Jump to content

VN Kanade 2019.


Alen13ASC

Recommended Posts

9 minutes ago, profaarmor said:

Ako stvarno Luis nije hteo onda je trebalo(valjda) da namerno napravi da zaostatak  bude vise od 5 sekundi iza Seba i to bi bilo to. Ovako zvuci malo bljutavo, cuti barem i ne pokusavaj da prodajes muda za bubrege

 

Jbg onda bi ga Lekler stigao.

 

Ko zna sta bi bilo da nije kazna doneta, mozda bi ga Hamilton i pretekao do kraja trke jer je Seb poceo da gubi tempo u zadnjim krugovima, ovako nije morao da rizikuje i bilo je dosta da se vozi iza njega.

Link to comment
Share on other sites

Sad sam doputovao kući i natenane pogledao snimak nekoliko puta.

Definitivno nije bilo namere Vetela da se zakuca u Luisa, imao je grdnih muka da nađe grip po povratku na stazu.

Nisam ekspert za pravila, ali nije u duhu trkanja da dobije kaznu. Sudije su upropastile šou, jer F1 jeste i delom šou.

Baš bzvz.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ferari ulaze protest:

 

Quote

 

Ferrari has lodged its intention to appeal the stewards decision to penalize Sebastian Vettel that ultimately cost him victory in the Canadian Grand Prix.

 

Vettel was handed a five-second time penalty after going wide at Turn 3 and cutting across the grass, with the stewards deciding he “rejoined the track at Turn 4 in an unsafe manner” ahead of Lewis Hamilton (car 44) “and forced car 44 off track. Car 44 had to take evasive action to avoid a collision.”

 

The incident resulted in Vettel, who crossed the finish line first, being relegated to second behind Hamilton as he could not pull out a big enough gap in the final 12 laps after being informed of the penalty.

 

Ferrari has now confirmed its intention to appeal the decision, with the stewards document stating: “Competitors are reminded that they have the right to appeal certain decisions of the stewards, in accordance with Article 15 of the FIA International Sporting Code and Article 9.1.1 of the FIA Judicial and Disciplinary Rules”. Those articles state any appeal would be heard by the International Court of Appeal.

 

Having lodged its intention, Ferrari now has 96 hours to decide whether to appeal the stewards decision, which would require the team to provide fresh evidence.

The 2019 Sporting Regulations state that a time penalty, drive-through, stop-and-go, reprimand or grid drop cannot be appealed, but Williams appealed a three-place grid penalty for Sergey Sirotkin after last year’s Azerbaijan Grand Prix. On that occasion, a preliminary FIA hearing felt there was no new evidence presented and dismissed the appeal.

 

In Canada, the FIA also looked closely at Lewis Hamilton’s car after the race as a result of a hydraulic system change that was made on Sunday, but confirmed the car complied with the regulations as it was changed for one of identical specification.

 

“It was confirmed for car number 44 that the PU hydraulic system, which was replaced today during the parc fermé, is in compliance with Article 34.2 of the 2019 Formula One Sporting Regulations.”
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

E sad, ako ponište kaznu Vettelu, da li se može žaliti Lewis, jer bi možda prošao Seba na stazi, a ovako je vozio iza njega? 

Šala, znam da nije moguče, ali bolje jedna glupa odluka nego dve. 

A što se riče kazne.

Da li je Vettel ometao Lewisa kad se vračao na stazu? Je. 

Da li je bila kazne fer? Ne.

E sad...

 

Link to comment
Share on other sites

Kazna je smece nevidjeno. Da su pustili da se trkaju, Hamilton bi ga prestigao (kako on tvrdi) i osvojio bi posteno to prvo mesto, a o kazni niko ne bi pricao, ovako su usrali celu trku, doneli odluku koja je sve pokvarila i ujedno pokazala koliko se postuje Ferrari. 

 

Ja se nadam da ce ponistiti kaznu (mada sumnjam), zbog Tota, ako nista drugo

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pogledao sam izjavu Tota nakon trke. Ako sam dobro shvatio, rekao je da je kazna ok 60:40, što znači da i on javno priznaje da je kazna u najmanju ruku problematična.

Potpuno se slažem sa Hertzog-om, trebali su da puste da se stvar reši na stazi, a ako je postojala greška Vetela da mu se izrekne opomena ili skinu bodovi sa licence ili šta god.

Upravo bih forsirao to sa bodovima jer ako vozač učestalo pravi sranja pa popije ban na trku u sezoni to bi bilo značajno efikasnije nego ovo što su uradili.

