Jump to content

Kosovo, priznati ili ne?


djole

Recommended Posts

22 minutes ago, AgroLaki said:

Opa, Nestor se oteo kontroli hahahaah 

 

Možda ćemo gledati pacove kako se međusobno kolju, a ako doca bude imao predugačak jezik, možda ga i u'apse zbog nadrilekarstva. Ne bi bilo loše ni jedno ni drugo, a ako kleronacionalisti malo dobiju po nosu, bar će biti neke vajde.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, djura.net said:

Ne razumem? Kako mislis da je doslo do ove pucnjave I nasilja?

Tako što je na severu Kosovo postavljeno više punktova na kojima do zuba naoružani pripadnici policije maltretiraju putnike, izbacuju ih iz kola, pretresaju čak i žene i decu iako i po pravilima kosovske policije žene ne bi smeli da pretresaju muški policajci. Onda se nađe neko lud ili hrabar i kaže neću da stanem da me drže na asfaltu kao kriminalca i oni odmah zapucaju. Nije da to nisam gledao na Kosovu 90-tih samo su uloge bile obrnute   

Edited by Perkos2
Link to comment
Share on other sites

tako što je na severu Kosovo postavljeno više punktova na kojima do zuba naoružani pripadnici policije maltretiraju putnike, izbacuju ih iz kola, pretresaju čak i žene i decu iako i po pravilima kosovske policije žene ne bi smeli da pretresaju, onda se nađe neko lud ili hrabar i kaže neću da stanem da me drže na asfaltu kao kriminalca i oni odmah zapucaju. Nije da to nisam gledao na Kosovu 90-tih samo su uloge bile obrnute   

Dobro, ali kako je doslo do ove pucnjave?
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, deez nuts. said:


Dobro, ali kako je doslo do ove pucnjave?

Ne mogu sad baš da ti nacrtam celu akciju 😏 samo eto vidim da su Srbi nastavili vožnju i gle čuda prešli u ostatak Srbije bez ikakvih problema. Da su udarili u policijsko vozilo i tek onda ovi puscali na njih ne bi nastavili vožnju sigurno ...

Edited by Perkos2
Link to comment
Share on other sites

Simetrija.

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi objavio je da je u otvorenom pismu specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru tražio da Preševska dolina bude uključena u dijalog Kosova i Srbije.

 

Kamberi je u objavi na Fejsbuku najavio da će to pismo uputiti i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu, posredniku u dijalogu iz EU Miroslavu Lajčaku, i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, preneo je Jugpres.

 

Kako je u pismu naveo, suštinski element sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova mora biti simetričnost tretmana odgovarajućih nacionalnih manjina da bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svojim evropskim putevima, a kako je ocenio, to će sprečiti još jedan sukob u Preševskoj dolini i ukloniti izvor nestabilnosti između Prištine i Beograda.

 

Kamberi je pozvao predstavnike EU, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i SAD da u cilju detaljnijeg informisanja o opštoj situaciji posete albanske opštine u Srbiji i da se sastanu sa albanskim predstavnicima i liderima zajednica i razgovaraju „o njihovoj zabrinutosti“.

On je dodao da je neprijateljski odnos Srbije prema nezavisnosti Kosova negativno uticao na Albance u Preševu jer Srbija odbija da prizna fakultetske diplome kosovskih univerziteta i time diskvalifikuje 15 generacija Albanaca koji zbog toga ostaju bez zaposlenja u državnim institucijama.

 

„Albancima u Preševskoj dolini trenutno je uskraćeno pravo da koriste nacionalne simbole i zastavu, što je ključni element albanskog nacionalnog identiteta. Militarizacija se stalno koristi kao strategija zastrašivanja lokalne albanske zajednice“, dodao je Kamberi u pismu.

 

„Pored ovih gorkih pritužbi, u političkom i medijskom diskursu normalizuje se rastujuća albanofobija izražena kroz huškačke i uvredljive izjave na račun Albanaca, koje daju najviši državni funkcioneri vladajuće koalicije u Srbiji“, dodao je Kamberi.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Jezebel said:

On je dodao da je neprijateljski odnos Srbije prema nezavisnosti Kosova negativno uticao na Albance u Preševu jer Srbija odbija da prizna fakultetske diplome kosovskih univerziteta i time diskvalifikuje 15 generacija Albanaca koji zbog toga ostaju bez zaposlenja u državnim institucijama.

 

I posle nismo isti q, najvažnije je nakačiti se na državnu sisu 🙂 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam više mišljenja da će sada da im da sve osim UN i priznanja, i onda zapad baš briga jer u toj situaciji Kosovo neće imati prepreke da se učanjuje u organizacije koje su potrebne svakoj državi da normalno funkcioniše. Onda će da nas kuvaju kao žabu nekoliko godina pa da ih puste u UN a posle još jedne ture kuvanja žabe ide i prinanje. Jedino što mi nije jasno je da li će ga terati da uvodi sankcije Rusiji. Po ovoj promeni na medijima deluje da hoće ali ja i dalje nisam siguran u to jer bi to baš bio ozbiljan udarac na njegov rejting.

Link to comment
Share on other sites

Ne priča on nikad ništa protiv Vučića niti bi mogao da gostuje toliko po televizijama da govori ono što Vučić ne želi da čuje.

Poenta Vučićeve kontrole medija jeste stvaranje privida šarenila mišljenja i opcija pa se tako redovno promovišu oni koji nemaju nikakvu snagu poput Čede i Čanka, dok oni koji predstavljaju čak i najmanju realnu opasnost po režim, makar i da izgubi neku mesnu zajednicu, ne mogu nikako u režimske medije.

Takođe je SBB, na čijim kanalima gostuje i prava opozicija i intelektualci koji nisu pod kontrolom, sprečen ne samo u pokušajima da kupi zemaljski Pink, a zatim i Prvu i B92, već i bilo koju radio stanicu s nacionalnim pokrivanjem.
 

Edited by erwin
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

US to support Serbia amid tensions with Kosovo if Belgrade joins Russian sanctions (...)
If Serbia fully participates with the West then Washington and Brussels may ask Kosovo to meet Serbia's demand in granting Serbs the right to live in Northern Kosovo.

https://www.euronews.com/2023/01/23/us-to-support-serbia-amid-tensions-with-kosovo-if-belgrade-joins-russian-sanctions (ta rečenica je dostupna i u video prilogu dostupnom na linku)

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, erwin said:

Prevod s kog tačno jezika na engleski? Eskobar razgovarao na španskom?

 

Ovo nije rekao Eskobar (bar ne u snimku na linku koji si postovao), vec spikerka. Eskobar je rekao da celom regionu treba dati sansu da udje u EU u dogledno vreme, kako bi se dogovorili i sklopili trajni mir. Apsolutno nista sto nismo vec culi stotinu puta.

 

Ako mislis na rec prevod, nisam mislio bukvalno, vec interpretacija.

 

A moguce da je bio i bukvalno prevod, ako je spikerka Srpkinja, pa je onda napisano duplo prevodila i onda se u tom procesu izgubilo izvorno znacenje.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Kosovo, priznati ili ne?
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...