erwin Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 (edited) Quote A $13bn project to build a gas pipeline connecting giant gas fields in Nigeria to Europe is threatened by the recent coup d'état in Niger. The long discussed 5,600-kilometre pipeline could fuel 11 countries along the African coast on its way to Morocco and then be connected to the energy system of Spain or Italy was given fresh impetus after Russian gas supplies to the EU were cut off last year. At a meeting held in the Nigerian capital of Abuja last June, energy ministers from Algeria, Nigeria and Niger agreed to accelerate the work on the mooted Trans-Saharan gas pipeline (TSGP), which could carry 30bn cubic metres per year of gas exports from the three countries to Europe. https://intellinews.com/niger-coup-threatens-nigeria-morocco-30bcm-gas-pipeline-project-286426/?source=nigeria Quote Niger ranks 189th out of 191 countries in the 2022 UN Human Development Index. Despite being the 7th largest supplier of uranium in the world, Niger also ranks 7th among the world's poorest countries. In Niger, where approximately 10 million people (41 percent of the total population) live in extreme poverty, 40 percent of the state budget consists of foreign aid.(...) Additionally, heavily dependent on neighboring Nigeria for electricity, Niger is facing a significant energy crisis.Nigeria, which supplies 70 percent of Niger's electricity needs, cut off the power supply to Niger, leading to a complete halt in electricity provision. https://www.trtworld.com/africa/niger-faces-economic-crisis-due-to-intl-sanctions-following-coup-14334008 Quote Niger's coup leaders, who closed all land borders and airspace when they took control on July 26, announced on Tuesday that borders to some neighbors were reopened. People and goods can move again to Algeria, Libya and Chad — who aren't in ECOWAS — as well as to ECOWAS members Mali and Burkina Faso, who support the coup leadership.But the key borders to Benin and Nigeria remain closed due to the ECOWAS sanctions.The Atlantic ports of those two nations are vital to Niger for the import and export of goods, Abdoul Aziz Seyni, an economist at the University of Niamey, told Reuters news agency. "We ... aren't a country with direct access to the sea," Seyni said. "Everything we buy arrives at the ports of neighboring countries, and from these neighboring countries we have to transport it to Niger. So if these countries decide to close their borders, frankly there will be an impact on the socio-economic life of Nigeriens." https://www.dw.com/en/niger-coup-how-ordinary-people-are-paying-the-price/a-66442625 Edited August 5, 2023 by erwin Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 5, 2023 Author Share Posted August 5, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 5, 2023 Author Share Posted August 5, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 6, 2023 Author Share Posted August 6, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 6, 2023 Author Share Posted August 6, 2023 (edited) Edited August 6, 2023 by erwin Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 6, 2023 Author Share Posted August 6, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted August 7, 2023 Author Share Posted August 7, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 9, 2023 Share Posted August 9, 2023 Šta se dešava.....neke glasine o nekoj intervenciji, koliko je to tačno ? A i ovo: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted August 10, 2023 Share Posted August 10, 2023 Sve zavisi da li će hunta u Nigeru moći da garantuje stabilnost okolnim zemljama. Ako nastave ovako kako su krenuli sigurno će ih napasti ta Afrička unija jer prva Nigerija ne može da dozvoli da im neko sponzoriše teroriste na severu sa kojima i inače imaju problema. Doduše Nigerija ima jaku opoziciju u parlamentu koja je protiv toga no neće imati izbora ako Niger nastavi sa ovim stavom koji ima od puča na ovamo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
033zero330 Posted August 12, 2023 Share Posted August 12, 2023 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 27, 2023 Share Posted August 27, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 Jel i za ovog vrše pritisak da se vrati na radno mesto ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted September 3, 2023 Author Share Posted September 3, 2023 Nije tako rekao. Ima ovde AI prevod na engleski za one koji ne znaju ni fra. ni špa. Sprinter je Putinov botovski nalog tako da treba dobro paziti šta se prenosi s njega. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Da je to izjavio bio bi po svim živim medijima breaking news. Ali ljudi danas biraju vesti po tome šta bi oni želeli da se desilo a ne šta se desilo tako da će na ovo mnogi da "legnu". Inače ono o čemu Makron govori je da je u prethodnih 10 godina Francuska intervnenisala protiv muslimanskih radikala koji su pravili haos u Maliju, Nigeru, Burkini Faso i delom u Čadu. U intervencijama su učestvovale još neke evropske države kao i većina država iz tog regiona Afrike. Prošle godine je operacija završena. Naravno obzirom da se radi o visoko koruptivnim i siromašnim državama sada Putin želi da izazove tu rat i on će tu da soli dok to ne uspe. Cilj mu je da malo smanji pritisak na sebe jer bi NATO tada morao da se pozabavi i tim problemom. No nisam siguran da bi NATO rizikovao podršku Ukrajini zarad afričkih država koje sve i da se dovedu u red sutra opet mogu ovako da odu u aut sa tim vojnim pučevima jer tamo nema nade u bolji život i u takvoj atmosferi pučevi su svaki dan vrlo verovatna mogućnost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 3 hours ago, erwin said: Nije tako rekao. Ima ovde AI prevod na engleski za one koji ne znaju ni fra. Da li bi ovako bilo dobar prevod ? Da Francuska nije intervenisala, da francuski vojnici nisu ginuli u Africi, da nisu izvedene operacije "Barkhane", ne bismo govorili o Maliju, Burkini Faso i Nigeru. Ove države više ne bi postojale sa sadašnjim granicama, mogu to reći sa potpunom sigurnošću. Mogao bi @Beonegro ili neko drugi da nam pomogne s Francuskim....čini mi se da nedostaje prevod par reči na kraju, da nisu prevedene. Operacija Barkhane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Da li je ovo relevantno...jbg ne znam "ko za koga radi" ? Ovo je, koliko vidim sa tik-toka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
033zero330 Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Hinkle je jedan od najvećih "oslobodilačkih" debila na X-u. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Ja nemam pojma ko je i šta je postavljač tvita. Nisam zaludjenik i da pamtim ko je "čiji" tviteraš. Imam popriličan respekt za vas koji sve to znate i verujem da ste mnogo truda i vremena uložili, viseći na društvenim mrežama, da sve to popamtite. Samo ne mogu da odbacim neku vest zato što je postavio neko "ko je nečiji čovek". Mislim na ovo sa francuskom bazom. Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Pa ako se baviš nekom temom valjda proveravaš svoje izvore. Na twiteru je to najlakše, kada prvi put čitam nečiji twit odma posle toga kliknem na njegovo ime da vidim čime se bavi i šta piše i tu u 90% slučajeva vidiš sa kakvim nalogom imaš posla. Zamisli da ovde dođe neko pa nam kaže evo objavio Pink da je Vučić najboljiv vladar u istoriji Srbije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 1 hour ago, Klotzen said: Pa ako se baviš nekom temom valjda proveravaš svoje izvore. Na twiteru je to najlakše, kada prvi put čitam nečiji twit odma posle toga kliknem na njegovo ime da vidim čime se bavi i šta piše i tu u 90% slučajeva vidiš sa kakvim nalogom imaš posla. Zamisli da ovde dođe neko pa nam kaže evo objavio Pink da je Vučić najboljiv vladar u istoriji Srbije. Pa vidi...mene interesuje vest, a ne ko je istu objavio. Pogotovu ako je video zapis, baš me briga ko je objavio. Na svom nalogu svako može, skoro svašta da napiše...i ko je i šta je. Neće valjda neko da napravi video vest dovevši nekoliko hiljada statista, da bi nekom plasirao lažnu vest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Pa na twiteru može bilo ko da objavljuje zato i moraš da proveravaš svaki novi kanal sa kojim dođeš u kontakt. Nije to neka poznata novinarska kuća pa da ti možeš da oceniš da tamo ne radi neko ko izmišlja vesti nego besplatna platforma na kojoj svako može da izmišlja i objavljuje vesti. Recimo najpoznatiji naš kanal koji prati rat u Ukrajini je neki Zoka. Ispostavilo se da je to kanal nekog našeg zadriglog medicinskog brata iz BiH. A ljudi se kunu "zoka objavio, vest iz prve ruke" 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 3, 2023 Share Posted September 3, 2023 Upoznat sam sa radom mnogih "poznatih novinarskih kuća" tako da mislim, na osnovu iskustva, da niko nema monopol na istinu, a nezavisnih je vrlo malo. Što se twittera tiče, prisutan sam, pre svega zbog praćenja fudbalskog prvenstva u Saudijskoj Arabiji, jer to je jedini način da dobijam informacije u realnom vremenu. To pratim iz ličnih razloga. Izadje po neka vest, i to od autora koje ne pratim, pa mi se učini da je interesantno da i drugi vide. Na forumu mi je dovoljno da @erwin da ocenu kad je nešto upitno, u njega imam poverenja...ostalo i ostale, ne bih komentarisao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted September 4, 2023 Share Posted September 4, 2023 13 hours ago, Constantin said: Pa vidi...mene interesuje vest, a ne ko je istu objavio. Pogotovu ako je video zapis, baš me briga ko je objavio. Na svom nalogu svako može, skoro svašta da napiše...i ko je i šta je. Neće valjda neko da napravi video vest dovevši nekoliko hiljada statista, da bi nekom plasirao lažnu vest. Ali ako "vest" neko treci prepricava pa jos daje svoj umetnicki doprinos (prevod) vesti, onda je to sviranje uz bubanj. Makron recimo nikada, ali nikada ne bi javno ( tajno mozda( izgovorio ovo sto je prepricano na tviteru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted September 19, 2023 Author Share Posted September 19, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts