Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Ne sam Safete said:

Završio 'Foundation' meni odlična.

Nisi završio, tek treba da izađe 4. sezona :s_d:

(ali, kako kažu tek na leto 2027 :classic_huh:)

Posted
11 minutes ago, fancy said:

Nisi završio, tek treba da izađe 4. sezona :s_d:

(ali, kako kažu tek na leto 2027 :classic_huh:)

Znam, znam. Planirano je, valjda, 8 sezona ako bude gledana.

• WOW 1
Posted

Za sve ljubitelje drzavnog posla napravljena je stranica na osnovu citata pronalazi koja je epizoda.

Nisam znao u koju temu da ostavim, valjda ovde moze, posto sam i sam tako jednom trazio a nisam znao broj epizoda mozda i nekom jos to pomogne.

https://drzavni-posao.s3.eu-central-1.amazonaws.com/index.html?fbclid=PAb21jcAQ47Q1leHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZA81NjcwNjczNDMzNTI0MjcAAacLN5HnJHANr1RKaVuW9pj2KyRifg8uoX0-wCo4nIGHHcUEQBWkXGZ5p8_xQg_aem_NYg1HtPiHGZiUKDVevvdlg

• Thanks 1
Posted

Odgledah drugu sezonu Fallout. Meni je ok sezona. Jeste malo sporiji tempo ali to definitivno mora tako da bi se prosečan gledaoc upoznao sa lore tog sveta. Usput ide i flashback koji objašnjava kako je došlo do svega toga. Ima tu dosta materijala koje novi gledaoc treba da proguta a koje su ljubitelji igre konzimarli decenijama pa im je možda dosadno da se to tako objašnjava. Po meni biće još jedna sezona u ovom stilu. Enklava je tek pomenuta, NCR je nešto malo objašnjen no videli smo ih u zadnjoj epizodi tako da ćemo se brzo upoznati sa njima. Verovatno sledi i nova tura materijala sa Legijom. Još uvek nemamo ni pomena Instituta, no možda ni neće biti u seriji. Imaju siguricu da rade nekih 5-6 sezona, gledanost je odlična tako da nema problema da se otkaže zbog toga.

Ja lično uživam jer obožavam postapokaliptički svet gde se mesto radnje stalno menja. Meni lično je ovaj glumac Goggins odličan, nisam do sada gledao ove serije gde je imao zapažene role tako da mi je otkrovenje. Šminka je mogla da bude i bolja jer kada se zagledate u njegovo lice vidi se da je maska tu oko očiju. Čekamo dalje da vidimo šta će biti, nadam se da će malo da ubrzaju vreme između dve sezone.

Posted (edited)

Gledao sam prvu sezonu i početak druge Peaky Blindersa odmah kad su izašle, i onda sam stao iz teško dokučivih razloga, ali sam protekle nedelje završio tu seriju i da me neko pita - a što ti je trebalo toliko dugo da se nakaneš, majke mi moje mile ne bih znao šta da mu odgovorim.

Pa ako ima nekoga ko iz bilo kojih razloga još to nije odgledao, moj skroman savet je da to obavezno oposli jer je reč o možda i vizuelno najupečatljivijoj seriji ovog veka, a verovatno  i najstilizovanijoj. Od kostima, preko fotografije do paleta boja, sa eklektičnim prelazom iz mračnih tonove industrijskog Birmingema u jarke plamenove visokih peći i luksuzne enterijere u zlatnim tonovima, svaki kadar izgleda kao slika koju bih mirno duše mogao da stavim na zid u dnevnoj sobi.

Svaka sezona je dodatno podizala lestvicu, koristeći neko ludo osvetljenje i nekakve lude filtere, da bi smo dobili karavađovski chiaroscuro i nekakvu renesansku prizmu u kompoziciji kadra... Pa ako sama priča možda i blago oscilira tamo-vamo, jer je nemoguće držati je u piku non stop toliko dugo, vizuelni utisak održava uvek toplotu jer toliko dominantno deluje na oko i um, kao istovremeno prljava industrijska drama i visokostilizovani modni editorijal,

I na kraju dolazimo do muzike, koja je sigurno najhrabriji potez autora serije jer savršeno sljubljuje nešto što je do tada bilo nespojivo - alternativu sa ranim dekadama prošloga veka... A to je stvorilo neku šizi pank atmosferu smeštenu pedesetak godina pre nastanka panka, što seriju izdvaja od klasičnih istorijskih drama.

Britanci su, vođeni autorskim pečatom Bi-Bi-Sijevih dramaturga, scenarista, reditelja i glumaca, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka činili razne minirevoilucije u TV sadržaju, što me je napravilo doživotnim konzumentom tih opijata, ali ovakvoj revoluciji serijskog sadržaja u modernom, blokbaster pakovanju koje je redefinisalo televiziju, nije lako naći takmaca.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted
7 hours ago, Nek grmi jako said:

podizala lestvicu

Letvicu :default_coffee:

Spoiler

Lestvica: images.jpg?w=700  ili Plave-lestvice-198x200.jpg (lestvice)

Letvica: 51012-profimedia-1069333252-f.jpg

7 hours ago, Nek grmi jako said:

I na kraju dolazimo do muzike, koja je sigurno najhrabriji potez autora serije jer savršeno sljubljuje nešto što je do tada bilo nespojivo - alternativu sa ranim dekadama prošloga veka... A to je stvorilo neku šizi pank atmosferu smeštenu pedesetak godina pre nastanka panka, što seriju izdvaja od klasičnih istorijskih drama.

Da, muzika u Peaky Blinders je perfektna.  Nick Cave, White Stripes, PJ Harvey, Arctic Monkeys, Dan Auerbach, Royal Blood, Queens of the Stone Age, Tom Waits, Jack White...  

Baš često puštam PB OST.

Nisam još odgledao film koji je skoro izašao, prijateljica koja je baš luda za PB i Murphyjem kaže da je malo spor, ali da je dobar.  Uskoro ću morati da overim.

Posted
5 hours ago, fancy said:

Letvicu :default_coffee:

Reveal hidden contents

Lestvica: images.jpg?w=700  ili Plave-lestvice-198x200.jpg (lestvice)

Letvica: 51012-profimedia-1069333252-f.jpg

Da, muzika u Peaky Blinders je perfektna.  Nick Cave, White Stripes, PJ Harvey, Arctic Monkeys, Dan Auerbach, Royal Blood, Queens of the Stone Age, Tom Waits, Jack White...  

Baš često puštam PB OST.

Nisam još odgledao film koji je skoro izašao, prijateljica koja je baš luda za PB i Murphyjem kaže da je malo spor, ali da je dobar.  Uskoro ću morati da overim.

To za lestvicu i letvicu je primer za  ono kad se život poigrava s našim navikama bez obzira na okolnosti, pa iako sam oženio profesorku srpskog jezika i lektorku, što bi trebalo da znači da sam dobio u miraz lakše rešavanje jezičkih i gramatičkih nedoumica, i iako znam da je pravilno letvica, ne mogu da se ratosiljam navike da tu izvesno omanem. 

Voleo bih da mogu da to nazovem metonimijom i da se sakrijem iza toga, ali ne mogu jer nije metonimija... Pa ću morati da živim sa tim gaženjem aut linije jer se navike teško čupaju iz korena.

A film mi blinka na Netfliksu, u onoj sekciji - odgledaj me, some... I biće i to.

Posted
12 minutes ago, Nek grmi jako said:

To za lestvicu i letvicu

Ne mislim ja da ne znaš, nego dan ide sporo, ništa se bitno ne dešava po frontovima, prirodne katastrofe su omanule, Sajko nije izašao s novom izjavom i onda moramo o nečemu da pričamo, opušteno, zezanje.

Posted (edited)
2 hours ago, fancy said:

Ne mislim ja da ne znaš, nego dan ide sporo, ništa se bitno ne dešava po frontovima, prirodne katastrofe su omanule, Sajko nije izašao s novom izjavom i onda moramo o nečemu da pričamo, opušteno, zezanje.

Znanje je ionako krhko, pa mi je više zbog miraza, jer umesto da sam pre 30 godina oženio neku sa placom u Ritopeku i audi kockicom, dobio sam u profesorkinom mirazu dela Klajna i Šipke... I ipak - promašaj, odnosno greda za letvicu, a audi bi brm-brm tisućama godina od vikendice u Ritopeku do grada i nazad...

A kad smo već kod Blindersa, često se pominje da su od njih i od Vavilon Berlina mnogi kraduckali svašta nešto. A i Vavilon Berlin mi je ostao zakucan negde na pola, pa ću morati i tu da finiširam.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)

Nemci su počeli ozbiljno da udaraju sa blokbasterima, jer su uz Vavilon imali i onu seriju, neki lajt horor u SF formatu, kojoj ne mogu sad da se setim imena a prilično je namuđena.

Neki često nemačkoj produkciji pridodaju i nedavne filmske ogromne uspehe, ali Anatomija pada i Zona interesa nisu nemački filmovi, iako glume Nemci i jezik je i nemački u njima, ali svakako je potencijal vidljiv... I, naravno, Sandra Hiler koja je zaštitno lice evropske kinematografije...

I kad ste pomenuli poslednju sezonu Vavilona, setio sam se da su mi neke brutalne serije na čekanju jer ne mogu da čekam iz sezone u sezonu, već udarim bindž kad sve bude završeno. Zato sam svojevremeno i Blinderse ostavio na čekanju, a i Vavilon, što se onda odužilo jer uvek ima nešto da se čita i gleda, a čovek je uvek u vrednosnom deficitu sa pročitanim knjigama i odgledanim filmovima i serijama.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Nisam mogao da se setim koliko je sezona Blindersa prikazivao RTS, pa sam onda pronašao neke analize kako je do došlo do promene pravila igre, jer je serija prvobitno bila u punom vlasništvu Bi-Bi-Sija, da bi se onda u to ugurao Netfliks sa lovom, koji je zatim uticao na distribuciju sezona standardnim televizijama.

A taj proces zapravo već deceniju iz korena menja globalnu medijsku sliku i stvara neku vrstu digitalnog feudalizma, jer dok su nekada nacionalne televizije poput RTS-a, HRT-a ili RAI-ja bile kapije kroz koje je svetska produkcija ulazila u domove, danas striming servisi grade visoke zidove sa bodljikavom žicom oko svog sadržaja. Mlađi to ne znaju i kad pričam svojoj ćerki ona misli da je sprdam, ali nekada je cela zemlja u isto vreme gledala seriju na TV-u i sutradan o njoj pričala na poslu, fakultetu ili u školi.

A danas striming servisi fragmentišu publiku pa svako gleda u svom balonu, kad god želi, što slabi kulturnu koheziju koju su nacionalne televizije decenijama održavale.

Naravno, tradicionalne televizije gube trku jer ne mogu da pariraju budžetima, pa pošto im nije omogućeno da kupe najpopularnije serije jer ih Netfliks ili Dizni čuvaju za sebe, TV kanali postaju skladišta jeftinijeg sadržaja, bolježivotovskih repriza i vesti, što im obara rejting i prihode od reklama. Takođe, došli smo do tačke gde nam treba 5-6 različitih pretplata da bismo na striming servisima ispratili sve što vredi, a to, logično, vraća pirateriju na velika vrata, pa mi u kući pržimo sve u 16 u narodnoj kuhinji, jer nam ne pada na pamet da plaćamo svim platformama. 

Čak su počeli da uzimaju prava i za sportske sadržaje, pa sam tako i Letnje i Zimske OI gledao na HBO...

Tržište se, međutim, lagano koriguje jer su troškovi produkcije postali kamen o vratu čak i gigantima poput Diznija i HBO, pa sada počinju ponovo da licenciraju svoje serije drugim televizijama kako bi izvukli svež keš. 

Ali Netfliks je tu i dalje najtvrđi.

• Like 1
Posted
6 hours ago, Nek grmi jako said:

Ali Netfliks je tu i dalje najtvrđi.

Netflix i Disney su dva najveća zla savremenog entertainment sveta. Apple TV close 3rd.

Želim im kapitalan finansijski i svaki drugi, kad smo kod toga, pad.  I nadam se da se neće još dugo čekati na ples na grobovima pomenutih. 🤡

Za prave ljudi koji znaju šta hoće i kad hoće (a svi hoće sad i hoće sve, što bi Cane rekao) - Stremio & Real Debrid ftw! :s_d:

• Like 1
Posted
10 hours ago, fancy said:

Netflix i Disney su dva najveća zla savremenog entertainment sveta. Apple TV close 3rd.

Želim im kapitalan finansijski i svaki drugi, kad smo kod toga, pad.  I nadam se da se neće još dugo čekati na ples na grobovima pomenutih. 🤡

Za prave ljudi koji znaju šta hoće i kad hoće (a svi hoće sad i hoće sve, što bi Cane rekao) - Stremio & Real Debrid ftw! :s_d:

Nisam znao da li je to dozvoljeno pominjati. Inače sam pitomac Stremio i RD akademije otkad su se pojavili, a borbeno sam raspoređen u reonu Kodi.

Dobro mi je došlo ovo podsećanje, sad vidim da imam još samo 14 dana na RD.

• Pumpaj! 1