Ovo nikome ne treba, ni FIA ni MGP, a naravno ni Ferariju.

Ono što se gubi iz vida je činjenica da je Vetel OPET pogrešio.

Tu mislim na vozačku grešku koju je napravio kao čistu posledicu nervoze usled retrovizora punih Hamiltona.

Isuviše je nervozan, napet, onaj performans sa direkt odlaskom u Ferarijev motorhome posle trke i razmeštaj brojeva je pure pražnjenje besa. Ali ne bih rekao da je to samo bes na FIA nego i još ponešto.

Jer, jbg, neće ga i ne ide mu u Ferariju.

Meni je žao zbog toga, jer mislim da je sjajan vozač i simpatičan lik van kokpita.

Pod hitno mora da nađe način da se vadi iz ovog bunara, jer sa ovim mindsetom i da ima raketu pod sedalnim delom, neće videti titulu.

Ja mu to želim od srca, jer mislim da bi njegova peta titula u Ferariju bila odlična za sport.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fetel "preteruje" bolid. Mecka je ponovo bolja, sad je to ocigledno, i Fetel na silu pokusava da dovuce Ferari tamo gde mu nije mesto i vozi na ivici noza celu trku. To mozda radi za kvalifikacije, gde treba da izvezes 3-4 kruga tako pa pauza, pa onda ponovo, ali odrzavati tako visok nivo koncentracije i ici u rizik 70 krugova se granici s nemogucim. Otud i greske. Meni manje smetaju ove njegove greske sto ih sada pravi nego neke od prethodnih sezona kad mu je bolid bio u najmanju ruku egal sa Mercedesom a njemu pregorevala licna. Hokenhajm onomad, pa start u Singapuru, pomracenje uma u Bakuu...

 

Mene ovo sada podseca (pupupu daleko bilo :krstipd4: ) na 1994, i nacin na koji je Sena pokusavao da se sa slabijim bolidom suprotstavi Sumaheru u Benetonu za koji je bio ubedjen da je prljav. Bukvalno je svaki krug vozio na ivici, kao da je kvalifikacioni, i u svakoj trci se izvrteo...
 

54 minutes ago, Poodle Care said:

 

 

 

Nidje veze s ovom Fetelovim - kao prvo, nije bilo kontakta izmedju Fetela i Hamiltona, kao drugo Maks se na stazu vratio pod svojom kontrolom i naterao na Kimeta dok je Fetel jednostavno proklizao preko trave i umalo sam da se ukuca u zid. Kod Fetela ne postoji namera.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Hertzog said:

...doneli odluku koja je sve pokvarila i ujedno pokazala koliko se postuje Ferrari. 

 

 

Jbg sad znas kako smo se mi osecali sve one godine kad su Maks & Berni navlacili i sakom i kapom za Ferari. 😞

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam, nisam siguran da Vetel vozi ovaj auto na 110% njegovih mogućnosti. Pre će biti da oni ne razumeju monstruma kog su napravili.

Ovde ko pročita set up i uklaviri gume može da računa na sasvim lep plasman bez obzira na performansu pogona.

Ove godine se svi muče sa gumama, teško ih je naterati u radnu temperaturu, brzo se hlade, a tad se troše ko blesave i ne drže ništa.

Hamilton otvoreno mrzi ovogodišnje gume, a siguran sam da ni Vetel nema bolje mišljenje.

 

Nešto mi gorak ukus u ustima, ne volim stvari koje su se desile juče. Ni na stazi, ni na forumu. Borko je dobro postupio.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Radoye said:

 

Nidje veze s ovom Fetelovim - kao prvo, nije bilo kontakta izmedju Fetela i Hamiltona, kao drugo Maks se na stazu vratio pod svojom kontrolom i naterao na Kimeta dok je Fetel jednostavno proklizao preko trave i umalo sam da se ukuca u zid. Kod Fetela ne postoji namera.

 

Da Hamilton nije prikocio Vettel bi ga udario. Da li to znaci da po tebi ako nema kontakta nema kazne? Stjuarti su videli nameru, a i meni je isto tako delovallo. Sto Erceg rece, coveku je volan namotan skroz u desno u situaciji kad to nije logicno i kad mu to ide u prilog, vise nego dovoljno da bude kaznjen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Daj jbt normalno da mu je namotan bio volan desno kad pokusava da iskontrolise proklizavanje zadnjeg kraja, pogledaj ponovo snimak, preleteo je preko trave i preko ivicnjaka, bolid je totalno nestabilan rep mu leluja levo-desno, jedva ga je iskontrolisao da se ne zalepi za zid. Nema teorije da je bilo namere.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da bi se shvaila ispravnost odluke o kazni sve sto treba uraditi je zamisliti situaciju gde je umesto trave bio sljunak.

U prevodu, Seb nebi imao nikakvih sansi da zadrzi mesto u tom slucaju.

Cak i u ovom slucaju se borio da odrzi bolid na stazi.

Sebov argument na radiju o tome kako nije imao gde ne opravdava to sto je prekrsio osnovno pravilo gde nije smeo da se vrati na stazu idealne trkacke putanje (to je pravilo FIA).

Vise je nego ocigledno da je Luis itekako pritiskao kocnicu a to se vrlo lako da utvrditi iz telemetrije za koju sam siguran da su stujarti proucili.

Dok se pravila ne promene Sebu ne ostaje nista drugo nego da ne pravi ovakve i slicne greske iz trke u trku.

 

Edit: sto se tice nekakve namere, to nema nikakve veze sa pomenutim pravilom o vracanju na stazu.

Edited by Filthy McNasty
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Filthy McNasty said:

 

Edit: sto se tice nekakve namere, to nema nikakve veze sa pomenutim pravilom o vracanju na stazu.

Ovo.

 

Kod "rejoined the track in an unsafe manner and forced car off track" nigde ne piše o nameri da se izgura, već bi trebalo da postoji namera da se bezbedno vratiš na stazu.

Pretpostavljam da sudije nisu neke dresirane veverice i da su imale uvid u davanju gasa i namotavanju u desno.

 

Inače mi nije jasno zašto bi iko u FIA želeo da favorizuje Mercedes u ovakvom odnosu snaga.

Link to comment
Share on other sites

Kazna je potpuno van duha trkanja, i to je vise nego jasno. 

 

Gotovo svi bivsi vozaci su rekli da ne shvataju kaznu i da nije dobra za sport.

 

A ako su bas zeleli da ga kazne, mogli su sacekati kraj trke, da pozovu obojicu na raport i onda odluce.

 

Bukvalno su nam oduzeli dobro trkanje. Nakon kazne, Hamilton vise nije ni pokusavao, sem na kraju kad su Vettelu pocele otkazivati gume.

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Poodle Care said:

Kod "rejoined the track in an unsafe manner and forced car off track" nigde ne piše o nameri da se izgura, već bi trebalo da postoji namera da se bezbedno vratiš na stazu.

Pretpostavljam da sudije nisu neke dresirane veverice i da su imale uvid u davanju gasa i namotavanju u desno.

 

 

Vidi - trava nije asfalt. Nije cak ni onaj astroturf tepih sto ga sada trpaju svuda da lici na travu a daje "grip" skoro kao asfalt. Fetel je zajebao, napravio gresku, izleteo na travu - i vratio se na stazu na jedino moguci nacin u takvoj situaciji. Da je pokusao da koci na travi blokirali bi mu sva 4 tocka, proklizao bi potpuno nekontrolisano i sigurno bi zavrsio u ogradi usput mozda pokupivsi i Hamiltona. Ovako je uleteo na stazu, iskontrolisao proklizavanje repa bolida motanjem udesno i sve se zavrsilo bez posledica.

 

Da je tu bio sljunak opet bi bilo isto (isao je prebrzo da bi se zaglavio) samo bi jos sa sobom na stazu navukao gomilu kamenja pa bi verovatno isterali SC da se to pomete.

 

Da je bio asfalt verovatno bi iskontrolisao bolid jos tamo i vratio se bezbedno na stazu.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Xpert said:

 

 

Bukvalno su nam oduzeli dobro trkanje. Nakon kazne, Hamilton vise nije ni pokusavao, sem na kraju kad su Vettelu pocele otkazivati gume.

Ovo je cela poenta. Da su odlucivali o kazni nakon trke, pa i hladnije glave, sve bi bilo puno bolje. Prvo imali bi borbu do poslednje krivine, ako hamilton prestigne ne treba razmisljati o kazni, a da je ostalo Vet-Ham mogao si odluciti o kazni i rezultat bi bio isti, ali bismo imali 10 uzbudljivih krugova, ovako su ubili svaku poentu sporta

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Radoye said:

Sad odgled'o ovo Nikovo - po njemu ispada da svako ko se prekoci u krivini zasluzuje kaznu. Keke se naravno ne slaze 😉

 

Upravo moje glediste. Sveka greska mora da se plati, na ovaj ili onaj nacin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...