McLeod Posted Saturday at 02:35 PM Posted Saturday at 02:35 PM Ukratko, Berniju je dobar deo politike socio-ekonomska politika koja ne mora ni da se proverava u praksi, jasno je da ne radi. Ekonomiju briga za njegovu ideologiju.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 02:40 PM Posted Saturday at 02:40 PM Ekonomija je tacno takva kakava je napravljena. I fantasticno funkcionise za mali broj stanovnika od kojih je uglavnom pravi statistika. Toliko para ode u vazduh i nista se ne poboljsava. Infrastruktura se raspada, lecenje je preskupo, zarade u odnosu na inflaciju su preniske... I ovo je dokazano da ne funkcionise. Koliko ja vidim Norveskoj ide sasvim dobro za sada. 3
McLeod Posted Saturday at 03:04 PM Posted Saturday at 03:04 PM To je cesto nerazumevanje stvari koje dolazi od ideoloskog stanovista. Ekonomija nije napravljena, ona jeste. Ekonomske prilike po definiciji ne mogu da odgovaraju svima, kao sto maltene bilo koji segment drustva ili banalna stvar nece odgovarati svima. Norveska je los primer za to sto si htela, jer ekonomija tamo ne funkcionise nista drugacije.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 03:17 PM Posted Saturday at 03:17 PM 11 minutes ago, McLeod said: To je cesto nerazumevanje stvari koje dolazi od ideoloskog stanovista. Ekonomija nije napravljena, ona jeste. Ekonomske prilike po definiciji ne mogu da odgovaraju svima, kao sto maltene bilo koji segment drustva ili banalna stvar nece odgovarati svima. Norveska je los primer za to sto si htela, jer ekonomija tamo ne funkcionise nista drugacije. Naravno da je napravljena zakonima. Nema veze sa ideologijom. Evo imas dokaz za to. Tramp pravi ekonomiju i to ne samo za Ameriku, nego utice na ceo svet. 1
Mina D. Harker Posted Saturday at 03:27 PM Posted Saturday at 03:27 PM Sve zemlje u razvoju se ugledaju na sjevernu i zapadnu Evropu, ali Amerikanci znaju bolje. Ako mene pitate, to je ultrakapitalistička propaganda koju su popušili, ne znajući da postoji bolji i pravedniji sistem. A i kad ga dožive - sa svim beneficijama Amerikanca u inostranstvu - jedva čekaju da spasu žive glave i vrate se kući. 😒 Neko ih je ubijedio da je every man for himself vrlina, odvajanje mrvica sa stola za manje privilegovane i siromašne (tj. po Amerima "neradnike") da bi mogli da dobiju osnovnu zdravstvenu njegu, znak slabosti i komunizma. 3
McLeod Posted Saturday at 03:39 PM Posted Saturday at 03:39 PM 16 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Naravno da je napravljena zakonima. Nema veze sa ideologijom. Evo imas dokaz za to. Tramp pravi ekonomiju i to ne samo za Ameriku, nego utice na ceo svet. Nije napravljena zakonima i Tramp je mislio da ce da napravi pa mu se obija o glavu. To je vecita (uglavnom) levicarska zabluda da se zakoni i trziste "prave" da bi najbogatiji bili jos bogatiji, ali je to posledica bazicnog nerazumevanja ekonomije. Trziste samo reaguje na okolnosti koje diktiraju ponasanje ljudi. Da se hipoteticki svi dogovorimo da nema ekonomskih aktivnosti mesec dana, berza bi pala. Da najbogatiji mogu da diktiraju, ne bi nikada postojala kriza, jer u krizi ce najveci kojima kriza ne odgovara mnogo vise gubiti nego siromasni, sto se nekako uvek zgodno zaboravlja.
ters Posted Saturday at 03:51 PM Posted Saturday at 03:51 PM 5 minutes ago, McLeod said: Trziste samo reaguje na okolnosti koje diktiraju ponasanje ljudi. Da se hipoteticki svi dogovorimo da nema ekonomskih aktivnosti mesec dana, berza bi pala. Da najbogatiji mogu da diktiraju, ne bi nikada postojala kriza, jer u krizi ce najveci kojima kriza ne odgovara mnogo vise gubiti nego siromasni, sto se nekako uvek zgodno zaboravlja. Da, trziste reaguje na okolnosti, i prati zakone ponude i potraznje koji su nepromjenjivi - ali zakoni i te kako diktiraju raspodjelu profita koji se ostvaruju na trzistu. Onaj norveski fond koji pune zaradom od naftne i gasa je najbolji primjer za to - puni se na osnovu ekonomskih zakona ponude i potraznje za energentima na trzistu i koristi za stabilnost i ekonomije i drustva - i naravno da nije zabluda. Tacno je da u krizi bogati najvise gube u apsolutnim iznosima, ali je reltivni uticaj na njihove zivote u krizi daleko manji i sansa da prezive krizu daleko veca. 5
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 03:59 PM Posted Saturday at 03:59 PM 15 minutes ago, McLeod said: Nije napravljena zakonima i Tramp je mislio da ce da napravi pa mu se obija o glavu. To je vecita (uglavnom) levicarska zabluda da se zakoni i trziste "prave" da bi najbogatiji bili jos bogatiji, ali je to posledica bazicnog nerazumevanja ekonomije. Trziste samo reaguje na okolnosti koje diktiraju ponasanje ljudi. Da se hipoteticki svi dogovorimo da nema ekonomskih aktivnosti mesec dana, berza bi pala. Da najbogatiji mogu da diktiraju, ne bi nikada postojala kriza, jer u krizi ce najveci kojima kriza ne odgovara mnogo vise gubiti nego siromasni, sto se nekako uvek zgodno zaboravlja. Problem je... sto se Trampu ne obija o glavu, nego svima nama ostalima. Upravo imas desnicarski dokaz na delu kako ce i ko imati beneficije iz ovakve ekonomije. Ako ces vec o ideologiji desnicarska americka klika koja zeli slobodno sve, ustvari ne zeli slobodno nista, ocito po najmanje slobodnu trgovinu. Trziste ce da reaguje naravno na okolnosti, ali valjda majku mu nesto dovodi do tih okolnosti... Ne padaju okolnosti sa neba i carobnim stapicem se sve onako samo slozi kako treba... 1
ters Posted Saturday at 04:06 PM Posted Saturday at 04:06 PM (edited) 3 hours ago, mrd said: Nije on jedini, mnogi propagiraju empatiju i podršku drugima, ali im ne pada na pamet da je oni daju. Zbog toga sam postavio bez teksta, da svako izvuče svoj zaključak. Nije to podrška Tampu, on bi da svi njemu sve daju.😂 Ja ne vidim da je Bernie sebe iskljucio iz bilo cega sto predlaze - odnosno placace poreze (donositi na pot luck) na isti nacin kao i drugi koji zaradjuju koliko on, i koji posjeduju imovinu u istom iznosu kao on. KAda je Bernie jos bio u trci za kandidata, po mrezama se sirilo: Bernie will feed 100 out of concern that 1 might really need it. Trump will withhold food from 100 people out fear that 1 might not need or deserve it. Kasnije, kada je ispao is trke, su probali to promijeniti na republikance i demokrate ali nije radilo jer se jednostavno ne odnosi na sve demokrate, a u to vrijeme je jos postojala nada da se ne odnosi ni na sve republikance. edit: ali Bernie je nebitan- nije na poziciji, niti ce biti na poziciji, niti treba biti na poziciji- sa koje bi ostvario svoje prijedloge Edited Saturday at 04:15 PM by ters 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 04:08 PM Posted Saturday at 04:08 