Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ne samo procenti nego je poželjno i da im se smanji broj glasova u odnosu na 2023. Pored toga, da se maksimalno poveća izlaznost i broj glasova na našoj strani i da se testira lokalna infrastruktura protiv jačeg terenskog protivnika u odnosu na onog koji će biti kada su izbori na nivou cele zemlje. Neka pobeda, recimo u Sevojnu, bi bila trešnjica na torti za održanje entuzijazma. 

• Like 2
Posted

Budaletina, kod ovakvih sama ruka bi krenula da mu pljsune šamarčinu.

Inače, pošto su njihovi aktivisti uglavnom izbacivani iz dvorišta, sada su krenuli sa novim planom. Njihovi funkcioneri ili batinaši presreću naše aktiviste, snimaju telefonom uz dobre poznate njihove budalaštine o izdajnicima i plaćenicima i da ih u tom mestu niko neće. 

Posted
19 hours ago, DJ_Vasa said:

Ovde bih samo dodao da je kod EU kamen spoticanja i nadležnost jer je ustrojstvo takvo kakvo jeste, tj. nije u pitanju jedinstvena država, već savez država koje imaju moć odlučivanja. Politički i ekonomski interesi EU kao celine se stoga ne mogu uvek i lako objediniti zbog sistema odlučivanja, premda se to jedinstvo ipak kako-tako drži. Upravo zato dva istočnoevropska vukojebinca odrasla pod kremaljskim šinjelom, kao što su Fico i Orban, mogu da stavljaju klipove u točkove celoj uniji jer nema dovoljno jakih mehanizama da ih smiri. Iako ima mehanizme za donošenje nekih glupih odluka, koje mnogo ne utiču na ovakve likove, kao što su ono švajsovanje čpova na plastične flaše, zabrana jednokratnih šampona u hotelima ili idiotski osmišljena procedura ulaska u EU. Upravo zato su očekivanja da se EU više angažuje u skidanju režima nerealna jer ako nema mehanizme da sredi ova dva mamlaza, teško da ih ima i za balkanske satrapije. EU može samo da postavi pravila igre za one koji žele da se pridruže, a pregovori su sada zapali u ćorsokak. S druge strane, EU je uz sve mane deset puta bolji izbor nego kremaljsko-pekinška rupa na tepihu.

Propustih da ti odgovorim juče.

Mogu da se složim u nekoj meri jer jesi ispravno opisao probleme u mehanizmima odlučivanja. Međutim, mislim da su i Orban i Fico i slični delom iskorišćeni kao izgovor jačim članicama, pre svega Nemačkoj, koja je imala modele ekonomskog pritiska da ih urazumi. Pokazalo se kod nekih glasanja da mogu i preko Orbana. On je bio dobar izgovor da se konzervira stanje u integracijama i da se uđe u beskonačne rasprave o budućnosti, koje su proizvele dosta ideja ali malo šta je u praksi primenjeno.

Bez obzira na to, organi EU imaju određenu moć prema trećim stranama jer često njihovi stavovi služe kao putokaz manje zainteresovanim članicama u vezi nekog pitanja. Naravno, to zavisi i od želje ključnih članica da ne vuku na svoju stranu iz sebičnih interesa (trenutno to radi Francuska), kao i od sposobnosti i zainteresovanosti samih komesara. Čini mi se da je Nemačka dala zeleno svetlo, ajd' da kažem uslovno zeleno, da se pritisne režim u BGD, a sreća je i što pojedini komesari i još neki predstavnici ne pristaju na to da se lako korumpiraju, što je bio slučaj ranije.

Što se tiče pomenutih "glupih odluka" nemoj da padaš na populističku propagandu. :classic_biggrin: Jedan od osnovnih zadataka Unije je usklađivanje tridesetak različitih sistema u svim oblastima, što je ultrazajeban posao kad znaš da su ti sistemi ponekad postavljeni na potpuno različitim osnovama i da se nacionalna pravila međusobno drastično razlikuju. Zato EU mora da donese milion propisa koji bi olakšali prekogranični protok ljudi, kapitala, robe i usluga, dok svaka članica želi da zadrži svoje osobenosti. Dodatno, neke stvari koje ja možda ne razumem su jako bitne za neke industrije o kojima ne znam ništa. Tako su se pre sprdali sa propisima koji regulišu promet banana, pa sam shvatio da postoji više vrsta banana a ne samo one koje mi ovde jedemo. Zato je bitno i to tržište urediti kako bi se izbegle nedoumice i muljanja. Slično je i sa paletama, tonažom kamiona ili tzv. socijalnim turizmom, što su stvari o kojima većina nas ne razmišlja a milioni ljudi se time bave ili zavise od toga. Eto, sinoć sam pročitao da će zbog propisa EU od leta poslodavci u HR morati da jasnije oglašavaju sezonske poslove i da daju više informacija, a ne ono "po dogovoru". 

Tako i iz članka koji si priložio možeš da vidiš da u primeni novog sistema provere dokumenata dobar deo problema leži u samim članicama jer su neke sporije ili manje zainteresovane za normalno funkcionisanje tog sistema. Inače je sam sistem dosta logičan i rekao bih, neophodan. Kao što sam već pomenuo, dosta to liči na društveno preduzeće iz koga svako uzima šta mu odgovara a kuka kad mora da radi nešto. Ali, nekako se stvari pomeraju.

• Like 1
Posted (edited)

Ovi se stalno trte da su opozicija a ne verujem im. Dali su pozitivno mišljenje o ovom zakonu dok je opozicija bila protiv. Sećam se i Kosjerića, sve je nekako slutilo da SNS gubi i odjednom ko grom iz vedra neba uleteše oni sa objavom da su ovi pobedili sa tridesetak glasova razlike ili koliko je već bilo.To veče i Nepomenik pohvali Rašu Nedeljkova.

Edited by Volter