JPM Posted October 17 Share Posted October 17 @Eddard Objašnjenje je jednostavno. Srbija ne treba stare i bolesne, oni neka crknu. Ekonomski tigar zahteva samo jake i zdrave!!! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 34 minutes ago, Eddard said: Dođi da te ja opravim 😁 Neka, radije cu da copam jos malo.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 56 minutes ago, Eddard said: Pa sunce ti, kakav je to način finansiranja, to nema nikakvog smisla? Mi ovde pokušavamo pacijente što pre moguće da šaljemo kući, jer se bolnica finansira po slučaju (famozni DRG), a ne po zauzetom krevetu, to je užasno neefikasno. Znači država plaća verovatno po danu, po zauzetom krevetu određenu sumu novca, a da li će pacijent samo da jede i prespava u bolnici, znači košta vrlo malo ili ćeš za to vreme da mu uradiš preoperativnu pripremu, nekoliko analiza, operaciju i postoperativnu negu, što ipak košta, potpuno svejedno. Pa nije onda ni čudo što se ni ne žure da rade. Ako bolnica nije u stanju da obezbedi dovoljan broj pacijenata kojima će u najkraćem mogućem roku da obezbedi lečenje koje mu je potrebno, onda treba da se zatvori. Na zapadu ljudi operišu kolena i kukove ambulantno, u Srbiji ležiš pre operacije danima kao u hotelu. Doduše hotelu sa minus 3 zvezdice. Pa seti se situacije s covidom u Srbiji - svi laboratoriju, svi x-ray, pa neki po nekoliko puta, pa antibiotici....sta je tu para utroseno, bez ikakvih rezultata! I onda sam pisala - ima para u zdravstvu, ali se uzasno neracionalno trose. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Exactly. Ono što mogu eventualno da zamislim kao moguće objašnjenje je da država plaća neku siću po danu/zauzetom krevetu, pa moraju da ih drže 10 dana da bi se operacija uopšte isplatila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 8 minutes ago, Sunshine State said: Pa seti se situacije s covidom u Srbiji - svi laboratoriju, svi x-ray, pa neki po nekoliko puta, pa antibiotici....sta je tu para utroseno, bez ikakvih rezultata! I onda sam pisala - ima para u zdravstvu, ali se uzasno neracionalno trose. Vise se nosio Ivermectin po dzepovima nego maske na licu. A sto se setanja tice - imamo ispovesti neke Sose iz `Olandije o smucanju po Fruskoj Gori tija dana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 16 minutes ago, Kronostime said: Vise se nosio Ivermectin po dzepovima nego maske na licu. A sto se setanja tice - imamo ispovesti neke Sose iz `Olandije o smucanju po Fruskoj Gori tija dana. Sosa imala covid 3 puta i nijednog jedinog lekara nije videla nijednom! Da sam bila u Srbiji, po' litre krvi bi mi navadili, nakljukali antibioticima i nekim "setom vitamina, alfa lipoinske kiseline and what not" Nije ni cudo sto nam je oniliko lekara pomrlo, kad su pregledali i koga treba i koga ne treba. Vecini tih sto su stajali na onoj hladnoci po "kontejnerima" koji su sluzili kao covid ambulante, bi bilo bolje da su setali po Fruskoj! Srbija i glupave doznake za bolovanje!! 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted October 17 Author Share Posted October 17 E, ovo zaista nema veze sa mozgom. S jedne strane, pacijente drže kao u hotelu bez ikakve potrebe, a sa druge i stari i mladi čekaju na operaciju mesecima. 50 minutes ago, Sunshine State said: Srbija i glupave doznake za bolovanje!! Kako to funkcioniše u inostranstvu? Ne mislim na to koliko ti isplaćuju bolovanje, već za papir koji potvrđuje poslodavcu da je neko zaista bolestan. Koliko znam, kod nas ne postoji zakonska mogućnost da ti privatni lekar piše doznake, ali kraća bolovanja bez komisije postaju učestala kad god je sezona radova u polju. Poslodavcima su ruke često vezane iako se vidi iz aviona da je bolovanje lažno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 I ovde su vezane ruke poslodavcu, odnosno da bi dokazao da je bolovanje lažno, komplikovana je procedura. A da se zloupotrebljava, pa da, nije ni Nemac imun na to. Do 3 dana ti ne treba nikakva potvrda, samo se javiš na posao da si bolestan. Od 4. dana mora bolovanje od lekara. Bolovanje može da ti napiše bilo koji lekar koji radi ambulantno, može čak i telefonski. Od nedavno se elektronski šalje osiguranju, a poslodavac mora da traži od osiguranja. Možeš i u papiru da dobiješ, pa sam da dostaviš poslodavcu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 U Holandiji ne moras ni posle 3 dana kod lekara. Ako nije bolest koja zahteva