Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Ova reklama i poruka reklame je ocigledan empowering gojaznih ljudi, prosecna osoba ne percipira reklamu sportske opreme, zbog cega je ovo tipican primer loseg marketinga, promasaj intenta.

Mada to je Najk, kao i Koka kola, oni mogu da rade sta hoce.

Pritom, to ne treba i nije lose samo po sebi, jer ako je neko gojazan ili ima neki problem koji je ocigledan kada samo pogledas tu osobu, ne znaci da ta osoba treba da se zatvori u kucu i crkne, treba da izlazi, da igra, da trci, da radi sta god pozeli, smeje se, samo sto ovakve kampanje ne doprinose tome vec stvaraju kontra efekat.

Edited by McLeod
  • Like 1
Posted (edited)

Da je ok biti gojazan. Sve je to ok, i gojazni ljudi treba da se bave sportom, da nose sportsku opremu, da im se prodaje ovo i ono... Ali poruka je, vidi kako je srećna i zadovoljna sobom, šta me onda bili dupe šta će ko da kaže što sam i ja debeo. I da ne bude zabune, i debeli ljudi treba da budu srećni i zadovoljni, ali i da budu svesni da to nije dobro. Jer u suprotnom se podstiče lenjost i gasi motivacija za naporan rad koji je potreban da se to promeni.

E to ne mogu da podnesem. Kao što ne reklamiramo više pušače tj. cigarete, ne treba ni ovo. Ja sam za to i da se zabrani reklamiranje (a i masivno dodatno oporezuje) sve nezdrave hrane i pića. I kao što treba da gledamo na reklamama brokoli i jagode, tako treba da gledamo i ljude koji imaju zdrav BMI. Jer se tako gradi slika onoga što je poželjno i prihvatljivo.

4 minutes ago, Mina D. Harker said:

Elem, naravno da se pozitivni odnos prema tijelu u zemlji u kojoj postoji epidemija gojaznosti pretvorio u veliičanje debljine

This.

A ova reklama je upravo to.

McL je to bolje rekao - niko ovu reklamu ne percipira kao reklamu za sportski proizvod. Niko.

Edited by Eddard
  • Like 2
Posted

U dva klika može da se nađe podatak koja je ideja i poruka kampanje, kao i podatak da su u njenoj realizaciji učestvovali influenseri, plesači i generalno ljudi različitih plesnih stilova, boje kože, telesne mase... Što je trebalo da izguglaš pre nego što si okačio.

Ovo, prosto, nije primer onoga o čemu pričaš. Adekvatan primer bi bila npr. reklama za Doritos gde je prikazana gojazna osoba kako konzumira čips i sl. Slažem se da te stvari jesu jako problematične.

4 minutes ago, Eddard said:

McL je to bolje rekao - niko ovu reklamu ne percipira kao reklamu za sportski proizvod. Niko.

Ovo takođe nije tačno. Bilo bi da je u pitanju nepoznat brend, however, Nike ima ozbiljan brand awareness i godinama rade inkluzivne kampanje.

Upravo suprotno, niko ovaj poster ne percepira kao promociju gojaznosti - jer iza njega stoji Nike.

Posted
Just now, DameTime said:

U dva klika može da se nađe podatak koja je ideja i poruka kampanje, kao i podatak da su u njenoj realizaciji učestvovali influenseri, plesači i generalno ljudi različitih plesnih stilova, boje kože, telesne mase... Što je trebalo da izguglaš pre nego što si okačio.

Ovo, prosto, nije primer onoga o čemu pričaš. Adekvatan primer bi bila npr. reklama za Doritos gde je prikazana gojazna osoba kako konzumira čips i sl. Slažem se da te stvari jesu jako problematične.

Ja znam koja je kampanja u pitanju, sto ne menja cinjenicu da je losa i sta se percipira kada se konkretno ovaj baner pogleda.

Drugo, ti se bavis marketingom (ili radis u marketinskoj agenciji ako se ne bavis bas marketingom), zamisli da osmislis neku awareness kampanju i dobijes potpuno drugaciji rezultat od ocekivanog.

Da li ces da kazes konzumentu da moze vrlo lako u dva klika da izgugla sta je pisac hteo da kaze?

Neces.

Zato je i ova kampanja promasaj i ocaj. I percipira se upravo onako kako smo je percipirali nas dvojica, u ogromnoj meri. Cak i da ti to nije na prvu loptu, ne mozes da ne vidis, ko tvrdi da ne vidi jednostavno laze.

• Like 2
Posted
5 minutes ago, DameTime said:

Ovo takođe nije tačno. Bilo bi da je u pitanju nepoznat brend, however, Nike ima ozbiljan brand awareness i godinama rade inkluzivne kampanje.

Upravo suprotno, niko ovaj poster ne percepira kao promociju gojaznosti - jer iza njega stoji Nike.

