Jump to content

Kosovo, priznati ili ne?


djole

Recommended Posts

dobro na wikiju svako može da pravi neku svoju listu, ovde je nabacano sve i svašta

Deni Avdija nije nikad ni video Prištinu na primer sem na nekoj slici ali eto popularan je ali zanimljivo da nema drugog NBA igrača koji je takođe poreklom iz Prištine a to je Pokuševski

 

Edited by Perkos2
Link to comment
Share on other sites

nije to jedni slučaj, na severu su prokopali,zaprečili ili betonskim blokovima zatvorili najmanje 20 lokalnih puteva koji spajaju okolno sela, onako demokratski ...

uz sve to opet je zabeležen nestanak jedne osobe srpske nacionalnosti koju je kasnije policija pronašla obešenu, ako se ne varam to je slučaj broj 6 od postavljanja novih gradonačelnika dakle negde od sredine maja meseca. i sve se gura pod tepih 

Link to comment
Share on other sites

https://kossev.info/obustavljeni-radovi-na-putu-koji-vodi-preko-starog-groblja/

 

poruka je poslata a to što se sad kao peru ruke je samo dokaz o kakvim se pokvarenjacima radi

onaj Đinovci baem lepo kaže "nije isto pregovarati kad kurti sa policijom drži teritoriju severa Kosova ili kad tamo Srbi slobodno žive"

Edited by Perkos2
Link to comment
Share on other sites

Quote

Šefovi država i vlada članica Evropske unije saopštili su danas da će neuspeh Beograda i Prištine u deeskalaciji tenzija imati posledice i da od Srbije očekuju da preduzme sve neophodne korake za procesuiranje odgovornih za napad na kosovsku policiju u selu Banjska.

U zaključcima usvojenim na kraju dvodnevnog samita EU u Briselu, lideri 27 članica tog bloka izrazili su "duboku zabrinutost" zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i naveli da "najoštrije osuđuju nasilni napad" u Banjskoj 24. septembra, u kojem je poginuo kosovski policajac, a kasnije u razmeni vatre i tri pripadnika naoružane grupe Srba.
"Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu", navodi se u zaključcima Evropskog saveta.
Navodi se i da Kosovo i Srbija "moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju i da obezbede održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba".
U zaključcima stoji i da Evropski savet žali zbog izostanka implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa za implementaciju od obe strane, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredstvo EU.
"Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da primene te sporazume, bez odlaganja ili preduslova. To uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je ključni uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike ako ne ostvare napredak", dodaje se.


https://beta.rs/content/193098-eu-neuspeh-u-deeskalaciji-tenzija-imace-posledice-srbija-i-kosovo-da-primene-sve-sporazume

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

  

Quote

Joint statement by the President of the French Republic, the Chancellor of the Federal Republic of Germany and the President of the Council of Ministers of the Italian Republic on the EU-facilitated Dialogue on normalisation of relations between Kosovo and Serbia

We, the President of the French Republic, Emmanuel Macron, the Chancellor of the Federal Republic of Germany, Olaf Scholz, and President of the Council of Ministers of the Italian Republic, Giorgia Meloni, joined by the President of the European Council, Charles Michel, the High Representative for Foreign Affairs and Security Policy/Vice-President of the European Commission Josep Borrell and the EU Special Representative for the Belgrade-Pristina Dialogue and other Western Balkan regional issues, Miroslav Lajcak, met with the President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, and the Prime Minister of Republic of Kosovo, Albin Kurti, in the margins of the European Council on 26 October 2023.

We welcome the engagement of the two Parties in the discussions yesterday in Brussels. We take good note of the comments made by the two leaders of Kosovo and Serbia to the European Statute for the establishment of the Association of Serb-Majority Municipalities in Kosovo and their expressed readiness to implement. The draft statute we presented and fully endorse encompasses a modern European way to address the sensitive issue of minority protection in line with best European practices and standards, within the parameters defined by Parties.

We therefore once again underline our expectation for the Parties to deliver on their commitments to implement the Agreement on the Path to Normalisation. The implementation phase should progress with both Parties delivering on their respective obligations in parallel in a step-by-step manner based on the principle that both Parties need to do something to get something. The focus should now be on advancing on the full implementation of the Agreement without preconditions or delays.

In order to make quick progress in the implementation, we call on Kosovo to launch the procedure to establish the Association of Serb-Majority Municipalities in Kosovo as prescribed in the draft Statute, and on Serbia to deliver on de-facto recognition. Formalities, including related to adoption, should not stand in the way of progress on this issue.

We now expect Kosovo and Serbia to swiftly agree on the details in the EU-facilitated Dialogue. In the absence of progress on normalisation of relations both Parties risk losing important opportunities.

https://www.bundeskanzler.de/bk-de/aktuelles/joint-statement-by-the-president-of-the-french-republic-the-chancellor-of-the-federal-republic-of-germany-and-the-president-of-the-council-of-ministers-of-the-italian-republic-on-the-eu-facilitated-dialogue-on-normalisation-of-relations-between-kosovo-and-serbia-2233766

Link to comment
Share on other sites

n1

 

Osnovni sud u Prištini osudio je okrivljenog M.B. na sedam meseci zatvora zbog krivičnog dela „učešće u masi koja čini krivična dela i huliganstvo“ i za „paljenje automobila na Severu“.

Optužen je za „podmetanje požara u nasilnim protestima“, dok je na sednici od 26. oktobra on priznao krivicu.

V.K i Đ.S, oštećeni u ovom predmetu, u ovom sudskom procesu nisu podneli imovinsko-pravni zahtev jer ne znaju da li su im optuženi zapalili automobile, niti ko je tačno umešan u štetu koja im je pričinjena.

U izveštaju Kosovske policije u vezi sa ovim slučajem piše da su podnosioci žalbe otišli u policijsku stanicu Zubin Potok da prijave svoj slučaj, pošto je grupa nepoznatih lica zapalila njihove automobile oko 2.30 ujutru 1. aprila ove godine.

U policijskoj stanici V.K i Đ.S su, kako je saopšteno iz policije, tada su izjavili da su, nedelju dana pre nego što su im automobili zapaljeni, promenili svoje registarske tablice u RKS.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, erwin said:

Dosta zanimljivo da oštećeni odbijaju da traže naknadu štete, verovatno se pribojavaju da bi još nešto od njihove imovine, npr. kuće, moglo spontano da se zapali ako bi to učinili.

Valjda prilikom registracije na kosovske tablice plaćaju i osiguranje kod neke tamošnje osiguravajuće kompanije pa na toj adresi mogu da potraže odštetu.

Edited by Perkos2
Link to comment
Share on other sites

Ti nemaš auto?

 

Naravno da obavezno osiguranje ne pokriva požar.

 

Quote

Ako vozite automobil, da biste ga registrovali morate imati važeće osiguranje od autoodgovornosti, odnosno štete pričinjene trećim licima. Ova vrsta pokrića predstavlja pravni minimum koji morate da zadovoljite u slučaju štete pričinjene trećim licima, vozilima, svojini ili u slučaju povrede (uključujući smrtni ishod ili zdravstvene tegobe), kao i pravne troškove. Ova polisa ne pokriva troškove popravke vašeg vozila niti njegovu zamenu.

https://www.generali.rs/blog/najcesca-pitanja:-sve-sto-treba-da-znate-o-osiguranju-automobila.1243.html?clId=238

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Perkos2 said:

Valjda prilikom registracije na kosovske tablice plaćaju i osiguranje kod neke tamošnje osiguravajuće kompanije pa na toj adresi mogu da potraže odštetu.

 

Zar nije isto kao kod nas? Pri registraciji se plaća obavezno osnovno osiguranje koje pokriva štetu koju nanese vlasnik vozila nekom drugom, a kasko se dodatno plaća. Kasko pokriva štetu nastalu na vozilu vlasnika.

Link to comment
Share on other sites

Konačno su Srbi na Kosovu dobili novu političku snagu. Formirana je Srpska demokratija na čijem će čelu biti Aleksandar Arsenijević koji je imao neku GL do sada. Videćemo da li će i južno od Ibra imati svoje ogranke. Dobro je da ima više opcija prilikom izbora mada zlobnici već špekulišu zašto Aresenijević ima nadimak "Ludi Aca" ili "Aca Ludi" još od kad je bio najmlađi čuvar mosta u Mitrovici

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Kosovo, priznati ili ne?
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...