Jump to content

SPOLJNA POLITIKA SRBIJE - Quo vadis Alexandre ?

Constantin

Recommended Posts

27 minutes ago, Constantin said:

Dobio penkalo i od sreće zaboravio....on je jedini dobio penkalo :classic_biggrin:

Pinki je video Tita.

Verovatno dolaze u Beograd neki vazni igraci iz USA, Vucic je tu samo za docek i ispracaj, a Beograd je zgodan,

neutralno tlo, nema demonstracija za Gazu, samo za litijum.

15 minutes ago, Selina said:

Pinki je video Tita.

Verovatno dolaze u Beograd neki vazni igraci iz USA, Vucic je tu samo za docek i ispracaj, a Beograd je zgodan,

neutralno tlo, nema demonstracija za Gazu, samo za litijum.

Imao je on i randevu sa Upravnikom...

30 minutes ago, ras kass said:

Al mu se posra Estonac posred face

Ako je, i trebao je. Tatka li je tražio tamo :classic_biggrin:

Mene su uvek fascinirale te travestirane i blasfemične državice, sa svojim stepenom kurčenja i pametovanja. Pljuvali su oni i finsku premijerku, rekli da izgleda kao pevaljka, posle se izvinjavali, a ako bi ih Rusi napali, pobedili bi ih. Možda u karlingu. I tako, podbrckuju se, a posle NATO Heljp....

Malo više o prethodnoj:

Srbija i SAD potpisale su sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i to je prvi sporazum o strateškoj saradnji uopšte između dve zemlje. Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je ranje ove nedelje u Vašingtonu potpisao sporazum sa podsekretarom SAD za energetiku Hozeom Fernandezom, ocenio je da je ovo „važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i osiguranju dugoročne energetske bezbednosti“.

Dodao je da će dan potpisivanja „ostati upisan kao jedan od bitnih momenata u istoriji odnosa Srbije i SAD“.

Nije poznato na šta se konkretno odnosi sporazum, na kojem se, kako je rečeno, „radilo više godina“.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će „sporazum omogućiti američkim kompanijama da više investiraju u energetski sektor u Srbiji i da će im omogućiti da se ravnopravno takmiče na tržištu, kao i da će to ojačati strateško partnerstvo između dve zemlje“. Dodaje se da su u pregovorima učestvovali stručnjaci iz pet američkih agencija.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u Stejt departmentu prisustvovao je i Džefri Pajat, pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku.

On je i bivši ambasador SAD u Grčkoj i, kako kaže, radio je na otvaranju terminala za američki tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu, iz kojeg se i Srbija obavezala da kupuje određene količine gasa. Najveći deo gasa Srbija trenutno dobija iz Rusije, a aktuelni ugovor sa tom zemljom o snabdevanju ističe 2025.

Pajat, koji je podržao i planove kompanije „Rio Tinto“ da otvori rudnik litijuma u Srbiji, na ceremoniji potpisivanja sporazuma o strateškoj saradnji u energetici rekao je da se sporazum fokusira i na „mineralni aspekt“, ali nije obrazlagao detalje.

Srbija i SAD do sada nisu potpisale ni jedan sporazum o strateškoj saradnji, niti imaju sporazum o strateškom partnerstvu. Između ostalih, Srbija takve sporazume ima sa Rusijom i Kinom – sa kojom je otišla i korak dalje i potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

no comment ili koju posluku porati :ajme:

spacer.png

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Njujorku orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovane su ambasadorka Ana Jevstignjejeva zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, kao i ambasadorka Marija Zabolocka, zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN.

5 hours ago, Constantin said:

no comment ili koju posluku porati :ajme:

spacer.png

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Njujorku orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovane su ambasadorka Ana Jevstignjejeva zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, kao i ambasadorka Marija Zabolocka, zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN.

Mudar drzavnicki potez  - gurni prst Amerikancima u oko taman kada su te ostavili na miru.

• Like 1
  • Thanks 1

• 3 weeks later...

9 minutes ago, Constantin said:

Na KZŠ Vučić je više puta ponovio za Tursku...Turkije :ajme:  Dobro je da nije smarao sa Muratom...

Šta mu to znači? Znam da to važi za engleski jer naziv Turkey je isti kao turkey (= ćurka), ali na srpskom niti postoji turkey, niti naziv Turska podseća na ćurku.