hospitalizaciju, pa sedis kuci, kompanije imaju "kompanijske lekare" koji mogu da ti dodju u kucnu posetu, da vide da li si zaista bolestan i da li mozes da se vratis na posao. Moj muz je u avgustu imao covid, javio da je bolestan i rekli ok. Prvi dan bolovanja bio "waiting day", jer ako si samo dan bolestan (potencijalno lazno), mozda i ne budes placen. Ostali dani placeni 70 %. Lekar nije dolazio u posetu, bio kuci celu nedelju. Iako u Nemackoj postoji to do 3 dana da ti ne treba lekarska potvrda, ova budaletina ovde je za 16 godina samo jedan dan tako "iskoristila" Sve 3 korone sam odradila, ni dan bolovanja nisam uzela. Ne pitajte zasto, jer ne znam ni ja 😞 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Budala. 😛 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 8 minutes ago, Sunshine State said: U Holandiji ne moras ni posle 3 dana kod lekara. Ako nije bolest koja zahteva hospitalizaciju, pa sedis kuci, kompanije imaju "kompanijske lekare" koji mogu da ti dodju u kucnu posetu, da vide da li si zaista bolestan i da li mozes da se vratis na posao. Moj muz je u avgustu imao covid, javio da je bolestan i rekli ok. Prvi dan bolovanja bio "waiting day", jer ako si samo dan bolestan (potencijalno lazno), mozda i ne budes placen. Ostali dani placeni 70 %. Lekar nije dolazio u posetu, bio kuci celu nedelju. Iako u Nemackoj postoji to do 3 dana da ti ne treba lekarska potvrda, ova budaletina ovde je za 16 godina samo jedan dan tako "iskoristila" Sve 3 korone sam odradila, ni dan bolovanja nisam uzela. Ne pitajte zasto, jer ne znam ni ja 😞 Sta god bih napisao - ban mi ne gine.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 17 Share Posted October 17 (edited) 1 hour ago, DJ_Vasa said: Kako to funkcioniše u inostranstvu? Ne mislim na to koliko ti isplaćuju bolovanje, već za papir koji potvrđuje poslodavcu da je neko zaista bolestan. Koliko znam, kod nas ne postoji zakonska mogućnost da ti privatni lekar piše doznake, ali kraća bolovanja bez komisije postaju učestala kad god je sezona radova u polju. Poslodavcima su ruke često vezane iako se vidi iz aviona da je bolovanje lažno. Samo tvoj kucni lekar moze da ti pise te "doznake", a od (valjda ) Nove godine i elektronski u smislu napises mu da si bolestan, on ti (valjda) mailom da 8 dana bolovanja i sada i´´, od kako je ta elktronska mogucnost dostupna duplo vise ljudi u Nemackoj je bolesno, bolest je narocito u avgustu ove godine dostigla vrhunac, 50% tih bolovanja su naravno lazna, poslodavac tu nista ne moze, a ni lekar koji je pacijentu omogucio da laze i maze.Kako da to proveri? Tesla ima fabriku sa 3500 zaposlenih, uglavnom 400 od tih ukupno zaposlen ih uopste i ne rade, 12% zaposlenih uvek je na bolovanju. Elon Musk je pre nekoliko nedelja i licno dosao da vidi o cemu se radi. Edited October 17 by Selina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 21 minutes ago, Selina said: Samo tvoj kucni lekar moze da ti pise te "doznake", a od (valjda ) Nove godine i elektronski u smislu napises mu da si bolestan, on ti (valjda) mailom da 8 dana bolovanja i sada i´´, od kako je ta elktronska mogucnost dostupna duplo vise ljudi u Nemackoj je bolesno, bolest je narocito u avgustu ove godine dostigla vrhunac, 50% tih bolovanja su naravno lazna, poslodavac tu nista ne moze, a ni lekar koji je pacijentu omogucio da laze i maze.Kako da to proveri? Tesla ima fabriku sa 3500 zaposlenih, uglavnom 400 od tih ukupno zaposlen ih uopste i ne rade, 12% zaposlenih uvek je na bolovanju. Elon Musk je pre nekoliko nedelja i licno dosao da vidi o cemu se radi. U Srbiji ne moze privatni lekar da ti otvori i vodi bolovanje - to moze samo izabrani lekar opste prakse iz drzavnog doma zdravlja, isto vazi i za upute za specijalisticke preglede. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 1 minute ago, Kronostime said: U Srbiji ne moze privatni lekar da ti otvori i vodi bolovanje - to moze samo izabrani lekar opste prakse iz drzavnog doma zdravlja, isto vazi i za upute za specijalisticke preglede. Srbija - zemlja cuda!! Muz je jednu godinu vodio neki projekat u Bg, ali obzirom da mu je licna karta iz Subotice, morao je izabranog lekara imati u Subotici! Tako on, koji je stanovao u Bg dok je radio, da se razboleo, morao bi ici u Suboticu kod lekara 😮 Ja sam 2009. u januaru imala neki ozbiljan bronhitis, a posto sam tad jos uvek isla u office u Frankfurt (koji je 400 km od moje kuce), i posto sam kasljala kao magarac, sefica me potera kod lekara. Ja odem kod prvog koji me primio, tu u Frankfurtu i on mi otvori bolovanje 5 dana. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 2 hours ago, Selina said: Samo tvoj kucni lekar moze da ti pise te "doznake", Nije tačno, može bilo koji lekar koji radi ambulantno, svaki KV lekar (osim ako nije Ermechtigungsambulanz). U hitnoj takođe. Dođi kod mene, ja te prvi put vidim i jedini, napisaću ti AU. 2 hours ago, Selina said: 50% tih bolovanja su naravno lazna, poslodavac tu nista ne moze, a ni lekar koji je pacijentu omogucio da laze i maze.Kako da to proveri? Ovo je jedna jako paušalna procena. Iz mog iskustva i veoma netačna. Da, lekari obično verujuna prvu loptu pacijentu na reč, ali za sledeće bolovanje već moraš,da dođeš da te pogleda. E sad, naravno da ja neću da se razbijem da dokazujem da tebe ne bole zaista leđa, već da simuliraš, ali neću baš ni na lepe oči da ti dam bolovanje. 2 hours ago, Selina said: Tesla ima fabriku sa 3500 zaposlenih, uglavnom 400 od tih ukupno zaposlen ih uopste i ne rade, 12% zaposlenih uvek je na bolovanju. Elon Musk je pre nekoliko nedelja i licno dosao da vidi o cemu se radi. E ako je Elon došao, onda mora da su lažna. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 Just now, Eddard said: Nije tačno, može bilo koji lekar koji radi ambulantno, svaki KV lekar (osim ako nije Ermechtigungsambulanz). U hitnoj takođe. Dođi kod mene, ja te prvi put vidim i jedini, napisaću ti AU. Ovaj, ako moze jedno mesec dana bolovanja da mi prepises bio bih ti zahvalan. Za preko mora Komisija, zato i ne trazim. PS. Mesc dana banovanja se ne racuna u medicinske usluge. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 17 Share Posted October 17 42 minutes ago, Eddard said: E ako je Elon došao, onda mora da su lažna. Od tih 3500 zaposlenih 200 zaposlenih cele se godine nisu pojavili na radnom mestu, bolesni. spiegel.de/wirtschaft/elon-musk-tesla-chef-will-sich-mit-krankenstand-im-werk-gruenheide-befassen-a-3087f988-1cff-4dde-b381-e65eb3a16619 NEWS: @Tesla Giga Berlin – Apparently, it is not uncommon for more than 15% of the plant’s workforce to be absent because of illness and on occasion, the rate has been above 30% – A sick leave rate that’s up to three times higher than the industry average. Senior Manufacturing Director André Thierig says some workers are taking advantage of Germany’s generous labour protection laws and were unnecessarily calling in sick, to the frustration of their colleagues. “In our analyses of attendance at work, some phenomena have become obvious: on Fridays and late shifts about 5% more employees take sick leave than on other weekdays.” Thierig said the company had identified about 200 members of staff who were still being paid but had not turned up for work at all this year! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Znači lažna su 🙄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 17 Share Posted October 17 6 minutes ago, Eddard said: Znači lažna su 🙄 To ja ne znam, a kod ovakvih bolovanja koja traju i traju uglavnom su lekari koji ih prepisuju psihijatri. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Pa to insinuiraš. Sigurno da ima i lažnih. A jebiga, psihijatrijske dijagnoze je teško osporiti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted October 17 Share Posted October 17 1 minute ago, Eddard said: Pa to insinuiraš. Sigurno da ima i lažnih. A jebiga, psihijatrijske dijagnoze je teško osporiti. Ovde i to osporavaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Već smo se svi usaglasili da je Srbija druga dimenzija. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 4 minutes ago, Eddard said: Pa to insinuiraš. Sigurno da ima i lažnih. A jebiga, psihijatrijske dijagnoze je teško osporiti. Doktore, znas nekog dobrog psihijatra, treba mi ozbiljan odmor nakon 16 godina konstantnog rada u corporate environment? Stvarno mi pocinje da bude muka kad pomislim da se ukljucim...ne zbog obima posla, vec zbog corporate gluposti! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 17 Share Posted October 17 Burnout, vidim čak i ja, ortoped. Sredićemo 😁 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted October 17 Share Posted October 17 9 minutes ago, Eddard said: Burnout, vidim čak i ja, ortoped. Sredićemo 😁 Sta ti je strucnjak!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts