Jump to content

Bliski Istok


A sad

Recommended Posts

 

...moguce je da postoji barijera koja sprecava da se razume ono o cemu se na ovoj temi prica a da je to sto ostavljamo neke informacije na drugim jezicima a ne na srpskom...(ovo razmisljam sta bi mogao da bude uzrok konstantnog vrtenja u krug i neverovatnog nesporazumevanja)

 

Ako recimo napisem svoje smatranje da u Gazi nema civila, to je za nekoga jeres, dok eko drugi dobro zna da je to nesto najblize istini. Nema civila u onom smislu kako obican nick zamislja civila - a zamislja ga kao obicnu osobu koja obicno zivi, ide u skolu ili na posao, igra se sa ostalom decom ili kuva hranu sa komsinicima, ispija kafu i caj i radi slicne obicne stvari sto bi civili inace radili. Ali ovde je jedina razlika u tome sto civil Gaze nije obicna osoba iako izgleda tako da obicniji ne moze biti. Biti `civil` u Gazi je, za nas koji smo izvan te price - nesto najstrasnije sto civilu moze da se dogodi - ali ne i za civila koji je potpuno svestan da je sve drugo a najmanje civil i koji je srecan da mu je Bog dao da spunava svoju svetu duznost. A duznosti su raznovrsne prema uzrastu i sposobnostima. Sluziti hamasu je imperativ, tek posle idu ostale potrepstine.

 

Pominjala sam Sinwara, onaj lik koji je planirao napad od sedmog oktobra na Izrael i on je kao Genije jer je tako izuzetno planirao...zato su oni svi jadni ljudi duzni da ga cuvaju i da ga paze, inace...... Kad kazem svi onda je to svi. Jer oni koji ne zele da budu njegovi ili hamasovi izvestaci i spijuni, nisu tamo. Ne zele da budu deo tog jezivog i ogromnog sistema umrezenosti. Kao sto se kaze dole u tekstu:

 

Sinwar has a massive network of people who seem like innocent civilians but are actually passing information to him. The planner of the October 7 massacre uses children in his network.

 

Who are Sinwar's observers?

These observers can be women, boys, and men of all ages, who report on the location and extent of the IDF forces, and any unusual activity in the area, which can be useful to Hamas's plans. According to army officers, "some of the observers will stand on the roofs of houses or under the cover of buildings without weapons, only with a walkie-talkie or a telephone, and some of them will probably communicate what is happening with shouts or other signs. Some women will also cross the street with a baby carriage or children in order not to arouse suspicion."

But the cynical and cruel step, according to army officers, is the use of children who are sent to battle zones and places occupied by the IDF, where there is no reason for civilians, especially children, to be.

"You know that the child arrived at Tzafat, you know that he is part of a larger system, but in the end he is a child and we as commanders are in a dilemma, to shoot or to carry out a pursuit while risking our fighters. So we do not shoot at children under any circumstances, but Hamas certainly puts us in a very complex dilemma. We feel that we are getting closer to the goal. In the end it will happen. We will crack what is needed. We need a lot of patience. Every day that passes we are more than enough," explained one of the officers who left the Khan Yunis area.

 

...Smesno je reci da ovo nije istina. Ali ne sumnjam da ce u sebi neko bas to pomisliti.... Ok srpski politicari, analiticari i raznorazna dezurna blebetala kao seselj i neki kojima ne znam imena ali su po teveima,  oni ce se usprotiviti svemu navedenom, ali ipak se pitam koga oni indoktriniraju? Posebno nisam znala da je seselj haski optuzenik takav humanista koji brine za gore navedene civile, sav usplamteo od besa prema Izraelu.... ima neki klipovi za povracanje licno sam videla i smucilo mi se pa zato kazem i tu sam shvatila da je to zapravo mainstream u srbiji....cuj da je samo u srbiji....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ako napišem da u Gazi ginu deca i civili za nekog je jeres, sigurno neću ići dalje sa nekakvim ali, međutim...

Neću stavljati upit da je po svim civilizacijskim standardima (nije sarkazam) svako mlađi od 18 godina dete/maloletnik.

Neću i ne želim, jer nisu odrasli.

A ginu.I ne, nisu uvek živi štitprosto su tamo, tamo rođeni.

I za sve što sam ranije napisala, mislim.