To sto su konzumenti svesni da Najk radi body positivity kampanje i sto imaju razlicito misljenje u vezi toga nema veze sa tim koliko je brend poznat ili veliki. Jer se awareness ovde ne odnosi na njihov brend, nego na drustveni problem na koji zele da ukazu.

I ukazali su na taj problem lose i nikako.

Dakle potpuno je tacno.

• Ha-ha 1
Posted

Campaign Impact

The primary impact of the "Own the Floor" campaign was cultural and community-oriented, aligning with Nike's broader purpose-driven marketing strategy. 

Fostering an Inclusive

Community: By focusing on diversity in shape, sexuality, movement, and style, the campaign helped build a stronger, more inclusive relationship with sport for a wider audience of women and the general dance community.

Empowerment Through Movement: The campaign empowered individuals to "take up space" and use movement as a powerful form of self-expression, aligning with Nike's long-standing message of personal empowerment seen in previous campaigns like "Just Do It" and "Dream Crazy".

Brand Perception: It enhanced Nike's brand image as a supporter of diverse forms of sport and self-expression, resonating with Gen Z and Millennial audiences who value inclusivity and social consciousness. 

In summary, while the campaign may not have generated the large, quantifiable sales spikes of controversial global campaigns like the one featuring Colin Kaepernick, its success lies in its ability to authentically engage a specific cultural community, positioning Nike as a genuine ally to the dance world and reinforcing its commitment to inclusive athleticism

Again, sve je dostupno u dva klika. Google is your friend.

• Ha-ha 1
Posted
1 minute ago, Eddard said:

Again, bullshit.

Naravno, stvarni impact kampanje je bullshit, a ne ono što ti misliš da je bio impact. Zato što posmatraš kampanju iz sopstvene potrošačke perspektive, which is fine, ali to nije nikakav pokazatelj ni za šta.

Sledeći put nemoj da kopiraš prvu fotku koja ti izađe u pretrazi. 😇

Posted
10 minutes ago, McLeod said:

Zato je i ova kampanja promasaj i ocaj. I percipira se upravo onako kako smo je percipirali nas dvojica

To je zato što ste body-negativni :classic_sleep:

How to have a beach body?

Spoiler

Have a body. Take it to the beach.

Posted
1 minute ago, DameTime said:

Again, sve je dostupno u dva klika. Google is your friend.

Sad nas vec malo zekis onako, priznaj? 🙂

Ako je neki njihov intern cisto da bi naskrabao nesto ovo napisao u ChatGPT - Give me a positive summary of Nike "Own the floor" campaign, i to copy pastovao za minut i po rada, ne znaci da je to zaista tako.

Bukvalno AI slop. Gde su cifre?

Da ne pricamo sto opet potenciras neku sliku brenda Najk i kako su se oni ucvrstili kao "supporter of diverse forms of sport and self-expression, resonating with Gen Z and Millennial audiences who value inclusivity and social consciousness" i ostale smuti pa prospi fraze koje nista ne znace.

Ako je to Najku bilo bitno, onda su i po tom parametru promasili fudbal jer dokazuju da nisu ni zeleli da ukazu na drustveni problem, vec su samo hteli da urade nesto sto ce neka njihova ciljna grupa postovati, a sam problem je tu efemeran.

Ovo sa Najkom nema veze. Kada vidis onu sliku, ti ne gledas da li je to Najk, iako je preko pola ekrana njihov znak. Moze da bude i Adidas ili Puma ili neki nepoznat brend, fokus je na drugim stvarima. Kao sto rekoh, mozes da se pravis da nije, to ne menja cinjenice.

• Like 1
Posted (edited)

Nisam ja ta koja je ušla u diskusiju ovom reklamom. Primer je Eddardov.

S moje strane je prisutno samo pokazivanje da to što ste vas dvojica shvatili poruku na jedan način, ne znači a) da je to bila poruka kampanje b) da ju je većina target grupe doživela kao vi.

Što se tiče cifara, u ovom slučaju bi dobar KPI bili reach, impresije, aktivnost na mrežama itd. U ovakvim kampanjama je za Nike manji fokus na prodaji. Možda i mogu da se nađu metrike na netu, nisam guglala dalje, niti imam vremena, niti me iskreno zanima da to uradim za druge. Pogotovo dok sam s druge strane gađana argumentacijom u vidu - to je bullshit, kampanja je percepirana onako kako smo je videli nas dvojica i sl.

U awareness i inkluzivnim kampanjama je, naravno, jako bitno koji brend stoji iza njih. Nikada neće (ili veoma retko) imati isti impakt globalno poznat brend od kog ljudi znaju šta da očekuju i neki manje poznat brend. 

