Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

@Helena dakle na moje da

"ne znaju osnove, nemaju trunku zainteresovanosti i ne znaju sta je empatija"

Ti si uzela za izgovor "manjak vremena i mnogo posla/stresa"

Dakle bila si slobodna da prilozis jedan, prlicno klimav izgovor. Zasto klimav? Zato sto poznajem zdravstvene radnike koji uprkos tome da imaju mnogo pacijenata i rade preko svojih mogucnosti, uspevaju da ostanu ljubazni, saslusaju pacijenta, posvete se kompletnoj klinickoj slici itd. Dakle moze, ako hoces, i ako ti zakletva nesto znaci.

E onda si vec diskusiju odvela na neku pritoku sto sam iskreno primetio(a ocigledno ne jedini) da imas obicaj da radis.

Zdravstveni radnici u Srbiji bi mogli malo vremena da posvete ucenju onoga sto studenti rade, pa im mozda izraste kicma da i oni stupe u strajk, jer ako cute, znaci da nije sistem tako los?

Uglavnom ja sam svoje rekao na tu temu, mucno mi je dalje.

Edited by wrach
  • Like 3

11 minutes ago, Eddard said:

Predomislio sam se, bar da ti ispričam najnovije iskustvo sa kolegama u Srbiji, pa da prosudiš da li je vreme ili sujeta u pitanju;

od pre 4 nedelje, moja rođena majka u pitanju i ja, kolega, a kolege znaju da sam kolega: majka ozbiljno bolesna, stanje se pogoršalo, zaglavila u bolnici, radili nepotrebnu bronhoskopiju da bi potvrdili nalaz koji svi znamo koji je (ok, ovo delom ide i na moju dušu), ali samo zato što njoj za 2 godine niko nije jasno i nedvosmisleno rekao šta je u pitanju i kako će se odvijati bolest i koja je prognoza... Ja kažem doktoru, ok, odradite to, ali kad vam stigne nalaz koji će pokazati šta će pokazati, mora neko da razgovara sa njom i da joj jasno kaže one stvari od gore, ne mogu ja, ja sam sin, ne ide da joj ja saopštavam stvari koje bi morao njen lekar da radi. Da, važi, naravno, nema problema. 

Odradi bronhoskopiju i napravi jatrogeni pneumotoraks (ok, dešava se, apsolutno nikakav problem), prebace je na hirurgiju, tamo taj doktor koji je radio bronhoskopiju ne samo da ne dođe ni jednom da joj objasni šta je bilo, već dođe da obiđe pacijentkinju u susednom krevetu (!), a moju majku ne pogleda. Ni ne pogleda. Ako to nije sujeta, eto reci ti meni šta je? Njena doktorka, nakon što je stigla patohistologija, prvi put ode kod nje da joj odnese nalaz, moja sestra je pita da li je rekla šta je i šta dalje, ona kaže - nisam, ostavila sam na stolu pored, nek sama pročita (!?!!!?). Molim?!!? Biće da nije imala vremena, jelte.... 

Bedside manner lekara u Srbiji je uglavnom  nedopustiv i sraman (čast izuzecima kojih ima, recimo cela koronarna jedinica u Somboru je bila fenomenalna, tu nemam reči primedbe). Da li je većinski zbog nedostatka vremena ili zbog sujete i statusa boga, you choose... Ja tvrdim da ima i jednog i drugog. 

Mogu ovako sa primerima do sutra. Da, nije dom zdravlja, drugi je setting, ali... tomejto tomato. 

Žao mi je, imala sam u kuci još 1990. ako je to što mislim.

Ali jeste, uzela sam Dom jer u Domu radim i ja znam šta govorim-zaista možemo do jutra.

Pre neki dan je u gradskoj ambulanti bila policija zbog antibiotika, pacijent nije dobio antibiotik za virozu i šutnuo je doktorkin sto i pao je računar.

Sestra i ona su bile prestravljene, to je bilo dva puta u nedelj dana da zbog gluposti plačući idu kući.

• Like 1

Dobro, to je nedopustivo, za to i treba da se zove policija, tu nema objašnjavanja sa takvim idiotima. 