Neću da širim priču se odnosilo na šerijat i muslimanske zemlje koji ga praktikuju, a videla sam tvit gde muškarac od četrdesetak godina kreće po pištolj da ubije dvanaestogodišnji "ženu", a drugovi ga smiruju rečima nemoj, bolje je siluj(!!!)

I na to sve svet opet ćuti, trguje (bere grašak).

A Šešelj nije haški optuženik nego osuđenik.

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Helena said:

Neću stavljati upit da je po svim civilizacijskim standardima (nije sarkazam) svako mlađi od 18 godina dete/maloletnik.

Osnovni problem, kako se meni čini, je što ti izgleda polaziš od potpuno pogrešne pretpistavke da je svako dete, odnosno osoba mlađa od 18 godina/maloletnik samim tim odmah i automatski na neki način uvek nedužna žrtva koju uvek treba tretirati kao nevinu i nedužnu osobu. A to izuzetno daleko  od istine. Osoba 13, 14, 15, 16, pa i manje godina može da bude krvoločnija od bilo koje odrasle osobe, spremnija za veće i krvoločnije zločine nego mnoge "odrasle" osobe. Maloletni terorista od 13 godina koji je spreman da se raznese među civilima kao bombaš samoubica, da ubije ili siluje civile ili da puca iz kalašnjikova na pripadnike IDF nije nedužna žrtva već jednako terorista i ubica kao neko od 40 godina (žrtva je samo indoktrinacije koja ga je dovela u taj režim ali to ne znači da sada treba posebno tretirati te maloletne teroriste i žrtvovati svoje vojnike i civile zato što su to "maloletna deca"). Surovo će zvučati, ali onog trenutka kada je njihova indoktrinacija završena oni su postali krvoločne ubice i svako sažaljenje prema njima je pogrešno usmereno. Te ubice nije moguće "izlečiti" odnosno od njih 99.999%  više nikada neće postati normalni ljudi. Svi koji prežive dovoljno dugo će samo od dece terorista početnika postati iskusni odrasli teroristi.

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Osnovni problem, kako se meni čini, je što ti izgleda polaziš od potpuno pogrešne pretpistavke da je dete, odnosno osoba mlađa od 18 godina/maloletnik samim tim odmah i automatski na neki način uvek nedužna žrtva koju uvek treba tretirati kao nevinu i nedužnu osobu. A to izuzetno daleko  od istine. Osoba 13, 14, 15, 16, pa i manje godina može da bude krvoločnija od bilo koje odrasle osobe, spremnija za veće i krvoločnije zločine nego mnoge "odrasle" osobe. Maloletni terorista od 13 godina koji je spreman da se raznese među civilima kao bombaš samoubica, da ubije ili siluje civile ili da puca iz kalašnjikova na pripadnike IDF nije nedužna žrtva već jednako terorista i ubica ka neko od 40 godina (žrtva je samo indoktrinacije koja ga je dovela u taj režim ali to ne znači da sada treba posebno tretirati te maloletne teroriste i žrtvovati svoje vojnike i civile zato što su to "maloletna deca". Surovo će zvučati, ali onog trenutka kada je njihova indoktrinacija završena oni su postali krvoločne ubice i svako sažaljenje prema njima je pogrešno usmereno. Te ubice nije moguće "izlečiti" odnosno od njih 99.999%  više nikada neće postati normalni ljudi. Svi koji prežive dovoljno dugo će samo od dece terorista početnika postati iskusni odrasli teroristi.

Kad pišem o civilnim žrtvama i deci žrtvama, uglavnom mislim na decu baš malu.

Ali neko se u jednom momentu prestrojio na maloletnike koji drže kalašnjikov i to je sad primarno kad se piše o deci.

Ne može se poreći da ima maloletnika sa oružjem, kao što se ne može poreći da je ogroman broj ovih žrtava na koje ja mislim.

Šta misliš, kojih žrtava ima više?

Link to comment
Share on other sites

Just now, Helena said:

Kad pišem o civilnim žrtvama i deci žrtvama, uglavnom mislim na decu baš malu.

Ali neko se u jednom momentu prestrojio na maloletnike koji drže kalašnjikov i to je sad primarno kad se piše o deci.

Ne može se poreći da ima maloletnika sa oružjem, kao što se ne može poreći da je ogroman broj ovih žrtava na koje ja mislim.

Šta misliš, kojih žrtava ima više?

Jel imaš pouzdane podatke koji tačno klasifikuju žrtve po uzrastu i pripadnosti formacijama Hamasa? Niko nema tačne informacije o tome (Hamasove "informacije" su irelevantne). No poenta nije da  nema dece žrtava koja su zaista civili i nisu borci hamasa, već se ukazuje u to da Hamas i UNRWA u decu žrtve redovno i regularno ubrajaju i maloletne pripadnike Hamasa. Kada se pojavi informacija da je u mestu X poginulo Y maloletnika to ne znači automatski da su to sve ili čak ni većinom poginula nevina deca kolateralne žrtve sukoba. Ti veruješ  da nevinih žrtava ima više ali tvoje verovanje nije utemeljenije od mog verovanja da to nije tačno. Ti veruješ  da IDF namerno gađa civile, ali to je samo tvoje uverenje bazirano na opredeljenosti da veruješ Hamasovoj propagandi i možda posledica nakaradne woke filozofije da slabiji mora uvek biti nevina žrtva i u pravu.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Jel imaš pouzdane podatke koji tačno klasifikuju žrtve po uzrastu i pripadnosti formacijama Hamasa? Niko nema tačne informacije o tome (Hamasove "informacije" su irelevantne). No poenta nije da  nema dece žrtava koja su zaista civili i nisu borci hamasa, već se ukazuje u to da Hamas i UNRWA u decu žrtve redovno i regularno ubrajaju i maloletne pripadnike Hamasa. Kada se pojavi informacija da je u mestu X poginulo Y maloletnika to ne znači automatski da su to sve ili čak ni većinom poginula nevina deca kolateralne žrtve sukoba. Ti veruješ  da nevinih žrtava ima više ali tvoje verovanje nije utemeljenije od mog verovanja da to nije tačno. Ti veruješ  da IDF namerno gađa civile, ali to je samo tvoje uverenje bazirano na opredeljenosti da veruješ Hamasovoj propagandi i možda posledica nakaradne woke filozofije da slabiji mora uvek biti nevina žrtva i u pravu.

Teške optužbe iznosiš i to ruganjem.

Mogu i ja tebi da prilepim par takvih.

Da verujem, ti lupaj zašto verujem.

Zapravo da budem preciznija, ne verujem da izraelska vojska namerno gađa decu, (i za to treba sram da te bude).

Verujem da koristi prekomernu silu, najblaže rečeno.

Ovde ću stati.Za sad.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Da verujem, ti lupaj zašto verujem.

Ja ne lupam vec iznosim razumne pretpostavke. Ako se slazes da Izraelska vojska ne gadja namerno neduznu decu (i civile?) u cemu je onda problem? Gde je tu prekomerna sila? Da li ti mislis da se sa teroristima pregovara? Jedino dugorocno resenje problema sa Hamasom je da na kraju borbi ne preostane ziv ni jedan jedini pripadnik Hamasa od 7 do 107 godina. Nema drugog odgovora na zlocine Hamasa i ovo sto radi IDF nije prekomerna sila (nisam primetio da bacaju atomske bombe ili da vrse "carpet bombing" po Gazi).

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Razumne pretpostavke ?

Tebe demantuje broj poginulih civila i dece.

Ili sam opet poverovala u propagandu?

Ili nemam pravo da kažem da svi Palestinci nisu Hamas?

Ja verujem, a ti iznosiš razumne pretpostavke?

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Helena said:

 

Tebe demantuje broj poginulih civila i dece.

Ili sam opet poverovala u propagandu?

 

Ali mi ne znamo broj poginulih civila i dece. Osim ako nisi poverovala u propagandu. Znamo da je nemoguce da IDF nije ubio nijednog Hamasovca, isto kao sto znamo da je bila laz o poginulima u bolnici od IJ rakete - da nije bilo 500 poginulih....Znamo i da se u SR lagalo o zrtvama bombardovanja. Tomas je lepo probao to da ti objasni. 

Tako da mi nije jasan ni ovaj komentar o prekomernoj sili, prekomerna u odnosu na sta? Sta bi po tebi bila adekvatna sila da se unisti Hamas?

