Jump to content

handys

Član foruma
  • Posts

    831
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by handys

  1. Izrael može da vodi borbu za opstanak ili borbu za PR/twitter itd. naklonost. Možda je bilo bolje da su ostali na sentimentu 'jadni Izraelci' od 8. oktobra. Mada opet, i nije bas bilo ni te reakcije globalno čak ni tad. 

    Jedino što čak i da su to rešili, i da jednog vojnika nisu podigli, koliko bi to bilo održivo? Kako pacifikovati neprijatelja koji želi tvoje istrebljenje, aktivno radi na tome trudnicu po trudnicu, nerođeno dete po nerođeno dete, a krije se iza talaca i žene i dece iz svoje populacije?

    Svega mi ne znam odgovor koji ne uključuje stradanja. Ali rad sam da budem informisan.

    • Like 3
  2. 3 hours ago, Selina said:

     Da, ceo je svet bio lepse i kultivisanije mesto i za zivot, obrazovanje, umetnost, muziku, a narocito za film i pozoriste.

    Pletilja misli da je negde, a samo zato sto je SNS u Srbiji na vlasti, bolje i kulturnije. Nije, svuda je ista prica, bioskopi

    vise i ne postoje, pozorista su pozatvarana, a i da nisu ko bi uopste od danasnjih dvadesetogodisnjaka isao u pozoriste.

     

    U pozorište, bioskope, niko nije hteo od dece ni pre 25 godina. To je uvek bio izuzetak, kao i za svu umetnost generalno. Od stare grcke kukaju kako je neka ranija generacija zapravo bila taj ideal za kojim vapimo, i kako obican svet ne razlikuje lepo od sljasteceg, dobro od korisnog, itd.

    Ali, uvek je bolja sloboda koja rezultuje u odredjenom broju pogresnim izborima, nego nametnuti red koji te uteruje u 'prave' izbore. 

  3. Bil Gejts ima šta ima jer ceo svet koristi ono što je on produkovao. On je doneo neku vrednost, i onda je i zaradio od toga. Daleko poštenije je to, nego da to radi a ima istu platu 'od države' kao neko ko servisira kompjutere. Onda ne dobiješ društvi inovatora, nego društvo servisera.

     

    Ako ga nateraš da plati porez od 90%, on će da prebaci radnu snagu u neku lepu zemlju gde je vladam ok da se radi za 2 dolara dnevno. A te zemlje nisu kapitalističke.

    Ako mu zabraniš da premesti firmu, Microsoft više neće postojati. Onda nema inovacija, nema openAi, nema jeftinih kompjutera 'za masu'.

     

    Ako ipak hoće da plati 90% poreza, kome distribuirati? Uzmi mu 30 milijardi, podeli na 300 miliona amerikanaca, koliko svako dobije? 100 dolara.

     

    Ako investiras 30 milijardi u skole i puteve, kakvu si vrednost generisao? Gejts više nema te pare, niti će ih zaraditi, deca će ići u škole i neki putevi će biti malo bolji, a šta to garantuje bez reformi obrazovanja, energetske politike...? I ko uopšte garantuje da će poreska raspodela resursa biti pravedna?

     

    Abramovič je druga priča. On se obogatio u komunističkoj oligarhiji, ne u kapitalizmu, na prirodnim resursima. To treba razlikovati od onih koji su se obogatili inovacijama.

    I naravno, treba videti kakvu ti bogataši generišu ekonomsku vrednost, tj. šta ljudima donose Windows, Amazon, itd. vs kakvu vrednost generiše serviser.

     

    Da ima nepravde, sigurno. Ali uopšte nije lako dati neku definiciju pravde koja bi bila i primenljiva i plauzibilna.

    • Like 7
  4. Ourworldindata pun grafikona.

    Duži životni vek, viši standard, kraće radno vreme, bolja zdravstvena zaštita, veći stepen pismenosti, veći stepen zaštite ljudskih prava...od 1850-2020 je pogotovo izražen period rasta.

    Pošto nismo na kraju bilo kakve velike epohe (kako su mislili hegelovci, marksisti, teolozi i drugi eshatolozi), nego u random isečku haotičnog i nepredvidivog niza događaja, možemo samo reći da je daleko bolje nego što je bilo, i da još nije kako treba da bude (i naše generacije svakako neće to videti), a najverovatnije i ne znamo kako 'treba' da bude, jer operišemo nesavršenim poimanjem morala, politike, vrednosti uopšte.

