Jump to content

Rat u Iranu - kraj mula?

Recommended Posts

Posted

Uzimajuci u obzir signale i sa jedne i sa druge strane, deluje malo verovatno da se ovo zavrsi tako sto kao prosli put obe strane posle desetak dana gadjanja proglase pobedu i puj pike ne vazi. Posto Iran nije bespomocna Gaza i posto famozne demokratske revolucije besnog naroda nece biti (pogotovo kad istom tom narodu po glavama padaju bombe), sanse da ovo preraste u otvoreni rat sa "boots on the ground" su sve vece - ja bih rekao u ovom trenutku i vece nego da se to ne desi. 

Posted
43 minutes ago, McLeod said:

Sreca pa niko nije cuo ni za 10-30 hiljada pobijenih protestanata, to je okej jer ih pobiju sunarodnici.

Bombe padaju i za mesec dana bice 1000-2000 civilnih zrtava, to je genocid, zverstvo, silovanje medjunarodnog prava, satanisticko zapadno zlo.

A zapravo je samo ocigledno licemerje.

A te hiljade ljudi na ulicu je namamio ovaj sto im sada baca bombe po skolama. Dok je gusio proteste u svojoj zemlji, izvodio je na ulicu u tudjoj pod parolom demokratije. Jbg zlonameran bi pomislio da je dobio sta je hteo - mrtve vodje opozicije. 

• Like 1
  • WOW 1
Posted
15 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

A te hiljade ljudi na ulicu je namamio ovaj sto im sada baca bombe po skolama. Dok je gusio proteste u svojoj zemlji, izvodio je na ulicu u tudjoj pod parolom demokratije. Jbg zlonameran bi pomislio da je dobio sta je hteo - mrtve vodje opozicije. 

Ovo mi je baš gadno. Nije Tramp svirepo pobio 30,000+ građana Iraka u 2 dana, nego Ayatollah i njegovi dupelisci.

• Like 7
Posted
2 minutes ago, Darko said:

Ovo mi je baš gadno. Nije Tramp svirepo pobio 30,000+ građana Iraka u 2 dana, nego Ayatollah i njegovi dupelisci.

Pa jeste gadno. I niko ne spori da je iranska vlada jeziva prema stanovnicima, ali da se ne pravimo konstantno blesavi kao amerika deli samo cvece i leptirice sa demokratijom.

Narandzasti je izgleda samo pobio neku decu, tako kazu ovi sto su citali fajlove, a pobio je i gomilu ljudi kojima je uskratio USAid pomoc, a pobio je i neke svoje vojnike, sto ovih sestoro sada, a i one koje je izvlacio iz avganistana. Nista strasno, kolaterala... a bice ih jos, tako rece pre neki dan... 

Jel neko pomisli recimo na vijetnamski rat i 3 miliona zrtava sa jedne i oko 60k sa druge strane, a rezultat - isti kao sto bi bio i bez ratovanja? Pa korejski rat i otprilike iste cifre, pa Irak i pola miliona domicila i 50k amerikanaca... da ne nabrajam koliko je debilno ovo sto se radi da bi se posle decenije podvukla linija i shvatilo da bi bilo isto da niko nije zaginuo, da se nije unistila infrastruktura, da se nije demolirala svetska ekonomija, napravili cinamiji izbeglica, rodile nove teroristicke grupe... 

Posted
11 minutes ago, Darko said:

Jeste zvučalo gadno ali možda i može drugačije da se tumači baby-in upis. Naime, šta ako su te demonstracije podržane upravo sa namerom da postoji neko opravdanje za vojni udar na Iran u slučaju da se desi ono što se desilo (ubijanje demonstranata), a sa druge strane nije postojala namera da se zaista smeni režim već samo da se dovedu podobniji ljudi na čelo.

Možda se na to misli kada se kaže da je "dobio mrtve vođe opozicije, što je i hteo".

Niko zaista ne misli da ih je Trum pobio, a svakako se ne može zahtevati da Američki građani na ulicama Irana izbore demokratiju. Logistika se može pružiti, naravno.

• Thanks 1
Posted

Trampov cilj je isto kao i u Venecueli. Ne interesuje ga ko će da bude sledeći vladar samo da sarađuju sa njim. Ta kratkovida politika će napraviti još veće probleme za par godina kada se ti novi osete jakima. No nisam siguran da će to uspeti u Iranu kao u Venecueli.

