Jump to content

VN Monaka 2019


DASUBO

Recommended Posts

Imao sam mnogo ideja kako da napišem uvod za ovogodišnju trku F1 u Monaku. Da li da izdetaljišem sa istorijom sa puno zanimljivih priča o herojima tipa Luja Širona, Rudolfa Karačole, Huana Manuela Fanđa, Grejema Hila, Stirlinga Mosa, Džekija Stjuarta, Alana Prosta, Mihaela Šumahera, Sene ili da se fokusiram na tehničke detalje staze.

I onda u utorak ujutro, sluđen konstantnim promenama visinskih razlika, zemalja, hotelskih kreveta i paklenog ritma poslednjih deset dana pročitam da je smrt konačno pobedila Nikija Laudu.ʹ

I osetim onu jezu kao kad izgubiš nekog ko ti je bio blizak i za koga misliš da je tu čitav tvoj život. I onda shvatim da je jedno od mojih prvih sećanja prizor kako Niki gori bez kacige u bolidu.

Zato, jedino što ću spomenuti od istorije trkanja u Monte Karlu ovaj put su njegove dve uzastopne pobede 1975. i 1976.

Te godine kada je svet ugledao pisac ovih redova, Niki je startovao sa pol pozicije u kišnim uslovima koji su te godine vladali u Monaku. U trci koja je obilovala incidentima i iznenađenjima (petostruki pobednik Grejem Hil nije uspeo da se kvalifikuje za trku usled „skraćenja“ grida na 18 bolida zbog bezbednosti i muke da „ušteluje“ Lolin bolid) Niki je ostvario ubedljivo vođstvo od 15s prednosti ispred Fitipaldija U Meklarenu. Međutim, u poslednjim krugovima pritisak ulja u Ferariju Laude je počeo da pada i Fitipaldi ga je stizao kao brzi voz.

Zbog promenljivih uslova i prekida trka je probila maksimalno vreme trajanja od dva sata i na samo 2,75 s razlike između Nikija i Emersona trka je zaustavljena i Lauda je proglašen za pobednika.

 

 

Sledeće godine je Niki ponovio sjajnu vožnju kada je samo dva Tirela sa 6 točkova uspelo da ostane u istom krugu kao i on. Hant, njegov arhi (ne)prijatelj je ostao u dimu pored staze jer je motor ispustio plemenitu dušu.

Nakon udesa na „zelenom paklu“ koji mu je obeležio život,  Niki je imao vrlo mršave rezultate u Monaku. ʹ77. u Feraiju je uspeo da bude drugi, a ʹ78. je taj uspeh ponovio sa bolidom Brebhema.

Posle toga, sledi niz odustajanja i jedan vrlo bledi nastup 1983. kada nije uspeo da se kvalifikuje za trku usled problema sa motorom i pneumaticima na svom Meklarenu.

Kada je nakon sezone 1985. „okačio volan o klin“ preselio se u garaže prvo Jaguara a zatim Mercedesa.

 

A upravo MGP na prva dva treninga pokazuje da treći sektor u Barseloni nije bio slučajnost. Ali o predviđanima za trku malo kasnije.

Kakva je staza? Nikijevim rečnikom rečeno, zajebana.

Uska, kvrgava, teška za menjač, užasna za kočnice. Ali najbolje o stazi i kako se njom danas vozi govori „lokalac“:

 

 

Upravo „lokalac“ će imati ooooozbiljan zadatak i u subotu i u nedelju. Jer, fakat, Ferari ne samo što ne razume bolid nego ne razume ni pneumatike na svom bolidu. Biće čudo da uspeju bilo šta da urade vredno pomena na trci.

Mada, ako se pogleda kaciga koju će Vetel nositi na toj trci, nema tog fana F1 kome ne bi bilo drago da se ta kaciga nađe na pobedničkom postolju, uključujući i moju malenkost.

Međutim, Luis će „odšrafiti“ točkove na „božani“ i u subotu i u nedelju. On hoće da pobedi u nedelju i zbog Nikija i zbog toga što Botas počinje da biva konstantna opasnost po njegove šampionske ambicije.

Valteri se očigledno ne šali i njegovi odlični rezultati iz prvih trka nisu slučajnost. Malo mi smeta što se „tripuje“ sa kvačilom iz Španije pa ga više neće koristi u trci, ali ok, ko zna kakav bi ja bio na njegovom mestu.

 

Da li će biti SC? Ubeđen sam da hoće, jer u „sredini“ će biti spektakl. Postoji par neiskusnih vozača, Vilijamsi su užasni u svakom pogledu, bolidi su dugački kao voz.

Rikardo je zabeležio svoj svetli trenutak u vidu pobede na ovoj stazi prošle godine, a njegov bivši timski kolega vozi savršenu sezonu za sada.

Upravo mislim da je Max glavni konkurent Mercedesovom dvojcu, ali ipak mislim da ćemo u nedelju gledati Luisovu doktorsku vožnju.

Čime njega nema na društvenim mrežama, to znači da je ušao u „zver“ mod.

 

Uostalom, mislim da bi to Niki voleo.

 

 

 

 

Edited by DASUBO
  • Like 4
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Danas sam imao telco sa kolegom iz AMG-a koji je blizak timu u F1. Naravno, nakon tema vezanih za posao iskoristili smo priliku da porazgovaramo o trci u Monaku i svemu što se tamo dešava.

Preneo mi je neke zanimljive detalje vezane za način kako se pneumatici drže u "prozoru" gde će funkcionisati a vezana je za tehniku kočenja u pripremnom krugu i u modovima kada vozači puštaju pedalu "gasa" kako bi uštedeli koji litar goriva i poboljšali punjenje baterije rekuperacijom.

Navodno je Luis bolji u tim manevrima kada bukvalno ima brza parcijalna kočenja (kao da stopalo podrhtava na pedali) kako bi ostvario veće relativno kretanje između površine točka i podloge uz izbegavanje "struganja" točka o tle što preterano troši pneumatik. Na taj način pokušavaju da pothlađeni pneumatik dodatno zagreju i omoguće idealnu temperaturu uz minimalno dodatno trošenje gumenog sloja.

Zajeb je da to funkcioniše samo napred, dok bi pozadi to bilo potpuno neefikasno pa vozač mora poprilično da bude skoncentrisan prilikom ove tehnike. Dakle mora brzo da prebaci max silu kočenja napred, bude vrlo vrlo nežan i brz na pedali ne bi li napred ostvario ta mikro kočenja kada se sprema za glavno kočenje (koje opet ima dve faze: tzv. "punjenje & priprema" i puna snaga kočenja) , a istovremeno da dozira pedalu "gasa" kako bi zadnji točkovi ne bi izgubili momentum i čak malo i proklizali ne bi li i oni zadržali temperaturu.

Vrlo pipavo i zeznuto.

Obratite pažnju u live prenosu kad pokazuju vozaču telemetriju i ako uspe kamera da uhvati list papira videćete testerast dijagram koji ne potiče od motora pardon pogona nego od kočenja.

 

Naravno, dotakli smo se Nikija i atmosfere u timu. Kaže da je ljude jako pogodila vest o njegovoj smrti, znali su da nije dobro, ali da su svi verovali da će Niki i ovaj put uspeti da se izvuče. Najteže su to podneli Toto i Luis, za koga je ubeđen da će u subotu i nedelju "ostaviti srce na stazi".

 

Videćemo, ako bude SC ili se nešto nepredviđeno desi u kvalifikacijama može biti da opet imamo iznenadnog pobednika kao protekle godine...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne može to svako razumeti kume.

 

Nije Lauda bio svetac, ali je definitivno živeo po svome i bio dovoljno hrabar i uporan čak i smrt da pobedi. A jeste je definitivno pobedio jer dok god bude živela F1, spominjaće se i njegovo ime.

Meni je to uvek bila inspiracija i na žalost bilo je vrlo gadnih epizoda kad sam i sam to iskusio.

 

U nedelju na gridu, neće biti ni jednog bolida niti vozača koji na neki način neće odati poštovanje onome što je prošao i kako je živeo F1.

Jer on, kao i Džeki Stjuart, jeste bio i ostaće F1. A to je san da se ostvari nemoguće, da se pobede najveći izazovi pa čak ako to znači i plaćanje najveće cene.

 

Jer, obrni okreni, ako već mora da se ide sa ove prelepe planete, onda bolje otići kao "Šejn" nego kao pizda.

 

Živeli prika, živeli drugari.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

Lauda tribute set for Monaco GP

1017516656-lat-20190523-_onz2765.jpg?w=1 

By: Chris Medland | 11 hours ago

 

 

Formula 1 will hold a number of tributes to Niki Lauda on Sunday at the Monaco Grand Prix, including making the in-lap an opportunity for fans to honor the three-time world champion.

 

Lauda passed away on Monday at the age of 70, with his health declining since a double lung transplant last year. The Mercedes non-executive chairman was still a big presence in the paddock until last summer but had been absent since, and F1 has now announced plans to honor one of the sport’s greats on Sunday.

 

There will be a minute’s silence on the starting grid at 2:53 p.m. ahead of the national anthem, while all 20 drivers — who usually line up at the front of the grid for each race — will be joined by a number of people who played a special role in Lauda’s career, with each of them holding a red cap in memory of the Austrian.

 

The teams, race organizers, FIA and F1 are also encouraging fans to use the in-lap to pay their own tributes, asking them to wear red hats or create banners, while also suggesting the yachts in the harbor sound their klaxons after the checkered flag. The sport wants fans to do “anything appropriate to honor the memory of one of the sport’s true heroes.”

 

Mercedes has also unveiled an extra tribute to Lauda that it will run on Saturday and Sunday, painting the Halo on both of its cars red. The team had already turned a star on its engine cover red and is carrying the message ‘Danke Niki’ on the nose, a similar message also appearing on many other cars this weekend.

 

1017520287-lat-20190524-_56i7086.jpg?w=1

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...