Edited by DameTime
Posted

Da je meni Najk dao par miliona za ovu kampanju (da nisam privilegovani beli muskarac, pa samim tim ne mogu da rezonujem sa ovim problemima), predstavio bih ugrozene grupe dok rade nesto sto prosecna osoba moze da poveruje da oni rade i u tome sure.

Ne da predstavljas gojazne manekenke i igracice i guras ih tamo gde im nije mesto, jer ce reakcija prosecne osobe na to biti negativna. I to ne zato sto je blasfemija da gojazna osoba proseta modnom pistom ili se slika ovako kao na prilozenom baneru, nego zato sto se lazno predstavlja da je nesto lepo, normalno i empowering, a nije. I ne moze da bude. Pritom, potpuno je isto i da se na taj nacin predstavljaju anoreksicne osobe.

Drugo, ako je reklama za liniju opreme prilagodjene ugrozenim grupama, ponovo potpuni promasaj, jer gojazna osoba koja vezba da bi smrsala nije targetovana ovim banerom.

Kako god se okrenes, dupe ti je pozadi, a u slucaju ove kampanje, predstavljeno je nesto sto je dosadilo i bogu i narodu i samo odmaze onima kojima navodno zeli da pomogne.

• Like 1
Posted
5 minutes ago, McLeod said:

Da je meni Najk dao par miliona za ovu kampanju (da nisam privilegovani beli muskarac, pa samim tim ne mogu da rezonujem sa ovim problemima),

Sasvim slučajno, vrv, si uboo u srž problema.

Ti nisi ciljna grupa i nisi prosječan Amerikanac, ni bijeli; a kamoli crni.

Ova reklama rezonuje sa milionima Afroamerikanki (ili Afroamerikanaca) i ti zaista nisi u poziciji da je otpisuješ kao glupost i promašenu.

Sigurna sam da je marketing tim pogledao statistike i zaključio da populacija kojoj se obraća ima upravo ovakva tijela. To nije ni tvoje ni moje tijelo, crne žene sigurno u velikom procentu gledaju na reklamu potpuno suprotno od tebe ili Eddarda. ("Neko se konačno obraća nama").

Shvataš?

Posted
2 minutes ago, DameTime said:

S moje strane je prisutno samo pokazivanje da to što ste vas dvojica shvatili poruku na jedan način, ne znači a) da je to bila poruka kampanje b) da ju je većina target grupe doživela kao vi.

Kao sto sam vec rekao na pocetku, poruka koju je tvorac kampanje hteo da prenese je nebitna. Poruka je ona koja se percipira. U ovom slucaju je ocigledno kako se percipira, ali neka bude, samo ako ti nije tesko odgovori mi na ovo pitanje - 

ko je target grupa ove kampanje?

3 minutes ago, DameTime said:

U ovakvim kampanjama je za Nike manji fokus na prodaji.

Ovde se slazem, ali upravo zbog toga imas i vecu slobodu da napravis nesto bolje, ako je vec fokus na drustvenom problemu i inkluziji.

4 minutes ago, DameTime said:

U awareness i inkluzivnim kampanjama je, naravno, jako bitno koji brend stoji iza njih. Nikada neće imati isti impakt globalno poznat brend od kog ljudi znaju šta da očekuju i neki manje poznat brend.

Ovo jeste tacno, ali potpuno promasujes poentu i efekat koji ova kampanja moze da ima i ima. Tako da ti sada malo vise verujem, ali je to ogroman previd na tvojoj strani.

Jer zaboravljas (kao sto je verovatno i ovaj koji je olaksao Najk za par miliona) osnovne marketinske principe.

Da se podsetimo gospodina Johna Caplesa:

piano_ad3_1280-20140715094208810.jpg

Ovo je vintage oglas u novinama za casove klavira. I ovaj princip reklame radi u malim oglasima, televiziji, instagramu, youtube shortsu i boli ga dupe za velicinu brenda.

Ti ovde zelis da prodas casove klavira. Ali ne prodajes zapravo casove klavira. Prodajes musteriji divljenje njegovih prijatelja, porodice i poznanika i, kako je Bil Marej u Danu mrmota ukapirao, potencijalno i nesto vise od toga.

Da se vratim na Najk i ovu kampanju. Primarni cilj kampanje je da osnazi ugrozene grupe i podrzi ih u svemu sto zele da rade i da se osecaju lepo dok to rade. Da gojazna osoba nema strah da ode na plesni podijum i pokaze sta zna. Da osoba kojoj je amputirana noga se bavi sportom. Da slepa/gluva osoba nadje podrsku i radi ono sto zeli itede itece. Sekundarna je prodaja i tu se slazem.

Ali, zbog samog koncepta i kako se prenosi poruka, ciljna grupa se siri na opstu populaciju, kojoj ti guras prst u oko i percepcija onih koji bi trebalo da su iskljuceni targetiranjem (a paradoksalno postaju primarni target) je indignacija. Odbijanje. Podsmeh.

