Jump to content

IndyCar 2023


Radoye

Recommended Posts

https://racer.com/2023/04/30/mclaughlin-masters-penske-pit-strategy-to-win-at-barber/

 

Quote

If you’re a fan of race strategy, the Children’s of Alabama Indy GP was a thrilling affair as a battle between two- and three-stoppers played out for 90 laps on Sunday, and when it was over, Scott McLaughlin won round four of the NTT IndyCar Series season in front of a large and enthusiastic crowd.

 

 

Rezultati: https://racer.com/wp-content/uploads/sites/85/2023/04/indycar-race-results-2.pdf

 

Na tabeli sampionata i dalje vodi Erikson ali O'Vord je sada samo 3 boda iza. Palu zaostaje 9, Mekloklin 11, Grozan 15.

 

Sledeca trka je za dve nedelje - VN Indijanapolisa.

Link to comment
Share on other sites

Koja je milina bila gledati vozace kako se u svakom krugu bore za bolidom a sve to u krajoliku kao iz bajke. S obzirom da je i F1 izgubila integritet sa konstantnom upotrebom SC, a sve ostalo je i bilo na starni Indikara, meni ovo postaje sve zanimljivije, a svakako pomaze i sto je Grozan konstantno u igri za pobede 🙂

MIslio sam da sinoc konacno drzi sve pod kontrolom ali avaj, izgleda ce ta pobeda doci tek u poslednjoj rundi sampionata i biti dovoljna za titulu 🙂

Link to comment
Share on other sites

U Indycar/CART sampionatu uvek su bile zanimljivije borbe, od kad se secam, tamo neke 94. sam poceo da pratim. To je i normalno jer su bolidi mnogo ujednaceniji, malte ne slicnih performansi, posebno po pitanju aerodinamike i sasije gde u F1 to rade timovi, a u Americi to rade dva dobavljaca sasija. Ali svejedno u pravu si, sto se tice spektakla, Indycar je daleko ispred F1 jer tamo skoro pa da nema autsajdera, a ovo sto smo gledali u Azerbejdzanu je sve samo ne trkanje. Gledamo dominaciju jedne ekipe, pre nekoliko sezona Mercedesa, sada RB-a. Prosecnom ljubitelju trkanja je to dosadno. Bar da ima dva tima, pa da kazes.

 

Sto se tice Grozana, sinoc je napravio 3-4 pocetnicke greske i spucao sav PTP do 15 krugova pre kraja, sto mu je ultimativno i uzelo pobedu. Mora on bolje, talenat je tu ali konstantnost bas i ne. 

Link to comment
Share on other sites

Jeste da je off, ali nije problem danasnej F1 dominacija ovog ili onog tima vec sto to vise nije trkanje u izvornom smislu, vec vist sampionat izdrzljivosti, a ko to voli ima Le Man seriju, ne treba mu onaj cirkus.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://racer.com/2023/05/03/argentina-football-colors-for-canapino-at-indy-500/

 

Quote

The colors of Argentina’s flag and logos from its national Argentine Football Association will adorn Agustin Canapino’s No. 78 Juncos Hollinger Racing Chevy for the Indianapolis 500.

 

Winners of the most recent World Cup, the Argentinian soccer-themed entry will be driven by the 33-year-old rookie from Argentina for the team co-owned by countryman Ricardo Juncos and American businessman Brad Hollinger.

 

0034caa6-37a3-4080-a9be-a1b85ffee3e6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sada vec tradicionalno kao uvertira za Mesec Maj vozi se trka za VN Indijanapolisa na granpri konfiguraciji staze.

d22762f2-e366-4de5-9607-6e23445d0c97

2020_IMS-Map-just-track-980w.jpg

 

Poslednjih sezona zbog situacije sa Covid-19 postao je obicaj da se ovde vozi vise od jedne trke godisnje - pored klasicnog prolecnog datuma u igri je i letnji u avgustu a 2020. i "zetveni" u oktobru. Tako da ako gledamo ko je poslednji put pobedjivao ovde to bi bio Aleks Rosi na proslogodisnjoj letnjoj trci, ali ako gledamo konkretno samo ovaj datum u maju onda pobedu brani Kolton Herta nakon jedne apsolutno spektakularne voznje po izuzetno teskim vremenskim uslovima.

Granpri konfiguracija staze u Indijanapolisu je znacajno modifikovana u odnosu na vreme kad je ovde vozena F1 VN SAD ali i dalje svojim karakterom verovatno od svih staza na Indikar kalendaru najvise podseca na evropske autodrome i ovde su uvek "izbeglice" iz F1 i F2 belezili odlicne rezultate. Indikar ovde vozi od 2014. (naravno ako za momenat zanemarimo "beznacajnu" istoriju IMS ovala) - 8 puta u prolecnom terminu, 13 puta ukupno (i 106 puta na ovalu - ali o tom potom).

Rekord kruga u trci drzi Dzozef Njugarden 1:09.3888 postavljen 2017. a apsolutni najbrzi krug Vil Pauer 1:07.7044 postavljen iste godine u kvalifikacijama. Pauer je i rekorder po broju pobeda ovde (5 ukupno sto s proleca sto u ostalim terminima) dok u konkurenciji timova ta cast pripada Penskiju sa 8.

 

U poretku sampionata napeto je k'o u mideru, vodi Erikson sa 130, tri poena ispred O'Vorda, 9 ispred Palua, 11 ispred Mekloklina, 15 ispred Grozana, 25 ispred Njugardena, 26 ispred Pauera, 32 ispred Diksona, 38 ispred Kirkvuda - gde pobeda nosi minimum 40 bodova (uz razne bonuse to moze biti i vise). U teoriji, bilo ko od nabrojanih, a mozda i vise njih, vec ovog vikenda mogu da budu ispred trenutnog lidera u sampionatu!

 

Trka se vozi u subotu 13. maja a satnicu vikenda cete pronaci ovde: https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Indianapolis-Race1#schedule

 

(dodati 6 sati za srednjeevropsko)

Nakon ovoga staza ce se preurediti za pocetak slobodnih treninga za 107. Indi 500 koji krecu od utorka...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...