Henry Chinaski Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Toliko o promjeni režima. Sada će da popuste da bi ispregovarali nešto što su već imali na početku ( otvoren Hormuz). Najveći gubitnik ovih pregovora je Izrael i vodje mula koje su eliminisali. 1
HAMMER Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, MeanMachine said: Džabe ogromna šteta kad će i Iran njima naneti ogromnu štetu kao odgovor na američko uništenje Irana. Mislim koja Vajda komšijama što će da udare po već uništenom Iranu? I da nemaju Ameri više balističkih od tomahavka imaju manje ali to nije toliko bitno čisto sam naveo ko podatak da bi se shvatilo zašto je iranski odgovor daleko efikasniji protiv komšiluka nego protiv Izraela ili američke flote/baza koje su dalje. Ono što Ameriku takođe vrlo brine je dan posle. Obnova regiona je samo moguća od strane briksa jer jedino Kina i Indija i donekle Rusija imaju ogromne građevinske kapacitete za izgradnju rafinerija u kratkom roku. Amerika i Evropa nemaju. Ne znam za Japan i Koreju. Koreja možda ima. zato sto arapi samo cekaju mig pa da i oni uzvrate po civilnim ciljevima irana a oni ne bi bili selektivni kao americki. bukvalno malo fali da se sve pretvori u otvoreni sukob.
Klotzen Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ja sam napisao 100 raketa mesečno a ne godišnje i tu ulaze sve Rakete. Oni su prvih par dana ispalili par stotina raketa a od 3.3. nadalje ispaljuju 10-20 raketa dnevno čisto da ne može da se kaže da ne ispljuju ništa. Taj broj raketa ne može ozbiljnu štetu da napravi. Ostalo su dronovi ali njihova razorna moć je mnogo manja i manje su opasni. Proizvodnja raketa danas je sigurno manja od tog broja jer su dosta fabrika uništene.
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 hours ago, MeanMachine said: Ja sam pricao o danu posle, ovo je sad rat. Govorim o taksi za tankere. Evo Tramp nema nista protiv ali da ne bude klasicna taksa jer to krsi UNCLOS iako Iran tu UN konvenciju nije ratifikovao, Amerika jeste i vrlo joj je bitna. Dakle Tramp tj kompetentni likovi oko njega traze nacin da Iran moze da naplacuje prolaz tankerima a da to ne bude krsenje UNCLOS-a. Pominje se npr Giblartar gde postoji naplata, ista je smesna ali postoji. Trampu su naravno prodali tu ideju da to bude joint venture Amerike i Irana, njemu se to itekako svidja jer ce to lako prodati svojim glasacima i time podici rejting pred midtermse. Iran bas i nije jedini odgovoran ako su 2015 prihvatili sporazum i drzali se istog. Pa kasnije su ipak pristali da pregovaraju iako je Amerika dva puta pre toga pregovore iskoristila da napadne Iran, prvi put da eliminise generala Sulejmanija a izgleda i 2025 su ih nesto napali tokom pregovara ili dogovora o pregovorima. Velika je ovde odgovornost na Trampu koga je izgleda Bibi izvozao za medalju. Bibi je banuo u Ameriku kad nisu bili Vens a ni Tulsi u Americi. Oni vaze za trumpovce znatno manje sklone vojnim intervencijama. Vens je navodno kasnije ribao Bibija i sad je zaduzen za pregovore sa Iranom. Elem Bibi je dosao i uradio istu stvar ko je pokusao i sa drugim presednicima, kojima to nije uspeo da proda cak ni Busu mladjem (jer on nije imao dupeuvlakace i neznalice oko sebe): Sa Trampom jeste uspeo, e sad da li je to zato sto je Tramp tupson ili zbog Epstin afere ili oba mozemo da nagadjamo. Inace Bibi je ovo prodao Trampu: 1. Elminisacemo svakog bitnog u rezimu mula u prvim danama rata 2.Zbog pometnje koja ce nastati Iran ce biti paralisan pa ce im trebati dve nedelje da se sastave i da upotrebe najjace oruzije koje imaju, blokadu moreuza 3.Vojni odgovor Irana ce biti smesan po komsiluku i Izraelu (jel su pogubljeni i zato sto cemo im sve razvaliti) 4.Posto je rezim obezglavljen, narod izlazi na ulice, krece okrsaj za rezimom a mi iz vazduha bacemo oruzije narodu i tako rusimo rezim Sve cetiri tacke su totalni promasaj ispale. Po meni i u Izrealu bi morali da se zapitaju sta je Bibi ustvari ucinio. Jer iranski rezim nije unisten vec izgleda ojacao i ako budu pametni pa se primire pa jos dobiju kintu od prolaska tankera pa samo trebaju da cekaju ozbiljno slabljenje Amerike i onda mogu da opet krenu sa razvojem bombe ili cak da je mozda i kupe od S.Koreje ili Pakistana. Ali opet Bibija pa i zabole sta ce da bude u nekoj daljoj buducnosti, on ima 76godina 😄 Koju blokadu moreuza, mislim da to nikom nije palo na pamet. Ni Americi ni Izraelu. A čekaj kad se Vlasi dosete, pa se i drugi prolazi širom sveta budu naplaćivali.
