Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
19 minutes ago, se son rose, fiorirrano said:

Ovaj Ninić priča o ovome odavno, spominje se naravno Andrej kao glavni.

Ne verujem da bi Andrej smeo da se igra kauboja van Srbije, to bi bio veliki problem za njegovog batu, pogotovo ako uzburka pitanja u USA. 

• Like 1
Posted

Igrom slučaja, nakon završenog fakulteta, dok sam tražio posao u struci, našao sam privremeno rešenje u vidu posla u Super Egu u kancelariji u Beogradu. Tu sam bio pola godine i pobegao. Nešto najtoksičnije u svakom pogledu što sam doživeo u životu.

Ukratko, sve što se priča u medijima za njih, ne samo da je istina, nego je 10x gore u stvarnosti. Prave se lažne firme svako malo, vozači se izrabljuju i uzimaju im se veliki cutovi za svaku vožnju. Američki zakoni se krše na sve moguće načine zarad profita, prave se lažni paycheckovi i primaju drogeraši da voze te kamione.

Toliko kradu od vozača da često na kraju sedmice, kad vozač plati lizing i osiguranje, nakon otprilike 60 sati vožnje cele sedmice, on bude u minusu.

Ili da pojednostavim, voziš 60 sati sedam dana, i na kraju još platiš Super Egu 1000 dolara u proseku za to (a ne dobiješ ni dolara). Ako nećeš da platiš, oni mogu da te tuže.

Vozači se menjaju kao na traci na svake 2-3 sedmice, toliko im otprilike treba da skontaju da su upali u mafijašku firmu, i onda svi daju otkaz, pa dođu novi i tako u krug.

Direktora Aleksandra Mimića imao sam priliku lično upoznati, klasičan SNS mafijaš, to je najblaže što mogu reći. I da, istina je da su povezani sa SNS ovde.

Konkretno u Beogradu imaju 700 ljudi koji rade u kancelariji, ali apsolutno niko od tih ljudi nije prijavljen, nego otvoriš paušalnu firmu, pa ti oni tako uplaćuju novac, da bi izbegli poreze pre svega.

Mogao bih pisati do sutra o kakvoj mafijaškoj organizaciji se radi, ali da ne tušim sa pričom.
Ukratko - horor.

• Like 1
  • Thanks 3
  • WOW 3
  • Ruke su vam krvave! 2
Posted

To sto si napisao je tacno, ali je potpuno normalno. Krse se americki zakoni "samo" u pogledu toga da ne postuju standarde prilikom zaposljavanja vozaca, bezbednosti, kvaliteta kamiona.

Sto se tice "kradje" vozaca od strane dispecera, ovo sto je u prilogu su gluposti. To tako funkcionise. Svi rade prakticno na procenat.

Proces ide ovako - na boardu se konstantno kace ture. Dispeceri i operatori biduju za njih. Sad tu postoji razlika da li je board otvoren ili zatvoren i na koji nacin se dolazi do tura ali to je sad druga i sira prica koja ne utice na ovo.

Kada dispecer dobije turu za sumu X, on trazi vozaca sa kojim se dogovara za sumu Y. X-Y= procenat dispecera za tu turu. I to je njegova plata.

Ako dispeceri nemaju tu slobodu, onda im firma odredjuje fiksni procenat od ture i to je njihova plata.

Vozaci se katuju na probleme koje potencijalno imaju u putu i na amortizaciju sto je tehnicki prevara ali prakticno nije jer to sve okvirno moze da se izracuna.

To je tipican posao na procenat gde te privuku kao za lupam Herbalajf gde te gadjaju nenormalnim svotama ako ispunis kvote, koje nikad ne ispunis, a onda se osecas prevareno. Prakticno si prevaren samo sto nisi seo i razmislio malo o tim kvotama, prakticno nisi prevaren i sve je u okviru zakona.

Sto se tice pausalnih firmi, to je ista prica kao za programere i druge digitalce, zbog cega su uveli test samostalnosti. Svako gleda na svaki nacin da smanji sebi porez.

A inace, SuperEgo je mala beba za Lion8. Naravno da su povezani sa SNSom i peru pare za njih. Pre ces tu naci neke nepravilnosti nego u tome da dispeceri kradu vozace.

Posted
2 hours ago, McLeod said:

To sto si napisao je tacno, ali je potpuno normalno. Krse se americki zakoni "samo" u pogledu toga da ne postuju standarde prilikom zaposljavanja vozaca, bezbednosti, kvaliteta kamiona.

