momohyoideus Posted Sunday at 05:30 PM Posted Sunday at 05:30 PM Lando ko bez mozga, 2 puta mu proda istu foru Hamilton...
Hertzog Posted Sunday at 05:48 PM Posted Sunday at 05:48 PM Umalo Bortoleto da zalepi Alonsa u zid. Nije ni video da mu prilazi sa desne strane 1
Hertzog Posted Sunday at 06:08 PM Posted Sunday at 06:08 PM Law 10sec kaznu za izlazak sa staze, a Max 5, nema sta. 2
momohyoideus Posted Sunday at 06:31 PM Posted Sunday at 06:31 PM 1 hour ago, momohyoideus said: Lando ko bez mozga, 2 puta mu proda istu foru Hamilton... Da citiram samog sebe, na kraju ga je ovo kostalo 3. mesta.
suptil Posted Sunday at 06:41 PM Posted Sunday at 06:41 PM (edited) Vise nego dobro izdanje Ferarija. Leklerk na podijumu, Hamilton koliko je kukao odlicno je zavrsio vikend. Edited Sunday at 06:42 PM by suptil
alberto.ascari Posted yesterday at 12:40 AM Posted yesterday at 12:40 AM Jbmliga, prvi podijum u sezoni, dobro je. IMHO, moglo je da bude i give back the position a ne odmah penal, ukrali su Maxu pobedu da bude Netflix scenario.
JPM Posted yesterday at 05:39 AM Posted yesterday at 05:39 AM Ne mogu sudije da traze da vrati poziciju nego je precutni dogovor da ukoliko vozac sam vrati, ne bude istrage. Max je hteo da napravi 5+ sekundi prednosti i da anulira kaznu. Nije uspeo plus ga kasno pozvali u box. Meni je ovde sve cisto sem nejednakog kriterijuma za Maxa i Lawsona.
MC Thunder 2 Posted yesterday at 06:26 AM Posted yesterday at 06:26 AM Ferrari polako nalazi brzinu. Napredak cak i u odnosu na dan ranije.
Hertzog Posted yesterday at 07:02 AM Posted yesterday at 07:02 AM 6 hours ago, alberto.ascari said: Jbmliga, prvi podijum u sezoni, dobro je. IMHO, moglo je da bude i give back the position a ne odmah penal, ukrali su Maxu pobedu da bude Netflix scenario. Mislis da bi Max pobedio da nije dobio kaznu vec samo vratio poziciju? Ja nesto sumnjam u to. Mislim da bi se Oskar odvojio na pocetku trke i Max to ne bi mogao nadoknadito 2
Downforce Posted yesterday at 07:15 AM Posted yesterday at 07:15 AM Ima dana kada u bolidu nema brzine za vise - juce je to bio slucaj sa Maksom. Pre ili kasnije Piastri bi izbio napred. Dobra trka je bila. Lec stvarno perfektno odvezao. Rus je propatio zbog loseg bolida, zasluzio je bolje voznjom.
staneC Posted yesterday at 11:25 AM Posted yesterday at 11:25 AM 17 hours ago, momohyoideus said: Lando ko bez mozga, 2 puta mu proda istu foru Hamilton... To je meni totalno debilno pravilo, da te neko prestigne, a ti možeš da uključiš DRS, jer si kao manje od 1sec iza, i prestigneš ga nazad.
Radoye Posted yesterday at 11:31 AM Author Posted yesterday at 11:31 AM Pjastri bi pobegao Maksu u cistom vazduhu, ne bi bilo sanse da ga stigne. Jedina nada mu je bila da sam napravi +5s u cistom vazduhu i negira kaznu ali nije imao bolid za to. 2 minutes ago, staneC said: To je meni totalno debilno pravilo, da te neko prestigne, a ti možeš da uključiš DRS, jer si kao manje od 1sec iza, i prestigneš ga nazad. DRS sam po sebi je debilno pravilo. Pokretna aerodinamika je OK ali je treba dozvoliti svuda i svakome, a ne samo na odredjenim zonama i pod odredjenim uslovima. Da bude jos jedan alat na raspoladanju vozacima poput gasa i kocnice da poboljsa performance bolida pa da vidimo ko je veci majstor. 1
Downforce Posted yesterday at 03:56 PM Posted yesterday at 03:56 PM To bi prakticno bilo dugme za samoubistvo. Previse je to opasno da im das toliku slobodu da se igraju sa sopstvenim zivotima. Uopste se ne slazem sa tobom po ovom pitanju. Mislim da to bez pomoci kompjutera ne bi bilo uopste bezbedno.
Dzoni_m Posted yesterday at 04:43 PM Posted yesterday at 04:43 PM Zasto? Mora da drzi dugme a ako zakrene volan vise od X stepeni ili koci ili nije pun gas nece da se otvori (moze da se doda x uslova). Radoye kaze da bi svima trebalo biti dostupno bez obzira na poziciju ako se ovi uslovi bezbednosti ispune. A ne da se ceka ispod 1 sec i to samo za onoga ko sustize i to samo kada dozvoli direkcija trke na odredjenom pravcu itd itd. Ili dozvoli ili ugasi.