Zbog toga brend koji stoji na panou nije bitan. Jer to niko nece ni da vidi, videce gojaznu crnkinju koja je oskudno obucena, koja se gura pod nos kao nesto atraktivno. A nije. I onda kampanja dobija backlash, prebacuje se lopta na nezeljeni teren, a stavljanje u spotlajt drustvenog problema koje su zeleli da urade samo dodatno produbljuje jaz.

Jer ta gojazna crnkinja se plasi da se ovako obuce i krene da plese upravo zbog onih kojima guraju prst u oko. I ovakvom kampanjom joj se pravi medvedja usluga.

To je poenta onoga sto se vidi i onoga sto smo Eddard i ja hteli da kazemo. I nasa percepcija je tacna i masovna.

7 minutes ago, Mina D. Harker said:

Sasvim slučajno, vrv, si uboo u srž problema.

Ti nisi ciljna grupa i nisi prosječan Amerikanac, ni bijeli; a kamoli crni.

Ova reklama rezonuje sa milionima Afroamerikanki (ili Afroamerikanaca) i ti zaista nisi u poziciji da je otpisuješ kao glupost i promašenu.

Sigurna sam da je marketing tim pogledao statistike i zaključio da populacija kojoj se obraća ima upravo ovakva tijela. To nije ni tvoje ni moje tijelo, crne žene sigurno u velikom procentu gledaju na reklamu potpuno suprotno od tebe ili Eddarda. ("Neko se konačno obraća nama").

Shvataš?

Ja shvatam, ali ti ne shvatas.

Jer se ova kampanja ne obraca Afroamerikankama koje su gojazne.

Nego belom muskarcu. Upravo se o tome radi. Tu je zajeb marketing eksperta koji je ovo pravio i body positivity navijaca.

Posted (edited)

Evo jos jedan primer, sada vec cuvena reklama Sidni Svini.

Niko nema pojma koja je marka farmerki. Reklama jeste smisljena kao MAGAtardsko smece koja ce da gura prste u oko, white empowerment itd.

Ali imajuci u vidu intent, egzekuciju i reach, ta kampanja je bukvalno osurila ovu Najkovu. Iako je brend manji i efekat bi samim tim trebalo da bude manji, on je bio mnogostruko veci.

I imao je bas onakav efekat kakav su hteli da ima. Po svakom parametru su ga sasili bolje. Sidney Sweeney got good jeans ( a zapravo genes). Sisata plavusa te gleda sa banera uz tu poruku - efekat kod belaca - to bre, jesmo superiorni nad njima, efekat kod crnaca - bes. To su hteli, to su dobili. A Najk nije to hteo, Najk je hteo da osnazi ugrozene. Umesto toga zalepio im je metu na celo.

Ako je reklama sama po sebi odvratna i ima rasisticku podlogu moze samo da govori u kakvom svetu zivimo, ne o uspesnosti same kampanje.

Edited by McLeod
  • Like 1
Posted
13 minutes ago, McLeod said:

Kao sto sam vec rekao na pocetku, poruka koju je tvorac kampanje hteo da prenese je nebitna. Poruka je ona koja se percipira. U ovom slucaju je ocigledno kako se percipira, ali neka bude, samo ako ti nije tesko odgovori mi na ovo pitanje - 

Na osnovu čega je očigledno? Pišeš napamet.

ko je target grupa ove kampanje?

Mladi plesači, oba pola i različitih seksualnih orijentacija, izgleda, boje kože itd. Bar iz onog što sam ja guglala, ali mi se čini da su imali dve slične kampanje u razmaku od dve godine. Nemam vremena zaista da još dublje proveravam...

Ovde se slazem, ali upravo zbog toga imas i vecu slobodu da napravis nesto bolje, ako je vec fokus na drustvenom problemu i inkluziji.

Da li je moglo da se napravi nešto bolje - to je potpuno druga tema. Podsetiću da smo u diskusiju krenuli od toga što je vizual iz kampanje prikazan kao primer promovisanja gojaznosti. 

Ovo jeste tacno, ali potpuno promasujes poentu i efekat koji ova kampanja moze da ima i ima. Tako da ti sada malo vise verujem, ali je to ogroman previd na tvojoj strani.

Jer zaboravljas (kao sto je verovatno i ovaj koji je olaksao Najk za par miliona) osnovne marketinske principe.

Da se podsetimo gospodina Johna Caplesa:

piano_ad3_1280-20140715094208810.jpg

Ovo je vintage oglas u novinama za casove klavira. I ovaj princip reklame radi u malim oglasima, televiziji, instagramu, youtube shortsu i boli ga dupe za velicinu brenda.

Ti ovde zelis da prodas casove klavira. Ali ne prodajes zapravo casove klavira. Prodajes musteriji divljenje njegovih prijatelja, porodice i poznanika i, kako je Bil Marej u Danu mrmota ukapirao, potencijalno i nesto vise od toga.

