljudi koji zive u tom kraju, niko od njih nije povredjen za sada da znam. Sinoc smo proveravali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted Saturday at 07:50 PM Share Posted Saturday at 07:50 PM (edited) 21 hours ago, Angelia said: Dao ostavku, I to jos najavio vise od mesec dana ranije. Meni nije jasno zasto moras da lazes o cinjenicama, da, imam google I mogu da proverim. Mozda je ocekivao otkaz, ali ga nije dobio. I generalno, nije nista neobicno da dolazeca administracija zameni neke ljude svojim izborom. Sad se kao nesto cudimo. Kako Tramp želi da restrukturira društvo Novi američki predsednik svojim odlukama izaziva udarne talase i uznemiruje milione ljudi. Sada počinje da ih sprovodi. Spoiler Želeo je da pokrene udarni talas na početku svog drugog mandata, kao što je najavio Donald Tramp. A u međuvremenu, takođe je predvidljivo šta bi se moglo značiti pod ovim. Milioni zaposlenih u javnom sektoru sada su nesigurni, bojeći se da će biti otpušteni iz političkih razloga ako ne odu dobrovoljno. Svi oni Amerikanci koji zavise od federalnih grantova i koji sada više ne znaju da li će i dalje primati stambenu naknadu, besplatne školske obroke ili dodatak za zdravstveno osiguranje u budućnosti su verovatno takođe uznemireni. Trumpovi politički intimni neprijatelji kao što su bivši šef osoblja Mark Milley ili bivši savetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton, koji su upravo lišeni lične zaštite iako su stalno ugroženi, svakako su uznemireni. Mnogi migranti su takođe uznemireni kada čuju reč Gvantanamo u vezi sa njihovim budućim izgledima. Počela je Trumpova faza implementacije Nakon prve nedelje u kancelariji dekreta i najava, novi američki predsednik je sada prešao u fazu implementacije. I iako je plan opšteg zaustavljanja federalnih subvencija prvobitno osujećen na sudu i povučen od strane Trumpa za sada, predsednik je već otklonio sve preostale sumnje o tome čime se bavi u svom drugom mandatu: ništa manje nego restrukturiranje javne uprave i državnog aparata – a time i na kraju društva. Stiven Miler, koji zvanično radi kao zamenik šefa osoblja, ali de facto kao glavni ideolog predsednika , izjavio je u intervjuu za CNN da bi svi federalni zaposleni koji sada drhte za svoje poslove najbolje trebalo da okrive svoje kolektivne levičarske stavove. Tri mere ilustruju pristup nove vlade. Prvo, Karoline Leavitt, nova portparolka Bele kuće, sada je zvanično objavila da Trumpova administracija ne pravi razliku između imigranata i kriminalaca bez dokumenata. Ovo kriminalizuje milione ljudi u jednom potezu koji nikada nisu bili krivi ni za šta. Drugo, u SAD se hapšenja i deportacije sada očigledno sprovode u skladu sa kvotama. Oni koji su odgovorni za deportaciju organa ICE su rekli da je zatraženo da uhapse 1200 do 1500 migranata dnevno . Treće, Trumpova administracija je zapretila "oštrim posledicama" ne samo onima koji nastavljaju da teže jednakosti i inkluziji u javnoj upravi, već i onima koji poštuju takve napore, ali ih ne prijavljuju. Tramp je mnogo bolje pripremljen Nema sumnje da se Donald Tramp mnogo bolje pripremio za svoj drugi mandat nego za premijeru pre osam godina. U ponedeljak, predsednik je izazvao najveću moguću neizvesnost širom zemlje državnim udarom naredivši ukidanje brojnih federalnih subvencija i programa grantova, ali bez objašnjenja tačno ko i šta će tačno biti pogođeno. Portparolka za štampu Leavitt takođe nije mogla dati tačne odgovore. Iako je naglasila da su brojne beneficije socijalnog i zdravstvenog osiguranja isključene iz smanjenja, u isto vreme nekoliko država se žalilo da odjednom više ne mogu da pristupe federalnim