DJ_Vasa Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 14 minutes ago, djura.net said: Neki bitan sastanak o energeticima sa Rusima ima Vucic u ponedeljak. Videcemo, valjda, posle toga ko je koga pustio ili pusta nuz vodu. Ovo su odlične vesti. Ako NIS bude nacionalizovan, onda će se smanjiti uticaj kremaljske bulumente, što će se desiti i ako bude prodat. A ako Veliki Vođa reši da ne dira ništa, onda će i strane i domaće čike koje učestvuju u privredi da se naljute jer bez nafte i gasa ne mogu normalno da posluju. U tom slučaju bi zavrnuli finansijsku slavinu kartela ili naprosto ne bi imali šta da daju, što bi bilo odlično. 1
djura.net Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Meni se ne svidja nacionalizacija NiSa kao resenje, ali nikako. Zamisljam da je NIS u vlasnistvu USA kompanije i kako bi njihova drzava reagovala na nacionalizaciju, koliko bi njihova Vlada bila besna zbog toga. I ne mislim da bi ruska Vlada imala neki drugaciji sentiment ako dodje do te nacionalizacije. Uopste ne bih podcenio sposobnost da nam se 'nacestitaju Nove godine' prvom prilikom, gde je 'gasni sporazum' cak manja briga. Gasprom, ko je zaboravio, ima i sopstvenu 'privatnu' vojsku i po njihovom zakonima ima prava da zastiti svoju imovinu kad proceni da je ugrozena. That being said, ne mislim da bi Rusija potegla odmah neko vojno resenje (bez obzira sto bi imali izgovor) ali ne bih ni to potpuno iskljucio u buducnosti.
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) Generalno jesam protiv nacionalizacije, ali u ovom slučaju bi to bilo samo vraćanje na početak. Da bi bio prodat kremaljskoj mafiji, NIS je osiromašen, što je težak paradoks imajući u vidu da je u pitanju bio monopol na prodaju nafte i naftnih derivata, a zatim je prodat za sitniš. Ovo bi moglo i da utemelji pravni način da se lopovske privatizacije ponište. Mogli bi tako i kumovi, braćale i bakiji da se istresu iz gaća ukoliko su nešto kupili nelegalno, pa da lepo kopaju krompir u Zabeli ili Padinjaku i žive samo od toga. A imovina stečena kriminalom se ionako oduzima. Edited 9 hours ago by DJ_Vasa 1
Doctor1976 Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 16 minutes ago, djura.net said: Meni se ne svidja nacionalizacija NiSa kao resenje, ali nikako. Zamisljam da je NIS u vlasnistvu USA kompanije i kako bi njihova drzava reagovala na nacionalizaciju, koliko bi njihova Vlada bila besna zbog toga. I ne mislim da bi ruska Vlada imala neki drugaciji sentiment ako dodje do te nacionalizacije. Uopste ne bih podcenio sposobnost da nam se 'nacestitaju Nove godine' prvom prilikom, gde je 'gasni sporazum' cak manja briga. Gasprom, ko je zaboravio, ima i sopstvenu 'privatnu' vojsku i po njihovom zakonima ima prava da zastiti svoju imovinu kad proceni da je ugrozena. That being said, ne mislim da bi Rusija potegla odmah neko vojno resenje (bez obzira sto bi imali izgovor) ali ne bih ni to potpuno iskljucio u buducnosti. Kako bi USA reagovala možda nam govori rat u Gvatemali,kada je isto pokušana ‘nacionalizacija’ plantaža u vlasništvu United fruit company i CIA izvela državni udar i Amerika zbacila Arbenaz-a sa vlasti. Mislim da kod nas ne postoji ni 1 promil šanse da se NIS nacionalizuje. Ne znam kakva bi bila reakcija Rusije na to,da li slanje Wagner ili sličnih da sačuvaju imovinu ili bi neko išao na čaj i stajao pored otvorenog prozora.