Radoye Posted yesterday at 05:14 PM Author Posted yesterday at 05:14 PM (edited) Imali smo inace vec pokretnu aerodinamiku, u vreme onih visokih krila montiranih direktno na ogibljenje bolida, kraj 60-tih godina. Tada je i zabranjeno. (Dzeki Stjuart u Matri MS10 na VN J. Afrike 1969 - vidi se dobro sistem na sajlu kojim je krilo moglo da se pomera u tri polozaja, skroz spusteno, skroz podignuto i srednje podignuto) Problem nije bila pokretna aerodinamika sama po sebi vec sto su tako montirana krila bila suvise krhka da izdrze sile koje su se stvarale tokom voznje i cesto bi se pod opterecenjem lomila. A onda ne samo da se bolid sa koga su se odlomila slupao nego bi ona cesto udarila i bolid iza, ili odletela u publiku. A jos ranije, Mercedes je eksperimentisao sa vazdusnim kocnicama na W196 bolidu u konfiguraciji za staze sa velikim brzinama, na slici vidimo Fandja tokom testiranja ovog sistema: Ovo nije zazivelo u F1 ali ga je Mercedes koristio na svojim sportskim prototipovima na Lemanu, 1000 Milja, Targa Florio itd. U to vreme vozacima nije bio problem rucno da kontrolisu pokretnu aerodinamiku. Ne vidim zasto bi im to bio problem sada. Edited yesterday at 05:19 PM by Radoye
Hertzog Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Pa to da bude dostopni svima je opet glupo, tj ne bi imao nikakvu svrhu drs. Jer bi ga svi koristili i onda onaj ko napada nema nikakvu prednost jer se i vozac ispred njega moze sluziti drs-om
Radoye Posted 23 hours ago Author Posted 23 hours ago 8 minutes ago, Hertzog said: Pa to da bude dostopni svima je opet glupo, tj ne bi imao nikakvu svrhu drs. Jer bi ga svi koristili i onda onaj ko napada nema nikakvu prednost jer se i vozac ispred njega moze sluziti drs-om Pokretna aerodinamika bi imala svrhu da bolidi budu brzi. Jos jedno polje za oprobavanje konstruktorskih inovacija i jos jedna alatka na raspolaganju vozacima da pokazu ko vozi traktor a ko otvara kapiju. Slazem se da ne bi sluzilo kao pomoc pri preticanju. Zapravo problem je sto je uopste potrebna vestacka pomoc pri preticanju.
JPM Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 10 minutes ago, Radoye said: Slazem se da ne bi sluzilo kao pomoc pri preticanju. Sto je i svrha DRS-a. Tako da cak i da je to izvodljivo, to je drugi par patika, sto bi se reklo. DRS mozda nije najsrecnije resenje ali omogucuje znacajno vece sanse za puno preticanja u trci. Sta tek reci za nebulozna mandatorna tva pit stopa u Monaku ove godine. Jer nema preticanja pa kao aj neko ce sjebe pit stop.
greenenvy Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Onog momenta kad je Max otisao na 3s i priblizavao se pit window, morali su da ga salju u box pre Piastria i da se nadaju da ce McL imati losiji stop za sekund i da ce Max imati neki haos outlap, ili cak mozda i da na bolje zagrejanim gumama ga uhvati u DRS zoni ako bi Piastri izasao ispred ali sa malom razlikom. Onog momenta kada je Piastri otisao prvi na zamenu, samo je SC mogao da spasi Maxa, nista drugo. Moje jedino pitanje je da li je onih konstanih 3.5-4.5s razlike znacilo da imaju priblizan pace na ovako brzoj stazi ili je Piastri vozio samo koliko je trebalo. Ako je ovo drugo, bice uzasno tesko Maxu da ga dobije do kraja sezone.
JPM Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 2 minutes ago, greenenvy said: ili je Piastri vozio samo koliko je trebalo. Ne mozemo da znamo. Piastri je izjavio da se mucio na medium gumama, ali da su hard bile dobre. Ja mislim da je odrzavao rastojanje, ali isto tako ni Max nije bas dao sve od sebe da ga stigne. Mislim da se Max pomirio sa drugim mestom nakon kazne.
Radoye Posted 20 hours ago Author Posted 20 hours ago U vezi DRS - puno preticanja ne mora nuzno da znaci dobru trku, ako su ona previse laka i ako onaj ispred nema sansu da se brani. Takve trke su jednako besmislene kao i trke bez preticanja. U vezi trke u S. Arabiji - ko god je imao cist vazduh imao je prednost. Pjastri nije mogao da pretekne Maksa jer cim mu je prisao na ono 1 s gume su pocele da se pregrevaju i morao je da uspori. Da je bio ispred, napravio bi veliku razliku jer je Meklarenov bolid u cistom vazduhu znacajno brzi od RBR ali u prljavom vazduhu ima problem sa cuvanjem guma. U drugom stintu Pjastri je naprosto vozio prema Maksu i odrzavao konstantnu razliku, nije bilo potrebe za vise od toga.
Hertzog Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Dok ne smanje bolide mozemo zaboraviti na trkanje i normalno prestizanje. Drs je po meni cisto sranje, jer ti u najvecem broju slucajeva daje ogromnu prednost i vozac ispred tebe nema sansu da se brani. Napravili autobuse, pa kada su shvatili da nema prestizanja onda uveki drs da bi lakse obisao autobus ispred sebe 3
JPM Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 8 hours ago, Radoye said: U vezi DRS - puno preticanja ne mora nuzno da znaci dobru trku, ako su ona previse laka i ako onaj ispred nema sansu da se brani. Takve trke su jednako besmislene kao i trke bez preticanja. Sa ovim se slazem, ali kao sto rekoh, svi se secaju dobro zasto je uveden DRS. Bilo je trka bez preticanja. Ovo, DRS, nije idealno resenje ali jeste neko resenje.
Recommended Posts