MeanMachine Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 26 minutes ago, Klotzen said: Ja sam napisao 100 raketa mesečno a ne godišnje i tu ulaze sve Rakete. Oni su prvih par dana ispalili par stotina raketa a od 3.3. nadalje ispaljuju 10-20 raketa dnevno čisto da ne može da se kaže da ne ispljuju ništa. Taj broj raketa ne može ozbiljnu štetu da napravi. Ostalo su dronovi ali njihova razorna moć je mnogo manja i manje su opasni. Proizvodnja raketa danas je sigurno manja od tog broja jer su dosta fabrika uništene. Pre rata su imali oko 20.000raketa naravno najveci deo su kratkog dometa. Deo je ispucan ali daleko manje od tih 20.000, vecinu cuvaju za scenario ako Tramp ugasi svetlo u Iranu. Onda ce Iran da ugasi svetlo OPEK-u. Dronovi pak su itekako opasni po rafinerije. Tako da Iran moze rakete da koristi, moze i dronove. I to je jasno Amerima, da mule mogu da udare daleko gore po komsiluku ako Ameri odluce da Iran vrate u srednji vek. I onda Iran moze da ucenjuje sa hormuzom jer znaju da Ameri jednostavno ne smeju da dopuste unistenje privrede opeka. Sto se tice proizvodnje raketa to nije bitno sad jer je stek ogroman, bitno je za ubuduce a neki think tank je izvestio da je pet brodova iz Kine stiglo sa hemijom za raketno gorivo. Sad mozda je propaganda protiv Kine a mozda i nije? Uglavnom Iran moze da obnovi sve unisteno vrlo brzo sem nuklearnog programa. Plus sto ako rezim pregura ovaj sukob tacno znaju sta treba da razvijaju. Zato je ovo izuzetno promasaj Trampa tj Bibija, po meni ako rezim opstane Bibija Izraelci moraju da obese za muda. Edited 4 hours ago by MeanMachine
MeanMachine Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 21 minutes ago, Helena said: Koju blokadu moreuza, mislim da to nikom nije palo na pamet. Ni Americi ni Izraelu. A čekaj kad se Vlasi dosete, pa se i drugi prolazi širom sveta budu naplaćivali. Iran blokira moreuz, ne blokira Amerika/Izrael. Britanci naplacaju nesto za prolazak kroz Giblartar ali to je smesno. Ali sto ti napisa ako ovo Iranu prodje pa i Britanci ce biti cekaj stani a naravno i drugi. Ali izgleda da kod Amera ideja da Iran naplacuju prolazak nije uopste toliko mrska samo bi da to bude uvijeno u obladu i ako moze da i oni uzmu kintu. Zato je EU popizdela na taj "trampov" predlog
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 8 minutes ago, MeanMachine said: Iran blokira moreuz, ne blokira Amerika/Izrael. Britanci naplacaju nesto za prolazak kroz Giblartar ali to je smesno. Ali sto ti napisa ako ovo Iranu prodje pa i Britanci ce biti cekaj stani a naravno i drugi. Ali izgleda da kod Amera ideja da Iran naplacuju prolazak nije uopste toliko mrska samo bi da to bude uvijeno u obladu i ako moze da i oni uzmu kintu. Zato je EU popizdela na taj "trampov" predlog Pa mislila sam to, ni Americi ni Izraelu nije palo na pamet da moreuz može biti blokiran od strane Irana.
MeanMachine Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 14 minutes ago, Helena said: Pa mislila sam to, ni Americi ni Izraelu nije palo na pamet da moreuz može biti blokiran od strane Irana. Pa navodno jeste, Bibi je valjda rekao da posto Iran ce biti obezglavljen trebace im mnogo duze da se odluce na tu opciju, procena je da imaju dve nedelje dok se to ne desi kad ono medjutim. Stim sto su oni kompetetniji u trampovoj administraciji Bibijevo vidjenje tj navodno vidjenje izraelskih sluzbi nazvali farsom, da posto Tramp ne zna sta to znaci, mali Marko je morao da mu prevede kao bullshit: https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/report-before-war-top-us-officials-told-trump-that-netanyahus-regime-change-plan-was-bullshit-farcical/ Edited 3 hours ago by MeanMachine
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Stvarno mi je teško da verujem novinama koje navodno citiraju tranpa koji je rekao da je novi iranski vođa gej Više sam mislila na tranpovo okruženje i bibijevu hitnu želju za napadom.
feanorlfc Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, HAMMER said: zato sto arapi samo cekaju mig pa da i oni uzvrate po civilnim ciljevima irana a oni ne bi bili selektivni kao americki. bukvalno malo fali da se sve pretvori u otvoreni sukob. Mislim da ozbiljno precenjujes vojnu snagu tih zemalja. Na stranu sto oni moraju da zive i posle pored Irana, mislim da oni svi zajedno da se skupe ne mogu da pariraju cak i ovom oslabljenom Iranu. Ni sto se tice tehnike, o samoj vojsci je smesno i pricati. Oni se oslanjaju na zastitu Amerike, sto i jeste dobra politika.
Recommended Posts