Jump to content

Globalni pad nataliteta - katastrofa u najavi ili preuveličavanje

Recommended Posts

Posted
37 minutes ago, dzoneee said:

Лично мислим да је преувеличавање. Ок вероватно може имати неке последице али сада баш нешто претерано велике не знам, не верујем. Свакако свет полако корача ка пропасти било дал са великим наталетитом или опадајућим тако да неће наталитет ту имати неку пресудну улогу. Свашта нешто ће се ту појавити и убразати промену човенчанства каквог смо знали пре наталитета.

I ja sam sličnog mišljenja. Sličnog mislim i za klimatske promene - biće belaja ali neće biti katastrofe. 

Posted

Брале у принципу све се врти око пара, да се не лажемо. Нека општа добробит може као нека последица тог јурења новца и у принципу то је то. Ако може да се заради на томе гураће се, идеолошки, маркетиншки, људи ће улагати у те идеје итд. ако не неће бити занимљиво. Сви гледају на запад као капиталистичко друштво а суштини читав свет је капиталистичко друштво зависи само ко колико то признаје. 

Зато се ја искрено и не осврћем на те њихове бомбастичне најаве и предвиђања. Ок слажем се ја и да пад наталитета као и климатске промене имају неке последице, наравно, свака промена носи нешто ново, али оно живи свој живот и батали те приче јер иза сваке крије се неко или нека групица која жели да се обогати на туђој муци и искористи тренутак. Што је такође легитимно, само није за свакога.

• 2 weeks later...
Posted
On 12/31/2025 at 1:13 AM, Darko said:

I ja sam sličnog mišljenja. Sličnog mislim i za klimatske promene - biće belaja ali neće biti katastrofe. 

Zavisi kako gledas stvari.

Da smo ostali na putanji zagrevanja od pre 15 godina, definitivno bismo imali katastrofu vec krajem ovog veka.

Medjutim cene obnovljivih izvora i generalno napredak tehnologije su to promenili, tako da sada idemo ka nekom scenariju koji nas krajem veka stavlja u ozbiljno sranje, ali ne katastrofu.

Ali zavisi i koga pitas. Ljudi u umerenim i hladnijim klimama ce biti pogodjeni, ali daleko ce biti od toga da nece moci da se prilagode.

Ali veliki delovi Indije i Afrike bi mogli da budu izuzetno negostoljubivi za zivot.

Medjutim zasto se ogranicavamo samo na posmatranje do 2100? Dete koje se rodi ove godine ce tada imati 74, sigurno vec i sada medju nama hodaju ljudi koji ce tada jos biti zivi.

Kockamo se i to bas glupo, s obzirom da su u igri i razne povratne sprege i low liklelyhood ali high impact dogadjaji koji bi i ranije mogli da naprave sranje.

Mislim da ce generacije koje se budu radjale posle 2050. gledati na ovaj period i nece moci da veruju sta su ljudi radili.

Sto se tice teme za broj stanovnika, mislim da bi to potencijalno stvarno mogao da bude ozbiljan problem, medjutim dobar deo ce biti resen zahvaljujuci robotima i automatizaciji.

Privreda ce biti resena velikim industrijskim robotima, a humanoidi ce verovatno raditi kucne poslove.

Posted (edited)
11 hours ago, nemanjaol said:

Zavisi kako gledas stvari.

Da smo ostali na putanji zagrevanja od pre 15 godina, definitivno bismo imali katastrofu vec krajem ovog veka.

Medjutim cene obnovljivih izvora i generalno napredak tehnologije su to promenili, tako da sada idemo ka nekom scenariju koji nas krajem veka stavlja u ozbiljno sranje, ali ne katastrofu.

Ali zavisi i koga pitas. Ljudi u umerenim i hladnijim klimama ce biti pogodjeni, ali daleko ce biti od toga da nece moci da se prilagode.

Ali veliki delovi Indije i Afrike bi mogli da budu izuzetno negostoljubivi za zivot.

Medjutim zasto se ogranicavamo samo na posmatranje do 2100? Dete koje se rodi ove godine ce tada imati 74, sigurno vec i sada medju nama hodaju ljudi koji ce tada jos biti zivi.

Kockamo se i to bas glupo, s obzirom da su u igri i razne povratne sprege i low liklelyhood ali high impact dogadjaji koji bi i ranije mogli da naprave sranje.

Mislim da ce generacije koje se budu radjale posle 2050. gledati na ovaj period i nece moci da veruju sta su ljudi radili.

Sto se tice teme za broj stanovnika, mislim da bi to potencijalno stvarno mogao da bude ozbiljan problem, medjutim dobar deo ce biti resen zahvaljujuci robotima i automatizaciji.

Privreda ce biti resena velikim industrijskim robotima, a humanoidi ce verovatno raditi kucne poslove.

Manje više o tome pričam - biće belaja ali neće biti katastrofa (mada sve zavisi na šta se misli kada se kaže katastrofa). Neki delovi zemlje će biti bolji za život, neki gori. Ali pošto taj proces ide relativno sporo, biće vremena za prilagođavanje. Slično kao i pad nataliteta. Ne vidim prestanak čovečanstva i ogroman broj žrtava tipa kuga, gde je polovina stanovnika Evrope pomrlo. Ali ratove i ekonomske krahove itekako mogu da vidim u oba scenarija, pada nataliteta i klimatskih promena.

Edited by Darko
Posted
Just now, nemanjaol said:

@Darko Jebiga onda ti je prag za katastrofu dosta visok 😄 Ako ti samo brisanje polovine populacije Evrope spada u to

Šta da ti kažem, ja sam pozitivan lik :classic_biggrin: