Jump to content

VN Australije 2023, Melburn, 2. april


Radoye

Recommended Posts

Čak i ako vrte iza SC neko vreme, zatvori pitlane dok ne vidiš da li ćeš zaustaviti trku ili ne. Ovako si navukao par njih da promene pneumatike i posle 3 kruga ih uvalio u govna. Odmah se videlo da treba ili SC dok se ne počisti ili RED FLAG a ne malo ovako, malo onako.

Ovo sa sportom odavno nema veze, nije za gledanje.

Link to comment
Share on other sites

Sport koji je uvek bio poznat po neregularnosti,i pre Hamiltona i Verstapena i pre Lauda i Hanta i pre nastanka Formule 1 sada tu neregularnost istice kao svoj glavni kvalitet i to trpa u nekakvu  kursadzisjku seriju .Sramota!

Edited by badenac
Ispravka
Link to comment
Share on other sites

"Najbolja odluka je moja odluka", nikad nećete naučiti :default_sofa:

 

Nova era Formule 1 na sve načine pokušava da maksimalno iscedi trkački vikend, moje neko stanovište da smo imali nekoliko SC.gif.014baa26f2a1a661a81f6e126cd07d9c.gif ili Crvena.gif.7f1ad92bd2b95acfef95e38370acfce9.gif u prošlosti na nekim trkama dobili bi smo drukčije epiloge i možda nebismo imali manje uzbudljive trke. Ne opravdavam senzacionalizam ali jednostavno bilo je prilika gde obična krhotina uzrokuje spektakularni udes. Ovde je meni veći problem vremenski opseg u kojem se donose odluke, a još veći odluke koje nisu kompetetne i u skladu sa onime što vidimo mi ispred malih ekrana (i mi imamo više uglova viđenja situacija na ponovljenim snimcima). I zašto pobogu finalna klasifikacija trke je obelodanjena u 23:15 a trka se zvanično završila u 17:32.

 

Ceo fijasko apropo kruga 57 je usledično posledična situacija koju je pokrenuo Sainc i po meni totalno je zaslužio kaznu za ono što mnogi nazivaju "nije se desilo", ja nemam problem sa time pošto je nenormalno "dajv bombao" u Alonsa. Gazlijev incident nam budi uspomene na Fetela i čuvenu Kanadu 2019. godine, meni je totalno nenormalno da vozač takvog kalibra ne gleda u retrovizor na desnoj strani da se uveri da li ima ikod na toj strani prilikom vraćanja na stazu. No isti vozač je lane u Suzuci "zaboravio" da se desio incident u krugu ranije i da možda ima nečeg na stazi no on je ubrzao i derao se preko TR radi krana. Mislim, wtf Gazli. I opet je sudbina htela da se Okon u roze BWT bolidu sudari sa kolegom. Ko da gledam Singapur 2018. godine.

 

Da se vozači ponašaju u skladu sa onime da imaju renome najboljih trkača na svetu cela skalamerija zvana "Krug 57" se nebi ni desila, opet se pozivam na prošlost gde je FIA znala proglasiti crvenu zastavu sa porukom da se neće nastaviti ali moderna F1 hoće iscediti sve iz trkačkog vikenda zbog TV prava prvenstveno (senke VN Japana 1976. godine) pa imamo situacije gde F1 oseća da potkrada narod uzbuđenja jer legitimno postoje uslovi za nastavak trke i nema razlog zašto nebi nastavili pa makar to bilo i dva kruga. A ako se vratim na taj 57. krug imamo više spleta okolnosti gde Sainc se ponaša kao Botas u Mađarskoj 2021 i to po suvom, gde Gazli se ponaša kao Gazli, gde Logan glumi amatera i zabija se u de Vrisa.

 

Tako da događaji iz kruga 57 su se desili i pokazali realno stanje određenih vozača apropo nekih kvaliteta i zato smo imali totalnu skalameriju gde se FIA zbunila. Vozači su sami sebi navukli ovo, (ne)znaju sa kime imaju posla. A za sve ostalo, FIA mora poraditi na sistemima gde brže donose odluke.

 

Uff, čestitke RBR i Maksu na fenomenalnoj mašini i znanju. Astonu i obema vozačima koji rade dobre poslove. Hamilton me malo šokirao sa onim radovanjem drugim mestom, jel to on zbog Raselovog odustajanja se raduje? Mislim na to što je Džordž jak i da sad ima lepu prednost sa onim drugim mestom? Mrtvo ozbiljno razmišljam. Ferari i Alpine suicid, dobro obe ekipe su imale nesrećne okolnosti no ono je Sainc sebi navukao pa i timu. Meklareni su tako divno iskoristili ludu trku i postali peti sa groblje bolidom. Vilijams je mogao nešto sa Albonom, ona greška je skupa. Has odličan sa Nikom. Juki umalo u bodove a Alfa solidno mlaka trka (čak se i nesećam šta su radili u trci). 

 

Ovo je prva trka u Albert Parku koja je trajala duže od 2 sata, tek treća i najduža VN Australije ikad s 2 sata i 32 minuta. Time je postala 83. najduža trka u istoriji F1 a sa prosečnom brzinom od 120.3km/č 26. najsporija trka u toj kategoriji. Prva je VN Japana 2022 sa prosečnom brzinom 53.5km/č.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, greenenvy said:

Da li će Gasly pauzirati sledeću trku možda zbog kaznenih bodova? 

 

Nema ništa od toga, Gazli nije kažnjen a Hulk zbog GP2 senzora SC2 linije nije završio ispred Norisa nakon što je Has uložio žalbu na klasifikaciju nakon finalne crvene zastave. I još jedna istraga je bila, ona prema organizatoru trke koji nisu uspeli izvršiti akcije protiv invazije navijača na stazu posle trke dok u tom momentu redari čiste Hulkov bolid a čak je i bilo vozača na stazi koji su ulazili u pitlejn. Situacija kao i 2017. godine. Istraga je dovela do novih istraga koji će se do leta morati razjasniti.

 

Link to comment
Share on other sites

Mimo svega ova trka je prva ikad sa tri crvene zastave!

 

Prethodni rekorderi u toj neslavnoj kategoriji su trke uoči VN Belgije 1981, VN Japana 2014, VN Brazila 2016, VN Tuskane 2020 i VN Saudijske Arabije 2021 sa po dve crvene zastave.

 

Edit: Dodajem i VN Austrije 1987. Pa i to je imalo dva restarta nakon lančanih udesa.

Edited by Alen13ASC
Dodao sam Austriju '87
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...