Angelia Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 38 minutes ago, Helena said: Na očeve i oce sam i ja mislila, doslovno. Nešto što se gradi, pa ipak vekovima (čak i za USA to važi) rasturi jedan tranp. Ne volim Ameriku, zapravo taj stil i način života. Nikada ne bih mogla tamo da se snađem, mnoge stvari ne mogu da pojmim u vezi zdravstva, oružja i slično, što je za Evropu i generalno neshvatljivo. Ali sam ipak uvek navijala za njih baš zato što su bili najnapredniji po pitanju drugih prava i sloboda, herojske borbe crnih ljudi sa Kingom i LGBT ljudi sa Milkom kao simboliima da se ipak može. Legitimno, ali samo sto tebi to izgleda strano, ne znaci da USA gradjani ne razumeju, ili ne prihvataju. Iznenadlia bi se kako je lako da usvojis americke vrednosti.
Tex_Willer Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 9 hours ago, A sad said: Pa ako po tim projekcijama 25% Kurda glasa za Erdogana to upravo dokazuje ono sto sam napisao, da veliki broj Kurda podrzava Erdogana. Bez obzira sto mislim da su projekcije tri godine pre izbora potpuno besmislene. Ako 25% podrzava Erdogana, onda je jasno da PKK nema 50% podrske medju kurdskim stanovnistvom, sto opet potvrdjuje ono sto sam pisao. Period kada su Kurdi imali najbolja status u Turskoj su upravo bile prve godine Erdoganove vladavine. Po nekim procenama Kurda u Turskoj ima 15-20%, ja mislim blize 20% i kako vreme prolazi taj procenat ce da raste jer imaju mnogo veci fertilitet od Turaka. Erdogan ne bi mogao da bude na vlasti da ne zahvata dosta glasova i iz tog korpusa. Treba uzeti u obzir da u regionima gde su Kurdi vecina zivi samo deo Kurda. Te da su Kurdi koji zive u drugim delovima Turske, posebno u gradovima, bolje integrisani u tursko drustvo, te samim tim vise i glasaju za turske stranke. Pa 25% je vrlo malo za jedan kao što i sam kazes ogroman region i to mahom glasaju stariji Kurdi za njega( ima još 2g do izbora on širom zemlje sve više i više gubi demografijom, ali u tom regionu tek će se osetiti razlika). Ako bi i dolazilo do bure u tom regionu, naravno da nebi 50+ osobe išle u revoluciju, barem ne kao pogonska snaga, već upravo ta populacija koja ga organski ne podnosi. Ako bi Imamoglu bio kandidat Chp verujem da ni 17-18% tu Erdogan nebi uzeo, jer bi Imamoglu podigao izlaznost na prakticno 83-85%, što je ogromno za manjinski region.
A sad Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 25 minutes ago, Tex_Willer said: Pa 25% je vrlo malo za jedan kao što i sam kazes ogroman region i to mahom glasaju stariji Kurdi za njega( ima još 2g do izbora on širom zemlje sve više i više gubi demografijom, ali u tom regionu tek će se osetiti razlika). Ako bi i dolazilo do bure u tom regionu, naravno da nebi 50+ osobe išle u revoluciju, barem ne kao pogonska snaga, već upravo ta populacija koja ga organski ne podnosi. Ako bi Imamoglu bio kandidat Chp verujem da ni 17-18% tu Erdogan nebi uzeo, jer bi Imamoglu podigao izlaznost na prakticno 83-85%, što je ogromno za manjinski region. Covece o cemu ti pises. 25% Kurda koji podrzavaju Erdogana je ogromna cifra. Napravi paralelu sa kosovskim Albancima. Koliko njih je podrzavalo Milosevica ili bilo kog lidera Srbije? I uopste nije poenta da li ce glasati za Imamoglua ili Erdogana vec da se kroz taj neki odnos za koga glasaju pokaze njihov odnos prema drzavi Turskoj. Kurdi su znatno diskriminisaniji nego sto su bili Albanci u Srbiji, pa opet vecina njih ucestvuje u politickom zivotu Turske, a veliki broj podrzava i desnicare. Postoji percepcija da su Kurdi antiturski nastrojeni i da se samo ceka momenat da dignu revoluciju. To je potpuno pogresno vidjenje. I naravno da nece 50% ucestvovati u bilo kakvoj revoluciji vec pisem o podrsci koju ta opcija ima. Bez obzira na sve sta se desava, vecina Kurda u Turskoj ne podrzava PKK. I previse gledas te demografske podatke. Ne postoji nijedan relevantni podatak koji pokazuje kako glasaju Kurdi po uzrastu. Situacija u Turskoj je jasna, religiozni glasaju za Erdogana bez obzira na godine, sekularni protiv. A to da su Kurdi iskljucivo sekularni je jos jedan mit. Koliko ih je bilo u ISISu? Pa napad Kobane je predvodio Kurd. Politicki odnosi na bliskom istoku su mnogo komplikovanijo nego sto to na prvi pogled izgleda.
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 hours ago, Angelia said: komentarisalo se kao da je rekao nesto glupo. Jer Danska ... Čekaj, ti to meni pokušavaš da prepričaš raspravu jer ja nisam u stanju samostalno da čitam / razumem šta je napisano? I da, nije rekao nego uradio nešto glupo. Otvorio je usta. (Sve vreme kao da pokušavaš da napraviš nekog mastermajnda od klasičnog self-centered ignoranta - kakvih je na žalost pun svet jer je glupost trend - za koga i sumnjam da zna da na mapi pokaže Middle East. Ubeđen sam da je za njega Iran pokrajina Danskoj a Grenland porodični ranč R. Grenela koga su oteli Arapi migranti 🤪)
Recommended Posts