Da, naravno, ne prodaješ proizvod direktno već emociju, kroz koju prodaješ i proizvod. To se dešava i ovde, jer target grupa nije prosečni MAGA belac kom padne klapna kad na slici vidi gojaznu Afroamerikanku. 

Da li će i taj lik videti reklamu? Pa hoće, ali on nije deo (primarne) target grupe.

Da se vratim na Najk i ovu kampanju. Primarni cilj kampanje je da osnazi ugrozene grupe i podrzi ih u svemu sto zele da rade i da se osecaju lepo dok to rade. Da gojazna osoba nema strah da ode na plesni podijum i pokaze sta zna. Da osoba kojoj je amputirana noga se bavi sportom. Da slepa/gluva osoba nadje podrsku i radi ono sto zeli itede itece. Sekundarna je prodaja i tu se slazem.

Cilj kampanje je bio da se osnaže plesači različitih backgrounda, stilova, uzrasta, seksualnih opredeljenja, fizičkog izgleda... Da se Nike na taj način pozicionira kao njihov "partner", podrži lokalne evente i proda ponešto.

Tako da su u skladu sa tim i odabrana lica kampanje, dok se u centru vizuala nalazi pokret - što se vidi i na vizualu koji je Eddard okačio.

Ali, zbog samog koncepta i kako se prenosi poruka, ciljna grupa se siri na opstu populaciju, kojoj ti guras prst u oko i percepcija onih koji bi trebalo da su iskljuceni targetiranjem (a paradoksalno postaju primarni target) je indignacija. Odbijanje. Podsmeh.

Ciljna grupa ne može da se tek tako širi. Možeš da imaš primarnu, sekundarnu pa i tercijarnu ciljnu grupu. To što nešto na vizualu bode oči prosečnom MAGAšu, ne znači da je on naprasno postao deo ciljne grupe.

Da je kako ti ovde pišeš, nikada ne bi bila napravljena nijedna inkluzivna kampanja, jer uvek postoji jako široka grupa kojoj osetljive teme smetaju. Jebeš inkluzivnu kampanju koja je kreirana sa ciljem da se niko slučajno ne pobuni.

Zbog toga brend koji stoji na panou nije bitan. Jer to niko nece ni da vidi, videce gojaznu crnkinju koja je oskudno obucena, koja se gura pod nos kao nesto atraktivno. A nije. I onda kampanja dobija backlash, prebacuje se lopta na nezeljeni teren, a stavljanje u spotlajt drustvenog problema koje su zeleli da urade samo dodatno produbljuje jaz.

Ova žena bukvalno samo postoji na vizualu, u (plesnom) pokretu, a ljudi sa viškom kilograma su svuda oko nas, žive živote kao svi i mnogi od njih se bave plesom. Boldovano će videti samo pojedinci sa predrasudama prema gojaznim ljudima koji, ponoviću, nisu ciljna grupa.

Jer ta gojazna crnkinja se plasi da se ovako obuce i krene da plese upravo zbog onih kojima guraju prst u oko. I ovakvom kampanjom joj se pravi medvedja usluga.

Ponovo pogrešno, poruka kampanje je upravo da gojaznoj crnkinji ne treba da bude bitno šta misli prosečan beli Amer koji joj se podsmeva. Da treba da bude slobodna, svoja, u pokretu, da se bavi plesom iako nema savršeno telo. 

Bottom line, na stranu koliko je egzekucija kampanje kvalitetna ili ne, poenta je da njen cilj nije bio da se ispromoviše gojaznost.

Posted (edited)
4 hours ago, DameTime said:

Sledeći put nemoj da kopiraš prvu fotku koja ti izađe u pretrazi. 😇

E vidiš kako znaš da pogrešiš, ja sam bukvalno tražio tu reklamu jer mi je ona prva pala na pamet na temu promocije gojaznosti. Bukvalno je moj upit na Google bio 'Nike ad obese'. Ne učitavaj mi površnost, please.

3 hours ago, Mina D. Harker said:

Shvataš?

Pa i tome je i fucking problem, jer su afroamerikanke grupacija kod kojih je gojaznost 60%, ej. 60% crnkinja u USA je gojazno, let that sink.

I onda dođe Nike da im bukvalno podilazi u toj bolesti i kaže (bold):

3 hours ago, DameTime said:

poruka kampanje je upravo da gojaznoj crnkinji ne treba da bude bitno šta misli prosečan beli Amer koji joj se podsmeva. Da treba da bude slobodna, svoja, u pokretu, da se bavi plesom iako nema savršeno telo. 

Bottom line, na stranu koliko je egzekucija kampanje kvalitetna ili ne, poenta je da njen cilj nije bio da se ispromoviše gojaznost.