Naravno da se i narod nedopustivo ponaša prema doktorima i medicinskom osoblju, to je baš uzelo zamaha poslednjih godina. Isto kao i sa nastavnicima, i sl. profesijama.

To je već stoka. 

• Like 5

22 minutes ago, wrach said:

@Helena dakle na moje da

"ne znaju osnove, nemaju trunku zainteresovanosti i ne znaju sta je empatija"

Ti si uzela za izgovor "manjak vremena i mnogo posla/stresa"

Dakle bila si slobodna da prilozis jedan, prlicno klimav izgovor. Zasto klimav? Zato sto poznajem zdravstvene radnike koji uprkos tome da imaju mnogo pacijenata i rade preko svojih mogucnosti, uspevaju da ostanu ljubazni, saslusaju pacijenta, posvete se kompletnoj klinickoj slici itd. Dakle moze, ako hoces, i ako ti zakletva nesto znaci.

E onda si vec diskusiju odvela na neku pritoku sto sam iskreno primetio(a ocigledno ne jedini) da imas obicaj da radis.

Zdravstveni radnici u Srbiji bi mogli malo vremena da posvete ucenju onoga sto studenti rade, pa im mozda izraste kicma da i oni stupe u strajk, jer ako cute, znaci da nije sistem tako los?

Uglavnom ja sam svoje rekao na tu temu, mucno mi je dalje.

Nisam odvela nigde ja, već sam u napomeni dala do znanja o čemu se počelo.

I nije nimalo glupa pritoka, u zdravstvu radi mnogo sestara koji su se prekvalifikovani za cela tri meseca.

Pre neki dan je  takva "učenica" merila ŠUK, a nije stavila, NIJE STAVILA TRAČICU U APARAT, i dolazi da kaže da neće da izmeri!!!

I pitala bih još nešto, pošto imam utisak generalno takav-zašti ljudi očekuju od zdravstvenih radnika da rade preko svojih mogućnosti?

To smo radili svi za vreme korone, zašto bi radili sad?

Kako da budem ljubazna prema osobi koja ima 37.2 TT i želi preko reda jer umire i 55 puta otvara vrata???

I ja nisam polagala zakletvu, lekari je polažu, ne znam jel se tu nešto menjalo.

Čim barataš tim pojmovima, verovatno si često po ambulantama i bolnicama, ja samo iznosim stav osobe s druge strane.

Kažu, protesti uviše manjih mesta gde se nisu moglini zamisliti, Brus, Aleksandroac, Vlasotince, Svrljig.
Koliko je manji broj studenata na protestima i u bojkotu fakulteta u univerzitetskim centrima, toliko i mnogo više ljudi na protestima tamo gde su studenti otišli za praznik.

Protest u znak podrške studentima održan je prvi put i u Surdulici, na kojem je odata pošta žrtvama Novog Sada.

Protest podrške studentima održan je i u Požarevcu, a organizovali su ga maturanti

Edited by Div
  • Like 1

On 1/4/2025 at 7:58 PM, DameTime said:

Naučena bespomoćnost u kombinaciji sa ničim izazvanom arogancijom, a upravo je njihova generacija (među ostalim) fejlovala da radikale i socijaliste pošalje na smetlište istorije. A mnogi to možda nisu ni želeli, kad već toliko vole kult ličnosti - od Tita do Vučića.

Thanks for coming to my TED talk. 

Kasnim malo s citanjem foruma, vidim da se vec preslo na generalizacije o svim lekarima ovakvim i onakvim, ali osvrnucu se (jos jednom) i na ovu mladji vs stariji. Slazem se, a i najnovije istrazivanje Djordja Vukadinovica to pokazuje, da su stariji najjace nepomenikovo utociste, bilo da se radi o generalnoj podrsci ili podrsci pojedinim projektima tipa litijum ili expo. Ali mislim da tu treba dodati jos jedan parametar, a to je obrazovanje. U vreme kad je ta njihova (i moja) generacija bila u svojim dvadesetim, bilo je oko 400 hiljada studenata u zemlji s 22,5 miliona stanovnika. Sad studenata ima 250 hiljada na cetiri puta manji broj stanovnika, svega 6,7 miliona.

