Jump to content

MeanMachine

Član foruma
  • Posts

    1,769
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by MeanMachine

  1. Khm ova nasa dva oni kintu najviše uzimaju od EU i onda time finansiraju projekte koje kinezi rade. Dakle problem je u EU. E sad EU ima svoju računicu da to toleriše u našem slučaju je ono Merkelino "ima ko će" dok u slučaju Mađarska mi baš i nisu jasni...
  2. Skoro svi EV koriste byd ili catl baterije. A to su kinezi i e radi se o ne copycatu već su razvili svoje nove baterije. Tesla je krenula da razvija svoju bateriju 4860 ali imaju ozbiljnih problema. Ovo je poređenje najboljih litijum baterija konkretno byd, catl i očekivana teslina baterija koju je Ilon hypovao samo tako da bi danas byd i catl stancaju prikazana baterije i prodaju tesli dok tesla i dalje rešava bube u proizvodnji svoje sega mega baterije što je jedan od razloga slabe mesečne proizvodnje cybertrucka: Inače radi se o passe tehnologija barem za kineze oni sad se bave natrijum baterijama i tu imaju bukvalno monopol. VW je uleteo sa kintom da bi medju prvima van Kine imao pristup tim baterijama. Na baterije spuštaju cenu EV na nivo benzinaca plus ne gore odlično podnose zimu i sporije degradiraju ovo zadnje je glavni razlog loma prodaje EV u svetu jer EV sa litijum baterijom gubi vrednost samo tako.
  3. A Kina je opasnost po Evropu kako? To sto Kina i Amerika i to zbog Amerike su u sukobu veze sa Kinom i Evropom nema. Kina Rusiju podržava jer iz Amerike svako malo se čuje da moraju što pre da zarate sa Kinom. Plus su praktično formirali vojni savez iskljucivo protiv Kine. Ja sam ubeđen da je Putin presekao u vezi invazije na Ukrajinu posle formiranja AUKUSa jer je time Kina naterena da se okrene Putinu.
  4. Poenta je da nisu nikakva golf kolica. I da SAS koristi slična vozila odavno. Problem sa dronovima je što moraju potpuno nova vozila da se smisle jer iako imaš solidno oklopa to dronu nije problem jer često imaju protivnik granate ili mine praktično ti treba transporter oklopljen ko tenk.
  5. Vozilo koje lici na golf kolica a viđaju se kod Rusa je kinesko lako terensko vozilo: https://www.flywheelspowersports.com/product-page/2022-desertcross-1000-3 Negde se pominje da je najavljeno oko 2000 tih vozila.
  6. Byd je pre a i sad pre svega džinovski proizvođač baterija što mu daje ogromnu prednost u odnosu na konkurente. Tesla npr koristila takođe byd baterije i čini mi se da su se modeli sa istima pokazali boljim od onih sa japanskim. Musk je popizdeo jer byd postaje glavni konkurent pa je odlučio da ne nabavlja od njih više baterije vec će od catl koji je takođe kineska kompanija. Kinezi dominiraju proizvodnjom a i razvojem baterija pa ne čudi što sve su glasniji predlozi iz eu i sad da se uvode dodatne tarife na kineska ev vozila. Problem je što bi vrlo lako moglo doći do sukoba Evrope i Amerike jer npr francuzi traže tarife i za teslu...
  7. Teško da granata može se porediti sa raketom sve i da je domet sličan. Raketa ima npr 100kg eksploziva dok npr 155m gps granata ima oko 5kg eksploziva. Ako pak se ide na neku egzotiku povećanje dometa onda je količina eksploziva smanjena. Npr ta granata od 100km verovatno je neka teška egzotika npr ima nabrojani mlazni motor a to zahteva gorivo a gorivo zauzima prostor koji bi se koristio za eksploziv, npr duplo manje eksploziva a verovatno još manje jer mora da postoji i usisnik. Drugi problem je ometanje: https://defencesecurityasia.com/en/us-general-acknowledges-russian-jamming-diminishing-effectiveness-of-smart-weapons-in-ukraine/ Ovo je vrlo izraženo kod 155mm gps granata jer one nemaju mnogo eksploziva niti ziriskop a ako ga imaju isti je daleko iza npr onog u himarsu što zbog cene što zbog prostora. Rajhmetal ako hoće da pomogne nek radi gps 122mm rakete povećanog dometa za grad vbr. Ali jbg neće jer to nemaju kome prodati u nato-u pošto nije nato oružje a što toga Ukrajini treba samo tako koga briga...
  8. Mislio sam da Mek preteruju ali izgleda da je u pravu. Ukrajinske odbrambene linije vrlo loše određene https://t.me/anna_news/66138 Jeste propruski kanal ali snimak je samih Ukrajinca koji se žale da umesto odbrambene linije su zatekli jarak. Pominju I neke pare koje su lokalni funkcioneri "potrošili" na "odbrambenu" liniju.