Možda nije bila ideja, ali je postignut upravo taj efekat jer bold jeste podilaženje gojaznim osobama i posredno promocija jedne bolesti. Zašto je bilo kome potrebno da mu Nike kaže da je ok da plešeš, ko je ikad rekao da debele žene ne treba da se ponašaju normalno?

Ne pričamo ovde o jebenoj boji kose, već o bolesti od koje umiru milioni godišnje a tek će. Ne postoji pozitivan aspekt iste. Ljude ne treba zbog iste diskriminisati, naopako, ali im ne treba ni podilaziti.

I nije mi uopšte jasno kako smo došli do belog muškarca, jesmo krivi i za epidemiju gojaznosti kod crnih žena? Da ne otvaramo white supremacy bullshit još, please.

Edited by Eddard
  • Like 1
Posted
2 hours ago, DameTime said:

Na osnovu čega je očigledno? Pišeš napamet.

Na osnovu stvari koje znamo, godinama unazad. Ovakve kampanje u Americi su dobrim delom krive za vlast Trampa, samo na primer.

2 hours ago, DameTime said:

Mladi plesači, oba pola i različitih seksualnih orijentacija, izgleda, boje kože itd. Bar iz onog što sam ja guglala, ali mi se čini da su imali dve slične kampanje u razmaku od dve godine. Nemam vremena zaista da još dublje proveravam...

Mozda su oni to hteli, ali to nemaju kao rezultat. Sama si rekla da je prodaja proizvoda ovde sekundarna, vec je u pitanju brand awareness. Ali, brand awareness Najku ne treba, jer i plemena u dubini amazonske dzungle znaju za Najk. Ovo je brand awareness kampanja kojom se podrzavaju ugrozene grupe, koje su ugrozene po vise osnova, neke si pomenula. A posto se radi o tome, kampanja deluje unutra (podrska ugrozenima, pat on the back) i spolja, kojima se porucuje onima koji ne spadaju u ove grupe da ih takodje podrze i slave. To je bio cilj, ali je on promasen, iz razloga koje sam pomenuo vise puta.

Da, naravno, ne prodaješ proizvod direktno već emociju, kroz koju prodaješ i proizvod. To se dešava i ovde, jer target grupa nije prosečni MAGA belac kom padne klapna kad na slici vidi gojaznu Afroamerikanku. 

Da li će i taj lik videti reklamu? Pa hoće, ali on nije deo (primarne) target grupe.

E tu ti je catch 22 - prodajes proizvod jer si proizvodjac odece, napravio si odecu koja je prilagodjena gojaznima, hendikepiranima, itd. Hoces da te ugrozene grupe kupe taj proizvod. Ako je to bila ideja. Ponovo, promasena je kampanja, jer ovako koncipirana ima efekat prvenstveno na one koji nisu clanovi grupa, i to ne mora da bude ni MAGA belac, niti neko ko je konzervativan. Moze biti potpuno normalan i nezainteresovan za ovu problematiku. Los targeting, lose iskomunicirana poruka, los nacin prenosenja poruke, apsolutno sve je lose.

Ciljna grupa ne može da se tek tako širi. Možeš da imaš primarnu, sekundarnu pa i tercijarnu ciljnu grupu. To što nešto na vizualu bode oči prosečnom MAGAšu, ne znači da je on naprasno postao deo ciljne grupe.

Da je kako ti ovde pišeš, nikada ne bi bila napravljena nijedna inkluzivna kampanja, jer uvek postoji jako široka grupa kojoj osetljive teme smetaju. Jebeš inkluzivnu kampanju koja je kreirana sa ciljem da se niko slučajno ne pobuni.

Ne, nego je potpuno suprotno. Ciljnu grupu, target, cilj, itd, odredjuje onaj koji kreira kampanju. Ali kada kampanja ode u etar, ona se razvija i ima efekte nezavisne od zelja i planova kreatora. Nekad pogodis, nekada ne, nista strasno, samo sto nije tacno da "naprasno" neko drugi ne oseca efekte kampanje. Inkluzivna kampanja nije ni po cemu specijalna, niti je problem sto postoje ljudi koji reaguju negativno kad se promovisu gejevi ili gojazni. Postoji tona ljudi koji reaguju negativno i na reklamu na deterdzent. Nije u tome poenta. Poenta je da ako ti je cilj da te osobe, citiram, "hit the dance floor", nisi im pomogao ovakvom egzekucijom kampanje, nego si im napravio medvedju uslugu, ako odluce da te poslusaju.

Ova žena bukvalno samo postoji na vizualu, u (plesnom) pokretu, a ljudi sa viškom kilograma su svuda oko nas, žive živote kao svi i mnogi od njih se bave plesom. Boldovano će videti samo pojedinci sa predrasudama prema gojaznim ljudima koji, ponoviću, nisu ciljna grupa.

Ne. To ce videti ogromna vecina ljudi koja pogleda ono. Cak i vecina ljudi koji pripadaju tim ugrozenim grupama. Ljudi kojima treba pomoc jer im se recimo ne svidja kako izgledaju ne treba da kazes "go slay girl, you are gorgeous", sto je radio woke pokret i onda smo dobili backlash koji ima ripple efekte na drustvo, i to ne samo americko gde je to pocelo, zato sto to ne moze da ne zvuci izvestaceno i kao agenda. Ne moze da zvuci iskreno. Potpuno je isto ako pricamo o Trampovoj/Vucicevoj/Putinovoj propagandi sa druge strane, to je isto ispiranje mozga na koje ce normalni ljudi da okrecu glavu dokle mogu, ali prag nije beskonacno visok. Princip delovanja je isti.

Ponovo pogrešno, poruka kampanje je upravo da gojaznoj crnkinji ne treba da bude bitno šta misli prosečan beli Amer koji joj se podsmeva. Da treba da bude slobodna, svoja, u pokretu, da se bavi plesom iako nema savršeno telo. 

Ti mozda razumes ili pretpostavljas da je to bila zamisljena poruka. To ne menja cinjenicu da drugacije izgleda vecini ljudi.

Posted (edited)
20 minutes ago, Eddard said:

E vidiš kako znaš da pogrešiš, ja sam bukvalno tražio tu reklamu jer mi je ona prva pala na pamet na temu promocije gojaznosti. Bukvalno je moj upit na Google bio 'Nike ad obese'. Ne učitavaj mi površnost, please.

Ok, ovo je my bad, sorry.

Možda nije bila ideja, ali je postignut upravo taj efekat jer bold jeste podilaženje gojaznim osobama i posredno promocija jedne bolesti.

Kako je ova poruka promocija bolesti, o čemu pričaš ti? 

Zašto je bilo kome potrebno da mu Nike kaže da je ok da plešeš, ko je ikad rekao da debele žene ne treba da se ponašaju normalno?

Još jednom, poenta kampanje je reprezentovanje različitih plesača, koji se između ostalog razlikuju i po telesnoj težini. 

Ne pričamo ovde o jebenoj boji kose, već o bolesti od koje umiru milioni godišnje a tek će. Ne postoji pozitivan aspekt iste. Ljude ne treba zbog iste diskriminisati, naopako, ali im ne treba ni podilaziti.

Ovo nije podilaženje gojaznosti. Poštujem tvoje mišljenje - u oblastima u kojima si stručan ili pokazuješ stečeno znanje. Ovde* ga evidentno nemaš a ja sam se umorila da diskutujem ovde sa tobom na temu koju posmatraš iz ugla prosečnog konzumenta sadržaja, pa bi to da predstaviš kao neke činjenice.

*mislim na marketing

I nije mi uopšte jasno kako smo došli do belog muškarca, jesmo krivi i za epidemiju gojaznosti kod crnih žena? Da ne otvaramo white supremacy bullshit još, please.

Bukvalno je McLeod uvukao prosečnog belog Amera u priču, meni je svejedno.

Edited by DameTime
Posted
8 minutes ago, DameTime said:

na temu koju posmatraš iz ugla prosečnog konzumenta sadržaja, pa bi to da predstaviš kao neke činjenice.

Kao prvo, kampanja jeste upravo ciljala prosečnog konzumenta sadržaja kao što kažeš da sam ja, a svako ko je kampanju kreirao misleći da neće, već da će je samo videti i na nju reagovati debele crnkinje je idiot i treba da ide da čuva ovce umesto što radi to što radi jer je ideja bila ne airball, već autokoš.

Drugo, ja temu posmatram iz ugla nekoga ko je i pod jedan, i sam gojazan, i pod dva se svaki dan sreće sa teškim posledicama te bolesti. Jer složićemo se da je gojaznost bolest ili moram i tu da te edukujem?

E sad, zamisli da je na kampanji bila ova žena: 

ZCW3KOj.jpeg

Kao predstavnik populacije zavisnika i da je poruka bila, go girl, lepa si, igraj, uživaj, whatever. Za mene je meth addiction I gojaznost isti kurac, isto zlo. I nije subpopulacija crnih debelih žena neka gej ili trans ili non-binary ili whatever varijanta, pa da mora da se negde inkludira kroz podršku tome što jesu. Debeli ljudi imaju bolest i trebalo bi, ako žele, da se leče. Ako ne žele, njihovo pravo, ali ne treba da se pozitivno ističu. Osim kao primer nekoga ko je uspeo da smrša. 

Posted
3 minutes ago, Eddard said:

Kao prvo, kampanja jeste upravo ciljala prosečnog konzumenta sadržaja kao što kažeš da sam ja, a svako ko je kampanju kreirao misleći da neće, već da će je samo videti i na nju reagovati debele crnkinje je idiot i treba da ide da čuva ovce umesto što radi to što radi jer je ideja bila ne airball, već autokoš.