Od sveg srca se nadam da je to dovoljno da napravi razliku. A ako ne bude tako, bice kad broj visokoobrazovanih predje 25 posto ukupnog broja stanovnika, sto je standard u razvijenim zemljama, a u Srbiji jos nije dostignuto. Sada je oko 22, ali kad bi neko napravio tu analizu, sumnjam da bi u generaciji 60+ nasao vise od pet posto, ako i toliko. Meni se to cini presudnim faktorom za zatucane politicke i ostale stavove, a ne starost sama po sebi. Uostalom i devedesetih su penzosi bili ti koji su kvarili srecu svima ostalima. Sumnjam da je neko od njih jos u zivotu, a i dalje ista prica, samo sa sasvim drugom generacijom u ulozi zatucanih penzionera. Koliko ima logike u tome da ljudi toliko drasticno promene svoje stavove za svega tridesetak godina?

Vidis li i ti sebe kako za trideset godina ubedjujes mladje od sebe da nemaju pojma ni o cemu i da ti znas bolje? Verujem da ne jer te ni ja tako ne vidim. Trideset godina prodje brze nego sto mislis, ali obrazovanje koje imas ti daje sirinu pogleda koja nece nestati s godinama. Pri tome kao visokoobrazovana penzionerka neces biti tako usamljena kao sto su to predstavnici onih malobrojnih 400 hiljada od 22,5 miliona. Ipak ti nece biti pravo kad te neko mladji bude trpao u izvesne kategorije i diskriminisao samo po osnovu godina. A toga ce biti, uvek je bilo 😁.

• Thanks 1

Легитимно становиште, али нијесам сигуран колико је примењиво у нашим срединама. Људи у већини гласају емоцијама, не разумом. Помијешај то са старошћу, кад човјеку когнитивни сензори природно ослабе и добијеш просјечног пензионера који гласа овако како гласа.

Имам једног кући, магистра наука, који није био оваквих ставова као млађи, али јбг, старост. 

И то ми је оно против чега не знам како би се борио човјек. Ако је њему, као човјеку који је доста образован и успјешан у послу био, квалитетно продата прича о угрожености српског бића у Србији, чему да се надам од мање образованих. 

Има нешто у словенском менталитету и том култу личности дефинитивно, што вели Дејм.

• Like 2

25 minutes ago, Big Ticket said:

Легитимно становиште, али нијесам сигуран колико је примењиво у нашим срединама. Људи у већини гласају емоцијама, не разумом. Помијешај то са старошћу, кад човјеку когнитивни сензори природно ослабе и добијеш просјечног пензионера који гласа овако како гласа.

Имам једног кући, магистра наука, који није био оваквих ставова као млађи, али јбг, старост. 

И то ми је оно против чега не знам како би се борио човјек. Ако је њему, као човјеку који је доста образован и успјешан у послу био, квалитетно продата прича о угрожености српског бића у Србији, чему да се надам од мање образованих. 

Има нешто у словенском менталитету и том култу личности дефинитивно, што вели Дејм.

Mislim da nije reč o obrazovanju, i mislim da su mnoge greške političara proizašle odatle.

Reč je o poverenju, a ono ne korelira ni sa IQ, ni sa obrazovanjem, niti uopšte sa kognitivnim kapacitetima. 

Poverenje u ono što neko kaže dolazi od dubljih struktura, afektivnih i vrednosnih. Ako neko govori tako da tvoje emocije bivaju podstaknute, tada si u akciji - bilo da braniš vlast ili izlaziš na ulice. Nije bilo sto hiljada na slaviji zato što su obrazovani ili imaju neki IQ pa su nešto shvatili, nego zato što su besni (naravno, ne kažem da nemaju i nisu shvatili, nego šta je primarni pokretač akcije).

A zašto su oni besni, a penzioneri nisu?

Jer su penzioneri dominantno uplašeni, i to je egzistencijalna dimenzija njihovog života. Stari ljudi žele što veću sigurnost jer se gomilaju bolesti, vremena je sve manje, više se brinu samo o sebi, i ako ih je neko nekad ubedio da je njihov spasilac i garant finansijske sigurnosti, onda treba razmišljati kako da im se pokaže da nije.