PM (edited) 17 minutes ago, ters said: Tacno je da u krizi bogati najvise gube u apsolutnim iznosima, ali je reltivni uticaj na njihove zivote u krizi daleko manji i sansa da prezive krizu daleko veca. To kad gledas na sumu, jer oni ustvari i drze najveci kapital. Bogati vise od svega vole krize, jer iako izgleda da oni gube, oni ustvari uvecavaju svoje bogatstvo. Pogledaj koliko su uvecali kapital za vreme corone ili za vreme krize 2008.. Oni imaju akumuliran kapital koji ulazu za ispod vrednosti kada su krize. Oni sto zive od ceka do ceka nemaju nikakav kapital da uloze u nesto, a za vreme krize uglavnom gube i taj cek ili njegovu vrednost. Edited Saturday at 04:09 PM by 𝓑𝓪𝓫𝔂 1
Helena Posted Saturday at 04:10 PM Posted Saturday at 04:10 PM 40 minutes ago, Mina D. Harker said: Sve zemlje u razvoju se ugledaju na sjevernu i zapadnu Evropu, ali Amerikanci znaju bolje. Ako mene pitate, to je ultrakapitalistička propaganda koju su popušili, ne znajući da postoji bolji i pravedniji sistem. A i kad ga dožive - sa svim beneficijama Amerikanca u inostranstvu - jedva čekaju da spasu žive glave i vrate se kući. 😒 Neko ih je ubijedio da je every man for himself vrlina, odvajanje mrvica sa stola za manje privilegovane i siromašne (tj. po Amerima "neradnike") da bi mogli da dobiju osnovnu zdravstvenu njegu, znak slabosti i komunizma. Daj, sad sam zaboravila, pa pomozi Koja li gospođa beše tvrda konzervativka, tipa, zaradi pa plati (pa i lečenje) i onda kad je dobila rak pluća išla u Evropu na lečenje o trošku države? To je bilo negde sredinom prošlog veka.
Mina D. Harker Posted Saturday at 04:17 PM Posted Saturday at 04:17 PM @Helena e sad me mnogo pitaš 😁Samo jedna?
Helena Posted Saturday at 04:34 PM Posted Saturday at 04:34 PM 15 minutes ago, Mina D. Harker said: @Helena e sad me mnogo pitaš 😁Samo jedna? Ma ta je bila ono tvrdotvrdotvrdokorna baš. Kad je ona bila u bili, pogazila je sve svoje stavove. Pominjala sam he ili ha ili neko drugi ovde, znače već neko
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 05:17 PM Posted Saturday at 05:17 PM 37 minutes ago, Helena said: Ma ta je bila ono tvrdotvrdotvrdokorna baš. Kad je ona bila u bili, pogazila je sve svoje stavove. Pominjala sam he ili ha ili neko drugi ovde, znače već neko Ima takvih koliko hoces da ne izadju iz drzave. Kako je skoro ona politicarka (naci cu nadam se, ima video) pricala o njenom siromasnom detinjstvu i kako je odrastala na welfare i eto uspela da zavrsi fakultet zahvaljujuci vojsci (koja joj daje i zdravstveno) i stigla dokle je stigla pa sad moze da plati sve svoje troskove sama... i to sve pricala kako su ljudi lenji i nece da rade, nego hoce da sisaju drzavni aparat i uopste ne shvata da je ona 80% njenog zivota na drzavnom aparatu...
Helena Posted Saturday at 05:29 PM Posted Saturday at 05:29 PM Ova je izbegla mislim iz Rusije, moguće da je bila Jevrejka... E što mrzim kad mi zvoni a ne znam gde 😐 Bila je poznata.
ters Posted Saturday at 05:38 PM Posted Saturday at 05:38 PM 7 minutes ago, Helena said: Ova je izbegla mislim iz Rusije, moguće da je bila Jevrejka... E što mrzim kad mi zvoni a ne znam gde 😐 Bila je poznata. Ayn Rand - nije otisla u Evropu, ali je koristila Medicare za tretman u Sjedinjeniji, nakon sto je bila protiv bilo kog oblika socijalne medicine 1 1
Helena Posted Saturday at 05:42 PM Posted Saturday at 05:42 PM Našla!!! Ajn Rand, strana 809 ovog topika. Ne znam da postavim link na post.
