gggggggg Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago kreteni dumars i weaver. williamson inace nema zagarantovan ugovor sledece dve sezone, pa bi cak u teoriji mogao biti i waiveovan. sad je sansa za clipperse da trejduju za njega
Miki28 Lakers in 5 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 22 minutes ago, Урош19 said: Moj novi izabrani insajder Lebron/Rui/Vando/junior za Janisa i Kuzmu. Pakuj😀
HAMMER Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago 6 hours ago, gggggggg said: https://streamable.com/s9vvdp odlicna analiza ali nepotpuna. iako je autor doveo u vezu ugao izmedju potkolenice (tibie) i parketa to je daleko najmanji uzrocnik pucanja ahilove tetive. treba napomenuti da je ahilova tetiva super jaka i elasticna i moze da absorbuje daleko vecu silu nego recimo sam misic (list). znajuci to odavno vlada konsenzus medju istrazivacima i teoreticarima da su degenerativne pojave i starost daleko najveci uzrocnici kidanja ahilove tetive (oba uzroka smanjuju elasticnost tetiva i povecavaju krtost). zatim temperatura i zagrevanje su odlicni nacini da se smanji verovatnoca kidanja jer se povecanjem temperature (okoline ili duzim i specificnim zagrevanjem) povecava elasticnost i izdrzljivost tetiva. tako da i to igra bitnu ulogu jer nekad sportisti u brzini ili nesvesno ako zaborave ne istegnu i zagreju dovoljno pojedine slabe tacke. na kraju ovaj prikazani ugao je dosta diskutabilan i zavisi od trenja izmedju podloge i patike. ukoliko je trenje vece dolazimo u situaciju da je svaka nagla promena pravca rizik (u kombinaciji sa prethodno navedenim uzrocnicima) dok smanjenjem trenja gubimo na agilnosti i eksplozivnosti jer jednostavno dolazi do proklizavanja. sad mozemo da zakljucimo da je sa povecanjem atraktivnostii dolazi i do povecanja rizika a sporska industrija prati razvoj kosarke i proizvodi modele koji kreiraju ogromno trenje. ako se prisetimo da se pre 40ak godina igralo u starkama koje su nezamislive danas mogli bi da zakljucimo da je ovo mozda i najveci faktor jer ja se ne secam ovih povreda u kasnim 80im (dokle mi secanje dopire). relativno skoro je kruzila slika ili bese video kad zajon napravi suisajd kat ili bese brza promena pravca i pokida skroz patiku. toliko je nauka napredovala da je patika u sustini ostala ukopana u mestu posle zeljene promene pravca a sila generisana iz ogromne zajonove mase pokidala patiku.
Recommended Posts