Ali ni to nije dovoljno. Osim toga, moraju da počnu da veruju u nekog drugog ko će da im 'da penzije'. To znači da mora da postoji konkretna figura koja će se izdići i reći ja sam taj - i to ili: 1) lični garant vaše sigurnosti (loša opcija), ili 2) neko kome možete verovati da će uspostaviti održiv sistem vaše sigurnosti.

Tu dolazimo opet i do sistema vrednosti. Ne vredi tražiti to u pristupu informacijama i obrazovanju. Od mladih do starih, informacije služe tome da potkrepe vaš sistem vrednosti, i tako se filtriraju. Nema se sad vremena pričati o podležećoj kognitivnoj arhitekturi (ima sjajna knjiga o tome -  thinking fast and slow). Poenta je da samo dramatična demonstracija razloga za gubitak poverenja može to da promeni - npr prestanu da stižu penzije.

Međutim, videli smo kakve tragedije dovode do toga da ljudi shvate kakvi su razlozi za bes, i sad je važno da se to ne razvodnji ili ne skreće pažnja (kao neko saopštenje kreni-promeni pre neki dan protiv Đilasa - nije vreme za to).

Setimo se takođe da iako je Đinđić bio motor promena, tek je neko kao Koštunica mogao da bude konkretan lik u kojeg će glasači usuti svoje poverenje (ili npr Krivokapić u CG). Bez konkretne alternative, teško se dopire do konzervativnih glasača (a psihologija pokazuje da su to mahom stariji). 

Edited by handys
  • Like 8
  • Thanks 3

Odlično rečeno @handys. Uz to bih dodao da je može se reći dokazano da je uvek veći kapacitet ua promene u društvima gde je više mladih. Mi smo pak može se reći gotovo staračko društvo.

Uvek se glasa ili dela i na osnovu emocija. Pogotovu u današnje vreme ovolikog obilja informaciha i vesti.

Ne bih isao daleko sa pričom o mentslitetu, ali bi se moglo pričati o našoj političkoj kulturi. Najveći deo XX veka nismo imali čak ni formalno demokratiju. A kako neko jednom dobro reče demokratija je nežna biljka koja mora stalno da se zaliva. Vidimo koliko problema postoji i zamo gde se ona vekovima zaliva. Uz to bih kao faktor kod nas dodao poslovično siromaštvo i strah za egzistenciju. I onda se razvije svest da sutra može da ti dođe neko i uzme i to malo što imaš.

• Like 2

19 hours ago, Clash said:

Imao je tri godine da ovo resi i nije.

A jako je prosto.

Najveci deo nafte dobijas preko Janafa.

Hrvatskij ako se kaze zavrci slavinu sta oni mogu da urade?

Alternativno snabdevanje naftom? Otvoris mapu i pogledas okruzenje i zatvoris mapu.

Bez nafte nema Expa, stranih imvesticija a bogami i lojalisti bi mogli da se zabrinu kako ce njihovi buldozeri i kranovi da rade.
Tako da bez nafte nema ni vlasti.

Price koje ce Aco Srbin da prosipa sve vise kod svih idu u bolimekurac fajl.

A sta ako je to  dimna zavesa da bi skrenuo paznju sa protesta? Ovu odluku donosi Bajdenova administracija? AV dobije 2 ili 3 nedelje razvlacenja ove teme, dodje Tramp, puj pike, ne vazi? 

14 hours ago, Helena said:

Žao mi je, imala sam u kuci još 1990. ako je to što mislim.

Ali jeste, uzela sam Dom jer u Domu radim i ja znam šta govorim-zaista možemo do jutra.

Pre neki dan je u gradskoj ambulanti bila policija zbog antibiotika, pacijent nije dobio antibiotik za virozu i šutnuo je doktorkin sto i pao je računar.

Sestra i ona su bile prestravljene, to je bilo dva puta u nedelj dana da zbog gluposti plačući idu kući.

Cast izuzecima ali bas mi je leglo sto su otisle kuci placuci, tek da poravnamo racun sa mojim odlascima kuci placuci. Jos mi mnogo suza duguju.