Nadam se da krecemo od predpostavke da Hamas treba unistiti, jer ce inace ubuduce biti sve vise i vise zrtava. U izraelu, gde je IDF duzan da zastiti svoje gradjane, i u Gazi gde ce biti primoran da intervenise. Znaci za bilo kakvu normalizaciju stanja za civile, Hamas mora da bude unisten.

Link to comment
Share on other sites

Tomas je sve probao, samo ne lepo, naprotiv.

Na tvoja pitanja sam odgovarala ranije, nema smisla vrteti jedno isto.

Vrlo jasna sam bila u vezi svega, nisam uvijala.

Ta vaša pitanja upućena meni, izvolite pretresati međusobno, rada sam ito pročitati.

Osim floskula da sa teroristima nema pregovora i potpunog uništenje hamasa, možda napišete i nešto novo.

 

Edited by Helena
Gadno slovo
Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, Helena said:

Tebe demantuje broj poginulih civila i dece.

Ili sam opet poverovala u propagandu?

Da apsolutno si poverovala u propagandu Hamasa. To je ono sto ti vise ljudi uporno ponavlja.

Tacan broj poginulih civila i dece je NEPOZNAT. Praktično sve (99.99%) informacije o poginulim su dobijene od Hamasa i organizacija koje su direktno povezane sa Hamasom. Čak i kada UNRWA daje "informacije" (da zanemarimo stepen korupcije i prošaranosti simpatizerima Hamasa  te organizacije) ona samo prenosi saopštenja Hamasa. Ništa od tih podataka nema nezavisnu verifikaciju. Tako da kada Hamas kaže da je npr. stradalo 22.000 civila mi nemamo pouzdanu informaciju o sledećem:

1. Da li je uopšte stradalo 22.000 bilo koga (što civila, što boraca Hamasa)

2. Od stradalih, koliko god da ih je, koji je zaista procenat civila, a koliko boraca Hamasa

3. Od stradalih koji je procenat maloletnika, i koliko njih su bili civili a koliko borci Hamasa

4. Od poginulih civila koliko je zrtava "prijateljske vatre" Hamasa, ubijenih "izdajnika", itd.

 

Ti donosiš zaključak o "prekomernoj sili" na bazi potpuno neproverenih informacija. Uz to odbijaš da definišeš šta nije prekomerna sila.  Kada kažeš da neki pristup nije dobar, da je neka sila prekomerna, to implicira da znaš šta nije prekomerna sila i koji je priistup rešavanju dobar (možda "Palestina od reke do mora"?). Očekujem tvoj odgovor da ti ne znaš šta je rešenje, ali ...

 

Jedina osoba koja prosipa floskule si ti (nevine žrtve, poginula deca, prekomerna sila to sve floskule Hamasovih propagandista na koje si nasela).

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Helena said:

Tomas je sve probao, samo ne lepo, naprotiv.

 

Ja u njegovom pisanju ne vidim nikakve optuzbe ni ruganje. 

A to da je unistenje Hamasa imperativ, skontali su mnogi, zato Izrael ima podrsku zapadnih zemalja. Tu je samo "moglo je da se resi ranije" I "na neki drugi nacin" u stvari floskula. Prazne reci, koje ne znace nista. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Da apsolutno si poverovala u propagandu Hamasa. To je ono sto ti vise ljudi uporno ponavlja.

Tacan broj poginulih civila i dece je NEPOZNAT. Praktično sve (99.99%) informacije o poginulim su dobijene od Hamasa i organizacija koje su direktno povezane sa Hamasom. Čak i kada UNRWA daje "informacije" (da zanemarimo stepen korupcije i prošaranosti simpatizerima Hamasa  te organizacije) ona samo prenosi saopštenja Hamasa. Ništa od tih podataka nema nezavisnu verifikaciju. Tako da kada Hamas kaže da je npr. stradalo 22.000 civila mi nemamo pouzdanu informaciju o sledećem:

1. Da li je uopšte stradalo 22.000 bilo koga (što civila, što boraca Hamasa)

2. Od stradalih, koliko god da ih je, koji je zaista procenat civila, a koliko boraca Hamasa

3. Od stradalih koji je procenat maloletnika, i koliko njih su bili civili a koliko borci Hamasa

4. Od poginulih civila koliko je zrtava "prijateljske vatre" Hamasa, ubijenih "izdajnika", itd.

 

Ti donosiš zaključak o "prekomernoj sili" na bazi potpuno neproverenih informacija. Uz to odbijaš da definišeš šta nije prekomerna sila.  Kada kažeš da neki pristup nije dobar, da je neka sila prekomerna, to implicira da znaš šta nije prekomerna sila i koji je priistup rešavanju dobar (možda "Palestina od reke do mora"?). Očekujem tvoj odgovor da ti ne znaš šta je rešenje, ali ...