fondovima zdravstvenog osiguranja. Prema vladi, to je bio softverski problem. Da li je Tramp potcenio otpor? Iako je još uvek bilo opštih spekulacija o tome koje finansiranje istraživanja ili koji krediti za mala preduzeća su zapravo otkazani, savezni sudija privremeno stavio ceo nalog na čekanje u utorak. Pored toga, desetak zemalja podnelo je tužbe protiv zamrzavanja potrošnje jer nanosi ozbiljnu štetu njihovim građanima. Da li je Tramp potcenio otpor? U svakom slučaju, vlada je povukla naredbu u sredu, relativno krotko po svojim standardima. Leavitt je, međutim, požurio da naglasi da Tramp nikako ne odustaje od svog plana. Da će sve federalne subvencije i dalje biti stavljene na probu. I da će predsednik najaviti dalje mere u "narednim nedeljama ili mesecima". Ostaje jasno da Trumpova administracija gura federalne zaposlene da dobrovoljno daju otkaz u velikoj meri – preteći da će ih nevoljno otpustiti. Oko 2,3 miliona zaposlenih u ministarstvima i vlastima je rečeno da su primili e-poštu u vezi sa temom "Fork in the Road". To je upravo mesto gde su sada Sjedinjene Američke Države. Ostaje jasno da Trumpova administracija gura federalne zaposlene da dobrovoljno daju otkaz u velikoj meri – preteći da će ih nevoljno otpustiti. Oko 2,3 miliona zaposlenih u ministarstvima i vlastima je rečeno da su primili e-poštu u vezi sa temom "Fork in the Road". To je upravo mesto gde su sada Sjedinjene Američke Države. Musk se bori za kontrolu nad platnim sistemom američke vlade Elon Musk očigledno pokušava da dobije pristup platnim sistemima američkog Ministarstva finansija. Nejasno je da li je predsednik Tramp ovlastio Muska da to učini ili on i njegov tim deluju sami. Spoiler Razni američki mediji, kao i agencija Rojters, izveštavaju o onome što opisuju kao proces bez presedana: Elon Musk i njegova Kancelarija za efikasnost vlade već neko vreme pokušavaju da steknu direktnu kontrolu nad platnim sistemom savezne vlade. Jedna od posledica toga je da je najviši zvaničnik koji nadgleda zakonitu obradu vladinih plaćanja podneo ostavku nakon 35 godina rada za američko ministarstvo finansija. To se dogodilo nakon spora Streit sa dva Muskova zaposlena, prenosi Rojters, pozivajući se na Vashington Post. Platni sistemi Ministarstva finansija upravljaju preko $6 biliona godišnje i od ključnog su značaja za isplatu beneficija i plata. Ovlašćeno od strane Trumpa ili proizvoljno? Pitanje zašto Musk i njegov tim traže pristup ovim sistemima ostaje bez odgovora. Bivši zvaničnici su zabrinuti da bi to mogao biti deo pokušaja da se stekne Trumpova kontrola nad vladinim plaćanjima. Nejasno je da li je Tramp direktno ovlastio Muska ili ne. Oba scenarija su problematična: ili Tramp daje neizabranom milijarderu neviđenu kontrolu nad američkom platnom infrastrukturom, ili Musk deluje sam. Predsednik je svom bliskom saputniku dao izvanredna ovlašćenja da vodi svoju borbu protiv takozvane "duboke države". Razlog za to je što je vlada prepuna neizabranih birokrata koji nisu odgovorni narodu. Musk bi trebalo da iskoristi svoju tehnološku ekspertizu da pronađe i ukloni ove birokrate kako bi vratio efikasnost i demokratsku odgovornost u vladi. Čini se da ni tehnološki milijarder nije izabran ne igra ulogu. Muskova agencija za efikasnost integriše se u Ministarstvo finansija Platne sisteme kontroliše mali broj iskusnih zvaničnika kako bi se sprečilo političko mešanje. Ovi zvaničnici takođe prate gornju granicu duga i upozoravaju Kongres na predstojeće neispunjavanje obaveza. Značajna je i činjenica da Musk i njegova agencija za efikasnost očigledno žele da se integrišu u Ministarstvo finansija. Do sada, posmatrači