Jump to content

F1 sezona 2024 - predsezonska testiranja i predstavljanje bolida


Radoye

Recommended Posts

screen-shot-2023-12-15-at-10.24.47.png

F0RqWXfWAAAcl90-819x1024.jpeg

 

- Testiranje ce se voziti u Bahreinu tokom 3 dana od 21. do 23. februara.

 

- Za sada je samo Ferari potvrdio datum predstavljanja svog novog bolida, 13. februar.

 

- Red Bulov junior tim koji je prosle sezone nosio ime AlfaTauri ce u 2024. imati novo ime i novu lokaciju - sele se iz Italije u V. Britaniju i najverovatnije ce se zvati Rejsing Buls. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

- Vilijams i Zauber imace prezentacije svojih bolida 5. februara:

 

https://racer.com/2023/12/22/williams-and-sauber-set-for-f1-launches-on-feb-5/

 

Quote

The Williams and Sauber Formula 1 teams have both announced their 2024 season launches will take place on Feb. 5.

 

The two teams follow Ferrari in confirming a launch date, with the Scuderia’s new car being unveiled on Feb. 13. The only details provided by the teams is that Sauber’s event will take place in London, and is likely to follow Williams with James Vowles’ team carrying out its launch earlier in the day.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mercedes i Meklaren 14. februara predstavljaju bolide. Apropo samih očekivanja u predsezoni možda će ovo biti najslabija predsezona jer pravila se skoro nisu ni menjala a postave valjda prvi put u istoriji ostale nepromenjene (sem menjanja imena obe Alfe) ali zato očekujem jaku sezonu gde će se razlike smanjiti. A tim bolje, 2025 zvuči da bi mogla biti dobra. Sve ovo pada u vodu ako RBR bude lomio sa RB20 i RB21. 

Link to comment
Share on other sites

Hteo sam otvoriti temu ali bolje je ovde napraviti malu igru. Imate li 5 ludih predviđanja u 2024 sezoni?

 

Moja su:

 

1. Noris će ostvariti prvu pobedu

Meklaren je delovao dosta jako ali nedovoljno da se priđe nepobedivom Maksu, no ako se desi nekom prilikom da Maks doživi neki kiks verujem da će Lando biti blizu i iskoristiti priliku.

 

2. Sainc će završiti ispred Leklera na kraju sezone

Lekler je već dosta dugo u Ferariju ali i dalje vuče neke poteze koji se nesmeju raditi ako misliš da postaneš šampion. Sainc je prošle sezone bio blizu da opet pobedi Leklera u sveukupnom plasmanu ali poklopac drenaže u Las Vegasu mu je uzdrmo finiš sezone koji se nastavio sa onim udesom na treningu u Abu Dabiju. S druge strane Lekler je bio diskvalifikovan u SAD. Prosto je bizarno da je Sainc zamalo u sezonama imao 2-1, podseća me na Hajdfelda i Kubicu u BMV Sauberu. Kubica se više vrednovao zbog onog u 2008 a i same činjenice da je pobedio no Hajdfeld ga je u sezonama dobio 2-1.

 

3. Alonsu se smeši sezona bez podijuma

Aston Martinu će iduća sezona biti prva gde će bolid biti napravljen u novoj fabrici, no bolid AMR25 će biti prvi koji će stvoren uz pun potencijal fabrike i postojećog vazdušnog tunela. No dok se to dešava njihovi rivali već imaju ustaljene fabrike i neometan razvoj. Mislim na Meklaren i Mercedes, koji pucaju na smanjenje razlike u odnosu na Red Bul Rejsing. Kažem smanjenje, prosto će biti nemoguće pobediti RB20. Alonso će u Vegasu odvoziti 400. trku, a verujem da će mu potencionalna teška sezona uz činjenicu da će AMR25 biti ono najbolje iz AMR24 dati elana i razloga da odvozi i 2025 godinu. Nisam siguran hoće li Alonso biti voljan za 2026, ili će kao Fetel odvoziti poslednju sezonu u prvoj godini revolucije pravila...

 

4. Hamilton vicešampion 2024. sezone

Predviđam imploziju Pereza ove sezone, mada to ništa nije novo ili ludo za predvideti opet za Hamiltona neće biti problem pobeđivati Meklaren ili Ferari u nekom kontinuitetu. 

 

5. Maks ostvaruje niz od 20 pobeda!

Trenutno je na 7. pobeda u nizu počev od VN Japana 2023. Maks ti je kao spidraner formule 1, takvi ljudi idu na rekorde i nizove. U trkama gde će Sergio biti na vodećem mestu, RB će mu reći da se klone. Ubeđen sam da su stvari bile drukčije postavljene Maksu bi bile poklonjene pobede u Saudijskoj Arabiji i Azerbejdžanu lane.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Ocekujem nastavak dominacije Red Bula i Ferstapena ali ce razmak biti zestoko smanjen. Iz toga proizilazi i "implozija" Ceka Pereza - ustvari ne toliko njegova implozija koliko cinjenica da ce Maks cisto svojim vozackim talentom drzati Red Bul ispred ostalih. Puno pol pozicija, podijuma i poneka pobeda za vozace ostalih timova, sto ce uciniti veoma teskim da Maks ostvari veliki niz uzastopnih pobeda.

 

2. Meklaren kao "the best of the rest", priznajem pomalo navijacki, i nadam se prvim pobedama i za Landa i za Pjastrija.

 

3. Aston Martin ce da otpadne iz trke za regularne visoke plasmane. U prosloj sezoni su tu figurisali pre svega zato sto su ostali timovi promasili sa svojim bolidima na pocetku sezone, ne verujem da ce se to ponovo dogoditi a Aston nema kapaciteta da se na ravnoj nozi takmici u razvoju sa Mercedesom, Ferarijem pa i Meklarenom.

4. Ocekujem skandal u vezi vlasnistva Red Bula nad Rejsing Buls timom; prema nekim glasovima ocekuje se da ce ove godine bebi RB mnogo da lici na proslogodisnji sampionski RB i vec su mnogi timovi najavili proteste. FIA ce morati da razmotri legalnost vlasnistva jednog entiteta nad vise timova.

5. Jedno predvidjanje za 2025. - ocekujem da nece ostati 24 trke na kalendaru, pokazace se kao neodrzivo i bice smanjeno ponovo na 20-22. Kao posledica ovoga izgubicemo neke istorijski bitne trke i staze...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije nemoguće da Meklaren bude najbolji od ostalih. Pjastri je dobar posao radio lane ali ove sezone više nije ruki i već može od početka da pritiska jako, mada taj Mercedes deluje kao "slabo" a zapravo Toto celo vreme nipodaštava njihov rad preko izjava onakvih ovakvih i onda stvoriš sliku kao da rade loš posao. A njima je sve osim prvog mesta "loš posao" a zaboravlja se da je RBR pogodio sa konceptom od prvog vagona i da jednostavno u budžetnu kapu i sezone kašnjenja nemoguć posao je uhvatiti RBR. Ferari je izvukao maksimum, Mečka je kao na maksimumu a Meklaren se priključio gornjem domu i neznamo gde su u odnosu na ostale kad pogledamo središnju vrednost u rasponu cele sezone. A maksimum tog trija+Aston Martin nije dovoljno za RBR. A bogami ni za 2025 nemam svetle prognoze. 

 

I za 2026! U dobu gde su venturijevi tuneli dominantni faktor, RBR ima paket koji čak može i aero revoluciju da preokrene u svoju korist (kao Mečka kad vidimo 2016/17). Bog zna šta će PJ revolucija doneti, to je enigma na kubni.

 

Link to comment
Share on other sites

Meklaren je sezonu zapoceo kao bottom 3 tim a zavrsio kao najblizi pratilac Red Bula. Mercedes je napredovao tokom sezone i sa cetvrte pozicije pretekao do kraja sezone Ferari i Aston. Ferari je sezonu zapoceo kao treci i iako je hvatao korak sa Red Bulom do kraja sezone zavrsili su kao cetvrti najbrzi tim uprkos tome sto su jedini uspeli da ukradu pobedu Red Bulu. Aston je iskoristio slab start Mercedesa i Ferarija i skupio kamaru bodova na pocetku sezone ali razvoj prakticno da nije ni postojao a i to sto su donosili tokom sezone su na kraju skinuli jer je originalna specifikacija bila bolja.

Ako gledamo gde je ko zavrsio sezonu - dakle ne stanje na tabeli niti nekakav prosek performansi nego ono bas gde su stojali na zadnje 2-3 trke vidimo veliku guzvu na korak iza Red Bula sa Meklarenom, Mercedesom i Ferarijem rame uz rame, i par koraka iza njih Aston Martin. Zatim dosta velik prazan prostor do Alpina, AlfaTaurija i Vilijamsa i jos par koraka pa na fenjeru Alfa Romeo i Has koji je bio dobar u kvalifikacijama ali u duzim stintovima je neupotrebljiv. To su neke pocetne pozicije sa kojih se krece u 2024, jer nema promene pravila pa ce razvoj biti vise evolucija nego revolucija.

Ocekujem da ce timovi pokusati da skidaju Red Bulov koncept (sto je vec bio trend i tokom 2023, neko manje neko vise uspesan, pa ce se to sad samo nastaviti) i sto se suska da ce Resing Buls / bivsi AlfaTauri biti prakticno kompletan Red Bul iz 2023. Naravno Njui sigurno da ima nekog keca u rukavu ali nije tu ostalo previse prostora za optimizaciju, svaki napredak koji oni mogu da naprave ce nuzno da bude prilicno mali dok ostali grabe velikim koracima da im se priblize. Mozda konacno vidimo i tu konvergenciju performansi gde 3-4-5 timova ravnopravno konkurisu za podijume...

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Predstavljanja bolida zvanicno potvrdjena do sada:

 

5. februar - Vilijams i Zauber / Stejk / Kik / stagod

12. februar - Aston Martin

13. februar - Ferari

 

Edited by Radoye
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Teško da jih sastavim 5, ali ajde da pokušamo

1. RB neče dominirati ni približno kao prošle godine

2. Hamilton če voditi bitku sa Verstapenom za šampionat

3. Alpine če se boriti za 3 mesto u poredku

4. Leclerc, ma koliko god simpa mi bio, pokazat če se kao ne-šampionski material

5. Alonso opet počinje sa This is GP2 machine 😂😂😂

Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran da li je ovo najbolja tema (ako nije, molim vas da prebacite). Planiram da uzmem ocu kartu za Hungaroring, i trenutno nije puno tribina ostalo:

https://tickets.formula1.com/en/f1-3277-hungary

Razmisljam izmedju Podium i Grid Grandstand, svaki savet je dobrodosao. Otac nikad nije bio na trci F1 ali prati ceo zivot, stariji covek - 70+.

Hvala puno unapred.

 

Link to comment
Share on other sites

Svakako će 90% vremena da gleda u ekran a prvu krivinu ne znam da li dohvata pogled sa neke od te dve. Ja sam ove godine bio levo od glavne tribine na startnom pravcu, možda 100inak metara posle izlaska iz pit lane-a i mogao sam da vidim prvu krivinu komplet do zone ubrzanja pre krivine br 2. To je jedino gde sam mogao da vidim bolide golim okom.
Dakle, sva akcija koja se dešava na stazi je tu. Nezgodno je što tu nema krov da zaklanja sunce koje u to doba godine piči nemilosrdno. Jedino gde ima zaklon je ta centralna tribina.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za akciju gold4(ulazak u prvu krivinu), za hlad super gold ili kako se zove, taman da se vide pitovi i start. 

Pišem ti ovih dana opširnije.

 

PS: možda bi trebali otvoriti temu: „Odlazak na trku“ gde bi se mogla postavljati ovakva pitanja davati saveti, pisati o utiscima, šta je bolje/lošije...

Edited by Duh sa sekirom
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Duh sa sekirom said:

PS: možda bi trebali otvoriti temu: „Odlazak na trku“ gde bi se mogla postavljati ovakva pitanja davati saveti, pisati o utiscima, šta je bolje/lošije...

 

Otvori 🙂

Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2024/01/15/mercedes-and-alpine-announce-2024-f1-launch-plans/

 

Quote

Mercedes will launch their new W15 on Wednesday 14th February, one week before the start of pre-season testing in Bahrain. The eight-times constructors champions will hold their launch event at Silverstone as usual.

 

Quote

Alpine have also announced they will hold a “season launch” event one week before Mercedes on Wednesday 7th February. The French manufacturer is entering the World Endurance Championship’s top Hypercar class this year in addition to its F1 programme.

 

Quote

Attempting to follow the immense success of the dominant RB19 that won all but one race in 2023, Red Bull will unveil its RB20 on February 15. No other details have been confirmed at this stage, although it marks a much later season launch compared to 12 months ago, when Red Bull held a large event in New York City in early February.

 

 

Predstavljanja bolida zvanicno potvrdjena do sada:

 

5. februar - Vilijams i Zauber 

7. februar - Alpin

12. februar - Aston Martin

13. februar - Ferari

14. februar - Mercedes i Meklaren

15. februar - Red Bul

Edited by Radoye
Link to comment
Share on other sites

1. Maks ce imati manje pobeda nego 2023.

2. Perez nece zavrsiti drugi u sampionatu

3. Piastri ce upisati GP pobedu pre Norisa

4. Luis ce pobediti na trci

5. Rejsing Buls ce se boriti za 5.mesto u sampionatu konstruktora sa Alpinom i AM

Link to comment
Share on other sites

1. Red Bul predstavlja RB20.

2. Ostali timovi predstavljaju kopije RB19 (hvala Perezu što je omogućio da ceo svet vidi pod tog automobila u Monte Karlu 2023.) 

 

3. Max nastavlja da dominira.

4. F1 organizacija pizdi zbog smanjenja gledanosti uzrokovane još jednom dominacijom i naprasno u avgustu 2024. donosi promenu pravila za 2025. koja će ciljano pogoditi Red Bul i vraća Mercedes i Ferari u igru...

 

Edited by Drago
Link to comment
Share on other sites

Imamo sve datume predstavljanja ovogodisnjih bolida:

 

5. februar - Vilijams i Zauber 

7. februar - Alpin

8. februar - VCARB

11. februar - Has

12. februar - Aston Martin

13. februar - Ferari

14. februar - Mercedes i Meklaren

15. februar - Red Bul

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...