Drug Crni Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago (edited) Na prvom mestu, podelio im je državljanstva tj.pasoše. Preko mnogobrojnih programa, mađarska vlada pomaže vojvođanske mađare..npr.preko Prosperitat programa su mnogi polj.proizvođači dobili sredstva ili za gazdinstva ili mehanizaciju ili nešto treće. Slični programi postoje i za druge privatne preduzetnike. Prijateljeva supruga je preko jednog takvog pokrenula svoj mali biznis u Subotici npr. Ovde su Mađari masovno okrenuti Budimpešti: najviše njih (ne i svi naravno) gledaju njihove medije, programe, sadržaje..posebno populacija u selima.. Nemali broj je nakon osnovne škole, školovanje nastavio u školama u Mađarskoj: Segedin, Baja, Peč, Budimpešta.. Kao što rekoh: ima tu tenzija, a i izvesnih antagonizama. Primerice radi, pouzdano znam da Mađari u samoj Mađarskoj ne gledaju baš blagonaklono na naše, vojvođanske jer smatraju da oni koji ne žive u samoj Mađarskoj ne treba ni da se pitaju, odlučuju za njih Inače, Peter Magyar je danas baš u Baji na mitingu. Ovaj deo i Mađari zovu Bačka.Trg je pun. Mnogo su mu posećeni mitinzi i u manjim mestima. Jutros je posetio Srpski Kovin (Rackeve), jedno od najbitnijih mesta srpske istorije u Mađarskoj, koje su Srbi osnovali još 1439.godine. Edited 23 hours ago by Drug Crni dopuna/ispravka posta 2
Barkley#34 Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 6 minutes ago, Drug Crni said: Mnogo su mu posećeni mitinzi i u manjim mestima. Jutros je posetio Srpski Kovin (Rackeve), jedno od najbitnijih mesta srpske istorije u Mađarskoj, koje su Srbi osnovali još 1439.godine. Video sam vest da je u 7 ujutru bio tamo i puno ljudi ga je čekalo. Energija postoji. 1
Drug Crni Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago "Istorija Mađarske se ne piše u Vašingtonu, Briselu, Kijevu, Moskvi i ne u SRBIJI, već u Mađarskoj" "Insistiram da se svi političari od Ukrajine do SRBIJE, od Rusije do Amerike suzdrže od uplitanja u mađarske izbore" Dve poruke Petera Magyara koje se odnose na nas.
Tex_Willer Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Ovo sto radi Petar Madjar u poslednje 2g dugo nisam video, čovek ulazi u sela od 2k ljudi, prošao je i mnoga mesta Madjara u trijanonskoj Madjarskoj( kod nas je takodje bio, tokom posete bio je i u Novom Sadu i odao pocast žrtvama). Rade naši studenti slične stvari u smislu da odlaze po Srbiji, ali ipak praviti skupove unutar tih mesta sa jasno profilisanim liderom je značajnije od toga. Takodje on je u odličnim godinama za može privući i mlade. 1 hour ago, Drug Crni said: "Istorija Mađarske se ne piše u Vašingtonu, Briselu, Kijevu, Moskvi i ne u SRBIJI, već u Mađarskoj" "Insistiram da se svi političari od Ukrajine do SRBIJE, od Rusije do Amerike suzdrže od uplitanja u mađarske izbore" Dve poruke Petera Magyara koje se odnose na nas. Volim sto je pomenio i nas, mora se stupiti u kontakt sa njim nakon izbora, ako rezultati budu onakvi kakve svi očekujemo.
Klotzen Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Pre 4 godine sa nešto preko 50% glasova fides (išao je u kolaciji sa KDNP) je uzeo ukupno 135 mesta u skupštini što je 68% mesta u skupštini. Zato je nemoguće prognozirati ko će pobediti. Dakle Mađari imaju sistem gde se kao i kod nas deli 93 mandata i gde su oni sa 54% glasova dobili 48 mandata. Drugi deo izbora daje 106 mandata na taj način što je mađarska podeljena na 106 izbornih jedinica i svaka daje po jedan mandat. Mandat uzima pobednik izborne jedinice i nije potrebno preko 50%. Tu su dobili gomilu primedbi da su te izborne jedinice krojili tako da odgovaraju Fides-u što govori i rezultat od pre 4 godine da je Fides dobio 52% glasova a osvojio 87 mandata (što je 82% mandata koji se biraju na ovaj način). To znači da ne možemo da predvidimo ove rezultate bez polova sa ovih izbornih jedinica. Ono što možemo da predvidimo na osnovu ukupnih rezultata je da će od onih 93 ako Fides dobije 40% ukupno imati 38-39 mandata a ako neko od onih manjih ne pređe cenzus verovatno 40-42. Dakle pad u ovom delu neće biti spektakularan kako se misli na prvu. Ovaj drugi ne možemo mnogo da predvidimo. Možemo eventualno da pretpostavimo da ako je Fides pao za 15% da će to biti dovoljno da ne dobiju više od 55 mandata. Ono čemu se ja nadam je da je Orban bio toliko alav da je u ovim izbornim jedinicama tempirao neku minimalnu prednost i da će sada sa padom od 15% da izgubi pola tih mandata odnosno one gde je imao najmanju prednost. Ali opet to možemo samo da nagađamo. Istraživači iz Median predviđaju da će Tisa potpuno preokrenuti većinu od ovih 106 mesta i da će na kraju završiti sa 130-140 mesta dok se Orbanu predviđa 50. No ja ne znam koliko su ta istraživanja precizna da bi mogao da se odredim prema njima. Piše da se radi o 5 istraživanja po 1000 ljudi samo to mi se čini premalo za ovaj deo o istraživanju za svako od tih 106 mesta.
Tex_Willer Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 18 hours ago, Drug Crni said: Živim u sredini sa i dalje velikom mađarskom populacijom. Mađarska granica mi je veoma blizu, imam neke poznanike koji tamo i rade, a žive na relaciji Baja - Sombor. Jedan takav, komšija, se tamo preselio pre nekih dvadesetak godina, ali stalno dolazi jer ima živu majku ovde i pre neki dan priča kako su u njegovoj ulici tamo (u Baji) "svi za Mađara, sem njega". Velike su tenzije i tamo. Najbolji prijatelj (sa čijom porodicom svake godine i komšijina porodica sa decom odlazi zajedno na letovanja) ga je zamolio da do izbora ne komuniciraju, da to ne bi loše uticalo po njihovo prijateljstvo jer su na suprotnim stranama. Vojvođanski Mađari (svi u SVM svakako) su masovno na strani Orbana. Jedan drugi moj komšija se već "zasrao" od straha jer.."šta će biti ako Orban izgubi..katastrofa za Mađarsku.." i slične baljezgarije, a ja ga podjebavam da porazi umeju isto da budu lekoviti, jer nije loše iskusiti na svojoj koži kako je nama koji gubimo od radikala (gube svi doduše) već 14.godina..a oni (svm-ovci) dope doprinose.. Srećom, odlučiće glasovi stanovnika Mađarske, a tamo Fidesz gubi izbore. U Baji po onoj projekciji gde Tizsa uzima 77 a Fidez 29 mandata i dalje je blago Fidez ispred( par promila samo), a razlika je bila 18% 2022g.
Recommended Posts