 

Jedina osoba koja prosipa floskule si ti (nevine žrtve, poginula deca, prekomerna sila to sve floskule Hamasovih propagandista na koje si nasela).

Nevine žrtve nije floskula i nikad neće biti-floskula je "kolateralna šteta".

To ćeš dobiti kao odgovor, jer samo ću dobiti nazad "propaganda i sa teroristima nema pregovora".

 

18 minutes ago, Angelia said:

Ja u njegovom pisanju ne vidim nikakve optuzbe ni ruganje. 

A to da je unistenje Hamasa imperativ, skontali su mnogi, zato Izrael ima podrsku zapadnih zemalja. Tu je samo "moglo je da se resi ranije" I "na neki drugi nacin" u stvari floskula. Prazne reci, koje ne znace nista. 

Svakako ne znači ništa što ti ne vidiš ono što ja vidim.

 

I čekam da napišete makar jedan post bez kvotovanja ili tagovanja.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Helena said:

 

 

I čekam da napišete makar jedan post bez kvotovanja ili tagovanja.

 

 

:classic_blink: pa ovo je forum, ne Tik Tok ili blog. Ako nekome odgovaras osnovna pristojnost je da kvotujes ili tagujes, 

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Helena said:

Svakako ne znači ništa što ti ne vidiš ono što ja vidim.

Još da nam napišeš šta ti to vidiš. I koji su izvori toga što ti vidiš.

 

Nego da skrenemo malo sa price o broju poginule dece i civila, pošto je očigledno da se nikada nećemo složiti oko toga kao i da nikada nećemo saznati šta ti vidiš kao alternativu "prekomernoj sili". Zanima me jedna hipotetička situacija. Da se u tvom okruženju organizuju pro-palestinske i "mirovne" demonstracije i ako bi bila deo istih, da li bi prihvatila ili odbila da nosiš transparente koji bi glasili (stavljam engleske originale koji se pojavljuju na pro-palestiniskim (pro-Hamas?) ddemonstracijama):

  • "From the river to the sea, Palestine will be free"
  • "1-2-3-4 occupation no more — 5-6-7-8 smash the Zionist state"
  • "Israel, Israel you shall learn! By the millions we’ll return!"
  • "We don’t want two states, we want ’48"
  • "Intifada intifada, long live the intifada"
  • “Globalize the intifada!”
  • “Khaybar, Khaybar Ya Yahud, Jaish Mohammed Sauf Ya’ud” (Khayber, Khayber, oh Jews, the army of Mohammed will return)
  • “Put sword next to sword, we’re Mohammad Deif’s men”

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Odbila bih transparente najverovatnije, ja nisam ni znala za tu rečenicu od reke do mora, nisam znala za cioniste i mnogo toga.

Ali znam za ljudsku nesreću i decu, ostavljenu, zlostavljanu, neškolovanu...

I muka mi je od toga kad se piše da imaju utkane gene za mržnju, da su kolateralna šteta i ostale odvratne stvari.

15 minutes ago, Angelia said:

:classic_blink: pa ovo je forum, ne Tik Tok ili blog. Ako nekome odgovaras osnovna pristojnost je da kvotujes ili tagujes, 

Odgovaš na stvari koje bukvalno nemaju veze sa temom, ono baš :classic_blink:

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Još da nam napišeš šta ti to vidiš. I koji su izvori toga što ti vidiš.