su pretpostavili da će Trump poverenik dati svoje predloge za povećanje efikasnosti vlade spolja. Mogućnost direktnog uticaja na isplate i na tehničkom nivou daje Muskovom timu potpuno drugačiju polugu, kako piše Nev Iork Times, na primer. Edited Saturday at 07:53 PM by Dragan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Saturday at 08:11 PM Share Posted Saturday at 08:11 PM Carine su uvedene, jbt 25%. Zli Kanađani više neće iskorišćavati Ameriku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 08:21 PM Share Posted Saturday at 08:21 PM (edited) 32 minutes ago, Dragan said: Kako Tramp želi da restrukturira društvo Novi američki predsednik svojim odlukama izaziva udarne talase i uznemiruje milione ljudi. Sada počinje da ih sprovodi. Jel vidite sta radi, vec 10 dana, bar one dane kad ne igra golf. Ili daje izjave ili potpisuje izvrsne naredbe. Vecina tih izvrsnih naredbi je dogurana do njegovog stola od projekta 2025. Njima je cilj da preoblikuju sve za 6 meseci. Nema se vremena... 11 minutes ago, Helena said: Carine su uvedene, jbt 25%. Zli Kanađani više neće iskorišćavati Ameriku. Da, najavio je i za Evropu. Jer su jako ostetili Ameriku Njima je cilj da rasture EU i izadju i NATO-a. Pola (ili manje) Evrope ce se prestraviti tarifama i ucinice sve sto on zeli, druga polovina ce se odupreti i eto problem. Vens je vec pretio Evropi sto tuze Elona i to recima "ne dirajte naseg malog ili izlazimo iz NATO-a" Za sada mu Meksiko i Kanada pokazuju srednjak, jeste da ce oni imati ekonomske probleme, ali ako ne odustanu od namere da se suprotstave napravice jos veci ekonomski problem samoj Americi, ako pokleknu opet ce imati ekonomski problem jer ce stalno biti ucenjivani i morati od Amerike da kupuju sranja koja im ne trebaju. Edited Saturday at 08:23 PM by 𝓑𝓪𝓫𝔂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Saturday at 08:32 PM Share Posted Saturday at 08:32 PM Jebote, kakav je to sistem gde predsednik može da ustane na levu nogu i donese executive order za šta god hoće? Jel ima tu neki senat, kongres, skupština, telo koje je zaduženo da donosi zakone, a ne jedan čovek? Koja je to fora, ja ću da radim šta hoću, a vi onda obarajte na sudu ako vam se ne sviđa? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 08:54 PM Share Posted Saturday at 08:54 PM 12 minutes ago, Eddard said: Jebote, kakav je to sistem gde predsednik može da ustane na levu nogu i donese executive order za šta god hoće? Jel ima tu neki senat, kongres, skupština, telo koje je zaduženo da donosi zakone, a ne jedan čovek? Koja je to fora, ja ću da radim šta hoću, a vi onda obarajte na sudu ako vam se ne sviđa? Mi smo duboko u zabludi oko njega. Niti je senilan, niti lud, samo je opasan i istrajan da izigrava ludu (danas kazem jedno, sutra drugo, a vi mislite sta sam hteo da kazem, dok ja radim sta ja hocu). On je apsolutno svestan sta radi i zna zasto to radi, ima cilj (njegov ili drustva oko njega koji su ga krunisali, nebitno). Sasvim sam ubedjena da prave neki novi svetski poredak u kom ce carovati diktatori a sve ce im na tacnu doneti oligarsi. Zasto bi Masku bas bilo bitno ko ce pobediti u Nemackoj? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Saturday at 08:59 PM Share Posted Saturday at 08:59 PM 4 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Mi smo duboko u zabludi oko njega. Niti je senilan, niti lud, samo je opasan i istrajan da izigrava ludu (danas kazem jedno, sutra drugo, a vi mislite sta sam hteo da kazem, dok ja radim sta ja hocu). On je apsolutno svestan sta radi i zna zasto to radi, ima cilj (njegov ili drustva oko njega koji su ga krunisali, nebitno). Sasvim sam ubedjena da prave neki novi svetski poredak u kom ce carovati diktatori a sve ce im na tacnu doneti oligarsi. Zasto bi Masku bas bilo bitno ko ce pobediti u Nemackoj? Bilo bi mu bitno da ne plati penale. Ali nije to bilo pitanje, pitanje je bilo kakav je to sistem koji to omogućava. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 09:09 PM Share Posted Saturday at 09:09 PM Just now, Helena said: Bilo bi mu bitno da ne plati penale. Ali nije to bilo pitanje, pitanje je bilo kakav je to sistem koji to omogućava. Koji sistem? Pa sistem je unisten. Unisten je onog momenta kada je postalo bitno da republikanci imaju vise sudija u vrhovnom sudu, a oni treba da su neutralni. Ustav je napisan pre 250 godina u skladu sa onim vremenom i sa onim jezikom i veoma je podlozan interpretiranju. Znaci, nema ko da ih zaustavi. Ovo sto pisemo kongres i bakraci... pa kako kad imaju svu vecinu, plus isti onaj sud je doneo odluku da sve sto predsednik radi zvanicno ne moze biti podlozno krivicnom odgovornoscu. Bajden je budala sto nije iskoristio sudsku odluku. Demokrate su neupotrebljive totalno. Ne radi ni oni mnogo bolje, ali opet ne prave ovakve stete. Za dve godine kad dodje do novog glasanja sve pare ce biti skoncentrisane u njihovim rukama i tek tada ce da rade sta hoce. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Saturday at 09:14 PM Share Posted Saturday at 09:14 PM 14 minutes ago, Eddard said: Jebote, kakav je to sistem gde predsednik može da ustane na levu nogu i donese executive order za šta god hoće? Jel ima tu neki senat, kongres, skupština, telo koje je zaduženo da donosi zakone, a ne jedan čovek? Koja je to fora, ja ću da radim šta hoću, a vi onda obarajte na sudu ako vam se ne sviđa? E vidis, to je problem kad jednom pustis duha iz boce. I sad ce opet da se bune na ciste istorijske cinjenice. Generalno, moze da donese executive order sve dok je u njegovoj jurisdikciji, po ustavu. Realno pre Obame, sve je to najcesce islo kroz Kongres, ali je Obama imao problem da dobije saglasnost Kongresa, na vise stvari pa je iskoristio executive order da obidje Kongres. Onda je Tramp uradio isto, pa Biden, recimo cak I kad mu je SC rekao da ne moze da otpise studentske zajmove. Poenta je samo da li je u skladu sa Ustavom, jer ako nije onda moze da se obori, I to brzo relativno. Tako da ako nije u skladu sa Ustavom, videces ubrzo tuzbe, ali ja bi rekla da su se poprilicno pravno spremili. Kongres takodje moze da obori odredjene stvari, ali nece. Znaci nije bas "za sta god hoce". Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 09:25 PM Share Posted Saturday at 09:25 PM 9 minutes ago, Angelia said: Realno pre Obame, sve je to najcesce islo kroz Kongres, ali je Obama imao problem da dobije saglasnost Kongresa, na vise stvari pa je iskoristio executive order da obidje Kongres. Vidis sta si napisala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 09:42 PM Share Posted Saturday at 09:42 PM @Eddard, Andja je malo pomesala veto sa izvrsnim naredbama. Izvrsne narebe su direktive predsednika vladi kako da radi. Veto je kad kongres ne odobri, a predsednik ipak zeli da sprovede naredbu pa stavi veto na nju. Barak Obama je za 8 godina izdao 12 vetoa, Tramp za prvi mandat 10... Hocu reci, nema veze sa Obamom, Rusvelt je izdao preko 360 vetoa. Nista nije izmisljeno ni krenulo od Obame, osim ultra desna propaganda. Izvrsne naredbe po predsednicima: Problem je sto kongres nema nameru pogotovo u vecini republikanaca da se suprotstavi onom sto on trazi, a da izda veto treba da ga obore 2/3, sto je bukvalno nemoguce u ovim uslovima. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts