Jump to content

Selina

Član foruma
  • Posts

    1,055
  • Joined

Everything posted by Selina

  1. Selina

    Bliski Istok

    Nama UNRWA nije delila te skupocene knjizice i bojice, Tita i YU barjak morali smo da crtamo slobodnom rukom.
  2. Selina

    Bliski Istok

    Ja sam pomislila da neka devojcica po imenu Bojanka predstavlja ( pokazuje) tu crtanku. Kako smo mi to zvali? Ja to nisam ni imala, bili smo siromasni. Bojanka je lepa rec.
  3. Za proviziju moras da pitas svoju banku jer se provizije razlikuju od banke do banke. Primer doznake u USA ( to bi bilo verovatno isto kao i Srbija) 8000 evra doznaka u USA sa racuna Deutsche Bank. ukupna je provizija oko 39 evra, ali je zato recimo kod neke Targobanke to isto 150 evra.
  4. Do 12.500 ne mora da se prijavljuje, a preko toga mora. Ja bih ( da sam na tvom mestu) napravila recimo 3 doznake, pa u roku od tri radna dana jednu za drugom prebacivala. Znaci, tri puta po 12.499,00.
  5. Osim Nemacke koja je silom to morala, nije se niko dobrovoljno "denacifikaóvao". Nije ni Austrija, a narocito ne Japan. Nije ovde ( mislim na Srbiju) potrebna bilo kakva denicifikacija nego je potrebno da se ljudima na televizor kaze da su Srbi u ime Srpstva pocinili teske zlocine nad neduznim, svojim sugradjanima, a ne da vec 30 godina ide prica " a sta su oni nama radili"? U Spaniji je pre skoro ( u medjuvremenu) i 100 godina besneo uzasan gradjanski rat, a Spanija ni dan danas ne zna kako da ga tumaci, taj je deo istorije izostavljen iz udzbenika. Svaki narod ( narocito evrpski) ima mnogo putera na glavi pa ako te neka velika sila ne primora i ne satera uz zid, pravices se blesav. U Srbiji konkretno crkva zaludjuje narod, i vernike i nevernike, jasuci na talasima nebeskog naroda, a srpsko pravoslavno bice voli takve pesmice da slusa i onda imamo likove sa krstacama na srspkim grudima koji turaju te slike na instagram da bi se dodvorili glasackom telu.
  6. Selina

    Cestitke

    Izvinjavam se sto sam te uvredila po naciolnalnoj, verskoj, a narocito lingvistickoj osnovi. Za rasnu diskriminaciju prvi put cujem, ali ne znaci da to u Semberiji i ne postoji pa se i za to izvinjavam. Meni je bilo tuzno da se na dan najveceg i najvaznajnijeg hriscanskog praznika osecate "jezivo" zbog samog naziva za praznik.
  7. Selina

    Cestitke

    Fino si setio toga, a mene nije mrzelo da pogledam kako se na ruskom i grckom zovu ta ostrva, kad ono vidi cuda:Остров Пасхи (ima naravno i posredne veze sa Uskrsom) La palabra Pascua aparece en latín como "pascha", en el griego πάσχα "páscha" y en el hebreo (pesáh) Pésaj en español, señala la Real Academia Española.
  8. Tvoj je jel ekonomican (status), ali ima i onih koji su u modusu raskosha😁
  9. Ne, ne, stvar nije u tome, nego je stvar da te boli ona stvar koliko kosta servis i ja sam pokusala da govorim ( nikako da pricam) o takvim situacijama, a u takvoj su situaciji mnogi ljudi iz klase recimo srednje bogatih.
  10. Vodi ti racuna o tom kalcijumu jer lekari preporucuju razne suplemente bez da upozore pacijenta da je vrlo opasno ako se predoziraju. Ja to nikada nisam uzimala, a u ovim analizama i kalcijum i gvozdje i razni seleni i cinkovi su iedalni. Uzimala sam dodatno vitamin b12 i sada se ispostavilo da sam se "predozirala" i na pamet mi vise ne padaju nikakvi suplementi. Kod uzimanja tih suplemenata je veliki zayeb da se mora na svakih 4-5 meseci na kontrole krvi jer su ta predoziravanja u nekim slucajevima opasnija od nedostataka.
  11. Selina

    Cestitke

    TI bre prvo ( a i tvoja drugarica) srpski da naucis pa da se onda javis i da nam objasnjavas sta je dominantno i sta je jezivo. Da ste u skoli citali obavezne lektire znali bi da je u svim knjigama ( i na srpskom, a narocito u prevodima svetske knjizevnosti) uvek bio i ostao ( ruski klasicari se ne prevode iznova jer kako vidimo nije bilo citalaca u vasoj generaciji) samo Uskrs.
  12. Mnogo je glupava ova tvoja teorija o kineskim automobilima koji ce osvojiti svet i poredjenja sa nemackim automobilima. Auto je luksuz, kao sto je i svajcarski sat luksuz ( a vreme mozes da ocitas i na smartfonu ili na budilniku od pre rata). Moze i Brazil da pravi dobre, kvalitetne cipele i tasne, ali za mene postoje samo italijanske cipele jer sam tako u mogucnosti. Svaki Francuz ili Italijan zeli da ima Audi, Mercedes ili Porsche. To su simboli statusa i tako ce biti jos sledecih 20 godina. I sami Kinezi vole jel nemacke automobile, a i svajcarske satove i francuske tashne.
  13. Kolega ima tu karticu iz Nemacke, ti verovatno mozes pod istim uslovima da uzmes tu karticu u zemlji u kojoj zivis, a to ti je s oprostenjem isti "moj" kao kad bi uzeo VISA karticu od recimo Bank of Santander. Jedino ( moje iskustvo) ova Gold Mastercard ne uzima nikakve provizije za placanja ( pare nisam nikada podizala, ali kazu da se i tu nista ne placa ako na automatu stoji znak za Mastercard). U linku ce stajati da moras u Nemackoj da zivis, da imas redovna primanja, da imas referentni racun kome mogu jel da se obrate i tako. Isto sr... , drugo pakovanje.
  14. Selina

    Bliski Istok

    Meni je Al Jazeera bila verodostojna, ima dobre novinare, medjutim sada je to samo propaganda i snimanje unesrecenih ljudi, a mozemo i bez slika da pretpostavimo i zamislimo kako je tim ljudima tamo. Ova peticija inicirana je od novinara iz UK i USA, mene cudi da nema televizija iz Nemacke, Francuske, ali ni iz Turske , Egipta kojima smeta ova zabrana.
  15. To nema veze sa kalcijumom koji uzimas nego se ispituje u kojoj meri su zakreceni krvni sudovi. Skener ili magnetna rezonanca, kosta 200-300 evra, ali to kardilog vidi vec na ultrazvuku i onda ti savetuje da ne jedes, pijes, pusis, uzimas statine i obavezno jedan sat dnevno neka atletika. Mene muci taj holesterol od kako znam za sebe, a tek sam nedavno pocela da uzimam statine i vidi cuda spalo ( i to od najnize doze Rosuvastatina) na idealnu vrednost. Inace je to sa lekovima katastrofa jer lekari uopste i ne pitaju kakve sve lekove uzimas, ne upozaravaju da ako uzimas jedne ne smes druge nego prepisuju pa ne znaju za dosta. Kad sledeci put dajes krv na analizu kazi im da ti ispitaju hormon DHEA ( plati sama , a i tako verovatno sve placas sama). Ja nisam znala da to uopste i postoji, neki endikrinolog mi je ispitao krv na vitamine, hormone, minerale ( hvala mu na tome jer ta analiza kosta verovatno nekoliko stotina evra) i tu se pojavljuje ovaj DHEA cija je vrednost kod mene jako visoka u smislu da je toliko visoka vrednost karakteristicna za mlade ljude i zato je taj hormon neki izvor mladosti. U USA, ali i Evropi samo tu i tamo ( taj je hormon i doping sredstvo) prepisuju lekari taj hormon, a zasto izvoli pa citaj😃 Najpopularniji je opis „hormona mladosti“, jer dugoročnu dinamiku nivoa DHEA karakteriše oštar pad u kasnoj odrasloj dobi i starosti. Procenjeno je da DHEA opada do 80% tokom odrasle dobi. Ovo nije relevantno samo za starije odrasle osobe, jer nivoi počinju da se smanjuju oko 30. godine. Niski nivoi DHEA su, međutim, povezani ne samo sa procesom starenja već i sa dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima i nekim neurološkim poremećajima, poput depresije. Zašto je važan DHEA hormon? 1. Gustina kostiju Niski nivoi DHEA povezani su sa nižom gustinom kostiju, koja se smanjuje starenjem. Štaviše, povezani su i sa povećanim rizikom od fraktura kostiju. Shodno tome, nekoliko studija je ispitalo može li DHEA hormon poboljšati gustinu kostiju kod starijih odraslih osoba. Neka istraživanja pokazala su da uzimanje DHEA suplemenata tokom jedne do dve godine može poboljšati gustinu kostiju kod starijih žena, ali ne i muškaraca. 2. Depresija Iako veza između nivoa DHEA i depresije nije sasvim jasna, istraživači su proučavali da li uzimanje DHEA kao suplementa može poboljšati simptome depresije. Neka istraživanja pokazala su da može, posebno kod osoba sa blagom depresijom ili kod onih koji ne reaguju na uobičajeno lečenje. Međutim, neki istraživači se čak zalažu za to da se suplement DHEA ne upotrebljava u slučaju depresije, jer su viši nivoi DHEA u telu povezani sa pojačanim simptomima depresije kod žena srednjih godina.
  16. Izgrdanja, odnosno vreme do pustanja u rad bice 3 godine, znaci nix 2025.
  17. Stoji u tom tekstu da ide u Pecs i da otvara fabriku, mozda prave samo neko osvestenje terena, ali ne bi bzvze isao tamo. Neku ce vrpcu da presece. Nemacka automobilska industrija nikako nije amused.
  18. Tako stoji u nemackim novinama, Fabrika ce biti u gradu ( ili okolini grada) Pécs. Trebalo je da bude Segedin jer Kinezi racunaju na radnike iz Rumunije i Srbije, ali Segedinci to nece. Detalje cemo saznati za koji dan. Orban ne zeli nista da objavljuje pre potpisivanja ugovora, ali Si ide u Pécs. Da, ta se vozila pominju, a verovatno su Kinezi nameravali da njihove radnike gosti Vucic u Subotici i da ih vozi ujutru na rad u Segedin i uvece ih dovozi u Srbiju.
  19. Selina

    Cestitke

    Verujem ti, jer si mnogo mladja, od kad znas za sebe cujes da se ovako zove, a kod mene je jel dijametralno suprotno.❤️
  20. Selina

    Cestitke

    Uskrsnja jaja!!! Ili su sada vaskrsnja?
  21. Selina

    Cestitke

    Nama matorima Uskrs i Uskrshnji praznici mnogo je blize od Vaskrsa. Srbi nisu zaboravili ni svoj stari naziv za ovaj praznik, pa se danas može čuti i Vaskrs(enije), vaskrsnuti, pored Voskresenije, voskresnuti. Reč „Uskrs“ pripada srpskom narodnom jeziku, u kojem je u veoma davno vreme početno u dobijeno od starog početnog „v“, iza koga je sledio tvrdi poluglas. Tako danas imamo Uskrs (srpsko narodno), Vaskrs (staro srpsko književno i crkveno) i Voskresenije (današnje srpsko crkveno).
  22. Selina

    Cestitke

    To je crkvenoslovenski, nema veze sa tvojom prepostavkom o kontadiktnorsti u Srbalja. Хрїсто́съ воскре́се!Christos voskrese! Вои́стинꙋ воскре́се! Voistinu voskrese! Ruski:Христос воскрес!Christos voskres!Воистину воскрес!Voistinu voskres! Beloruski:Хрыстос уваскрос!Chrystos uvaskros!Сапраўды ўваскрос!Sapraŭdy ŭvaskros! Ukrajinski: Христос воскрес!Christos voskres!Воістину воскрес!Voistinu voskres! Srpski:Христос васкрсе!Christos vaskrse!Ваистину васкрсе!Vaistinu vaskrse!
  23. Selina

    Cestitke

    Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese… Čujemo toliko sličnih, a u suštini potpuno različitih izgovora uskršnjeg pozdravljanja i čestitanja. Prema današnjem Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: "Hristos vaskrse"! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese". Nikad nemojte reći "vaskrese"! Dakle, može samo "vaskrse", ili "voskrese".
  24. Samo je Srbija tu provincija, u Madjarskoj otvara kinesku fabriku automobila,
×
×
  • Create New...