Ama Eddarde, kampanja nije ciljala tebe, ni mene, niti svaku debelu crnkinju, target grupa su bili - PLESAČI. A plesači mogu biti i debeli i mršavi i sa idealnim BMI, crne kože, bele, žute, muškarci ili žene. Kao i svuda, ima ih raznih.

TO je poenta kampanje. Svidelo se to nekom ili ne, postoji i debela crnkinja koja se bavi plesom. Ende, šlus, kaput, finito.

Drugo, ja temu posmatram iz ugla nekoga ko je i pod jedan, i sam gojazan, i pod dva se svaki dan sreće sa teškim posledicama te bolesti.

Dobro, došli smo do jednog od razloga zašto te ovo toliko trigeruje, nisam ni ja čačkalica, tako da mogu da razumem.

Jer složićemo se da je gojaznost bolest ili moram i tu da te edukujem?

Sunce ti kalaisano, na prethodnim stranama sam napisala kako smatram da je problematično promovisati gojaznost. Takođe da je obesity zdravstveni poremećaj.

Takođe x2, prošle godine si me na feminističkoj temi pitao šta mislim o body positivity-ju, i tada sam ti rekla kako je to pozitivan pokret, ali da je nešto potpuno drugo kad se krene u promociju gojaznosti koja je već klasifikovana kao bolest (parafraziram sebe).

Spoiler

Šta ja pamtim jbt.

Mi se iz nekog razloga ne čujemo u ovoj diskusiji, očigledno.

• Ha-ha 1
Posted

Ama Eddarde, kampanja nije ciljala tebe, ni mene, niti svaku debelu crnkinju, target grupa su bili - PLESAČI. A plesači mogu biti i debeli i mršavi i sa idealnim BMI, crne kože, bele, žute, muškarci ili žene. Kao i svuda, ima ih raznih.

A bre jebote, taj koji je mislio da će kampanja u ovom obliku samo da se obrati plesačima, treba da ide da čuva ovce, kao što rekoh već.

TO je poenta kampanje. Svidelo se to nekom ili ne, postoji i debela crnkinja koja se bavi plesom. Ende, šlus, kaput, finito.

Ama zašto baš debela? Što ne anoreksična meth zavisnica?

Sunce ti kalaisano

To bre, čarapanski pričaj 😂!

na prethodnim stranama sam napisala kako smatram da je problematično promovisati gojaznost. Takođe da je obesity zdravstveni poremećaj.

Dobro, znam, malo sam hteo da te iznerviram 😁.

Takođe x2, prošle godine si me na feminističkoj temi pitao šta mislim o body positivity-ju, i tada sam ti rekla kako je to pozitivan pokret, ali da je nešto potpuno drugo kad se krene u promociju gojaznosti koja je već klasifikovana kao bolest (parafraziram sebe).

Reveal hidden contents

Šta ja pamtim jbt.

Mi se iz nekog razloga ne čujemo u ovoj diskusiji, očigledno.

Pa slušaj onda jebote 😁!

• Ha-ha 1
Posted
On 2/12/2024 at 3:14 PM, Eddard said:

Kad već to kačiš, baš me živo interesuje tvoj stav o "Body positivity" pokretu, konkretno o sve češćoj promociji gojaznosti kao nečeg pozitivnog?

On 2/12/2024 at 3:23 PM, DameTime said:

Ne možemo govoriti o body positivity-ju ukoliko višak kilograma ugrožava nečije zdravlje. Kao i svaki "pokret" i on je pozitivan dok se sa tim ne pretera. Tj. dok se ne krene sa opravdavanjem gojaznosti, koja je već klasifikovana kao bolest (koliko znam). 

Konkretno ne mrzeti svoje telo znači da ženama sa leđa treba skinuti teret nerealističnih standarda lepote koje nameću pop kultura i Holivud, ali i nerealističnog fizičkog izgleda, što nameće recimo porno industrija. @Eddard

On 2/12/2024 at 3:54 PM, Eddard said:

To je apsolutno ok [emoji1360]

Evo, našla sam konverzaciju.

Posted
2 minutes ago, Eddard said:

Ama zašto baš debela? Što ne anoreksična meth zavisnica?

Dobro sad, ne možemo baš da egzaktno izjednačavamo meth zavisnice i gojazne žene... Pogotovo jer kao lekar znaš da ljudi mogu biti gojazni iz različitih medicinskih razloga, konkretno kod žena insulinska + PCOS, razni hormonalni poremećaji itd.

Dobro, znam, malo sam hteo da te iznerviram 😁.

Ako se trudiš da privučeš pažnju, uspelo ti je. 😜

Pa slušaj onda jebote 😁!

Pokušavam da čujem, ali me nerviraš. 😂

• Love 1