Postoje standardi za osiguranja, ali oni i na to lazu. Prijave vozaca ako se nesto desi. I postoje standardi da ako vozac ima krace od dve godine lcd gotovo ni jedno osiguranje nece da ga osigura, sto Mimica nije sprecavalo da to radi. 

Sto se tice "kradje" vozaca od strane dispecera, ovo sto je u prilogu su gluposti. To tako funkcionise. Svi rade prakticno na procenat.

Nisu gluposti, to je ilegalno. Ali da, manje vise svi rade, sto veca kompanija, vece kradje vozaca. 

Kada dispecer dobije turu za sumu X, on trazi vozaca sa kojim se dogovara za sumu Y. X-Y= procenat dispecera za tu turu. I to je njegova plata.

Ne dogovara se niko sa ni sa kim. Dispecer salje vozaca, a retko koji ce da odbije. 

Kod Mimica je bio drugi problem. On je kamione davao na lizing, drive to buy i nudio im je za povoljnu cenu, tako da je privlacio vozace da uzmu kamione. Krecu da otplacuju i voze. Ne mogu da prestanu da voze jer ih ovi ukinu za osiguranja (koja uglavnom oni ne placaju), za turu, gorivo koje kupuju na kartice kompanije i na kraju za taksu. Upravo ono sto je ispricao @Kalinic10 i na kraju vozac mora da vozi non stop bez prestanka, krsi propise satnice voznje i nema nikad odmor jer mu ne ostane nista, tj ide u minus. 

Dogovor oko cene ture se uglavnom vrsi izmedju brokera i dispecera, a vozac sta dobije dobije, ako mu se preterano ne svidja moze da odbije ali Mimicevi su stavljeni u poziciju da ne mogu da odbiju, jer vozio ne vozio rata i osiguranje mu idu. 

Jezivo sta su radili. U jednom momentu, tamo neke 22/23 su mi hiljade vozaca ostavili kamione na putevima, i to sa tovarom, vijali su kamione po celoj Americi da ih pokupe nazad. Naravno kad vozac ostavi kamion i ode, ne placa vise, ovi samo mogu da sede i da placu ili da potezu tuzbe koje bi ih vise kostale nego sto su dobili, a verovatno bi i ogolelo nacin na koji rade, pa su cutali i skupljali kamione (kad su se vozaci prizvali svesti i shvatili da im ovaj ustvari nista ne moze). 

Ovo je prvi incident koji je ispao, posle ih je bilo jos (video ce nestati) https://streamable.com/ggrikb 

Nedugo posle toga je i Mimic nestao u vidu lastinog repa jer su pretili da ce ga ubiti. Vratio se posle par meseci i nastavio tamo gde je stao, sa nesto manje 'zara' za klepanjem. 

• Like 1
Posted

Znam ja sve to, a i jos ponesto. Znam kako su se krili po Cikagu kad je bio onaj slucaj ubistva vlasnika jedne logistics kompanije. 

Pricam konkretno za stvari koje su navedene ovde u vezi pljacke vozaca i agencija preko kojih se placaju nasi radnici - to deluje kao kriminal, ali su u tom delu pokriveni, odnosno koriste rupu u zakonu.

Postoji tri razlicita tipa ugovora po kom dolaze, ti si pomenula jedan. Drugi je owner operator koji dolazi vec sa svojim kamionom, treci je contractor. Svaki od tih ugovora ima milion caka kojim oni izvlace pare od vozaca i katuju im ono sto zarade ako tako gledas, a ako gledas sa strane kompanije, ona se tako obezbedjuje da ne bude na gubitku.

Ovo sto ti opisujes sa brokerima je tacno, ali to zavisi od ustrojstva kompanije. U vecim kompanijama je uglavnom tako.

U manjim imas recimo brokera/dispecera koji uzima rute i nudi ih svojim vozacima i onda dele pare na procenat.

To je ovaj "kriminal" iz objave. I potpuno je isto kao u bilo kojoj drugoj industriji gde se radi na procenat. Tako radi i veca kompanija samo sto je lanac duzi odnosno vise gladnih usta za kolac koji se deli. Tu vozac najcesce ostaje sa mrvicama i to je tacno ali se ne radi ni o kakvoj prevari nego o losem ugovoru za njega od pocetka.

Posted
6 minutes ago, McLeod said:

Znam ja sve to, a i jos ponesto. Znam kako su se krili po Cikagu kad je bio onaj slucaj ubistva vlasnika jedne logistics kompanije. 

Pricam konkretno za stvari koje su navedene ovde u vezi pljacke vozaca i agencija preko kojih se placaju nasi radnici - to deluje kao kriminal, ali su u tom delu pokriveni, odnosno koriste rupu u zakonu.

Postoji tri razlicita tipa ugovora po kom dolaze, ti si pomenula jedan. Drugi je owner operator koji dolazi vec sa svojim kamionom, treci je contractor. Svaki od tih ugovora ima milion caka kojim oni izvlace pare od vozaca i katuju im ono sto zarade ako tako gledas, a ako gledas sa strane kompanije, ona se tako obezbedjuje da ne bude na gubitku.

Ovo sto ti opisujes sa brokerima je tacno, ali to zavisi od ustrojstva kompanije. U vecim kompanijama je uglavnom tako.

U manjim imas recimo brokera/dispecera koji uzima rute i nudi ih svojim vozacima i onda dele pare na procenat.

To je ovaj "kriminal" iz objave. I potpuno je isto kao u bilo kojoj drugoj industriji gde se radi na procenat. Tako radi i veca kompanija samo sto je lanac duzi odnosno vise gladnih usta za kolac koji se deli. Tu vozac najcesce ostaje sa mrvicama i to je tacno ali se ne radi ni o kakvoj prevari nego o losem ugovoru za njega od pocetka.

Super ego nema owner operatere koji su dosli kod njih zarad dispeca, a kamione koje lizuju po ugovoru moras da vozis kod njih. Davali su liz manji od rente i onda su se ljudi primili na to zaboravljajuci da moraju sami da snose troskove opravke kamiona. 

Ali i jeste neka rupa u zakonu (tipa, tolika je tura, hoces neces, pa navodno oni mogu da odbiju. Retko odbiju kada imaju da plate gomilu troskova i to ovi znaju, zato su to i radili), samo sto su se vozaci skupili i eto ih na fbi istrazi i bice tu svasta, Mimic ce garant zavrsiti neku robiju, ako ne zavrsi pre toga negde u juznoj americi. Cak mu je i sestra napustila kompaniju i za nju je ovo bilo previse. 

Ne radi se na procenat, rade ili po miljazi ili ako su owners onda rade po turi, zato su ovi i hteli da se kamioni ili lizuju ili rentaju, da bi mogli da ih klepaju. I jeste, mahom svi rade, ali ne tako da vozacima ne ostane nista. Vecina vozaca ne zna ni da procita ugovor, a ne da razmislja da li je za njega to dobro ili lose. Mahom se osone na bajke koje im ovi verbalno prodaju. 

• Pumpaj! 2
Posted

Slazem se, samo se ne razumemo. Njima je tako upakovano da im se pricaju bajke.

Evo banalizujem, neko ti dodje i kazes prodajes ovaj proizvod i mozes da zaradis cifru X po proizvodu.

A onda u ugovoru stoje uslovi koje moras da ispunis da bi se kvalifikovao za komisiju. I ti ne uspes da ispunis nista i ispadne da radis za dzabe.

Ne rade na procenat efektivno, ali prakticno da, jer kad vidis kako je strukturirana vrednost ture, ispada da svi rade za procenat. Da je per mile fiksno ne bi imali kvalifikacione uslove.

Ti to mozes na papiru da predstavis kako hoces, u praksi ispada ovako.

Posted
4 hours ago, Kalinic10 said:

Konkretno u Beogradu imaju 700 ljudi koji rade u kancelariji, ali apsolutno niko od tih ljudi nije prijavljen, nego otvoriš paušalnu firmu, pa ti oni tako uplaćuju novac, da bi izbegli poreze pre svega.

Mogao bih pisati do sutra o kakvoj mafijaškoj organizaciji se radi, ali da ne tušim sa pričom.
Ukratko - horor.

Brate sta radi tih 700 ljudi, prijavljeni ili ne? Firma u kojoj radim  u celoj Severnoj Americi nema toliko ljudi, a godisnji promet preko $3 milijarde. Neki od klijenata su ozbiljne transport kompanije i nemaju ni blizu toliko kancelarijskog osoblja.

Posted
49 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Super ego nema owner operatere koji su dosli kod njih zarad dispeca, a kamione koje lizuju po ugovoru moras da vozis kod njih. Davali su liz manji od rente i onda su se ljudi primili na to zaboravljajuci da moraju sami da snose troskove opravke kamiona. 

Ali i jeste neka rupa u zakonu (tipa, tolika je tura, hoces neces, pa navodno oni mogu da odbiju. Retko odbiju kada imaju da plate gomilu troskova i to ovi znaju, zato su to i radili), samo sto su se vozaci skupili i eto ih na fbi istrazi i bice tu svasta, Mimic ce garant zavrsiti neku robiju, ako ne zavrsi pre toga negde u juznoj americi. Cak mu je i sestra napustila kompaniju i za nju je ovo bilo previse. 

Ne radi se na procenat, rade ili po miljazi ili ako su owners onda rade po turi, zato su ovi i hteli da se kamioni ili lizuju ili rentaju, da bi mogli da ih klepaju. I jeste, mahom svi rade, ali ne tako da vozacima ne ostane nista. Vecina vozaca ne zna ni da procita ugovor, a ne da razmislja da li je za njega to dobro ili lose. Mahom se osone na bajke koje im ovi verbalno prodaju. 

Jedan debeli bumerski WADAFAK BABY :classic_ohmy:

To mačko, pored feminizma imamo babynizam :classic_laugh:

• Like 1
Posted (edited)
2 hours ago, DJORDJE said:

Brate sta radi tih 700 ljudi, prijavljeni ili ne? Firma u kojoj radim  u celoj Severnoj Americi nema toliko ljudi, a godisnji promet preko $3 milijarde. Neki od klijenata su ozbiljne transport kompanije i nemaju ni blizu toliko kancelarijskog osoblja.

U vreme kad sam ja bio tamo, 700 u Beogradu, 100 u Nišu i 50ak u Kragujevcu.

Nisu to samo dispečeri, tu je safety, fuel, paychecks, regruteri.

Super Ego je u jednom trenutku imao oko 150 regrutera samo koji su svaki dan nalazili nove vozače.

Dok sam ja bio tamo, imali su 3000 kamiona i oko 2000 prikolica.

Pa kad uzmes u obzir da se vozači otpuštaju/odlaze i dovode na svake 2-3 sedmice, a većina kamiona je pokriveno vozačima…

Solidan deo tima je radio i u marketingu. Imao sam uvid u brojke, na reklame na internetu i sms/email spam poruke su mesečno trošili između između 700-900 hiljada dolara.

Imaju bazu od 60 hiljada vozača iz cele Amerike koje svakodnevno spamuju sa emailovima i sms porukama.

Luda kuća, šta da ti kažem 😅

EDIT: Samo kamioni i prikolice imaju vrednost blizu pola milijarde, a cifre koje obrću na mesečnom nivou su nenormalne. Ne samo što brutalno zarađuju od cutovanja vozača, njima takođe veliki procenat zarade dolazi od lizinga kamiona. Svi kamioni idu na lizing.

Edited by Kalinic10
Posted

Prop'o je malo SuperEgo. U Kragujevcu mislim da su skroz zatvorili radnju, ili ih je ostalo 10 u vrh glave, ovi sto su presli u Beograd kazu da se vise ne zna ko pije ko placa. Mozda uticu i ove price na raspad.

Posted
13 hours ago, Angelia said:

Ne pratim madjarsku politiku, tako da me se Orban ne dotice. Ostavljam madjarskim gradjanima da biraju svoje vodjstvo, u slucaju da mogu, a ocigledno su pokazali da mogu. Koga se osim madjara dotice njihov izbor, nikog. Nemam pojma koji se "ciljevi naslucuju". 

Ako pratis americku politiku, onda si itekako mogla da vidis koga se dotice njhov izbor

8628ce60-3801-11f1-8606-05fe34b06e1b.jpg

Reci mi, posto kazes da pratis americku politiku, kada se desilo da sam vrh americke administracije tako ucestvuje u izbornoj kampanji u nekoj suverenoj drzavi? Na manje od mesec dana u Budimpesti su bili Rubio i Vens, ovaj drugi je cak dva dana potrosio u Budimpesti (5 dana pre izbora) da objasni Madjarima za kog treba da glasaju. Pozdravljam tvoj stav da treba ostaviti madjarskim glasacima da biraju svoje predstavnike, ali predstavnici americke vlasti su imali, ocigledno, drugaciji stav od tebe. I u tome je problem, i u tome treba traziti 'ciljeve' - kroz nezapamcenu podrsku duboko korumpiranoj i kriminalnoj vlasti kojoj su Madjari jedva cekali da vide ledja.