Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 14 minutes ago, Eddard said: Već smo se svi usaglasili da je Srbija druga dimenzija. Pojas Gaze je jedno - ovo ovde je "Pojas Laze" E, probaj da objasnis to onim tvojim Svabovima (Nemcima) u komsiluku.... "U tem Somboruuuu"... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted October 19 Share Posted October 19 (edited) On 10/16/2024 at 12:26 PM, Eddard said: Ocu najbolje drugarice našli sasvim slučajno tumor na jetri, mi našli brzo način da ga brzo odvedemo kod jednog Prof. na 1. Hirurškoj u Bg, najboljeg stručnjaka za te stvari u zemlji. Juče su ga smestili na 1. hiruršku. Prenosim reči moje najbolje drugarice: Nisam znao šta da joj kažem, nisam imao predstavu da je baš tako loše. Pitam tog druga preko koga smo ih povezali, zašto se prima tako rano, ako će tek sledeće nedelje biti operisan, kaže: Sad ja: zašto, pobogu?! To nema ama baš nikakog smisla, čitava preoperativna priprema može da stane u jedan dan. Moja majka kad je došla u DE na operaciju, dan ranije su je primili i na taj dan odradili i krv, ultrazvuk, spirometriju, bronhoskopiju, razgovor sa anestezijom, sve. Nije ni čudo što je sistem takav kakav je kad se tako rasipaju ionako siromašnim resursima, pa im pacijenti zauzimaju krevete po nedelju dana bez potrebe. Brat od ujaka je ziv zahvaljujuci ljudima iz Euromedica, mada i dalje nije izvan opasnosti. Lezao je 10 dana u gradskoj sa ranom na kojoj se pojavila nekroza i nije dosao do hirurga. Komentar lekara na odeljenju je bio da su godisnji odmori, da ne govorim o tome da ne mozes da dobijes obavestenja koja se daju tri sata nedeljno, jer je telefon dao Bog zauzet ili se niko ne javlja. Ja sam nekim cudom uspeo da dobijem lekara koji mi je rekao vidim da zovete iz inostranstva ali ja stvarno nemam vremena jer brinem o 200 pacijenata. Sto se higijene tice, ja sam 82ge ili 83ce operisao slepo crevo u Dragisa Misovic, nekim cudom sam dobio dvokrevetnu sobu u prizemlju, zbog koje me je drustvo zajebavalo da je funkcionerska. Koliko se secam, za ceo sprat jedan muski i zenski WC u kombinaciji sa kupatilom. Isti su koristili posetioci, oni koji dolaze na preglede, tako da je vec oko podneva izgledao kao i oni na zeleznickoj stanici. Bolnice su nam uvek izgledale kao one iz Olivera Tvista, mozda VMA, Bezanijska Kosa su bili izuzetci, ali zato one izvan Beograda kao u Zimbabveu. Kada je otac boravio po bolnicama 2016te nije bilo takvih slucajeva da nema cebadi, najcesce je problem bio da nema opreme pa se cekalo vecno. Sada koliko vidim je problem sto nema kadrova, a i neki od raspolozivih su sumnjivih kvalifikacija. Edited October 19 by DJORDJE 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted October 19 Share Posted October 19 25 minutes ago, DJORDJE said: Brat od ujaka je ziv zahvaljujuci ljudima iz Euromedica Ljudi iz Euromedika su u 80-90 procenata isti oni iz državnih ustanova ali u drugim uslovima, isto i u drugim privatnim bolnicama, domovima zdravlja, ordinacijama. Razlika koja je na prvi pogled vidljiva je odnos odoblja prema pacijentima, u privatnim te dočekuju na vratima , ako si zakazan već znaju kod kog doktora ideš, često te odvedu do ordinacije, u državnoj bolnici je oidvig dobiti informaciju id bilo kog zaposlenog pa i od onog na šalteru informacija, niko ne zna kad će doktor biti tu, da li mora da se zakaže pregled unapred, za kad se zakazuje, znam za primer da pacijenta iz doma zdravlja pošalju na kliniku da pita specijalisz da li hoće da ga primi, onda se vrati u dom zdravlja, dobije uput, onda opet na kliniku da bi mu zakazali prijem kod doktora za tri meseca. U privatnim uvek ima termina, sve završavaju u međusobnoj komunikaciji i kad odeš od di recepcije sve te čeka pripremljeno, tvoje je samo da platiš. Ako bi se osoblje u državnoj klinici odlučio da radi više, duže, organizovanije, ne bi dobili veće plate jer RFZO je odredio budžet za tu ustanovu na godišnjem nivou, tačno se zna koliko za plate, koliko za materijal, koliko za fiksne troškove. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted October 19 Share Posted October 19 Isto je i na Bežanijskoj kosi, u vezi infrastrukture. Mada su problemi sa infrastrukturom podnošljivi, i možda mogu da se racionalizuju. Ono što je gore od toga je što su lekari, naročito oni koji važe za bolje, i dalje primadone i dive, i neće da saslušaju pacijenta. Još manje hoće da mu objasne šta je rađeno, kako dalje posle operacije itd, nego je to prepušteno pacijentu. Takođe, ne postoji ni nekakav integrisani sistem za terapije, ako neko uzima više terapija. Na primer, ako treba ići na onkološki konzilijum, i tamo traže mišljenje hirurga, ne prepišu u svoj izveštaj terapiju koju je odredio hirurg. Onda ako pacijent previdi tu terapiju, jer osim u izveštaju hirurga nigde nije ni naznačeno da je treba uzimati, pa zbog toga dođe do komplikacija i eventualno, do potrebe za novom operacijom, krivi se pacijent, i optužuje se da namerno i svesno nije uzimao terapiju koju je odredio hirurg. Te stvari su mnogo više ponižavajuće nego zajednički WC-i. Mada jeste istina da lekari koji važe za bolje brinu o 200 pacijenata. Ali postoje i ovi drugi, njima podređeni, koji bi mogli da odvoje par minuta, bar posle operacije, da svakom pacijentu objasne šta je rađeno, kakve efekte da očekuje kad prima razne infuzije i šta dalje posle izlaska iz bolnice. Ovako se prepušta pacijentu da se sam obrazuje, a za vreme boravka u bolnici pacijenti su tretirani samo kao tela, bez ikakvog poštovanja prema njima kao osobama. Začuđujuće, sestre su u stvari korektnije u odnosu prema pacijentu, naročito mlađe, koje se valjda još uvek nisu smorile celom situacijom. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted October 19 Share Posted October 19 (edited) 42 minutes ago, Div said: Ljudi iz Euromedika su u 80-90 procenata isti oni iz državnih ustanova ali u drugim uslovima, isto i u drugim privatnim bolnicama, domovima zdravlja, ordinacijama. Razlika koja je na prvi pogled vidljiva je odnos odoblja prema pacijentima, u privatnim te dočekuju na vratima , ako si zakazan već znaju kod kog doktora ideš, često te odvedu do ordinacije, u državnoj bolnici je oidvig dobiti informaciju id bilo kog zaposlenog pa i od onog na šalteru informacija, niko ne zna kad će doktor biti tu, da li mora da se zakaže pregled unapred, za kad se zakazuje, znam za primer da pacijenta iz doma zdravlja pošalju na kliniku da pita specijalisz da li hoće da ga primi, onda se vrati u dom zdravlja, dobije uput, onda opet na kliniku da bi mu zakazali prijem kod doktora za tri meseca. U privatnim uvek ima termina, sve završavaju u međusobnoj komunikaciji i kad odeš od di recepcije sve te čeka pripremljeno, tvoje je samo da platiš. Ako bi se osoblje u državnoj klinici odlučio da radi više, duže, organizovanije, ne bi dobili veće plate jer RFZO je odredio budžet za tu ustanovu na godišnjem nivou, tačno se zna koliko za plate, koliko za materijal, koliko za fiksne troškove. Verijem, ne zato sto imam licno iskustvo vec, zato sto nema dobrog sistema. Kada sam dosao u Kanadu 91ve, bio sam ubedjen da je zdravstvo savrseno. Pozoves telefonom i zakazes, nema cekanja, za skener recimo 2-3 nedelje, kao i za specijalistu. Uporedi to sa Srbjom i odmah ti bude jasno, tada se u Srbiji cekalo godinu dana za skener. Sada, proslog meseca snaja cekala sest sati u ER, izracunala da bi brze dosla na red u Calgary-ju, ali kada je covek bolestan ne ide na aerodrom,vec u ER. U Americi ja mogu da biram kada hocu na operaciju, okilavio sam se, ali to ima cenu, koja definitivno nije popularna. Edited October 19 by DJORDJE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts