Jump to content

Recommended Posts

Posted
10 minutes ago, Eddard said:

Kružni tokovi su super za regulaciju saobraćaja, to je dobar potez.

E sad, što Srbin ne zna da vozi kroz kružni tok i što niču ko pečurke da bi se neko ugradio u izgradnju, to je druga stvar.

Da pojasnimo  - ne smeš iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da isečeš sve ostale u kružnom toku da bi izašao tamo gde ti odgovara. Dakle, onaj ko izlazi iz kružnog toka nema prednost u odnosu na one koji takođe kruže u spoljašnjim trakama kružnog toka.

Da još pojasnimo – govorimo samo o vozilima koja se već nalaze  u kružnom toku - oni iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na one u spoljašnjim trakama! Govorimo o samom kružnom toku – ne o prilaznim ulicama/putevima.

Meni nije jasno da dosta ljudi ovo ne razume, ovo bi trebalo da se vrti na TV non stop a ne da me idiot iseče i još me pita jesam li normalan što ga ne propuštam. Pri tome pravilo je prosto ko pasulj i praktično preneseno sa obične raskrsnice samo treba malo mućnuti glavom jer su različiti tipovi raskrsnica. Ovo je sa nekog sajta koji se trudi da običnim jezikom objasni stvari mada moram priznati da može da zbuni kada se čita zakonsko rešenje ako pogrešno nazovete trake u kružnom toku.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Eddard said:

Kružni tokovi su super za regulaciju saobraćaja, to je dobar potez.

E sad, što Srbin ne zna da vozi kroz kružni tok i što niču ko pečurke da bi se neko ugradio u izgradnju, to je druga stvar.

Iako jeste tačno da je kružni tok za mnoge vozače i danas nerešiva misterija, problem je i što nije uvek najbolje rešenje ili što ćaciji to projektuju kao deca na času likovnog. Tipičan primer idiotskog rešenja je onaj kod Brankovog mosta, kome su morali da dodaju i semafore. Kod ovog toka je problem intenzitet saobraćaja, koji mora biti približno jednak da bi kružni tok bio funkcionalan. Dok nisu stavili semafore i praktično vratili na staro, oni koji se uključuju iz Zemuna su morali ili da čekaju duže nego na staroj raskrsnici (ako poštuju zakon), ili da na kvarno uleću. Nedavno su bile i slike nekog idiotski projektovanog kružnog toka koji ima jednu 'sitnu' manu – autobus jedva prolazi jer osim truda za crtanje kruga treba upotrebiti mozak i izračunati širinu trake i ivičnjaka kako bi mogao nesmetano da prođe. Kada tome dodamo da su pešački prelazi nekada preblizu raskrsnice ili kada postoje problemi sa njihovom vidljivošću, onda nastaje veselje.

58 minutes ago, Klotzen said:

Meni nije jasno da dosta ljudi ovo ne razume, ovo bi trebalo da se vrti na TV non stop a ne da me idiot iseče i još me pita jesam li normalan što ga ne propuštam. Pri tome pravilo je prosto ko pasulj i praktično preneseno sa obične raskrsnice samo treba malo mućnuti glavom jer su različiti tipovi raskrsnica. Ovo je sa nekog sajta koji se trudi da običnim jezikom objasni stvari mada moram priznati da može da zbuni kada se čita zakonsko rešenje ako pogrešno nazovete trake u kružnom toku.

A još ako bi mogli da savladaju i misteriju zvanu migavac...

Posted
6 minutes ago, DJ_Vasa said:

Nedavno su bile i slike nekog idiotski projektovanog kružnog toka koji ima jednu 'sitnu' manu – autobus jedva prolazi jer osim truda za crtanje kruga treba upotrebiti mozak i izračunati širinu trake i ivičnjaka kako bi mogao nesmetano da prođe.

Evo, ko prolazi pored ćacilenda da bi uživao u prelepim prozorima može upravo nešto slično videti na novom kružnom toku iza njega. Ako vam se čini da vas boli mozak dok gledate krivinu, to je zato što je napravljena tako da je nemoguće da autobus prođe kroz istu a da ne iseče minimum još jednu susednu traku (a možda i dve).

Kvalitet ugradnje betonskih kocki na trotoaru da ne pominjem. Što napisa neko, kada se kocke pritisnu odgovarajućim redosledom otvara se podzemni prolaz do metro stanice.

Posted

U NS ima jedna fenomenalna kružna raskrsnica koja je pravljena za debile. Tu i da hoćeš ne možeš da napraviš sranje 🙂

YouTube-Scrn-kruzni-tok.jpg.webp

Evo kako to izgleda, ove pune linije su još i mini bankine pa niko nikom ne uleće. Pre raskrsnice ima znak kako da se prestrojiš u zavisnosti gde izlaziš jer iz prve trake nemaš izbor kao iz druge. Za sada funkcioniše dobro s tim da ovo nije neka ekstra prometna raskrnica osim možda baš peakovima špiceva.

• Like 1
Posted

A ovako izgleda kružni tok na Trgu Nikole Pašića:

1754567143_1754485635-kruzni-tok-.format

Zamislite zglobni autobus koji dolazi iz Dečanske (donji deo slike, jedna traka prema gore) koji treba da se provuče kroz ovaj kružni tok i odmah zatim preseče tri trake udesno da bi stao na stanicu u gornjem delu slike.

Ja to da zamislim ne mogu.