 

Nego da skrenemo malo sa price o broju poginule dece i civila, pošto je očigledno da se nikada nećemo složiti oko toga kao i da nikada nećemo saznati šta ti vidiš kao alternativu "prekomernoj sili". Zanima me jedna hipotetička situacija. Da se u tvom okruženju organizuju pro-palestinske i "mirovne" demonstracije i ako bi bila deo istih, da li bi prihvatila ili odbila da nosiš transparente koji bi glasili (stavljam engleske originale koji se pojavljuju na pro-palestiniskim (pro-Hamas?) ddemonstracijama):

  • "From the river to the sea, Palestine will be free"
  • "1-2-3-4 occupation no more — 5-6-7-8 smash the Zionist state"
  • "Israel, Israel you shall learn! By the millions we’ll return!"
  • "We don’t want two states, we want ’48"
  • "Intifada intifada, long live the intifada"
  • “Globalize the intifada!”
  • “Khaybar, Khaybar Ya Yahud, Jaish Mohammed Sauf Ya’ud” (Khayber, Khayber, oh Jews, the army of Mohammed will return)
  • “Put sword next to sword, we’re Mohammad Deif’s men”

 

Ja mislim da se "prekomerna sila" koristi u istom smislu u kome se govori o "proporcionalnosti". Iz nepoznatih razloga, najcesce samo u slucaju Izraela. Niko recimo nije rekao nakon 9/11 da je reakcija USA "prekomerna sila" ili "nije proporcionalna". 

 

5 minutes ago, Helena said:

 

Odgovaš na stvari koje bukvalno nemaju veze sa temom, ono baš :classic_blink:

🙄 pa valjda ima veze sa temom, ako si odlucila da to napises, a ako nema, sto taj komentar. Nebitno, i ja se povremeno pitam o cemu ti pises.

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Helena said:

Ali znam za ljudsku nesreću i decu, ostavljenu, zlostavljanu, neškolovanu...

I muka mi je od toga kad se piše da imaju utkane gene za mržnju, da su kolateralna šteta i ostale odvratne stvari.

Niko nije napisao da imaju "utkane gene za mrznju". Niko nema utkane gene za mrznju. Ali ta deca su su indoktrinirana, organizovano i sistematski da mrze jevreje i da smatraju da je njihovo ubijanje sveta duznost. I kao takva ucestvuju u borbama i teroristickim akcijama. Niko ne tvrdi da je svako dete u Gazi, niti cak ni da je vecina dece u Gazi ukljuceno u redove Hamasa, ali njihov broj nije zanemarljiv, kao ni njihov procenat medju poginulim (a koji se posle predstavljaju kao civilne zrtve). Tvoje poznavanje ljudske nesreće, ostavljene i neškolovane dece nije relevantno za ono što se dešava u Gazi. Deca borci Hamasa (uglavnom) nisu neki siročići koji su se priddružili Hamasu zato što su im zli cionisti pobili roditelje pa nisu imali prilike za bolje (mada sigurno ima i takvih), to su sasvim "normalna" deca koju su roditelji poslali u "normalne" škole u Gazi, koje je finansirala UN i organizovala UNRWA, a gde su ih predavači iz Hamasa učili da mrze Jevreje i da ih treba ubijati itd. I neka  od te dece su prihvatila tu propagandu i postala dobrovoljno deo Hamasovih instrumenata terora. Da li su oni žrtve propagande koja im je uništila živote? Jesu, ali za to nije kriv Izrael ni IDF, već njihovi političari, Hamas, roditelji, učitelji.

Kolataeralna šteta je sasvim legitiman termin i ne vidim zašto ti je to odvratno. U svakom ratnom sukobu postoje nenamerne žrtve, koje su neizbežne, ali nisu razlog da se protiv zla ne ratuje.

 

Primer: 1945 pred kraj drugog svetskog rata, Nemci su masovno  mobilisali u Volkssturm jedinice decu od 14+ godina, starce, žene i postavili ih nasuprot savezničkim snagama, naoružali puškama, protivoklopnim lanserima, granatama, potpuno svesni da će ti neobučeni ljudi izginuti u sukobima masovno. A rovovi i utvrđenja su bili ukopani pored ili unutar stambenih zgrada u kojima su se krili civili. Šta su trebali da urade Saveznici? Da zaustave vojne operacije, artiljerijske baraže i bombardovanje zato što su sa druge strane u rovovoima i deca, starci i žene? I zato što će možda poginuti neki civili u zgradama pored?

 

 

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Helena said:

Odbila bih transparente najverovatnije, ja nisam ni znala za tu rečenicu od reke do mora, nisam znala za cioniste i mnogo toga.

Pa šta si uopšte znala o sukobu u Gazi? Ili Hamasu?