  9. Ja sam već pisao da meni deluje da je Putin u fazonu da otegne rat pa šta bude. Da mobiliše mnogo više može ali treba to opremiti plus bi raja krenula da pizdi ovako održava rat i osvaja selo po selo u suštini ništa spec bitno ali eto u medijima se o tome priča sad i zapadnim. Sve se izgleda rešava novembra 2024 ili će Ukrajina biti puštena niz vodu ili će Putin naprasno početi da zagovara pregovore.
  10. Khm ja sam napisao da imaju znatno veći kapacitet jer je 40Wins pisao o nemačkoj prolećnoj ofanzivi 1918 i kako je ova ruska ista situacija. Jednostavno nije. Elem Ruse će pre ekonomija naterati da batale rat nego gubici. Problem je da li Ukrajina može da izdrži još par godina i da li ce zapad tj Amerika da i dalje pomaže Ukrajinu. Ako Bajden ostane hoće ako pak se vrati Trump fokus će biti pre svega na Iranu i Kini.
  11. @Klotzen Nisam mislio na daleko više mobika kod Rusa već na to da imaju znatno više za popunu i rotaciju.
  12. Samo što su saveznici 1918 imali znatno više trupa u rezervi. Nemci pak su bacili sve što su imali protiv protivnika koji ima daleko veće rezerve. U ovom slučaju imaš situaciju da Rusija ima 4 puta veći mobilizacioni kapacitet.
  13. Ako je toliko bitno Očeretine Ukrajinci mogu da troše preostalu municiju jer je pomoć odobrena. E sad ili nije toliko bitno ili imaju još neke probleme koji sprečavaju da zaustave napad ali municija ne bi sad trebala biti problem.
  14. Ukrajinci povlače Abramse sa prve linije fronta: https://apnews.com/article/ukraine-russia-war-abrams-tanks-19d71475d427875653a2130063a8fb7a Moguće da je plan da ih koriste ko vatrogasce panzere, nemci su tigrove posle kurska počeli da koriste iskljucivo za gašenje "požara " tj zaustavljanje ili usporavanje neočekivanog prodora ruskog oklopa. Jer su direktno na frontu bili samo prestižne lovine za Ruse ko danas abramsi.
  15. Navodno uhapšen zamenik Šojgua zbog mita.
  16. Patriot baterije koliko znam nisu se pokvarile a teškog pvo Ukrajini treba ko i granata za haubice.
  17. https://youtu.be/NOigviXwKCU?si=MWxixikEZLLkMpIF
  18. Koliko vidim taj bataljon deluje na zapadnoj obali pa i nema veze sa ovom masovnom grobnicom. Dakle to nije h vezi gaze već u vezi zapadne obale.
  19. Meni evropljani nisu jasni. Ameri jesu imaju magovce i Rusija im nije komšija (geografski jeste ali geopoliticki nije). Ali evropljani e to je ludost. Ovo pišem jer nisu uspeli da se dogovore evropljani u vezi slanja dodatnog pvo Ukrajini.
  20. Nisam mislio na bogatije zemlje podsahare. Ne sećam se koja zemlja je u pitanju ali se sećam da važi za siromašnu. Ali ima političare koji shvataju da je it 21vek a ne obavezna veronauka. Doduše imamo obrnute primere na zapadu npr pogledati zatucane kaubojske konzerve kojima je puritanstvo bitnije od tehnologije.
  21. Vaso poređenje sa Afrikom uskoro neće biti realno. Elem kad je kod nas krenula priča o obaveznoj veronauci (skoro čini mi se) tad bila vest da u nekoj podsaharskoj zemlji država predskolcima deli tablete sa specijalnim igricama za shvatanje algoritma. Juče na n1 priča snajka iz Afike da je tamo nezamisliv provod klinarije ko kod nas. Dakle i Afrosi shvataju šta je budućnost i uskoro ćemo i na njih gledati ko danas na Rumune koji su nas presisali fino pogotovo informaticki ali i dalje pričamo priče kako su oni bili beda jer jedino priče i imamo. Pri tome zbog loženja na kraljevinu niko ne kaže da su npr za Rumune ko i za neke druge narode istočnog bloka mi bili sirotinja pre komunizma dakle mi se ustvari vraćamo tamo gde smo prirodno i bili beda Evrope.
  22. Koje protiv radarske toliko duboko u Iranu? Dronovi opušteno. Videsmo u Ukrajini kako uništavaju i istočne i zapadne radare bez mnogo muke.
  23. @Klotzen Ukrajina ima problem američkih izbora i ne može zbog toga biti u defanzivi. Bajdenu treba uspeh na frontu Trump pak neuspeh.
  24. Pa rekoh da izguglam izjavu pa postavio navodno je u pitanju neko mudo za nacionalnu bezbednost Izraela. Evo: https://www.npr.org/2024/04/19/1245838551/israel-iran-attack#:~:text=Itamar Ben-Gvir%2C Israel's hard,"making fools of themselves." Inače Izrael i ne može da odgovori sa nekim spektaklom nemaju ogroman arsenal raketa dugog dometa. Morali bi da ko kad su overili oziris reaktor koriste avijaciju a bitne mete u Iranu su znatno dalje od ozirisa a i tu je bilo nategnuto sa gorivom.
×
×
  • Create New...