djura.net Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Generalno jesam protiv nacionalizacije, ali u ovom slučaju bi to bilo samo vraćanje na početak. Da bi bio prodat kremaljskoj mafiji, NIS je osiromašen, što je težak paradoks imajući u vidu da je u pitanju bio monopol na prodaju nafte i naftnih derivata, a zatim je prodat za sitniš. Ovo bi moglo i da utemelji pravni način da se lopovske privatizacije ponište. Mogli bi tako i kumovi, braćale i bakiji da se istresu iz gaća ukoliko su nešto kupili nelegalno, pa da lepo kopaju krompir u Zabeli ili Padinjaku i žive samo od toga. A imovina stečena kriminalom se ionako oduzima. To bi bio jackpot, ali imajuci u vidu koliko je ta korupcijska sema komplikovana i koliko davno je sve to bilo, mislim da je slucaj izvan sposobnosti Tuzilastva. A imajuci u vidu advokatsku armiju Gasproma i njihove manje suptilne metoda prikrivanja dokaza, mislim da se Srbiji mnogo vise isplati da napravi novu kompaniji, zakonom joj da monopol i rascisti prostor da izgura sav sumnjiv kapital. Ipak, koliko su svi upleteni medjusobno, siguran sam da to ne pada na pamet nikome iz sadasnjih krugova vlasti i moci.
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 4 minutes ago, djura.net said: To bi bio jackpot, ali imajuci u vidu koliko je ta korupcijska sema komplikovana i koliko davno je sve to bilo, mislim da je slucaj izvan sposobnosti Tuzilastva. A imajuci u vidu advokatsku armiju Gasproma i njihove manje suptilne metoda prikrivanja dokaza, mislim da se Srbiji mnogo vise isplati da napravi novu kompaniji, zakonom joj da monopol i rascisti prostor da izgura sav sumnjiv kapital. Ipak, koliko su svi upleteni medjusobno, siguran sam da to ne pada na pamet nikome iz sadasnjih krugova vlasti i moci. Ma čak i da im vrate sitniš koji su dali za NIS ne bi bila šteta, a ako malo pritisnu Tadića i njegovu ekipu u zamenu za status svedoka saradnika, mogu samo da se nose u 3PM sa sve advokatima.
Don Dusko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago https://n1info.rs/vesti/komisija-predlozila-patrika-drida-za-oktobarsku-nagradu-novog-sada/ ovi nas otvoreno zajebavaju 1 2
DJ_Vasa Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Izgleda da će ipak biti nacionalizacije... he he he Vučić: Država će preduzeti mere kada je reč o NIS-u Ironija u celoj priči je da kartel počinje da tera kremaljski ološ, ali bitno je da se otera.
Klotzen Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Najbolje bi bilo nacionalizovati, opet razdvojiti u dve kompanije rafinerije u NS i PA i prodati to kao dve odvojene firme. Onda nam ne bi bio problem ni da jedna bude ruska a imali bi i konkurenciju u tom sektoru.
Barkley#34 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Sve više mi se čini da je ovo igrokaz a da se rešenje već zna, nego mora malo da se dramatizuje. Da su zaista u frci, ovaj sastanak bi bio sazvan i planovi traženi još kad su prve sankcije uvedene, a optimalno bi bilo da se to desilo još ranije. Drugo, nije Nis upropaštavan da bi se po manjoj ceni prodao Rusima nego da bi se pokralo što više pre nego što ode. Bio je ogroman šok i za njih kada se ispostavilo da je preuzeti dug bukvalno duplo veći nego što je pominjano tokom pregovora. 1
Stiletto Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 1 hour ago, Klotzen said: Najbolje bi bilo nacionalizovati, opet razdvojiti u dve kompanije rafinerije u NS i PA i prodati to kao dve odvojene firme. Onda nam ne bi bio problem ni da jedna bude ruska a imali bi i konkurenciju u tom sektoru. Problem s tim rešenjem je u tome da su Rusi u proteklih 15 godina dosta uložili u remont i modernizaciju rafinerije u Pančevu pa je ona sada top operativna, dok je rafinerija u Novom Sadu u ovom trenutku hrpa starog gvožđa.
quentin Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Situacija sa NIS-om izgleda bezizlazno: ako ga Srbija nacionalizuje, gubi ruski gas od Nove godine. Ako ga ne nacionalizuje, neće biti nafte za preradu. Sve u svemu, dolazi na naplatu dugogodišnje Vučićevo (ali ne samo njegovo) šurovanje sa ruskom gujom. Pretpostavljam da će mu Rusi ponuditi nešto što izgleda kao kratkoročno rješenje, ali po vrlo, vrlo visokoj cijeni koja će na naplatu doći u nekom trenutku kad to Rusima bude odgovaralo. Vučić će to vjerovatno prihvatiti, i zakopati zemlju još dublje u vazalski odnos sa Kremljom. Alternativa bi bila šta? Potpuna promjena političke paradigme i totalno okretanje Zapadu. U toj situaciji, Vučić gubi vlast, da li na izborima, da li državnim udarom proruskih struktura (koje vrlo pažljivo uzgaja već dugo godina). Tako da ne vidim da on za to ima snage. Iskreno, neki pozitivni politički ishod u ovome svemu teško mogu da vidim. Prosto, Srbija je jedina zemlja u Evropi koju Rusija može da zajebava kako im padne na pamet. Imaju udio u ekonomiji, imaju politički uticaj, imaju svoje medije, imaju rusofilni sentiment. Mogu i da se iživljavaju ako požele, ništa ih ne košta. 3
Volter Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Mislim da ludak igra igru Kolariću paniću. Zapetljao se, šizofrene konferencije svakog dana, gostovanja kod njegovih lakeja, uživo uključenja...Teško ludilo.
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ovo sa NISom samo pokazuje kolika smo banana drzava. Ovo je bukvalno efemeran problem u normalnoj drzavi, ali u mafijaskoj, bezbednosno izbusenoj je neresiv.
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) I za Srbina studenta: Edited 2 hours ago by DJ_Vasa
Utopista Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Umesto da se drže tema koje nas sve spajaju - borbe protiv korupcije, za pravdu... Oni su izabrali populizam i desničarenje koje odbacuje jedan deo ljudi. Ili su ih navukli kao mlade majmune na to. Nadam se da više neće da kukaju što ih EU jače ne podrži, a nadam se i da će biti neka pro zapadna opcija na izborima. 1
Petkovic Miroslav97 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago U Srbiji će danas u više mesta biti održani skupovi podrške Srbima na Kosovu i Metohiji, jedne će organizovati pristalice vlasti, a druge studenti u blokadi i građani koji ih podržavaju. Danas, 11.10.2025. u Jagodini tri skupa. Kako je objavljeno na sajtu Centra za društvenu stabilnost gradjani protiv blokada i pristalice SNS okupiće se ispred zgrade Kulturnog centra u Jagodini u 17 sati. Kontraskup koji organizuju građani Jagodine koji podržavaju blokade i u njima učestvuju od pada nadstrešnice u Novom Sadu, zakazan je za 16:30 na Skveru omladine. Treći skup kao i prošli put organizovaće JS i SPS šetnjom ulicom Dragana Markovića Palme do Potoka.
Volter Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Skup je pre svega podrška našim ljudima na Kosovu i Metohiji, kolegama sa Univerziteta u Prištini, zatim ide i blokada kružnog toka Ušće, al tu nije kraj, ide se i do Trga Republike gde će se održati skup za Narodno pozorište. Ja sam želeo da im se prdiružim ali sam ugledao lika koji nosi dres Partizana, to mi je zasmetalo pa sam zdimio. A i zasmetao mi vetrić, počeo duvati pa da ne nazebem. Inače, studenti nikada nisu kukali što ih EU jače ne podrži, u svojim objavama pametno su pisali da ako ne pomognemo sami sebi, neće nam drugi niko pomoći. Svih ovih meseci nema kukumavčenja kod studenata, žilavo se bore. Narodski rečeno imaju bre - čelična muda. 1
Utopista Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Samo napred sa prozivkama ljudi koji se ceo život bore protiv smradikala jer eto neće da šetaju pod krpama Vagnera. Samo nemojte da se začudite rezultatima izbora ili da nas krivite jer ste sami izabrali strategiju. A naravno da je bilo kuknjave zašto Evropa jače ne podrži. Čak i na ovom forumu. Sada možda i vidimo zašto... Edited 2 hours ago by Utopista 1 1
Recommended Posts