Just now, DJ_Vasa said:

Šta mu to znači? Znam da to važi za engleski jer naziv Turkey je isti kao turkey (= ćurka), ali na srpskom niti postoji turkey, niti naziv Turska podseća na ćurku.

Ma hteo je samao da bude snishodljiv, ništa više...on i njegov prijatelj, tja....dvojica najdemokratskijih vodja u Evropi..:ajme:

1 minute ago, Constantin said:

Ma hteo je samao da bude snishodljiv, ništa više...on i njegov prijatelj, tja....dvojica najdemokratskijih vodja u Evropi..:ajme:

Pa mogao je to i na neki drugi način, ili bar na engleskom. Mogao je lepo da stavi fes, da ga dočekaju dva bašibozuka sa jagnjetom nabijenim na kolac (tako valjda rekoše u Tesnoj koži), da mu Brnabićka odigra trbušni ples i posluži ga baklavom, da mu Dačić otpeva neku sevdalinku, da mu hanume iz Akademije SNS-a posluže kafu i ratluk, ili tako nešto.

1 hour ago, DJ_Vasa said:

Pa mogao je to i na neki drugi način, ili bar na engleskom. Mogao je lepo da stavi fes, da ga dočekaju dva bašibozuka sa jagnjetom nabijenim na kolac (tako valjda rekoše u Tesnoj koži), da mu Brnabićka odigra trbušni ples i posluži ga baklavom, da mu Dačić otpeva neku sevdalinku, da mu hanume iz Akademije SNS-a posluže kafu i ratluk, ili tako nešto.

Dačić peva Osmanagu..i to pomenuše...mislim da bi Čale bio pogodniji, pošto ima brkove, da bude onaj Turčin što mlatara jataganom kroz djevrek, a trbušnjake...hm...može Nataša Jovanović...em stomak, em goozitza....

1 hour ago, Constantin said:

Dačić peva Osmanagu..i to pomenuše...mislim da bi Čale bio pogodniji, pošto ima brkove, da bude onaj Turčin što mlatara jataganom kroz djevrek, a trbušnjake...hm...može Nataša Jovanović...em stomak, em goozitza....

Pa dobro, to su sitne razlike koje se mogu lako rešiti, ali mene zapravo mnogo više zanima šta su se dogovorili oko cene turskih gaća na pijacama. Živ nisam dok ne saznam :lol_2:

• Like 1

14 minutes ago, McLeod said:

Turska je promenila zvanican naziv u Turkije. I Holandija u Nizozemsku pa nisam cuo da je tako neko zove.

Da, ali ne i na srpskom. Kod nas se koriste ustaljena imena, baš kao što je slučaj sa nazivima kao što su Solun, Beč i mnogi drugi. Mogu oni da menjaju zvanično ime zemlje na svom jeziku ili na engleskom, ali to ne znači da će ih i ostali promeniti. Naravno, Nizozemska je tačnije od Holandija, ali se ovo drugo ustalilo i u drugim jezicima.

• 3 weeks later...

Vučić je izjavio da Srbija danas u Evropi nema bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađara.

Istakao je da se danas može videti „jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom koje će biti „infrastrukturno, saobraćajno i energetsko“.

https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/391654/Vucic-u-Zablju-i-Curugu-Danas-u-Evropi-nemamo-blizeg-i-veceg-prijatelja-od-Madjarske.html

https://www.politika.rs/sr/clanak/640883/Vucic-Danas-u-Evropi-nemamo-blizeg-i-veceg-saveznika-i-prijatelja-od-Madarske

U Bugarskoj je, na najnovijim izborima pobedu odneo, takodje "Vučićev prijatelj" Bojko Borisov. Istina, on sam ne može da formira Vladu, ali prijatelj je prijatelj. Šteta je što je Rumunija nepravedno zapostavljena u ovim "prijateljstvima"....

• 2 weeks later...