• Like 1

28 minutes ago, Big Ticket said:

Sva sreca sto ovi stariji sto vole da pametuju i nerviraju mlade nisu upuceni u nauku pa ne znaju da ljudski mozak nije potpuno razvijen sve negde do 25 pa i 30 godine. Ja sam fascinirana javnim nastupima velikog broja studenata pa cak i srednjoskolaca ovih dana, zaista zrace zreloscu i svim sto treba, ali nauka kaze da formiranje njihovog mozga jos nije zavrseno ni u fizickom smislu, kamoli u kognitivnom. Da li sad to znaci da neko to treba da upotrebi protiv njih, da ih proglasava za nezrele, infantilne? 

Naravno da ne, ali isto tako nije u redu ni sve preko 60 proglasavati za senilne i nesposobne za racionalno razmisljanje i donosenje odluka. Da ne ulazimo u detalje, neke kognitivne funkcije opadaju s godinama, ali neke bivaju jace, bar kod zdravih osoba. Pobogu, vreme za odlazak u penziju se pomera, kod mene je sad 67, a ovde se politicki stavovi ljudi s nepunih 60 pripisuju njihovim smanjenim kognitivnim sposobnostima. I to se toliko potencira, ne samo na forumu vec i na ”tajkunskim” medijima, da bih se ja, cak i ako bih se nasla u prilici da se prikljucim nekim protestima, osecala vrlo nedobrodoslo, kao da bi trebalo da se izvinjavam, da se pravdam.

I da budem sasvim jasna, od samih studenata, a pratim sve, nisam cula nista slicno. Ali jesam od onih nesto starijih, recimo 30 do 50, pa ne znam sta je u pitanju. Da nije neko pravdanje pred studentima (i pred ogledalom) u stilu ”nismo vam mi ovo napravili od zivota, nego oni tamo jos stariji, svi smo mi njihove zrtve”. Da nisam istu pricu slusala (a bogami ponekad i pricala) pre 30 godina, pa i da poverujem.

• Like 1

1 hour ago, vilhelmina said:

Vidis li i ti sebe kako za trideset godina ubedjujes mladje od sebe da nemaju pojma ni o cemu i da ti znas bolje? Verujem da ne jer te ni ja tako ne vidim. Trideset godina prodje brze nego sto mislis, ali obrazovanje koje imas ti daje sirinu pogleda koja nece nestati s godinama. Pri tome kao visokoobrazovana penzionerka neces biti tako usamljena kao sto su to predstavnici onih malobrojnih 400 hiljada od 22,5 miliona. Ipak ti nece biti pravo kad te neko mladji bude trpao u izvesne kategorije i diskriminisao samo po osnovu godina. A toga ce biti, uvek je bilo 😁.

Obrazovanje jeste jedan od korelata političke pismenosti, ali nije jedini. Zapravo, mislim da je i sve što su naveli @handys i @Big Ticket značajan faktor u našem problemu. That being said, nisam ja sve ljude iznad 60-65 okarakterisala kao problematične. Naprotiv, svako ko razume zašto je važno otkačiti se od ove vlasti je dobrodošao u zajedničkoj borbi, pa imao 15, 35 ili 65 godina.

Ono što priznajem je da sam prvi post napisala u iznerviranom stanju :classic_biggrin: ali i dalje smatram da postoji problem te generacije. E sad čega je taj problem posledica, da li obrazovanja, IQ-a, emocija, sistema vrednosti... je druga tema. Moje shvatanje je da se radi o generacijskoj traumi. Jer sve što nam se dešava poslednjih 40-50 godina je jedna velika generacijska trauma, koje sada pokušavamo da se oslobodimo. 

Ta generacijska trauma je dovela do stanja naučene bespomoćnosti (tj. anesteziranja društva, kako bi mnogi ovde opisali), u kom se dobar deo roditelja, baba i deda moje generacije vodi krilaticom ćuti, dobro je, može da bude gore, znaš ti kako je nama bilo pre X godina i šta smo sve trpeli. Sad je super.