Izrael sa druge strane gura Pahlavija koji je bolje rešenje ali on neće imati podršku kao neko ko nasledi Hamneija. I za dovođenje Pahlavija na vlast bi trebala da postoji kontrola Irana od strane stranaca jer teško da bi to trpele bezbednosne službe u Iranu koje su trenutno dominantne.

• Like 4
Posted (edited)
50 minutes ago, JPM said:

Jeste zvučalo gadno ali možda i može drugačije da se tumači baby-in upis. Naime, šta ako su te demonstracije podržane upravo sa namerom da postoji neko opravdanje za vojni udar na Iran u slučaju da se desi ono što se desilo (ubijanje demonstranata), a sa druge strane nije postojala namera da se zaista smeni režim već samo da se dovedu podobniji ljudi na čelo.

Možda se na to misli kada se kaže da je "dobio mrtve vođe opozicije, što je i hteo".

Niko zaista ne misli da ih je Trum pobio, a svakako se ne može zahtevati da Američki građani na ulicama Irana izbore demokratiju. Logistika se može pružiti, naravno.

Na kraju je i govorio istinu - help is on the way, samo nije rekao kada. Možemo reći da je neodgovorno tako nešto kazati ako nisi u mogućnosti pomoći odmah i ostaviti demonstrante na samilosti srednjovekovnih fosila i tu se mogu složiti donekle. Ali bilo kako bilo, it's damned if you do, damned if you don't. Da je bilo tišine od strane Trampa i da su mule isto uradile (što bi verovatno bio slučaj), opet bi Tramp dobio kritike da je ćutanjem odobrio pokolj. Ono što hoću da kažem, ultimativna odgovornost je na mulama i njihovim probisvetima. 

Edited by Darko
Posted
1 minute ago, Darko said:

Bilo kako bilo, it's damned if you do, damned if you don't.

Da.

2 minutes ago, Darko said:

ultimativna odgovornost je na mulama i njihovim probisvetima. 

Krivica.

Odgovornost je svakako i na Trampu. Ali pokolj su načinili verski fanatici svakako. Samo, to je možda bilo žrtvovanje nedužnih da bi se pravdala intervencija. To ne mogu da tvrdim, ali nije mi teško da poverujem u takav scenario.

Posted
5 minutes ago, Darko said:

Na kraju je i govorio istinu - help is on the way, samo nije rekao kada. Možemo reći da je neodgovorno tako nešto kazati ako nisi u mogućnosti pomoći odmah i ostaviti demonstrante na samilosti srednjovekovnih fosila i tu se mogu složiti donekle. Ali bilo kako bilo, it's damned if you do, damned if you don't. Da je bilo tišine od strane Trampa i da su mule isto uradile (što bi verovatno bio slučaj), opet bi Tramp dobio kritike da je ćutanjem odobrio pokolj. Ono što hoću da kažem, ultimativna odgovornost je na mulama i njihovim probisvetima. 

Fascinantno mi je kako je u danasnjem svetu postalo da ako nekog kritikujes, mora biti da podrzavas onog sa druge strane. I sve veci broj ljudi reaguje tako, jer je polarizacija sve veca. 

Prvo, ako nesto ne podnosim, ne podnosim terorizam, autokratije i diktature. Sto se tice Irana i njenih vladara, tu valjda nemamo nekih dilema da su zlocinci, prvenstveno nad svojim stanovnistvom!? Ili imamo?!?! Isto to se odnosi na Rusiju i mnoge druge drzave. A onda na drugoj strani imamo te neke demokratije kojima se toliko dicimo, a koje iz godine u godinu sve vise pocinju da lice na one autokratije koje toliko preziremo, ali izes ga, jos uvek je najbolje od ponudjenog pa da se ne zamerimo, ili sta vec...

Amerika, sada cu da vas razocaram, da mislite da sam senuta ili sta vec, ali nije ni blizu onog sto zaista mislite o njoj. Amerika je korporacija, nije drzava, ljudski zivot vredi isto koliko i iranski, ali se to lepo upakuje u holivudski film i prezentira sirokoj publici. Amerika koliko ima dobrih stvari, toliko ima i losih. Jesu spasili svet u 2sr, ali posle toga bukvalno su ostavljali pustosi gde god su prosli i imali gotovo nikakve rezultate, ali lepo zvuci kada se kaze 'bore se protiv komunizma' ili 'protiv terorizma' a ustvari je vecina bila imperijalisticka borba za ocuvanja hegemonije i resurse i profiterstvo. Doduse, ni jedna imperija se tu do sada u istoriji nije mnogo razlikovala jedna od druge, mozda je americka i najbolja. 