     

    Edit: videh po napisu ovaj poslednji post. Donekle je tačno da odnos radnik- poslodavac ima zajedničkog sada sa negdašnjom situacijom. Isto tako je i dalje tačno da biti poslodavac obično zahteva neke veštine koje biti radnik ne zahteva. 

     

    • Like 2
  5. Sve to ide jedno s drugim. Kad Bejkon kaže da je znanje moć, Vat je inspirisan da stiče znanje o prirodi. Prvo je morala da dođe renesansa i ideja o tome da nešto treba pronaći, pa tek onda sam pronalazak. Zato su discipline koje se bave idejama jednako važne (čak i ako ne jednako egzaktne) kao prirodne nauke.

    • Like 2
    • Thanks 1
  6. 2 minutes ago, DJ_Vasa said:

     

    A koliko je to moguće ostvariti? Neke stranke su očigledno pro-kremaljske, a promena orijentacije košta, što neko mora da plati. Dalje, niko iz sveta stranog ili domaćeg biznisa ne voli zelene levatore, a oni će svakako izgubiti podršku ako se pojave u stranci koja će k'o bela lala da primi Rio Tinto ukoliko je ugovor takav da se teško može raskinuti ili ako neko iz te fiktivne jedne stranke sabere 2+2 i konstatuje da tu ima $$$.

     

    Ima koliko hoćeš onih što svršavaju na brata Sija i Putlera, a ako im dodaš još malo Srebrenice i Kosova, eto materijala za stranku. Moguće je očekivati da se čak i takvi ukrupne, a kremaljski zlotvor i brat Si bi sigurno pljucnuli neki dinar da se to i ostvari. Takvi mogu da razviju stranačku infrastrukturu ako dobiju dovoljno $$$, a nije da nema onih koji se na to lože. Takve treba što pre skrajnuti jer nije tu problem Kosovo, već je problem što će takve stranke učiniti sve da se održi poguban uticaj ovih diktatura. Sve i da Kurti nabije šajkaču, digne tri prsta i objavi ujedinjenje sa Srbijom, uticaj ovih diktatura ostaje.

     

    Ako gledamo lokalni nivo, tu bi zaista bilo mesta za one koji hoće da se bave lokalnim stvarima. Ako ti npr. i SNS i kvaziekolozi najave naplaćivanje parkinga i na njivi pored Kaluđerice, nemaju konkretno rešenje za kanalizaciju u Borči osim 'videćemo', zviznu biciklističku stazu nasred trotoara da moraš da se sklanjaš, nije ni čudno što neki zbog toga ne žele da izađu na lokalne izbore.

     

    Put je možda organizovanje lokalnih grupa gradjana sa novim a prepoznatljivim licima koja imaju konkretna postignuća. Niš, drugim rečima.

    • Like 2
    • Thanks 1
  7. 4 hours ago, djura.net said:

    To je, na zalost, samo tvoja projekcija i wishful thinking, jel mozes da zamislis nekog slovenackog/ceskog pro EU politicara da ne sme da zucne na ono sto Kinezi rade u Boru, Smederevu ili u Linglongu? Ili da upotno okrece glavu od Ruske agresije, stanja demokratskih procesa i, recimo, sudbine Navalnog? A oni upravo rade ono sto vecina naroda podrzava i gledaju da se tom vucicevsko/dacicevskom birackom telu nikako ne zamere. Sta je tu 'sustinska promena'? Pri tome ne bih imao nikakvih problema da ih vidim u opozicionom bloku koji hoce da srusi SNS vlast, ali ne kao nekog ko zagovara podele i svadju pre nego sto se padne ovaj rezim. Do tada svako soliranje meni previse lici da rade na 'daljinski upravljac' koji je kod ko zna koga u dzepu.

     

    Mozda i nisu na neki daljinski, samo spontano nemaju hrabrosti da izguraju neke jace stavove. Razumem tu kalkulaciju. Nece da otudje apstinente koji su za nacionalnu stvar, ili vole nasu bracu, a racunaju da im za podrsku ovih drugih nije potrebno takvo izjasnjavanje. Ne cini ih bog zna kako interesantnim politicarima, samo su tako genericki 'novi'. Sto je isto ok.