A zašto je ova generacija došla u poziciju da se bori protiv te traume? Ne samo zbog obrazovanja i zrelosti, već prosto digitalizacije, interneta, većeg pristupa informacijama i prozoru u svet. Plus nemaju/nemamo neko živo sećanje na 90te i prethodne generacijske traume. Rekla bih da je to ubedljivo najjači korelat i pokretač ove moderne anti-radikalsk revolucije. 

• Like 3

43 minutes ago, DameTime said:

Ono što priznajem je da sam prvi post napisala u iznerviranom stanju :classic_biggrin: ali i dalje smatram da postoji problem te generacije. E sad čega je taj problem posledica, da li obrazovanja, IQ-a, emocija, sistema vrednosti... je druga tema. Moje shvatanje je da se radi o generacijskoj traumi. Jer sve što nam se dešava poslednjih 40-50 godina je jedna velika generacijska trauma, koje sada pokušavamo da se oslobodimo. 

Ta generacijska trauma je dovela do stanja naučene bespomoćnosti (tj. anesteziranja društva, kako bi mnogi ovde opisali), u kom se dobar deo roditelja, baba i deda moje generacije vodi krilaticom ćuti, dobro je, može da bude gore, znaš ti kako je nama bilo pre X godina i šta smo sve trpeli. Sad je super.

A zašto je ova generacija došla u poziciju da se bori protiv te traume? Ne samo zbog obrazovanja i zrelosti, već prosto digitalizacije, interneta, većeg pristupa informacijama i prozoru u svet. Plus nemaju/nemamo neko živo sećanje na 90te i prethodne generacijske traume. Rekla bih da je to ubedljivo najjači korelat i pokretač ove moderne anti-radikalsk revolucije. 

Ti si slobodna da i dalje mislis sta hoces, ali ja cu se drznuti da te podsetim da je bas ta traumatizovana generacija niskog IQ i nakaradnog sistema vrednosti iznela sve proteste devedesetih, zakljucno s petim oktobrom. Protesti 96/97 su bili pre svega gradjanski i po manjim gradovima masovniji od danasnjih. Ja sam tada imala 35 i moglo mi se da udaram po penzionerima, imala sam i razloga, ali cuvala sam se toga. Danas mi neki (a to nisu studenti!) kazu da im je moja generacija kriva sto ono slobode sto je u tih deset godina osvojila nije sacuvala za vjeke vjekova. 

Pa znas sta? Mi smo nesto uradili, ali jos je Djindjic bio ziv kad su mladi vec poceli da nas prozivaju sto nismo ovo i ono, sto smo ovo uradili ovako, a nismo onako… Nakon Zoranovog ubistva dosle su jos nadobudnije generacije, njih oko 20 se izredjalo. I sta su oni uradili? Ukinute vize, dosao i internet, krenulo da se putuje i da, porasli i apetiti. Ali ne vidim da su te generacije uradili ista osim sto su na velika vrata pustili presvucene radikale i nastavili da se groze politike i krive one koji su ipak nesto uradili devedesetih, a sad su 60+. 

Danas isti ti pokusavaju da se prisljamce studentima koji zaista jesu nesto ekstra sto Srbiji jos nije videla. Ali tih dvadesetak i vise generacija snose bar jednaku odgovornost kao oni pre njih, ako ne i vecu. Rekla bih da je kod tih generacija nakon petig oktobra zavladao izvestan konformizam, bar u nekim krugovima, a vreme leti. Dvadeset i vise generacija je propustilo da uradi ista i zaista se nadam da ce danasnji studenti stvoriti nesto bolje. Sto se mene tice, oni imaju pravo da meni i mojoj generaciji prebacuju sta god hoce, ali ne i oni stariji od njih, makar nemali vise od 30. Tviter borba se ne racuna.

• Like 2
  • Thanks 1

Uh, uh, polako, ja nigde nisam pisala o niskoj inteligenciji, a ni o nakaradnom sistemu vrednosti kao takvom (koji svakako nije specifičan za jednu generaciju, mislim da imamo problem u kolektivnoj svesti naroda, ali to je druga treća tema).

