Jump to content

Recommended Posts

Posted

spacer.png

Dvadeset pete zimske olimpijske igre su tu iza ćoška, svečano otvranje je u petak 06. februara i trajaće nešto duže od dve nedelje do 22. februara. Zvanično su dva domaćina, Milano i Kortina, ali će igre praktično biti održane na više lokacija u severnoj Italiji koje su grupisane u 4 regije:

1. Milano, gde će pored ceremonije otvaranja biti održana i takmičenja na ledu (hokej, umetničko i brzo klizanje),  sa izuzetkom karlinga

2. Cortina d'Ampezzo gde će biti pomenuti karling, alpsko skijanje (u ženskoj konkurenciji), bijatlon (održava se u čuvenom Antholcu), te bob, sankanje i skeleton.

3. Valetelina gde pripada Bormio (muški deo Alpskog skijanja), Livinjo (snoubording i slobodno skijanje)

4. Val di Fiemme, gde će biti nordijski sportovi (ski skokovi, skijaško trčanje i nordijska kombinacija)

OI su treći put ovoj regiji, nakon 1956. kada su bili u Kortini te relativno skorih igara 2006. u Torinu. Zanimljivost je da su dva čoveka nosili baklje za sve tri pomenute olimpijade, Bruno Coli, sada 93 godine mlad, i Dario Pivirotto (88).

Prve medalje se dele u subotu, ali su prva takmičenja krenula već danas (zvanični treninzi u alpskom skijanju i sankanju kao i preliminarni mečevi u karlingu).

Ceo program imate na zvaničnom sajtu: https://www.olympics.com/en/milano-cortina-2026/schedule/grid

Meni, kao i uvek, biće najinteresantnija takmičenja u bijatlonu, a za razliku od nekih skorašnjih OI gde su kao veliki favoriti (neki su tu ulogu opravdali, drugi baš i ne) dolazili prvo Bjorndalen, pa potom Rafael Poire te Martin Furkad i na kraju nedavno penzionisani J.T. Bo, ove godine nema izrazitih favorita ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji, u svakoj trci ima bar po desetak potencijalnih pobednika, a krug potencijalnih osvajača medalja je i širi. Neizvesnosti će doprineti i to što se takmičenja odvijaju na neubičajeno visokoj nadmorskoj visini za ovaj sport, te su neretko pobednici u svetskom kupu na ovom borilištu dolazili iz drugog plana.

U alpskom skijanju Mikaela Šifrin će biti prva zvezda, iako joj je to mogla pomrsiti Lindzi Von svojim spektakularnim povratkom u svetski kup ove sezone (zabeležila i pobedu), ali njena povreda na poslednejm takmičenju u Kran Montani je dovela u pitanje njen nastup na OI, a i ako nastupi veliki sam skeptik da sa povređenim kolenom može do medalje.

Odermat je prvi favorit za najviše odličja u muškoj konkurenciji, s tim da će u spustu jedan od glavnih protiv kandidata neočekivano biti domaći predstavnik Franconi, relativno nepoznat momak široj javnsoti do pre mesec dana, a muški slalom će biti bez dileme najneizvesnije takmičenje u ovom sportu.

Porodica Prevc očekuje hrpu zlata sa ove olimpoijade u ski skokovima, Domen i Nika su prvi favoriti u individualnim disciplinama, a Slovenija u miksu, ali ski skokovi na ovim OI imaju veliku mrlju jer je iz programa izbačeno klasično timsko takmičenja, a ubačeno takmičenje pod nazivom super tim (samo dva skakača po timu). Za mene je ovo najsramotnija odluka što se tiče ZOI od 1992, tj otkad pamtim ZOI. Čak je i bijatlon uspeo da svoje idiotsko takmičenje u vidu Single mix štafeta još uvek drži van OI, ali gospoda iz skokova su morali da izmišljaju toplu vodu i dele medalje onima kojima ne pripadaju.

Od ostalih sportova, u hokeju će nastupati i NHL igrači, mada taj sport nisam pratio još od studentskih dana kada su me oduševljavali Šveđani i Finci, brzo klizanje bi trebalo svakako ispratiti, što zbog mogućih iznenađenja na kratkim stazama, poput one australijske legende Bredberija, koji je ni kriv ni dužan uzeo zlato u Solt Lejku, pa do klasičnih dicipliina zbog prebrze, ali i izrazito privlačne 🥰 Jute Lerdam.

Što se tiče Srbije, imamo troje predstavnika, standardno alpsko skijanje i skijaško trčanje, ali bez promila šanse za bilo kakav respektabilan rezultat pa im zato neću ni imena pominjati.

Nadam se da će se neko nadovezati sa najavom njima interesantnih sportova (ja nisam ljubitelj svih tih umetničkih i mladalačkih sportova gde dominiraju akrobacije umesto da štoperica ili metar određuju pobednika).

Norvežani su najuspešniji po broju zlatnih medalja na nekoliko poslednjih OI, ali ove godine, sa izuzetkom skijaškog trčanja, šanse za medalje u ostalim nordijskim sportovima nisu velike, pa bi moglo doći i do promene na vrhu.

Uživajmo u zimskim čarolijama i stvaranju novih legendarnih momenata.

• Like 3
  • Love 1
  • Thanks 3
Posted

Meni ce najzanimljivije biti skijasko trcanje i Klebov pohod na neverovatnih 6 zlatnih medalja sa jednih ZOI. Najveci izazov ce mu biti 10km slobodnim stilom gde mu je glavni konkurent sunarodnik bivsi bijatlonac Hedegert. Dok u zenskoj konkurenciji ocekujem vatrenu borbu izmedju Svedjanki, Norvezanki i Digins. 

Posted

Pozivam vas da pratite prenose i u skijaskim skokovima! Uzivacemo narednih nedelja u zimskom sportskom spektalu i svedoci jos jedne u nizu nezaboravnih zimskih olimpijada, Milano 2026/

• Like 1
Posted
15 minutes ago, Janne240 said:

Pozivam vas da pratite prenose i u skijaskim skokovima! Uzivacemo narednih nedelja u zimskom sportskom spektalu i svedoci jos jedne u nizu nezaboravnih zimskih olimpijada, Milano 2026/

Hoćeš li opet da budeš stručni konsultant na RTS-u kao prošli put? :classic_biggrin:

• Like 1
Posted (edited)

Vidim da opet HBO Max prenosi apsolutno sve za 10ak evra. Vreme me je da opet postanem ekspert u karlingu

Edited by Nicklord
  • Like 1
Posted
54 minutes ago, Nicklord said:

Vidim da opet HBO Max prenosi apsolutno sve za 10ak evra. Vreme me je da opet postanem ekspert u karlingu

Ne znam gde živiš, ovde u Srbiji Olimpijski program na HBO Max je za džabe, kao što je bio i za OI u Parizu.

Posted (edited)
3 hours ago, Stiletto said:

Hoćeš li opet da budeš stručni konsultant na RTS-u kao prošli put? :classic_biggrin:

Da, velika mi je cast i zaista zadovoljstvo da vam se nadam, jos uz zivu sliku, diskretno a u fullu obratim s nadom da cete uzivati barem onoliko koliko je to moguce uz ekrane, jer ne postoji cistija sportska emocija od dozivljaja uzivo. Bice mi velika cast da uz sjajnog komentatora ne zagorcavam i ne komplikujem gledaocima priliku da shvate proporcije, tehniku i definitivno primete razlike u svim detaljima koji se mogu ispratiti a da vam ne para usi prica o koeficijentima i faktorima odnosno pleonazmi, lapsusi i gafovi koje izgovaraju kao bez mozga i ociju.

Naravno, ne znam koliki ce biti momenat i prostor za pricu o kompletnom korpusu skijaskih skokova, bez preterivanja i sa svim realnim razlozima o kojima se ozbiljno moze govoriti u javnosti, o nepostojanju belog sporta u Srbiji a posebno o toj disciplini koja je jedna u lepezu atraktivnih sportskih disciplina alpskog i nordijskog skijanja, takodje bezrazlozno potcenjena i apriori procenjena kao skup sport. 

I naravno uz licne simpatije i radost da cu mozda raspiriti iskru sportskog entuzijazma, borbenosti, i istrajnosti kod onih koji bi voleli da se i njihova deca u Srbiji pocnu makar u nekim skorijim godinama da baviti ovim sportom.

Zasad u planu je pet termina pa cemo videti naravno da mozda u svih pet budem uz fanaticnog prijatelja, komentatora i izvrsnog sportskog novinara Radoslava Simica. 

Lets fly, jedva cekam, skoro da me bije adrenalin u prste na stopalima od zelje da projurim sa distance zaleta na uzlet.@ u Predazzu sam probao dvadeseticu na plastici pre ove poslednje rekonstrukcije.

Edited by Janne240
  • Like 3
Posted
19 hours ago, Romantik said:

Što se tiče Srbije, imamo troje predstavnika, standardno alpsko skijanje i skijaško trčanje, ali bez promila šanse za bilo kakav respektabilan rezultat pa im zato neću ni imena pominjati.

Potpuno se nazalost slazem sa ovom konstatacijom.

Ovo je surovi cisti i istinski realizam u srpskom reprezentativnom sportu. Istovremeno, mogao bih 48 sati da pricam i iznesem svoje iskustvo koje nije ni 10% onoga sto bi trebalo ne-pomenuti, mizerija nasih staza i zabluda i samouvelicavanja.

Posted

Ispraticu sve sto budem mogao, s tim da akcenat mi je uvek bio kad su ZOI u pitanju na hokejaskom turniru I ski skokovima. Naravno skijanje, pratice se kao I uvek, posebno takmicenja u spustu, bijatlon I kros kantri su mi nekada bili omiljeni tokom Olimpijada, ali to  zadnjih godina slabo pratim nema se toliko vremena a i totalna dominacija Norvezana mi je ubila zelju za pracenje ova dva sporta. Sto se hokejaskog turnira sem Rusa kojih nema iz poznatih razlog, imacemo najbolje sto NHL moze trenutno da ponudi, ovako cisto po sastavima Kanadjani I Ameri su ispred, pa onda nakon njih Finci, Svedjani, Cesi I Svajcarci. Nemci isto ako im se poklope kockice mogu puno toga da urade. Tesko je bilo sta prognozirati, svasta je moguce posebno kad se od 1/4 finala igra na jednu eliminacionu utakmicu, golmani ce kao uvek biti jako bitan faktor, ali evo kad bi bio hrabar rekao bih onako na osnovi nekog subjektivnog osecaja da su Ameri nikad blize zlatnoj medalji bar u ovoj novijoj istoriji, Kanada srebro, i recimo Svajcarska bronza. 

• Like 1
Posted

Ako te brine dominacija Norvezana u bijatlonu onda obavezno isprati jer je jako realno da oni nece uzeti nijedno zlato, a zenska stafeta verovatno ni medalju.

U zenskoj konkurenciji imaju samo Kirkeide, koja ce biti u igri za medalje u svim dsiciplinama, ali nije u top 3 favorita, dok su u muskoj konkurenciji, sa izuzetkom individuala, tri favorita Pero iz Francuske, Samjuelson iz Svedske i Djakomel iz Italije, dok Norvezani vrebaju iz prikrajka i jedina ozbiljna sansa za zlato im je muski individual, jer sadasnja generacija njihovih takmicara spada u vrhunske strelce ali nemaju nekadasnju brzinu.

• Like 1
Posted (edited)

Bez sumnje, bijatlon sprint i sve discipline su izuzetno zanimljive narocito sto oni koji prate desavanja u Sv.kupu mogu itekako da procene moguce osvajace medalja. Mislim da i ovde kao i u skokovima, sama takmicenja mogu biti varijanta vrhunskih desavanja gde ce zaista izuzetno bitne nijanse odlucivati o nosiocima medalja, zato puno srece kod pucanja u mete.

U prilog tome, Jakov Fak/ SLO, nastupace 5. put na Olimpijskim igrama u Milanu.

Edited by Janne240
Posted
5 hours ago, Stiletto said:

Sad moram i drugi odgovor. 

Dakle ovo ce biti moje trece pracenje ZOI, PjongCang 2018, Peking 2022, Milano 2026.

Milano je nase nesudjeno ucesce na ZoI, kada smo 2018-19. presli u juniorski rang i kada smo presli u Sloveniju na godisnje pripreme za narednu sezonu cilj je bila ova Olimpijada. Sticajem okolnosti, od toga smo odustali, pre svega Nikola pametnim izborom-fakultetom a ja sudjenim i ogranicenim boravkom u dezeli. Msm nije mi se sudilo nego nisam mogao da opstanem bez nuznog rada van sporta a to mi je itekako oduzelo i vreme i snagu da radim uz Nikolu na duze staze kako smo prvobitno planirali.

Nesto mladji takmicar iz Slovacke Hektor Kapustik 2007. uspeo je da ostvari olimpijsku normu osvajanjem prvih bodova u Zakopanama (top 20 *bio sam tad u Ljubnom, ove sezone. Njemu je trebalo punih sest sezona ukljucujuci i nas zajednicki period kada smo sa jos par takmicara iz Gruzije, Kazahstana i Italije boravili u Rumuniji.

Pravi momenat i nadam se uspehu ovog mladog takmicara iz Slovacke.

Posted (edited)
1 hour ago, Romantik said:

Ako te brine dominacija Norvezana u bijatlonu onda obavezno isprati jer je jako realno da oni nece uzeti nijedno zlato, a zenska stafeta verovatno ni medalju.

U zenskoj konkurenciji imaju samo Kirkeide, koja ce biti u igri za medalje u svim dsiciplinama, ali nije u top 3 favorita, dok su u muskoj konkurenciji, sa izuzetkom individuala, tri favorita Pero iz Francuske, Samjuelson iz Svedske i Djakomel iz Italije, dok Norvezani vrebaju iz prikrajka i jedina ozbiljna sansa za zlato im je muski individual, jer sadasnja generacija njihovih takmicara spada u vrhunske strelce ali nemaju nekadasnju brzinu.

Ma ne smeta meni dominacija Norvezana per se, nego bilo kakva totalna dominacija sportista iz iste zemlje u individuanim sportovima, ono kad gledas ta kros kantri WC takmicenja na primer dobijes osecaj nekog nacionalnog prvenstva Norveske. Isto ova informacija iz tvog uvodnog posta da u bijatlonu desetak njih konkurise za najvisa odlicja mi je totalna novost, isto nisam ni znao da je Johannes Bo vec u penziji, 😯 toliko pratim jbg, tako da ispraticu to sigurno. 👍 

Edited by Elias