    Ja ipak cekam (ne radi glasanja, jer glasam svakako, nego u idejnom smislu) da poneko pokaze da razume biracko telo kojem se obraca, a koje nije vec  na njihovoj strani po automatizmu. Postoji i klasa dobrostojecih apstinenata koji nisu ni za koga, ali bi bili voljni da izadju na izbore ako bi ih neko pozitivno ubedio da veruju u promene. Cekam da se i njima neko obrati. Biti nov nije dovoljno (mozda ni nuzno).

    • Like 1
  8. 1 hour ago, bohumilo said:

    Naravno da stvara, jer to uopšte i nije naučna, racionalistička teorija (kao što to nije ni marksizam). Ona NE samo da je pogrešna, već suštinski (kao zaveru "opresora") negira sam racionalizam, postojanje objektivne realnosti koju je moguće razumom parsirati nezavisno od posmatračevog identiteta i sličnih parohijalizama. Vi ne možete nju da kritikijete zato što ste, npr, beli heteroseksualni muškarac ili zato što to vređa nečija osećanja i slično. Jedino što možete je da kleknete i da budete, kako maoisti kažu, "narod" ili da budete "narodni neprijatelj" određen za "struggle session". Zato nije uopšte čudo da proizvodi samo totalitarizam, nasilje i pepeo, baš kao i marksizam iz kojeg je izgmizala.

     

    Tačno. Postoji antinaučni element. Kao što postoji antinaučni element u plašenju birača migrantima, spoljnim opasnostima, ili u zagovaranju koristi američkog izolacionizma. Konzervatizam je po svojoj definiciji antinaučni (već time što negira bejsovsku epistemologiju). Progresivizam može, ali ne mora biti antinaučni, zavisi kako se progres razume i u kom pravcu krene.

     

    Političare niko neće pobrkati sa racionalnim naučnicima, niti predsedničke izbore sa naučnom konferencijom. Pitanje je praktično - ako/onda. Ako ponede konzervativci, da li je to bolje za USA i svet nego ako pobede progresivci (namerno ne kažem liberali, to je drugi 'par cipela').

     

    Trenutno su konzervativci u raljama retko nekompetentnog lidera, koji je oko sebe okupio još gore od sebe. Progresivci su u raljama drugačijeg, na svoj način pogrešnog sentimenta, ali to je ono što polarizacija proizvodi, akciju i reakciju. Jedino što je ova reakcija manje štetna od alternative.

     

    • Like 6
  9. 2 minutes ago, Drug Crni said:

    Ovde samo izmena zakonodavstva pomaže: da osoba koja promeni prebivalište ne može da glasa pre proteka nekog vremena. Recimo godinu dana. Ne vidim kako drugačije legalno može ovakvom inženjeringu da se stane na kraj?
    A Oskara samo Zapad može da primora na tako nešto.

    Pitanje za Nišlije: da li je direktor Instituta za kardiologiju možda neki SnS trojanac? Pošto vidim da namerava da ide na lokalne izbore.

     

    Tesko da mozes nekom da na osnovu toga ogranicis pravo glasa. A i da mozes, ovi bi samo to uradili godinu dana ranije. Resenje je veca izlaznost ili organizovana opoziciona beogradizacija. Da se ispruzi Djolak od onih 619 miliona!

  10. 6 hours ago, berti said:

    Moze cena odlaganja biti nula dinara, mogu kontejneri biti besplatni skroz... Bice skoro isto. U Nisu su bile postavljene kante za smece na bas mnogo mesta, pricvrsene za bandere, stubove... Vise od pola je pokidano, polomljeno, odvaljeno... Da ne pricam o razvaljenim igralistima za decu, polomljenim klupama... Ja ne znam kako to da se objasni. Mladost, bes, frustracija? Pa ima besnih i napaljenih pubertetlija i u Cirihu i Beču, pa ne verujem da to iskazuju lomljenjem kanti za đjubre, ljuljaski i klupa po parkovima. Visevekovno robovanje pod Turcima, to nase opravdanje za sve živo.

    Mozda ima tu nešto, ali svako ko je bio po Turskoj moze sa vidi da je kod njih sada mnogo bolja  situacija nego ovde.

    Verovatno ima od svega po nešto, ali se premalo malo radi na edukaciji. Bas zbog toga kakva je situacija kod nas treba od prvog razreda uvesti neki predmet o ekologiji. Uciti decu o nuznosti zaštite prirode u svakom smislu, razvijati svest o tome iz godine u godinu. Prikazivati filmove o onim milionima flaša koje plutaju Drinom, pokazivati slike iz Slovenije, ne mora se ici dalje. Ako se zakaze u startu i deci ne usadi svest, bice i dalje ovako. Naravno, i dalje ce umesto ekoloskog edukovanja nasu decu zamlacivati veronaukama i slicnim glupostima. Oko za oko, kontejner za kontejner!

     

    Da, to je kljucno. U dva (privatna) vrtica imaju lekcije o ekologiji i reciklazi, od 4. godine. Verujem da je to cesto. I deca vidim prihvataju, pricaju i sami o tome. S obzirom da je to bazicno egzistencijalno pitanje ovog veka, nadam se da ce toga biti sto vise. Ja bih ekologiju uveo i kao predmet od prvog osnovne (kao dopuna i spin off predmeta 'svet oko nas')

    • Like 3
  11. 1 hour ago, Drug Crni said:

    Brojka je sasvim solidna..fali energije,kreativnosti,zapaljivih govora, parodiranja i ismevanja vlasti itd. Fale jbg kadrovi koji bi to doneli..oseka je kvalitetnih kadrova.. Nije lako nadoknaditi ovoliki odliv ljudi u poslednjih 30+ godina..

     

    Jbg, fali sta fali. Mislim da je ipak bitnije cega ima. A sta fali moze i drugom prilikom. To nam je sto nam je. Boje nemamo.

    • Like 4
  12. Ako neko i dalje ima ideju da je GB deklaracija išta osim anti-naučnog žrtvovanja ljudi zarad pogrešne ideje o herd immunity i lične promocije alternativnih terapija, imate ovde blog koji lepo objašnjava i analizira pogubnost i pogrešnost tog pristupa: https://sciencebasedmedicine.org/

     

    Naći ćete po pretraživaču, uglavnom David Gorski piše o tome, ali ima i drugih.

    • Like 3
  13. 11 minutes ago, DJ_Vasa said:

     

    Ovo si odlično rekao. Đido je ovo odradio kao slon u staklarskoj radnji, a takođe se zeznuo što je u celu priču uključio i đeneralskog balvana.

     

     

    Mogu da sve ne priznaju, delegitimišu celu stvar, odu u vanparlamentarce i naprave shadow government sa premijerom i ministrima za sve resore. Em bi prvo glasno odjeknulo, em bi drugo pokazalo šta su im konkretno planovi i kako bi oni rešavali probleme.

    • Like 2
  14. 37 minutes ago, uini said:

     

    zar to nije onaj lik što broji ljude na protestima prilično jasno demistifikovao?

    ono što smo doživljavali kao 100k ljudi 9og marta, je bilo zapravo nesto manje ili jedva onoliko koliko je bilo na par najbrojnijih okupljanja tokom maja

     

    nezavisno od toga, pošto sam svakoga dana bio na studentskim protestima 96/7, odgovorno tvrdim da je standardan broj onih koji bi došli, varirao između 4-5k i 700 studenata

    tek o nekim naj-hajp datumima se ukupno 4-5-6 puta pojavilo između 10k i 20k

     

    nikada se građani beograda i srbije nisu nešto cimali da izlaze na ulicu, čak i kada nisu imali šta da jedu i slično

     

    Mislim da je razlika izmedju ove opozicije i one pre, zapravo u marketingu. Zasto i dalje verujemo u 100k 91. ili 100k 96-7, ili milion ili koliko vec 5. oktobra? Zato sto je postojala konstantna presija i prisustvo opozicije. Čak i kad se Danas lepio u obliku postera na zidovima (zahvaljujuci tadasnjem ministru informisanja, sadasnjem parizeru), nekako smo svi uvek znali gde je opozicija, sta radi, sta zeli, sta veruje, sta nam je ciniti. Secamo se 'gotov je', 'stisni nos i glasaj za dos', i tolikih upecatljivih slogana, kampanja i momenata.

