Jump to content

Momo Kapor, ili umetnik i njegovo delo


Dragan

Recommended Posts

Момо Капор

 

Secam se kao kroz maglu da sam rado citao neke njegove romene - Beleske jedne Ane, Folirante, Provincijalac...

Bili su nekako laki, interesantni, boemski ... neko napisa da je to "jeans" stil.

Decenijama kasnije procitah u "Vremenu" tekst od Teofila Pancica ~ Vrati mi moje krpice, u kome se oplakuje Kaporovo skretanje u nacionalisticke vode.

 

Nisam dalje pratio stvar, tek ovog leta nadjoh u maminoj biblioteci i procitah "Uspomene jednog crtaca" (dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine 1999.) - Kaporovu umetnicku autobiografiju, sa osvrtima na mnoge umetnike koje je tokom zivota sretao.

Isti zanimljivi stil i razmisljanja kao i nekada ... i onda tu i tamo pominjanje visegodisnjeg terenskog pracenja najnovijih balkanskih ratova, a na jednom mestu i spominjanje zajednickog rucka sa Mladicem, hrabrim generalom, koji jos uz to skromno jede hladnu supu sa rezancima, kao i crtez i ugodno secanje na Radovana Karadzica.

 

Citam posle neke tekstove o tome kako se taj umetnik pretvorio u nacionalistu i ratnohuskaca, jednom recju u idiota i gada.

I nekako mi zao, a uz to mi dolazi pitanje, nevezano samo za Kapora - koliko je moguce odvojiti umetnciko delo od samog umetnika ?

 

Jos nekoliko tekstova, koji se ticu Kapora nakon `90-tih.

 

Nedostojni pad Mome Kapora

 

Eh, taj tvoj Momo

 

Vladimir Arsenijević: MOMO KAPOR JE BIO SOCIOPAT

 

Ćosić, Kusturica, Momo Kapor: Sme li umetnik sa Balkana da se bavi politikom

 

Momo Kapor: Od urbane legende do urbicida

 

Evo i jednog njegovog intervjua NIN-u - Da li je ovaj naš, onda, iracionalan rat? — Kada je rat, sklon sam da pojednostavim stvari i ostavim po strani osećanje za nijanse. Taj rat, naime, nismo mi izazvali. Ako neko želi da nas zatre, moramo mu se suprotstaviti, ma koliko to odudaralo od dobrog ukusa i lepog vaspitanja. Ja dobro znam te zlikovce. Upoznao sam ih u najranijem detinjstvu i prepoznajem ih na četiristo kilometara - njihovu primitivnu svirepost, njihov miris, znoj i krv... Sa njima nema nikakvog razgovora! Niti dodvoravanja.

 

 

Edited by Dragan
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kod , recimo Hamsuna i ( ili) Selina naravno da je moguce odvojiti, ali Momo Kapor nije knjizevnik pa tako nije ni moguce

uporedjivati ga sa ovim velikim imenima. Nacionalista je postao pod stare dane jer kojhi bi iole normalan covek prihvatio

da bude "Момо Капор је био члан Сената Републике Српске и Академије наука и уметности Републике Српске од 1996. године"

i da se time dici i da daje intervjue sveCkim medijima u kojima seire o velicini Ratka Mladica.

Momo Kapor nije nikakav knjizevnik, mozda je lepo crtao i slikao, ali sa knjizevnoscu nema nikakve veze jer da nije tako

verovatno bi bio za vreme zivota clan SANU.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
7 hours ago, Florian said:

Ovaj tekst mi se najviše dopao od linkovanih, što i nije čudo obzirom kakav pisac je Arsenijević.

Za mene (a verujem i za mnoge druge) sve je te bilo utoliko frapantnije što je dolazilo od čoveka koji se proslavio po, kao, urbanoj prozi i svojevrsnom mangupskom duhu kome bi takođe lako pristajali značajna širina pogleda, tolerancija i pacifizam. Međutim, ne, devedesete su nam donele mnoga neprijatna iznenađenja, a otkriće Mome Kapora kao tvrdokornog srpskog šoviniste bilo je samo jedno od mnogih, ni po čemu najvažnije. Ali, da je doprinelo gorčini poraza svega u šta sam ja intimno verovao, jeste. Ovaj nekad srazmerno simpatični, šatro urbani pisac, najmilije čedo čuvene zagrebačke biblioteke „Hit“ i rado čitan autor od Triglava do Đevđelije, preživeo je podroban preobražaj u izrazito aktivnog medijskog promotera rata i ekstremne međunacionalne mržnje s posebnom fascinacijom Radovanom Karadžićem. Pokazalo se, tako, da je naš masovno obožavani pisac lakih nota istinski zaljubljenik u smrt.

 

Tnks za link❤️

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...