 

 

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Onaj čaršaf nisam pročitala, imam izvesnih problema sa vidom. Inače i ne bih,ko ne zna da iznese poentu u par rečenica, troši vreme.

Od masakra 7. oktobra sam pratila.

 

I da, napisano je da im je DNK za mržnju u genima, ne znam ko, mislim Selina da je pisala i još neko.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Niko nije napisao da imaju "utkane gene za mrznju". Niko nema utkane gene za mrznju. Ali ta deca su su indoktrinirana, organizovano i sistematski da mrze jevreje i da smatraju da je njihovo ubijanje sveta duznost. I kao takva ucestvuju u borbama i teroristickim akcijama. Niko ne tvrdi da je svako dete u Gazi, niti cak ni da je vecina dece u Gazi ukljuceno u redove Hamasa, ali njihov broj nije zanemarljiv, kao ni njihov procenat medju poginulim (a koji se posle predstavljaju kao civilne zrtve). Tvoje poznavanje ljudske nesreće, ostavljene i neškolovane dece nije relevantno za ono što se dešava u Gazi. Deca borci Hamasa (uglavnom) nisu neki siročići koji su se priddružili Hamasu zato što su im zli cionisti pobili roditelje pa nisu imali prilike za bolje (mada sigurno ima i takvih), to su sasvim "normalna" deca koju su roditelji poslali u "normalne" škole u Gazi, koje je finansirala UN i organizovala UNRWA, a gde su ih predavači iz Hamasa učili da mrze Jevreje i da ih treba ubijati itd. I neka  od te dece su prihvatila tu propagandu i postala dobrovoljno deo Hamasovih instrumenata terora. Da li su oni žrtve propagande koja im je uništila živote? Jesu, ali za to nije kriv Izrael ni IDF, već njihovi političari, Hamas, roditelji, učitelji.

Kolataeralna šteta je sasvim legitiman termin i ne vidim zašto ti je to odvratno. U svakom ratnom sukobu postoje nenamerne žrtve, koje su neizbežne, ali nisu razlog da se protiv zla ne ratuje.

 

Primer: 1945 pred kraj drugog svetskog rata, Nemci su masovno  mobilisali u Volkssturm jedinice decu od 14+ godina, starce, žene i postavili ih nasuprot savezničkim snagama, naoružali puškama, protivoklopnim lanserima, granatama, potpuno svesni da će ti neobučeni ljudi izginuti u sukobima masovno. A rovovi i utvrđenja su bili ukopani pored ili unutar stambenih zgrada u kojima su se krili civili. Šta su trebali da urade Saveznici? Da zaustave vojne operacije, artiljerijske baraže i bombardovanje zato što su sa druge strane u rovovoima i deca, starci i žene? I zato što će možda poginuti neki civili u zgradama pored?

 

 

Evo, slagala sam.

Ja ne znam kako tebi termin kolateralna šteta NIJE odvratan.

I opet prebacuješ priču na decu borce, a objasnila sam to.

I nije bitno od koga su deca indoktrinisana, ona su već zlostavljana time, pa još posle i bivaju ubijena.

 

I evo, ovo još-šta tebi govori tvoje životno iskustvo, obrazovanje i sve što čini jednu odraslom i zrelom osobom, kada će Hamas biti uništen?

Da li stvarno misliš da treba ubijati decu od sedam godina, ili "samo se tako kaže?

Dokle će to ići, kada će Izrael i svet reći Hamasa nema?

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Helena said:

Evo, slagala sam.

Ja ne znam kako tebi termin kolateralna šteta NIJE odvratan.

I opet prebacuješ priču na decu borce, a objasnila sam to.

I nije bitno od koga su deca indoktrinisana, ona su već zlostavljana time, pa još posle i bivaju ubijena.

 

I evo, ovo još-šta tebi govori tvoje životno iskustvo, obrazovanje i sve što čini jednu odraslom i zrelom osobom, kada će Hamas biti uništen?

Da li stvarno misliš da treba ubijati decu od sedam godina, ili "samo se tako kaže?

Dokle će to ići, kada će Izrael i svet reći Hamasa nema?

Cekaj, pa da ostavimo Hamas onda da ubijaju decu u Izraelu? Da indoktriniraju decu u Gazi? tebi je to prihvatljiv scenario?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...