     

    Nije tu bitan broj, nego tenzija, prisustvo necega u svesti ljudi, makar i malog zrna neke ideje. Tek ove godine sam video da se iskristalisalo nesto iole slicno, i gle cuda, tek od ovih izbora imamo naznake sukoba izmedju vlasti i opozicije koji moze dovesti do pomeranja desetogodisnjeg statusa quo. Slobi je trebalo od 90 do 96. da dodje dotle, parizeru od 2012 do 2023., ali tu smo. Ideja 'nema povlacenja pred sukobom' mozda i nije mogla da zazivi ranije, ali vec i sama poruka 'Srbija protiv nasilja' nosi u sebi nesto realno i upecatljivo, mnogo vise nego ista sto je opozicija proizvela posle 2012. (pa i vlast pre toga, jer je strategija DS 2006, 7, 8 bila - glasajte za nas samo da ne dodju radikali). Sada znamo sta hocemo, za sta smo, protiv cega smo...bice potrebno jos vremena da se to dalje kristalise. Ali, sto bi rekao Čerčil, možda ovo nije kraj, niti čak početak kraja, ali je kraj početka.

    • Like 4
  15. https://nova.rs/vesti/drustvo/zbog-zagadjenja-vazduha-najugrozenije-trudnice-i-deca-cak-9-odsto-smrtnosti-kod-novorodjencadi-u-srbiji-izazvalo-aerozagadjenje-povecava-rizik-i-od-autizma/

     

    Eto, o ovome sam pricao. Samo da su vozili npr. kombije kroz sve gradove i manja mesta na kojima su poruke ovog tipa, ljudima bi se povecala svest o velikom problemu. Onda bi drugacije percipirali reakcije tipa 'to znaci da smo postali razvijena drzava'.

  16. Par anegdotalnih opservacija - postoji rezervoar glasova ne samo kod neinformisanih i biracki konzervativnih. Postoje nezainteresovani, dobro stojeci biraci koji nisu za vlast, ali im treba pozitivan razlog za opoziciju. Sta bi to bilo? Setimo se Otpora pre skoro 25 godina sad vec.

     

    Po tim standardima ova kampanja je bila mlaka. Postoje nacini da se dopre do ljudi na egzistencijalnom, visceralnom nivou. Mogli su vise da potenciraju ekoloske teme, ne samo rio tinto, vec i zagadjen vazduh,na primer. Mi svakog sekunda udisemo razloge da glasamo na izborima.

     

    Mogli su da na standovima podele n95 maske sa nekim porukama, na primer, i da ih podele ljudima koji dolaze na proteste. Da stalno naglasavaju efekte zagadjenog vazduha. Na lokalu isto ima nacina, mogli su da vide iskustva iz drugih zemalja kako se radi kampanja 'odozdo' (grass roots sto bi rekli u USA). Mogli su jos ranije da naprave 'vladu u senci', gde bi demonstrirali sta je i ko je njihovo resenje za svaki resor.

     

    Ja sam u principu optimistican, jer uz razne greske, sujete, pogresne poruke ("dobicemo Beograd' umesto 'svaki glas je vazan'), i naravno objektivne izazove, ima mesta za rast. Proglas i Kreni-Promeni tu mogu da igraju vaznu ulogu.

  17. 4 hours ago, berti said:

    Eno, pojavio se intervju sa kretenom u Ninu. Nemam uopste volje da to pogledam. Bezao je kao od kuge tolike godine od bilo kakve naznake tv duela ili razgovora sa normalnim novinarima, bezaobod Tatalovicke kao djavo od krsta, a sada pristaje. I kao to nema veze sa prodajom NIna ili ko zna čime mutnim. Koja je svrha intervjua sada. Oni njegovi ce ga i dalje glasati, oni koji su protiv, bice i dalje. Treba sada da se kao divimo Culibrku u stilu "al ga ja pitao, al mu je rekao". Nema vise razgovora bilo kakvog sa tom bagrom. Na glasanje, pa na ulicu, jer ce oni pokrasti izbore sigurno. 

     

    Nisi ništa propustio. 'Da, pa šta', 'To nije pravosnažno/dokazano', 'A vidi tek ove'

  18. 4 minutes ago, Div said:

     

    Dobro je čovek napisao, 58,63 je najviše posle 2008. 

    Stoji da poveliki procenat ne izlazi na izbore, ali je procenat sumnjiv, birački spiskovi su puni mrtvih, odseljenih što umanjuje procenat, ali jeste bitno zašto ljudi ne izlaze, ne verujem da je odgovor, zato što im je dobro, ti kojima je dobro izlaze, oni kojima nije dobro i ne izlaze ne veruju u mogućnost promene na bolje, tu je obaveza i šansa opozicije da ih ubede da glasaju.

     

    Da li se nekad razgovaralo sa tim ljudima, radila neka istrazivanja, npr. sta bi ih vratilo na biracka mesta i sl.?

×
×
  • Create New...