melankolic Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 (edited) Ideja za otvaranje ovog topica javila mi se nakon gledanja drugog po (meni) redu značajnog dela glumca, scenariste i producenta Jordana Peela. Naravno, reč je o filmu "Us" koji mi je već samim naslovom privukao pažnju. Naime, ja sam ga odmah shvatio kao da je reč o dvoznačju "United States" (s tim da je to "States" u skraćenici namerno napisan malim početnim slovom) i o "Nama". To se potvrdilo u jednom delu filma kada Adelaide postavi pitanje svojoj dvojnici Red ko su oni, a ova odgovara "naravno, Amerikanci". Onda imamo tu fenomenalnu uvodnu špicu koja počinje krupnim planom belog zeca, bukvalno kamera kreće od njegovog oka pa se polako udaljava tako da imamo sliku u kojoj su (uglavnom beli) zečevi ograđeni u svojim boksovima (poput vila i generalno životima u kojima živi srednja klasa) da bi se onda u završnici filma ti zečevi razbežali svuda po (društvenom) undergroundu. Drago mi je bilo kada sam pročitao kritiku na "rogerebert"- u u kojoj stoji isto ono do čega sam i ja došao gledajući film. Radi se, u osnovi, o pobuni potlačenih, nevidljivih ljudi koji će (po autoru) u konačnici formirati neprekidni lanac ljudske solidarnosti. Posle ovog pomalo konfuznog uvoda, vratio bih se temi. Zanima me da li ste i vi primetili da se razvija jedan novi pravac u kinematografiji a odnosi se na sofisticiranu društvenu kritiku, svojevrsno "suočavanje sa prošlošću" u USA? Doduše, radi se tek o par primera (osim "Us" spomenuo bih i film "Get Out" ali i već kultni "It Follows"; moguće da postoje i drugi za koje bih voleo da saznam koji su i zato i postoji tema) ali opet vidim da se iza ove stupidne savremene filmske produkcije rađa jedna hibridna forma komercijalnog i kreativno- promišljajućeg pravca sa mnoštvom slojevitosti. Edited June 9, 2019 by melankolic
melankolic Posted June 9, 2019 Author Posted June 9, 2019 Da... htedoh da predložim da malo proširimo temu. Na njoj bismo mogli da pričamo o "novim tendencijama" u kinematografiji, ne samo vezanim za sadašnji trenutak i određeni prostor /državu nego i iz prošlosti (npr. Crni talas) i globalno.
Besni lala Posted January 31 Posted January 31 Može možda ovo ovde ... nema puno veze, ali jeste nova tendencija u kinematografiji, američkoj. Nek im je sa srećom ... od mene.
Recommended Posts