Svaka generacija je odgovorna, ja nemam problem da neko prozove nas mlađe milenijalce. Ali imam problem što određene generacije imaju problem kad se njih prozove za odgovornost (pre svega što nije bilo 6. oktobra), pa se brane "argumentima" da mlađi nemaju pojma. Iz te motivacije sam i napisala inicijalni post. 

13 minutes ago, DameTime said:

Svaka generacija je odgovorna, ja nemam problem da neko prozove nas mlađe milenijalce. Ali imam problem što određene generacije imaju problem kad se njih prozove za odgovornost (pre svega što nije bilo 6. oktobra), pa se brane "argumentima" da mlađi nemaju pojma. Iz te motivacije sam i napisala inicijalni post. 

Ja nikad nisam cula da se neka generacija poziva na odgovornost za bilo sta, onako djuture, osim 60+.

• Like 1

Mnogo analizirate i tražite uzroke, a u stvari to samo društvo u kome se podstiče kolektivizam i živi se stihijski nije sposobno ni za šta veće nego da ponavlja ponašanje prethodne generacije. I devedesetih su generaciji koja je sad oko 60 i koja je tada učestvovala u protestima protiv Miloševića ovi pre njih govorili isto to - "vi ste mladi, vi ne znate",  što su verovatno čuli od generacije pre njih. U stvari niko od njih nikada nije stvarno odrastao, zato i traže tatu - vođu da sve radi umesto njih. I onda kad naiđu na nekoga kome to ne treba, uplašeni su i ne znaju šta bi, pa onda valjda smatraju da su odrasli samo zbog toga što imaju X godina, i krenu da govore te budalaštine koje su čuli od prethodne generacije. Svi koji to govore su iz one priče "to i to je polni organ, a ovo i ovo je karakterna osobina" - jadnici i bednici.

Nebitno je zbog čega su takvi, nego je bitno da ih je mnogo, i da se vidi kako da se suzbije njihov uticaj. A da su oni normalni, zdrave i stabilne zrele osobe, bez obzira na formalno obrazovanje, znali bi ono što je neko rekao - svaka naredna generacija je pametnija od prethodne. Pa ako baš i nisu svi iz naredne generacije pojedinačno pametniji od svih iz prethodne, svakako su više u toku sa savremenim svetom i tim stvarima, sledi da ih treba u vezi istih pitati za  savet (a ne da se mlad svet pita samo onda kad za nešto odgovara - Jakovljević podstanar, citiran od Ilije Čvorovića) , i ne treba ponavljati gluposti koje je još deda/pradeda/askurđel prosipao "vi ste mladi, vi ne znate".

U principu i za njih treba da važi onaj isti tretman "pssssst - nisi nadležan" malo izmenjen u "psssst - nisi kompetentan". Tvoj svet su 20m2 punih straha da se i to ne izgubi, i ti si čoveče luzer i bednik, prema tome ćao. Glasaj za koga hoćeš, veruj u šta hoćeš, samo znaj da si zlo i deo zla, i tvoje ne da je prošlo, nego nikad nije ni bilo. Sasvim zasluženo, jer si luzer, bio si to, i bićeš. I ti, i to tvoje "kolektivno društvo" sa kojim se identifikuješ.

• Like 2

3 hours ago, Pletilja said:

A sta ako je to  dimna zavesa da bi skrenuo paznju sa protesta? Ovu odluku donosi Bajdenova administracija? AV dobije 2 ili 3 nedelje razvlacenja ove teme, dodje Tramp, puj pike, ne vazi? 

Sta god da je posredi Acika to koristi da skrene fokus sa studenata.

Ja mislim da vec postoji resenje ali da on po oprobanoj semi pravi problem gde ce on da svojim supermocima resi sve i  spasi Srbe, Hobite, Apace, Minimoje i Zvezdu.

A Infomer ce da orgazmira jedno mesec dana.

• Like 2

3 hours ago, Pletilja said:

Cast izuzecima ali bas mi je leglo sto su otisle kuci placuci, tek da poravnamo racun sa mojim odlascima kuci placuci. Jos mi mnogo suza duguju.

Drago mi je da ti je leglo i nadam se da ti je sada lakše.

I samo jako, bez izuzetaka.

• Thanks 1