Helena Posted Saturday at 05:48 PM Posted Saturday at 05:48 PM 9 minutes ago, ters said: Ayn Rand - nije otisla u Evropu, ali je koristila Medicare za tretman u Sjedinjeniji, nakon sto je bila protiv bilo kog oblika socijalne medicine Da, je, hvala
Klotzen Posted Saturday at 06:50 PM Posted Saturday at 06:50 PM Ima li vesti da li je sa Maskom napustio DOGE i čuveni "Big Balls" ? Ne nalazim nikakve informacije o njemu.
mrd Posted Saturday at 07:05 PM Posted Saturday at 07:05 PM 2 hours ago, ters said: Ja ne vidim da je Bernie sebe iskljucio iz bilo cega sto predlaze - odnosno placace poreze (donositi na pot luck) na isti nacin kao i drugi koji zaradjuju koliko on, i koji posjeduju imovinu u istom iznosu kao on. KAda je Bernie jos bio u trci za kandidata, po mrezama se sirilo: Bernie will feed 100 out of concern that 1 might really need it. Trump will withhold food from 100 people out fear that 1 might not need or deserve it. Kasnije, kada je ispao is trke, su probali to promijeniti na republikance i demokrate ali nije radilo jer se jednostavno ne odnosi na sve demokrate, a u to vrijeme je jos postojala nada da se ne odnosi ni na sve republikance. edit: ali Bernie je nebitan- nije na poziciji, niti ce biti na poziciji, niti treba biti na poziciji- sa koje bi ostvario svoje prijedloge Nebitan je. Karikatura koju sam postavio je više govorila o načinu na koji nastupaju pojedinci i otvaraju vrata protivnicima. Ovaj matori je totalno nebitan
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 07:18 PM Posted Saturday at 07:18 PM 24 minutes ago, Klotzen said: Ima li vesti da li je sa Maskom napustio DOGE i čuveni "Big Balls" ? Ne nalazim nikakve informacije o njemu. Nije vise ni bitno gde je, pokupili su podatke i sad ce da ih koriste za privatno pracenje Nove kompanije dobijaju nove ugovore... https://www.msnbc.com/top-stories/latest/trump-palantir-surveillance-americans-rcna210017 1
Helena Posted Saturday at 07:38 PM Posted Saturday at 07:38 PM Jovana Đurović, zaposlenica VOA, je dobila otkaz, zajedno sa svojih 600 kolega, ugovoraca. Samim tim, gubi vizu i u obavezi je da napusti USA. I međuvremenu, na njenom nalogu, sam videla i zvanično saopštenje za rat protiv Harvarda, optuženi su za služenje KP Kine. 1
Klotzen Posted Saturday at 08:29 PM Posted Saturday at 08:29 PM 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Nije vise ni bitno gde je, pokupili su podatke i sad ce da ih koriste za privatno pracenje Nove kompanije dobijaju nove ugovore... https://www.msnbc.com/top-stories/latest/trump-palantir-surveillance-americans-rcna210017 Kako nebitno, on ja najavljivan kao velika nada Bele Kuće 🙂
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Saturday at 08:56 PM Posted Saturday at 08:56 PM 22 minutes ago, Klotzen said: Kako nebitno, on ja najavljivan kao velika nada Bele Kuće 🙂 Pa kakva je razlika izmedju njega i ovih sada? Mislim, isti ocin, apsolutno je sve jedno ko je. Oni svakako slede svoj plan. 1 hour ago, Helena said: Jovana Đurović, zaposlenica VOA, je dobila otkaz, zajedno sa svojih 600 kolega, ugovoraca. Samim tim, gubi vizu i u obavezi je da napusti USA. I međuvremenu, na njenom nalogu, sam videla i zvanično saopštenje za rat protiv Harvarda, optuženi su za služenje KP Kine. Odlicno... i to je u planu Nama u US trebaju ovakvi, a ne ovi ludi kinezi https://www.instagram.com/reel/DEfdOtpMZ6H/?igsh=ZWNvM2t0cXR1NDFs
DJORDJE Posted yesterday at 12:21 AM Posted yesterday at 12:21 AM Jel' ima neko ko zna koje su tarife na snazi , a sta je zamrznuto na 90 dana, ili do daljnjeg. Ovaj baja kao Miland Srdoc kada je glumeo kafanske scene. Ne znam, mozda Andjelija vodi evidenciju sta vazi a sta ne vazi, vidim da na BBC-u lupaju glavo oko toga.
Recommended Posts