Jump to content

Recommended Posts

Posted

kakva je uloga šargarepe u tom tvom receptu?

pitam jer nisam čuo da se ona stavlja i da ima značaj, sem ako ne pričamo o "posteljici" ispod ribe na bazi krompira i sličnog korenastog povrća gde može pored njega i batat, karfiol, brokoli, celer itd.

Posted

Pa, da.

Moja majka je davno tako spremala i meni se svidjalo, jer sargarepa kad se dugo pece u rerni krene da otpusta sokove koje riba lepo upije. Recimo, meni vise ide taj sok sargarepe sa ribom nego limun/limeta, jer je slatkast, a lepo se upije za razliku od limuna koji je vise dresing.

Moze i da se narenda odozgo dodatno takodje.

Posted

Riječna riba se ili sječe na "zvona" pa prži ukoliko je veća, šarani i tako to se obično kuvaju ili dinstaju u sosu sa povrćem, suvim šljivama. Nisam lično spremala ali je to iskustvo iz drugih kuhinja.

Skušu, oradu, brancin samo začinim i ispečem u rerni, razno povrće i krompir kuvam na salatu odvojeno. 

Ne volim da pržim ribu jer je prljav posao, najbolje raditi napolju ko ima dvorište ili roštilj (imo).

Ima varijanta, a taj sam recept pravila sa škarpinom, da se riba začini, poulji, i smota sa korenastim povrćem u foliju, zatim u rernu, pa se tako kuva u sopstvenom sosu. To je fino, aromatično i lagano.

• Like 1
Posted (edited)

Skarpinu sam jeo pre ko zna koliko godina, upecao je moj pokojni ujak koji je bio pecaros dok smo bili na moru. Spremili smo je slicno na zaru i secam se da mi je to tad bila najlepsa riba koju sam jeo.

Probaj sa crnim lukom i sargarepom da peces, uz jos neko zacinsko bilje, znaci ne iseckani persun na primer, nego kao stabljika. To sve pusti sokove i bude bas lepo. Meni je bar mnogo bolje nego tako klasicno.

Edited by McLeod
Posted

Imao je maxi nekad te smrznute škarpine za normalne pare, tipa pakovanje 600 g, već duže vrijeme je ne pravim nego uzimam ono što mi je dostupno.

Inače volim i koristim aromatično povrće kad pečem meso, ali ove ribice-porcijaši i ti fileti koje pečem se vrlo brzo spremaju, da mi je zgodnije da povrće spremim odvojeno, posebno krompir kome treba duže da se ispeče.

• Like 1
Posted

Evo za McL i lososa, ima par stvari i ispada savrsen:

- posoli pre przenja;

- stavi ga na hladan tiganj

- prvo lagana vatra pa pojacaj na jacu (ako je do 6, kreni sa 2 pa pojacaj na 4)

- polivaj uljem po lososu da se ravnomerno isprzi

- sklanjas kada moze da se odlepi od tiganja

uzdravlje

• Like 1