Deo izgovorenog, od strane Vučića, u susretu sa Premijerom češke, Pjettrom Fijalom:

- Pojma nemam koliko smo poglavlja otvorili. Uvek moram pogledati tamo u ministarku za evropske integracije da mi šapne koliko smo poglavlja otvorili. Hoćete da vam kažem zašto? Nikog živog to ovde ne interesuje. Nas interesuje suština. Ako nam otvorite klaster tri, mi vidimo da vi onda negde računate na nas. To je za nas važna poruka. A šta piše u poglavlju 28 i šta piše u poglavlju 19, Bog sveti ne zna. Ili ćete vi da donosite odluku da Zapadni Balkan pripada Evropi ili ćete da kažete pustili smo otvoren prostor pa nek se takmiče velike sile oko toga. Nisam siguran da u tom smislu Evropa strateški dobija. Dakle, samo hoću da vam kažem da je to ono što mi mislimo. Možda smo mi mali, možda smo nevažni, ali nismo glupi - poručio je Vučić.

---------------------

Meni je boldovano posebno interesantno....

• Ha-ha 1

4 hours ago, Constantin said:

Meni je boldovano posebno interesantno....

A meni ovo: 

Možda smo mi mali, možda smo nevažni, ali nismo glupi - poručio je Vučić.

Kakva kontradikcija, biti mali i nevazan a pametan pa gde to ima  :lol_2:

Pa bre ako si pametan ne mozes da budes nevazan osim samo nekoj budali.

• Ha-ha 1

11 minutes ago, Mama_mia said:

A meni ovo: 

Kakva kontradikcija, biti mali i nevazan a pametan pa gde to ima  :lol_2:

Pa bre ako si pametan ne mozes da budes nevazan osim samo nekoj budali.

Kako kažu Kinezi: "Da se pamet na pijaci kupuje, opet bi svako svoju kupio"....

Moj bold: Vučić "raspisuje tender" za Srbiju, pa take it or leave it....a nemojte da se mrštite kao gladan na s**nje, uzmite nas :yawn2:

Nekako Srbija `nema srece` da se uskladi sa modnim trendovima Europe.

A Vucic se ne ponasa kao dobar prodavac vec kao neko ko sam smanjuje cenu `svojoj robi` kao da je polovna :lol_2:

Da li je normalno da se hvalis time sto si mali i nevazan....Ko bi to kupio?. Hebes takvu pamet 😂

• Like 1

7 minutes ago, Mama_mia said:

Nekako Srbija `nema srece` da se uskladi sa modnim trendovima Europe.

A Vucic se ne ponasa kao dobar prodavac vec kao neko ko sam smanjuje cenu `svojoj robi` kao da je polovna :lol_2:

Da li je normalno da se hvalis time sto si mali i nevazan....Ko bi to kupio?. Hebes takvu pamet 😂

Znamo i ti i ja, zna i Vučić, a i oni kojima je poruka upućena, da to nije tako. Možda nismo neki faktor u podizanju, ali što umemo da budemo remetalčki faktor, to. kao mi, ne zna niko. 

Na Samitu Evropske političke, Vučić, izmedju ostalog:

Kako je rekao, Srbija je danas spremnija za članstvo u EU nego većina zemalja kada je primljena u tu organizaciju.

- "Morate da gledate ekonomsku snagu Srbije. Ona je danas, a voleli bi da je i veća, značajno veća nego što je bilo 40 ili 50 odsto članica Evropske unije pre nego što su ušli u EU. Mi smo danas na istom nivou kao jedna ili dve članice EU koje su dobile 60, 70 ili čak 90 milijardi evra, a mi smo dobili oko 2 milijarde", naveo je Vučić.

Dodao je, ako bi se danas analiziralo koje zemlje mogu da ispune sve kriterijume za ulazak u EU koji se stavljaju pred Srbiju, mali broj zemalja te kriterijume ispunio.

To mora biti strateška, politička odluka. To nije pitanje da li znate šta piše u poglavlju 19. kao što sam rekao jer ja pojma nemam što piše u poglavlju 19. Kad sam pitao ministarku za evrointegracije Tanju Miščević, ni ona ne zna. Ne znaju ni oni koji su to sastavljali. Ajde ljudi, donesite stratešku odluku i video sam da su skoro svi nasmejali kada sam o tome govorio. Svi znaju da sam u pravu. Želite li taj prostor da bude evropski prostor ili ne želite. Recite nam to na najpošteniji, najotvoreniji, najodgovorniji način.

• Ha-ha 1