Ovaj rat sa Iranom je Izraelski rat u koji je lagano uvucena naivna budala koja voli laskanje i novac (i koja je uletela u ovo, iako o ovom pricaju vec 30 godina, veoma naivno bez plana, programa i resenja). 27% americkog stanovnistva podrzava napad na Iran, a ako dodje do kopnene intervencije tu padaju na 12% podrske.  Sumnjam da cete naci ikog ovde ko ce vam reci da je Iran bas super, onakav kakav treba da bude i da eto bas podrzavaju Iran i njihovu vlast, ali nema pobednika u ratu osim ratnih profitera i mnogi su toga svesni. 

• Like 4
  • Thanks 2
Posted
8 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Fascinantno mi je kako je u danasnjem svetu postalo da ako nekog kritikujes, mora biti da podrzavas onog sa druge strane. I sve veci broj ljudi reaguje tako, jer je polarizacija sve veca. 

Ovo je veoma tužna istina. Kao da moraš da pišeš sve najlepše o nekome, i čim nešto kritikuješ odmah dobiješ etiketu. Ja sam tako nekoliko puta dobijao etiketu obožavaoca Putina iako ga očima ne podnosim, samo zato što sam pisao da Putin nije isto što i Rusija i da u Rusiji ima mnogo divnih stvari, kulture, literature, nauke. Skoro sve sem politike. Ali avaj.

Kao da ljudi ne umeju da nađu middle ground. Kao da je poenta diskusije uperiti prst a ne naći istinu.

13 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

27% americkog stanovnistva podrzava napad na Iran, a ako dodje do kopnene intervencije tu padaju na 12% podrske.

Logično, jer kopneni napad na neku državu automatski povlači desetine hiljade mrtvih vojnika.

13 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

veoma naivno bez plana, programa i resenja

Zar nema on nekog tamo vrhovnog generala da mu kaže da to ne može tako? Ima valjda odgovornih ljudi u toj vojsci?

Posted
7 minutes ago, JPM said:

Zar nema on nekog tamo vrhovnog generala da mu kaže da to ne može tako? Ima valjda odgovornih ljudi u toj vojsci?

Nema, svi koji su se drznuli da kazu nesto su dobili sut kartu (dei zaposleni i slicne gluposti) ili otisli sami. Glavnu rec vodi alkos tv voditelj i istim tim generalima drzi slovo. Poprilicno tuzna slika. 

Posted

@𝓑𝓪𝓫𝔂 i @JPM, nisam vas optužio da podržavate Iransku vladu. Samo mi je nekako neukusno davati Trampu odgovornost za pokolj koje su počinile mule. Rezonovanje mi je nekako "kratka suknja" fazon. Može se reći da je Tramp svojim rečima ohrabrio protestante i time ih izložio opasnosti, ali to ne znači da je hteo njihovu smrt ili razlog za napad na Iran. To je to.

• Like 1
Posted
10 minutes ago, berti said:

Ameri trenutno mlate i po Ekvadoru. Svaka cast, sve stizu.

"Barzini is dead. So is Phillip Tattaglia. Moe Greene. Stracci. Cuneo. Today I settled all family business, so don't tell me that you're innocent. Admit what you did"

Just now, Darko said:

@𝓑𝓪𝓫𝔂 i @JPM, nisam vas optužio da podržavate Iransku vladu. Samo mi je nekako neukusno davati Trampu odgovornost za pokolj koje su počinile mule. Rezonovanje mi je nekako "kratka suknja" fazon. Može se reći da je Tramp svojim rečima ohrabrio protestante i time ih izložio opasnosti, ali to ne znači da je hteo njihovu smrt ili razlog za napad na Iran. To je to.

Nisam ni mislio da jesi. Sorry ako je tako delovalo, ok si mi ti 🙂

• Like 1
Posted

Posle proslogodisnje operacije izraelski zvanicnici su izjavili da su neposredne pretnje iz iranskog nuklearnog prograna eliminisane i da je bilo uspesno demontiranje kljucnih delova programa. Valjda je i Tramp rekao da ti udari u junu 2025. potpuno zbrisali iranska nuklearna mesta. Receno je da je prilicno nisteno glavno postrojenje za obogacivanje uranijuma, zgrade sa laboratorijama.... Analiticari su govorili da su iranski kapaciteti efikasno unisteni i da je Iranu sada onemogucen dalji rad.

I manje od deset meseci kasnije Iranci se vec oporavili, bomba samo sto nije. U zadnji cas dobri momci spasavaju svet. Jos da Tramp kao Bil Pulman sedne u avion i licno savlada zlo.